REVISTA PRESEI 30.11.2017

Willy Homner
Revista Presei / 30 noiembrie 2017

REVISTA PRESEI 30.11.2017

ADEVARUL

Ministrul de Interne Carmen Dan: Am găsit în locuinţa mea un dispozitiv de înregistrare

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a chemat poliţia în locuinţa sa, după ce a descoperit un dispozitiv de înregistrare. Ministrul de Interne Carmen Dan a precizat că a anunţat imediat poliţia şi că se va deschide un dosar penal. Urmare a unei sesizări, ieri după amiaza, o echipă operativă din cadrul Poliţiei Române s a deplasat la domiciliul ministrului de interne, unde a efectuat cercetare la faţa locului, a identificat şi ridicat un dispozitiv, care urmează a fi expertizat. In cauza s a intocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art 224 şi art 226. Cercetările continuă sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie.

Legea uluitoare propusă de aleşii PSD

"Deputaţii şi senatorii ar trebui să aibă dreptul de a folosi girofarul″ - este propunerea cel puţin controversată care a aprins scânteia în Comisia de Transporturi din Camera Deputaţilor. Un deputat USR i-a "denunţat" pe colegii din PSD, care au propus ca parlamentarii să dispună de maşini de serviciu dotate cu girofare. "A fost o propunere făcută în glumă, înţeleasă greşit de unii care trebuie să mai înveţe, ca să priceapă", a fost răspunsul social democraţilor. În plus, şi preşedintele Comisiei, un liberal, îi contrazice pe aleşii USR. În acest moment, girofarul este folosit de poliţie, jandarmerie, ambulanţa, dar şi de procurorii din Ministerul Public, atunci când au acţiuni sau misiuni de urgenţă.

Victor Ponta: Dragnea poate merge mâine la Washington să se vadă cu cineva?

Victor Ponta a declarat la Digi24 că mesajul Departamentului de Stat al SUA îi era adresat lui Liviu Dragnea, iar acesta ori nu l-a înţeles, ori nu a vrut să îl accepte. "A fost un mesaj public pentru Liviu Dragnea", a spus el. Potrivit lui Ponta, e ciudată atitudinea de "răţoială" a liderului PSD la adresa SUA în condiţiile în care, în ianuarie, " a dat bani să îşi facă poze la restaurant cu Donald Trump".

Garry Kasparov la Bucureşti: "Rusia lui Putin e cea mai mare şi mai teribilă ameninţare cu care lumea se confruntă azi"

Garry Kasparov, 54 de ani, fostul campion mondial de şah şi opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin, a susţinut la Bucureşti, o conferinţă explozivă împănată cu sport, politică şi business. "Rusia lui Putin este, în mod evident, cea mai mare şi mai teribilă ameninţare cu care lumea se confruntă azi". Aşa sună unul dintre pasajele de început ale cărţii "Vine iarna! De ce trebuie opriţi Vladimir Putin şi inamicii lumii libere" semnată de Garry Kasparov, number one all time în şahul mondial. Stabilit în SUA, campionul de 54 de ani, o voce puternică în simfonia anti-Kremlin, s-a aflat în premieră în România, unde a susţinut un speech tumultuos la conferinţa "Making the right moves", organizată de portalul profit.ro: un mix exploziv de sport, politică şi business.

Conducerea Coreei de Nord va fi "complet distrusă" în cazul unui război, avertizează Statele Unite

Statele Unite au avertizat conducerea Coreei de Nord că va fi "distrusă complet" în cazul stârnirii unui război, după ce Phenianul a mai făcut un test cu o rachetă intercontinentală şi a anunţat că poate lovi teritoriul american. Administraţia Trump a declarat în repetate rânduri că "toate opţiunile sunt pe masă" în cazul programului nuclear al Coreei de Nord dar preferă în continuare o soluţie diplomatică, relatează Reuters. Aflată la o întâlnire de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU, ambasadorul SUA, Nikki Haley, a ţinut să avertizeze Phenianul. "Nu ne-am dorit niciodată un război cu Coreea de Nord, şi încă încercăm să-l evităm. Dacă va veni un război, cauza acestuia va fi actele continue de agresiune precum cel de ieri... Şi dacă se stârneşte războiul, fără îndoială, regimul Coreei de Nord va fi distrus complet" a declarat ambasadorul SUA.

