• ADEVARUL
• Tăriceanu face sindrofie de Ziua Naţională ca să amâne arestarea lui Şova
Ca urmare a anulării recepţiei de 1 Decembrie de la Cotroceni, Călin Popescu Tăriceanu organizează şedinţă solemnă la Senat, amânând votul de ridicare a imunităţii lui Dan Şova. Klaus Iohannis şi Traian Băsescu nu figurează pe lista de invitaţi ai lui Tăriceanu. Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a găsit un nou tertip pentru a amâna votul privind arestarea senatorului PSD Dan Şova, prieten bun cu Victor Ponta şi, în acelaşi timp, să-l şicaneze pe preşedintele Klaus Iohannis. În premieră, şeful Senatului intenţionează să organizeze miercuri, pe data de 2 decembrie, când parlamentarii se întorc din mini-vacanţă, o sindrofie care să marcheze Ziua Naţională. Ideea i-a venit lui Tăriceanu cu doar câteva zile înainte de 1 decembrie, pe fondul deciziei preşedintelui Klaus Iohannis de a nu organiza tradiţionala recepţie ţinută anual la Palatul Cotroceni, ca urmare a tragediei de la Colectiv.
• România, Polonia şi alte opt state din Estul Europei cer blocarea gazoductului Nord Stream 2
Un număr de 10 state din Uniunea Europeană, inclusiv România, consideră că planul Rusiei de extindere a gazoductului Nord Stream contravine intereselor UE şi riscă să destabilizeze şi mai mult Ucraina, potrivit unei scrisori trimise de guvernele ţărilor respective Comisiei Europene. Gazprom şi cinci companii europene, E.ON, BASF - prin subsidiara Wintershall, OMV, ENGIE (fostul GdF SUEZ) şi Royal Dutch Shell, au semnat în septembrie un acord de principiu pentru dublarea capacităţii gazoductului Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania via Marea Baltică, la 110 miliarde meri cubi pe an, începând din 2019. Extinderea Nord Stream pentru creşterea livrărilor de gaze direct către Germania ar putea avea consecinţe serioase pentru Ucraina şi statele UE. Mai exact, Rusia va putea şantaja energetic Ucraina, fără a afecta consumatorii din Vestul Europei, Germania fiind cel mai mare dintre aceştia.
• Decizie de ultimă oră a lui Putin: echipele din Rusia au interzis la transferurile de turci
Vladimir Putin închide porţile pentru turcii care îşi negociau contracte in Rusia! Si cluburile ruseşti care aveau planuri de iarnă in Antalya vor fi afectate: Putin le-a fost recomandat sa evite zona până la detensionarea atmosferei dintre cele doua ţâri! "Comitetul executiv a decis sa le recomande cluburilor din Rusia să nu meargă in Turcia pentru perioada de pregătire din ianuarie din cauza situaţiei politice", a scris Igor Lebedev, unul dintre cei mai importanţi lideri politici ruşi, într-o postare pe Twitter. Mai multe cluburi au anunţat deja ca si-au schimbat programul de iarnă. Ural, Ufa, Krasnodar, Kuban, Terek, Mordovia si Amkar cauta acum alternative. Singurii care se opun recomandării lui Putin sunt oficialii lui Lokomotiv Moscova. Şefii echipei spun că au plătit integral costul stagiului si că nu vor sa renunţe la bani din motive care nu ţin de fotbal.