Cum răspunde Facebook după ce zeci de români s-au plâns că le-au fost blocate conturile

Cu doar câteva zile înainte de cel mai recent protest anti-PSD, de duminică, mai multor persoane, printre care activişti şi jurnalişti, care au promovat ieşirea în stradă şi au criticat Guvernul le-au fost blocate temporar conturile personale de Facebook. BuzzFeed scrie despre zecile de români care s-au plâns în ultimele zile că le-au fost blocate conturile personale de Facebook după ce au avut postări prin care promovau protestele împotriva partidului de guvernământ. Cei în cauză suspectează că a fost rezultatul unui efort coordonat al oponenţilor de a-i reduce la tăcere, însă un purtător de cuvânt al platformei susţine că mai multe pagini au fost indisponibile din cauza unei erori.

BANCHERUL

Ce efecte a avut creşterea ROBOR asupra dobânzilor la credite si depozite

Creşterea ROBOR la 3 luni, in funcţie de care se actualizează creditele in lei cu dobândă variabilă, de la 0,91% la finalul lunii august la 1,87% la sfârşitul lunii octombrie, a avut efecte mai puternice asupra creditelor acordate de bănci firmelor, in timp ce dobânzile la depozitele vechi ale populaţiei au rămas neschimbate, ba chiar au mai scăzut, arată statisticile BNR. Astfel, dobândă medie la depozitele existente in sold deţinute de populaţie la bănci a scăzut de la 0,96% in august la 0,94% in octombrie, arata datele BNR. In acelaşi interval, băncile au majorat dobânzile la creditele in derulare ale populaţiei, de la 6,44% in august la 6,64% in octombrie, prin ajustarea componentei de dobândă ROBOR care intră in calculul dobânzii totale la credit, alături de marja fixa stabilită de bancă.

COTIDIANUL

Spitalele din România, în criză

Multe dintre spitalele din Capitală se pregătesc de o adevărată criză financiară în luna decembrie. Medicii ar putea să nu-şi mai ia salariile, iar pacienţii să vină de acasă cu medicamente şi ce mai este necesar. Unele spitale sunt deja în această situaţie. Luna decembrie nu vine numai cu cadouri, ci şi cu surprize neplăcute. Cel puţin în ceea ce priveşte serviciile medicale în România. Spitalul "Sfântul Pantelimon" din Capitală este în cea mai cruntă situaţie din ultimii 20 de ani. Datoriile pe care le-a acumulat până acum sunt de 7,8 milioane lei, datorii care nu pot fi deocamdată achitate. Situaţia dezastruoasă o resimt atât medicii, care s-ar putea să nu-şi mai primească salariile în luna decembrie, cât şi pacienţii, care se văd nevoiţi să vină de acasă cu medicamente costisitoare.

ÎCCJ a respins contestaţia lui Liviu Dragnea

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins, miercuri, contestaţia lui Liviu Dragnea faţă de sechestrul dispus de DNA în dosarul Tel Drum, în valoare de aproximativ 27 milioane euro. Liviu Dragnea a contestat, săptămâna trecută, sechestrul dispus de DNA în dosarul Tel Drum, în valoare de aproximativ 27 milioane euro, preşedintele PSD invocând faptul că nu s-a constituit nicio parte vătămată în cauză. Apărătorii săi au expus, miercuri, în faţa instanţei de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) argumentele pe baza cărora au solicitat ridicarea măsurii asigurătorii.

CURIERUL NATIONAL

Paradă militară la Bucureşti, de Ziua Naţională a României

Aproximativ 3.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii, cu peste 350 de mijloace tehnice, din care circa 50 de aeronave, şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere vor participa vineri, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti. Cei peste 300 de militarii străini vor fi din Bulgaria, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, Slovacia, SUA, Turcia şi Ucraina.

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au încălcat Constituţia României

Prin comunicatul transmis Departamentului de stat al Statelor Unite ale Americii marţi, 29 noiembrie 2017, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au vorbit în numele Parlamentului fără a avea un mandat în acest sens, încălcând astfel alin. 2, art. 2 din Constituţia României. De asemenea, documentul transmis de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu conţine informaţii false, precum cea potrivit căreia schimbarea legilor Justiţiei ar fi fost 'larg susţinută' de organizaţiile profesionale ale magistraţilor. "Răspunsul celor doi lideri ai coaliţiei de guvernare este unul iresponsabil, care periclitează relaţia cu cel mai important partener extern al României. Prin acest demers în care au angajat întregul Parlament al României, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu încalcă tocmai ceea ce ei acuză că ar fi încălcat Departamentul de Stat - suveranitatea României", a declarat Sebastian Burduja, preşedintele PACT pentru România.

EVENIMENTUL ZILEI

SRI îl "desecretizează" pe generalul Dumitru Dumbravă

Eduard Hellvig a propus cererea desecretizarea audierilor generalului Dumitru Dumbravă, după cum a anunţat purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, în direct la Antena 3. Anterior, preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda spusese în aceeaşi emisiune că iniţiativa desecretizării audierii generalului Dumitru Dumbravă îi aparţine şi urma să o supună votului parlamentarilor. Astfel, iar stenogramele care, conform regulilor, sunt făcute de SRI, vor fi publice, cu excepţia pasajelor considerate secret de stat, în care se vorbeşte despre Serviciu.

Caragiale, mereu actual! RĂSPUNSUL politicienilor la întrebarea care este SALARIUL MINIM!

Politicienii dau dovadă că habar nu au care este valoarea salariului minim pe economie, în prezent. Un exemplu în acest sens este Valeria Schelean, deputat PNL. Dialogul pare unul fantasmagoric, dar este cât se poate de real... Iată dialogul care a avut loc miercuri, la emisiunea Punctul de întâlnire, de la Antena 3. Radu Tudor: Ştiţi cât este acum salariul minim? Valeria Schelean: Da, ştiu cât este: 1.200 de lei. Radu Tudor: Nu. 1.570 de lei este. Despre salariul minim pe economie s-a discutat mult în ultima vreme. Guvernul a aprobat, miercuri, majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la 1.900 lei începând cu 1 ianuarie 2018.

Ce reacţie a avut Marea Britanie, după comunicatul EXPLOZIV al SUA pe legile justiţiei

După comunicatul transmis de SUA cu privire la modificarea legilor justiţiei, şi Ambasada Marii Britanii reacţionează pe acest subiect, însă pe un tot mult mai calm. "Sperăm că orice modificare adusă sistemului de justiţie are rolul de a promova independenţa şi eficientă operaţională ale instituţiilor judiciare şi ale statului de drept, luând în considerare recomandările Mecanismului de Cooperare şi Verificare al UE. Sperăm de asemenea că astfel de amendamente vor include o consultare largă cu toate părţile relevante", arată Ambasada Marii Britanii, într-un comunicat oficial.

SUMA URIAŞĂ pe care ar putea România s-o absoarbă în 2018 din fonduri europene

În 2018, România ar putea absorbi aproape 6 miliarde şi jumătate de euro din fonduri europene, a anunţat europarlamentarul PPE, Siegfried Mureşan, care a fost şi negociatorul-şef pe Bugetul Uniunii Europene pentru anul viitor. "Rata va trebui să crească în perioada 2020-2023 pentru a nu pierde fonduri europene, dar, repet premisele instituţionale sunt create. Între timp, autorităţile de management sunt acreditate, multe lucrări şi licitaţii sunt pornite, la nivel politic toate deciziile sunt luate, unda verde este dată de la nivel european, deci sunt convins că fondurile vor începe să curgă", a declarat Mureşan, într-un briefing de presă la Bruxelles.