• Armata electronică a Statului Islamic
Reţeaua extremistă sunnită Statul Islamic (SI) dispune nu numai de combatanţi înarmaţi în Orientul Mijlociu, dar şi de o armată electronică, un element cheie al forţei sale de atac. Principalele ei misiuni sunt asigurarea comunicaţiei între diferite structuri ale SI şi transmiterea propagandei, relatează Atlantico. Ambele funcţii sunt deosebit de valoroase în secolul 21. Comunicaţiile sunt necesare pentru coordonarea celulelor SI din întreaga lume, în timp ce propaganda permite reţelei jihadiste să recruteze combatanţi străini. Potrivit diferitelor surse, între 20.000 şi 30.000 de combatanţi străini s-au alăturat Statului Islamic după autoproclamarea califatului său, în iunie 2014. Statul Islamic utilizează atât aplicaţii foarte cunoscute, precum WhatsApp, cât şi tehnici sofisticate. Potrivit unor experţi în contraterorism, jihadiştii din cadrul SI deţin tehnici avansate de criptare a comunicaţiilor, fiind astfel capabili să utilizeze canale închise şi protejate.
• Spovedania unui popă infractor l-a înfundat pe Ioan Oltean
Preotul paroh al Bisericii Sfântul Ioan Botezătorul din Chitila l-ar fi turnat la procurorii DNA pe deputatul Ioan Oltean, acuzat acum că ar fi luat o şpagă de 600.000 de euro de la Mihai Rotaru, chiar în biserică, ca să intervină la ANRP pentru omul de afaceri. Mihai Rotaru, dar şi cinci foşti membri ai comisiei ANRP care l-a despăgubit fraudulos au ajuns după gratii. Totul ar fi pornit de la delaţiunea preotului paroh al Bisericii Sfântul Ioan Botezătorul din Chitila, Ioan Alexandrescu. Aflat în puşcărie, preotul s-a "spovedit" procurorilor. El i-ar fi denunţat pe omul de afaceri Mihai Rotaru şi pe Ioan Oltean. Pentru a se feri de ochii indiscreţi, cei doi au avut proasta inspiraţie de a pune la cale tunul despăgubirii chiar la biserica lui Alexandrescu. Preotul este un infractor dovedit. Pe lângă cele sfinte, Alexandrescu se ocupa şi cu intermedie-rea frauduloasă a despăgubirilor de la ANRP.
• Confruntări violente la Paris între activiştii de mediu şi forţele de ordine
Mii de persoane - 4.500 potrivit poliţiei, 10.000 potrivit organizatorilor - au format duminică, în pofida interdicţiei de a manifesta, un lanţ uman la Paris, pentru a denunţa "starea de urgenţă climatică", cu o zi înainte de deschiderea Conferinţei ONU pe tema modificărilor climatice (COP21). Protestele au degenerat în confrutările cu forţele de ordine, care au recurs la gaze lacrimogene. 100 de persoane, arestate. Forţele de ordine pariziene au recurs la gaze lacrimogene pentru a ţine sub control mai multe sute de manifestanţi, o parte dintre ei mascaţi, ce au aruncat cu diferite proiectile, informează AFP.
• Dragnea, despre posibilitatea retrimiterii în Parlament a legii dării în plată a imobilelor ipotecate: Noi susţinem în continuare proiectul
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, duminică, în cadrul unui interviu la ProTV că social-democraţii susţin proiectul de lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite şi dacă preşedintele Klaus Iohannis îl va retrimite în Parlament. "Noi susţinem acest proiect de lege, l-am votat în cunoştinţă de cauză şi cu toată încrederea", a ţinut să sublinieze Dragnea. "Nu obişnuiesc să comentez ipoteze, când o să avem o asemenea situaţie, putem discuta atunci", a adăugat liderul PSD, întrebat despre posibilitatea retrimiterii în Parlament a proiectului de către şeful statului, în condiţiile în care Asociaţia Română a Băncilor a respins acest act normativ şi ar fi cerut preşedintelui Iohannis să îl conteste la Curtea Constituţională.