JURNALUL NATIONAL

Prima declaraţie a lui Dan Diaconescu, la ieşirea din penitenciar

Dan Diaconescu a fost eliberat din închisoare, miercuri seara. La ieşirea din Penitenciarul Rahova acesta a declarat că: "Dacă vreţi să ştiţi cum e în puşcărie, faceţi-vă televiziuni de succes şi partid de succes şi imediat o să ştiţi (...) Timp de 10 ani şi jumătate, nu am voie să iau legătura cu cei 1,5 milioane de prieteni ai mei, cei care ne-au votat la un moment dat. Este o interdicţie foarte mare, de la moartea lui Kennedy cred că nu s-a mai impus atâta tăcere. Nu ştiu de ce le-o fi atât de frică de mine (...) sunt un copil venit din Caracal", a spus Dan Diaconescu, miercuri seara, la ieşirea din penitenciar.

TAVĂLUG BITCOIN - Cursul monedei virtuale a depăşit 10 000 de dolari

Cursul de tranzacţie pentru bitcoin a depăşit nivelul de 10 000 de dolari miercuri dimineaţă în ASIA. Aceasta creştere reprezintă o multiplicare de 10 ori a valorii monedei virtuale în acest an. La 1 ianuarie 2017 valoarea unui bitcoin era de 997 dolari. În ultimele 10 zile sporul a fost spectaculos- de la 8000 dolari la 10 058, nivelul din 29 noiembrie. Bitcoin are o piaţă evaluată la circa 150 miliarde dolari şi este folosit mai ales de fondurile de investiţii speculative. Creşterea de la finalul lunii noiembrie este explicată prin expansiunea pe platformele de tranzacţionare din SUA in Ziua Recunoştinţei. Băncile centrale rămân prudente faţă de introducerea bitcoin ca mijloace bancare de plată supravegheate. Analiştii consideră că expansiunea bitcoin se apropie de a declanşa o bulă financiară.

Paradoxul românesc: în plin boom economic, euro ne spune pa!

În ciuda creşterii economice-record, România se îndepărtează tot mai mult de criteriile de aderare la eurozonă, în loc să se apropie de aceste ţinte. Dacă în vara anului 2015 îndeplineam toate cele cinci criterii nominale, cunoscute şi drept criteriile de la Maastricht, în 2018 există riscul să mai bifăm doar două. Cele referitoare la cursul de schimb şi la datoria publică. În plus, am mai putea rata şi doi-trei indicatori din Tabloul de bord. În aceste condiţii, o eventuală depunere a candidaturii de a adera la zona euro ar fi respinsă din start. Cel mai mare pericol de depăşire îl prezintă deficitul bugetului consolidat, situat la nivelul-limită de 3% din PIB

ROMANIA LIBERA

Bugetul din 2018 este construit pe o creştere a consumului

Bugetul de stat pentru anul viitor este construit pe o creştere economică de 5,5%, în scădere faţă de previziunile care indică un avans de 6,1% în acest an, produsul intern brut urmând să ajungă la 907,852 miliarde de lei. Cel puţin aşa arată Raportului privind situaţia macroeconomică şi proiecţia acesteia pe anii 2019 - 2021 publicat miercuri seară de Ministerul Finanţelor Publice. Cererea internă va reprezenta motorul creşterii economice iar cheltuielile cu consumul final al populaţiei se vor majora cu 6,5%. Pe latura ofertei se estimează o îmbunătăţire a activităţii economice în toate sectoarele, în special în ramurile industriale cu potenţial ridicat de export şi în sectorul construcţiilor, care poate fructifica necesarul de infrastructură existent. Ritmul anual de creştere a formării brute de capital fix va fi de 7,9%