• CURENTUL
• ASR Nicolae, exclus de la tron pentru că şi-a lăsat gravidă prietena. Duda s-a supărat
Dezmoştenirea şi alungarea din ţară fără nici o explicaţie credibilă a Principelui Nicolae, unul dintre cei doi nepoţi ai Regelui Mihai, în luna august, a provocat emoţie în societatea românească, în special în publicul fidel monarhist, dar nu numai. Nicolae reprezenta viitorul monarhiei româneşti, acesta şi vărul său primar, Mihai, erau singurii descendenţi pe linie masculină ai Regelui Mihai. Niciunul nu mai apare acum în jocul succesiunii, scrie jurnalistul Andrei Bădin pentrul publicaţia flux24.ro. În luna august presa lansa ipoteza că Principele ar fi homosexual şi că acesta ar fi motivul eliminării sale însă Andrei Bădin prezintă informaţii exclusive chiar contrare am putea spune. Scandalul care a provocat furia Casei Regale, adică a lui Radu Duda şi a Principesei Margareta, se referă la o presupusă relaţie pe care Nicolae a avut-o cu una din colaboratoarele sale din România, Nicoleta Cirjan. Aceasta este însărcinată şi tatăl ar fi nepotul Regelui Mihai, Nicolae.
• Pompierii nu se lasă, dau cu Arafat de pământ: "Noi suntem Orlando Şchiopu"
Trei oameni au fost demişi săptămâna asta la ISU. Printre ei se află şi locotenent-colonelul Orlando Şchiopu, prim-adjunct al inspectorului-şef al ISU Bucureşti-Ilfov. "Conform fişei postului, primul adjunct al unui inspector şef are în sarcină gestionarea problemelor din sectorul OPERATIV. Adică, în responsabilitatea lui cade tot ce ţine de pompierii care intervin în situaţii de urgenţă, pregătirea lor, operativitatea lor, modul de îndeplinire a misiunilor etc. Soluţionarea petiţiilor cu subiect pe linie de prevenire a incendiilor NU intră în sarcina lui", scrie www.agendapompierului.ro Pompierii s-au revoltat încă de la şedinţa de joi pentru demiterea lui Şchiopu dar şeful IGSU şi cu Arafat au rămas de neînduplecat pentru ca ei să rămână pe funcţii. Acum, cei care îl cunosc, îi cunosc activitatea şi DEVOTAMENTUL cu care îşi exercită meseria, sunt şi rămân mândri de POMPIERUL Orlando Şchiopu.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Raed Arafat acuză o firmă din nordul Europei de tentativă de acapararea a sistemului de urgenţe românesc
Pus la zid după tragedia din Clubul Colectiv, în urma căreia au murit 60 de tineri, coordonatorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul de Interne vine cu explicaţii. "Piaţa nu e de 2 miliarde de euro, să zicem că anul acesta am atins 800 - 900 de milioane de lei. Cea mai mare parte sunt salarii. Cine vrea banii, trebuie să înţeleagă că personalul trebuie plătit. Acuma cine urlă, urlă câteva firme de pază, care vor. Şi urlă şi cineva dinafară, nu vreau să spun cine, o firmă foarte mare care a acaparat deja multe servicii de urgenţă, parţial sau total, din mai multe ţări şi care... Şi aici are interese. Firma este dintr-o ţară nordică, dar care, deja, a ocupat foarte mult şi nu intru în discuţii despre asta", a spus Arafat.
• 30 noiembrie, sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei are o semnificaţie deosebită pentru poporul român
Sfântul Andrei, părintele spiritual al românilor a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezatorul, apoi l-a urmat pe Iisus devenind "Cel dintâi chemat". Obiceiurile legate de noaptea de 29/30 noiembrie, sunt o împletire a sărbătorii creştine cu vechile ritualuri dacice, poporul atribuindu-i Sfântului Andrei trăsături de divinitate precreştină, acesta devenind personificarea divină a lupului solar. Printre sihaştrii din Munţii Carpaţi circula o legendă conform căreia ultimul preot al lui Zamolxis l-a cunoscut pe Iisus şi apoi pe Apostolul Andrei. Ei vorbesc despre o "taină" a trecerii dacilor la creştinism păstrată de-a lungul timpului şi transmisă de la un pustnic la altul, ca expresie a continuităţii de credinţă pe aceste meleaguri. Legenda spune că imediat după moartea lui a început o furtună din senin, iar trăsnetul, focul şi cenuşa i-au orbit pe toţi cei care asistau la răstignire. Mănăstirea Sfântului Andrei a fost ridicată chiar lângă peştera în care a trăit apostolul lui Hristos, iar la Mănăstirea Dervent se află crucile sfinte care au răsărit din pământ când apostolul Domnului a fost ucis. El a predicat în ţinutul Scythia Minor (Dobrogea), trăind pe teritoriul judeţului Constanţa de azi.
• Adjunctul lui Horia Georgescu, şef la ANI
Noul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) este Bogdan Stan, care îi va succeda lui Horia Georgescu, trimis în judecată pentru corupţie într-unul din dosarele privind despăgubirile de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. De altfel, Stan era vicepreşedinte al ANI, şi cel care i-a luat locul , ca interimar, lui Georgescu în ultimele luni. Bogdan Stan a câştigat concursul pentru ocuparea postului de preşedinte al instituţiei, după ce în vară nu a trecut de proba scrisă. Reamintim că, la primul concurs niciunul dintre pretendenţii la conducerea ANI nu a reuşit să treacă de proba scrisă. Pentru preluarea şefiei ANI, Stan trebuie să fie validat de Senat.
• JURNALUL NATIONAL
• S.C. Pionierul S.A. - de la fabrică de încălţăminte la afaceri imobiliare
SC Pionierul SA, de la fabrică de încălţăminte la afaceri imobiliare. Istoricul unei clădiri în care a avut loc una dintre cele mai mari tragedii din România în ultimii 25 de ani - incendiul de la clubul Colectiv, aflat în incinta firmei Pionierul. Societatea Comercială Pionierul funcţionează în Str. Tăbăcarilor 7, sectorul 4, Bucureşti, iar acţionarii săi sunt, conform datelor furnizate AGERPRES de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Cretan Impex 2000 SRL, cu o participaţie de 0,0648%, GMT Privacom, 0,3677%, Teamset Consultants Ltd, Cipru, - 91,5849%, Asociaţia Persoanelor Fizice - 7,9826%. Capitalul social al companiei se ridică la 3,034 milioane lei. Anul trecut, SC Pionierul SA a înregistrat o cifră de afaceri de 1,208 milioane lei (269.529 euro) şi o pierdere de 129.811 lei (28.962 euro). Sunt 12 salariaţi, potrivit datelor publicate de risco.ro.
• PUTEREA
• Statul Islamic, bătaia de joc a hackerilor Anonymous
Anonymous luptă cu propriile arme împotriva grupării teroriste ISIS: bătaia de joc. Site-ul grupării teroriste a fost spart de hackeri şi înlocuit cu o reclamă la Viagra, scrie Stiripesurse.ro. Cei de la Anonymous au lăsat şi un mesaj către extremişti, în care-i îndeamnă să se calmeze. Gestul Anonymous la adresa ISIS este considerat prima spargere a unui site de pe internetul întunecat, parte a spaţiului virtual care nu apare în căutări, dar atrage tot mai multe activităţi ilegale. Aceştia au postat un videoclip în urma atentatelor din Franţa în care promit să ajute împotriva jihadiştilor. Hackerii au efectuat o serie de atacuri de tip spam contra unor site-uri teroriste şi chiar a reuşit să elimine o parte din ce deţinea Statul Islamic, scrie b1.ro
• Pompierul erou demis, mărturii după tragedia Colectiv
Orlando Schiopu, fostul prim-adjunct de la ISU Bucureşti, demis în urma scandalului Colectiv se simte umilit şi scos din sistem, după ce în noaptea tragediei de la Colectiv a scos rănitii din club cu mâinile goale. Orlando Schiopu precizeaza acelasi lucru pe care l-au spus si colegii sai si se intreaba de ce trebuie sa fie umilit si scos din sistem, dupa ce in noaptea tragediei de la Colectiv a scos ranitii din club cu mainile goale. "Eu ştiu să sting incendii... Asta am făcut de când am intrat în sistem. Înţeleg că trebuie dat un exemplu şi vinovaţii să plătească, dar de ce să fiu eu victimă colaterală? În noaptea tragediei de la Colectiv dormeam. M-am trezit şi în 15 minute eram acolo, cu 20 de autospeciale şi masini de descarcerat, nu cu 11, cum se speculează. În 90 de minute, am triat medical 160 de oameni. I-am cărat cu mâinile mele, goale, mi s-a lipit pielea lor fumegândă de ele. Ştiţi, mănuşile noastre, ale pompierilor, sunt aspre. Urlau de durere când i-am luat în braţe, că-i zgâriau. Am renunţat la ele. Asta-i meseria mea. Dacă am greşit vreodată pe ceea ce am avut eu de făcut, să plătesc. Dar de ce trebuie să fiu dat afară din sistem? De ce trebuie să fiu umilit?
• Ministrul Economiei: angajaţii se pârăsc unii pe alţii
Noul ministru al Economiei a declarat că, imediat ce s-a instalat în fotoliul de la minister, a început să primească zeci de mail-uri în care angajaţii se pârau unii pe alţii. Costin Borc susţine ca Romania "arata bine din punct de vedere macroeconomic", dar problema este ca s-a pierdut încrederea in stat. "In 1998-1999 eram încă într-o faza romantica. In 2005 suntem o tara bine aşezata, o tara din Uniunea Europeana, o tara membra a NATO. 2015 este un an in care, din punct de vedere macroeconomic, Romania arata bine. Nu suntem într-o criza, suntem departe de a fi într-o criza. Dar, din nefericire, pe parcursul acestor ani de tranziţie, s-a pierdut foarte mult încrederea: încrederea in stat, încrederea in vecinul nostru, in aproapele nostru. Iar lucrurile acestea erodează profund si economia", a explicat Costin Borc, la Digi 24.
• ROMANIA LIBERA
• Cum moare un fermier
Deşi agricultorii români au ajuns să aibă cea mai mică subvenţie la hectar din Europa, chiar şi pe aceasta o vor primi cu întârziere, din cauza funcţionarilor incompetenţi ai statului român. Altfel, oamenii şi-ar putea arăta nemulţumirea chiar şi în stradă pentru că autorităţile nu îi ajută să facă faţă concurenţei produselor străine, obligându-i să se descurce cu un profit anual care nu le dă posibilitatea de a investi în utilaje. Softul sistemului informatic al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) s-a defectat exact în ultimele zile în care fermierii îşi mai puteau primi o parte din subvenţia la hectar acordată de stat. Un total de 700.000 de fermieri ar trebui să încaseze 53 de euro pe hectar, avansul subvenţiei, dar numai 250.000 fuseseră introduşi în baza de date la finalul săptămânii. Agricultorii ar fi trebuit să primească în total aproximativ 400 milioane de euro. Chiar dacă Ministerul Agriculturii a anunţat că angajaţii APIA vor lucra peste program, e greu de crezut că toţi fermierii vor putea primi avansul din subvenţie până in ultima zi acceptată de Uniunea Europeană pentru această plată.
• Cine sunt duşmanii României
Devalizarea pe scară largă a vistieriei statului, alterarea gravă a regimului proprietăţii în favoarea unei reţele politico-economice-administrative ilicite şi alterarea în profunzime a relaţiilor sociale şi a economiei ţării. Acesta este Sistemul care a făcut din stat cel mai mare duşman al societăţii româneşti şi al viitorului României. Sistemul este reţeaua de corupţie care i-a făcut posibili pe Năstase, Tăriceanu, Ponta, pe Udrea şi Oprea şi asigurat ascensiunea unor securişti bătrâni, ca Voiculescu ori Niculae, sau mai tineri, precum Ghiţă, a parazitat statul şi a făcut din el o simplă unealtă. Acest sistem este antinaţional şi antiromânesc. De Ziua Naţională e bine să ne amintim acest lucru, pentru că în anul ce va urma vom fi martori ai unei ofensive agresive la adresa anticorupţiei din partea celor care şi-ar dori ca România să părăsească spaţiul occidental şi să se refugieze mai la Est, unde se fură în impunitate câtă vreme te închini cui trebuie.
• ZIARUL FINANCIAR
• România a produs un mutant al capitalismului şi l-a încurajat să crească până a devorat-o: antreprenor la stat
În loc să încurajeze o piaţă liberă concurenţială sau formarea unei clase de mijloc care să susţină economia privată, România, prin reprezentanţii ei politici şi administrativi, a creat mutanţi ai capitalismului: toată lumea vrea să fie liberă, să profite de beneficiile capitalismului, dar pe banii statului. România a fost devorată zi de zi de aceşti mutanţi care au pârjolit tot în jurul lor, inclusiv pe cei care cred în capitalism şi atunci când este bine, şi atunci când este în criză. Foarte multă lume din business fuge acum când se pune problema să lucreze cu statul şi preferă să găsească pieţe în afară, unde să-şi extindă afacerea. Preferă să fie low-cost dar pe un contract extern, decât să împartă banii cu cei din administraţie sau cu politicienii care le oferă contractele. Şi acesta este un motiv pentru care România nu are o clasă puternică mijlocie care să susţină economia cu o valoare adăugată mai mare care să rămână în ţară, şi care să producă locuri de muncă mai bine plătite ca la stat.
• Primul bilanţ al privatizării: statul a încasat 7 mld. euro pe 7.500 de întreprinderi
Statul român a încasat 7 miliarde de euro în 25 de ani din privatizarea a 7.500 de întreprinderi, din care mai sunt disponibili în contul Trezoreriei Statului 2,2 miliarde de euro, afirmă Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR. Florin Georgescu, fost ministru de finanţe în guvernul Văcăroiu din perioada 1992-1996, când România a privatizat foarte puţin, face astfel primul bilanţ oficial al privatizării din România, la 20 de ani de când a părăsit funcţia de ministru. Prezentarea lui Florin Georgescu, considerat unul dintre economiştii care s-au opus iniţial liberalizării şi privatizării, se înscrie în tendinţa înregistrată în ultima perioadă ca oficiali ai BNR să prezinte rezultate din economia reală, cu evaluări ale transformărilor din economie în ultimele decenii. România are o situaţie solidă macroeconomică în ultimii doi ani, ajungând să respecte toate criteriile de la Maastricht privind deficitul bugetar, datoria publică, evoluţia cursului, a inflaţiei şi a ratelor dobânzilor, însă rămâne cea mai puţin dezvoltată ţară din UE.
• BRD şi Banca Transilvania au pierdut 1,5 mld. lei din capitalizare în ultima săptămână. Legea "dării în plată" a pus pe fugă cumpărătorii
Acţiunile BRD şi cele ale Banca Transilvania au scăzut cu peste 9% săptămâna trecută, investitorii reacţionând la incertitudinile privind impactul pe care îl va avea asupra sectorului bancar legea "dării în plată". Raportat la capitalizarea bursieră a celor două instituţii, scăderea de peste 9% a acţiunilor a generat un minus de 794 milioane de lei în capitalizarea BRD şi un minus de 726 milioane de lei în capitalizarea Banca Transilvania. Calculele s-au făcut în baza cotaţiilor de închidere din şedinţele din 20 noiembrie şi 27 noiembrie. Astfel, BRD a ajuns la valoare de 7,9 mld. lei, iar Banca Transilvania are o valoare de 7,1 mld. lei.