Eurostat: România are cele mai scăzute preţuri din UE la gazele naturale

România a înregistrat în primul semestru din anul 2017 cel mai mic preţ mediu la gazele naturale destinate consumatorilor casnici, conform datelor publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), preluate de Agerpres. Preţul mediu indicat pentru România este de 3,2 euro per 100 kWh, acest tarif reprezentând puţin peste jumătate din preţul mediu din UE 28 (5,8 euro per 100 kWh). Ajustat la puterea de cumpărare (PPS), cele mai mici preţuri la gazele naturale destinate consumatorilor casnici se înregistrau în Luxemburg (3,5 PPS per 100 kWh), Marea Britanie (4,3 PPS per 100 kWh) şi Belgia (4,7 PPS per 100 kWh), iar cele mai mari preţuri în Portugalia (9,7 PPS per 100 kWh), Suedia (9,5 PPS per 100 kWh) şi Cehia (8,4 PPS per 100 kWh).

ZIARUL FINANCIAR

Cum se pregătesc firmele pentru salarizarea angajaţilor din 2018

Firmele cu mai puţin de 21 de angajaţi vor fi nevoite să îi cheme pe toţi salariaţii la negocierea Contractului Colectiv de Muncă (CCM), devenită obligatorie prin OUG 82/2017 dacă salariaţii nu reuşesc să ajungă la un acord privind alegerea unui reprezentant, susţin specialiştii în fiscalitate şi salarizare ai Romanian Software, furnizor de servicii software în domeniul resurselor umane. Companiile mai au la dispoziţie 20 de zile pentru a-şi chema angajaţii sau reprezentanţii salariaţilor la negocieri, conform legii, în contextul în care trebuie să ia o decizie vizavi de ce vor face din 2018, dacă vor creşte sau nu salariile brute.

Companiile mari cehe fac reorientări strategice, unele spre pieţe interzise, ca Rusia şi China

Skoda Transportation a fost peţită de un puternic grup industrial ceh şi de cel mai mare transportator din lume, un grup chinezesc, pentru a fi cumpărată în cele din urmă în totalitate de grupul de investiţii PPF al celui mai bogat om din Cehia, Petr Kellner. Acesta este un om de afaceri care insistă pentru legături de afaceri şi interguvernamentale mai bune cu China. Apoi, CEZ, tot o companie cehă şi unul dintre cei mai mari furnizori de energie din Europa Centrală şi de Est, îşi vinde din activele din agitata zonă a Balcanilor pentru a se concentra pe energia nucleară şi pe piaţa mai liniştită din Occident. Şi, departe de gălăgia balcanică, reprezentanţi ai circa 150 de companii cehe s-au dus în urmă cu nici două săptămâni în Rusia, de unde s-au întors cu acorduri de 19 miliarde de coroane (745,7 milioane de euro).

BCE şi cea mai influentă bancă americană avertizează: petrecerea de pe pieţele financiare s-ar putea sfârşi rău

Pieţele s-au aflat pe o tendinţă de creştere puternică pe toată durata acestui an şi multe continuă să înregistreze recorduri după recorduri, însă Banca Centrală Europeană crede că există riscul ca tot acest optimism să aibă o bază greşită, iar pieţele financiare ar putea fi puternic zguduite în momentul în care managerii de active vor realiza că şi-au asumat mai multe riscuri decât pot duce. Goldman Sachs avertizează la rândul său că faptul că valorile acţiunilor şi obligaţiunilor se situează la cele mai ridicate niveluri din anii "90 şi semnalizează că investitorii vor avea de suferit. "Compresia continuă a primelor de risc, volatilitatea scăzută şi semnele privind asumarea de riscuri excesive pe pieţele financiare sunt toate surse de îngrijorare pentru că acestea ar putea genera ample corecţii ale preţurilor activelor pe viitor", se arată în ultimul raport privind stabilitatea financiară al BCE, potrivit CNBC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb