REVISTA PRESEI 30.12.2014

Willy Homner
Revista Presei / 30 decembrie 2014

ADEVARUL

Ponta scapă de plagiat prin ordonanţă de urgenţă

Victor Ponta va putea renunţa la titlul de doctor fără ca temeiul legal să fie faptul că şi-a plagiat lucrarea de doctorat. Premierul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care permite renunţarea, de bună voie şi fără motivaţie, la titlurile ştiinţifice. Legea Educaţiei a fost modificată luni în Guvern: prin ordonanţă de urgenţă, s-a adăugat un articol care va permite celor care deţin titluri academice sau ştiinţifice să renunţe la acestea în baza unei simple cereri adresate Ministerului Educaţiei. Practic, Victor Ponta va putea renunţa de bună voie la titlul de doctor, fără să mai fie nevoie ca retragerea titlului, cerută de premier acum două săptămâni, să fie fundamentată pe faptul că lucrarea a fost plagiată. Acest lucru a fost confirmat, de altfel, şi de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. El a explicat pentru "Adevărul" că persoana care vrea să renunţe la un titlu academic nu va avea neapărat nevoie de un motiv ca să o facă.

Patronul Eurolines: "Mediul de afaceri a fost ocupat de găşti. Acum au început să se spargă"

Campania "25 de ani de capitalism" vă arată cum s-a văzut ultimul sfert de secol din perspectiva unui anteprenor venit din Germania să facă afaceri în România. Dragoş Anastasiu a plecat din ţară în 1982, pe când avea 18 ani. "Am avut origini germane în familie. Mama plecase în Frankfurt când aveam 16 ani şi am cerut reîntregire de familie". În 1995 s-a întors în România şi a înfiinţat o companie de transport care a devenit membră a reţelei internaţionale Eurolines, iar acum conduce un grup de 14 firme cu peste 500 de angajaţi. Anastasiu mărturiseşte că marile probleme pe care le-a întâmpinat în această perioadă au fost mentalitatea oamenilor care trăiseră atâţia ani sub regimul comunist şi lupta cu găştile care au stăpânit mediul de afaceri.

Iohannis schimbă şeful Statului Major al Armatei. "Generalul deşertului" este noul şef al Armatei Române

La doar o săptămână de la depunerea jurământului, preşedintele Klaus Iohannis a făcut şi prima schimbare în domeniul apărării şi securităţii naţionale: l-a înlocuit pe şeful Statului Major, Ştefan Dănilă, cu "generalul deşertului" Nicolae Ciucă, fost combatant în Irak şi Afganistan. Generalul-locotenent cu trei stele Nicolae Ionel Ciucă îşi va prelua noile atribuţii de la 1 ianuarie 2015. El a ocupat până la momentul semnării decretului funcţia de locţiitor al actualului şef al Statului Major, generalul de aviaţie Ştefan Dănilă, care fusese numit în fruntea Armatei de Traian Băsescu în ianuarie 2011. Nicolae Ciucă (47 de ani) a fost din 2001 până în 2004 comandantul Scorpionilor Roşii cu care a participat la misiunea Enduring Freedom I din Afganistan (2002-2003), şi Antica Babilonia din Irak (2004). De altfel, Ciucă este singurul general român care a condus personal o misiune de luptă, mai exact cea din 14-15 mai 2004, pentru podul peste Eufrat din Irak. Practic, bătălia de la Nasiria a fost şi prima în care soldaţii români au fost combatanţi activi după Al Doilea Război Mondial.

Loteria Română renunţă, după 10 ani, la contractul cu firma grecească Intralot

Loteria Română nu va mai prelungi contractul cu firma Intralot (Grecia), care expiră la finele acestui an, dar va negocia contracte cu o parte din subcontractorii Intralot şi va asigura funcţionarea sistemului prin specialişti proprii, a declarat luni ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov. Potrivit ministrului Finanţelor, contractul cu Intralot încetează în ultima zi a acestui an, iar conducerea Loteriei a dat asigurări că tragerile Loto nu vor suferi modificări de niciun fel, în urma întreruperii contractului firma grecească. "Totodată, Compania Naţională Loteria Română a început demersurile pentru ca din ianuarie 2015 să asigure funcţionarea întregului sistem prin specialişti proprii", a mai spus Vâlcov în declaraţia de presă.

CURENTUL

Agramata Maria Grapini loveşte din nou

Cu ocazia Crăciunului, "erudita" Grapini ne-a anunţat printr-o postare pe facebook că: "la noi au fost multi,multi colindatori! Frumosi imbracati ,cu colinzi adevarate!" Fosta "olimpică la limba română" după cum se lăuda, (desigur participantă la faza pe bancă), ne-a oripilat de nenumărate ori cu postările sau cuvântările sale. Astfel, la părăsirea funcţiei de ministru aceasta a declarat: "Pentru guvernanţi este foarte greu să explice cetăţeanului, mediului de afaceri, de ce este rău astăzi. Astăzi este rău pentru că ieri au fost politice proaste. Trebuie mediatizat foarte mult, să ştie societăţile că dacă cineva mai îndrăzneşte să îi pună poprire pe cont". Nici luna aprilie nu există pentru fostul ministru: "Tribunalele comerciale din april vor funcţiona... ", a mai spus fostul ministru. După un an şi două luni în fotoliul de ministru, Maria Grapini este recunoscătoare echipei sale. "Vreau să le mulţumesc echipei", a spus Maria Grapini.

CURIERUL NATIONAL

2014, un an negru pentru aviaţie

Anul 2014 a fost unul negru pentru aviaţia malaeziană. În luna martie, cursa MH 370, cu 239 de oameni la bord, a dispărut în Oceanul Indian, în condiţii neelucidate până în prezent. Câteva luni mai târziu, Malaysian Airlines a mai pierdut un avion, cu aproape 300 de pasageri, doborât, în condiţii încă neclare, de o rachetă lansată de pe teritoriul ucrainean revendicat de separatiştii ruşi. În data de 28 decembrie , un Airbus A-320 al filialei din Indonezia a companiei malaeziene Air Asia, cu 161 de persoane la bord, a dispărut, undeva, la jumătatea drumului dintre insula Java şi Singapore. În primele două situaţii, echipajele au fost malaeziene, în timp ce în cazul aeronavei Air Asia, pilotul era indonezian iar secundul francez.

Mihai Răzvan Ungureanu a fost numit consilier al preşedintelui Iohannis. Urmează Lazăr Comănescu?

Mihai Răzvan Ungureanu a fost numit consilier personal al preşedintelui Klaus Iohannis. Această funcţie nu va fi retribuită, fiind una onorifică. Informaţia a fost confirmată de Tatiana Niculescu Bran, purtătoarea de cuvânt a preşedintelui, printr-un mesaj postat pe Facebook. "Preşedintele României l-a numit pe domnul Mihai Răzvan Ungureanu consilier personal, funcţie onorifică neretribuită", a precizat Niculescu Bran pe contul său de pe reţeaua de socializare. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 22 decembrie decretele pentru numirea în funcţie a primilor săi consilieri. Printre aceştia se numără Sorin Dan Mihalache, Dan Andrei Muraru şi Adrian-George Scutaru. De asemenea, potrivit unui comunicat de la Cotroceni, şeful statului a semnat luni, 29 decembrie a.c., Decretul privind rechemarea domnului Lazăr Comănescu din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Federală Germania.

Victor Ponta a avut o discuţie cu Klaus Iohannis

Premierul Victor Ponta a avut luni o întrevedere cu preşedintele Klaus Iohannis, discuţie după care prim-ministrul a afirmat că a fost întâlnirea sa "săptămânală" cu şeful statului, pe subiecte obişnuite de colaborare instituţională. "Am avut întâlnirea săptămânală cu preşedintele Iohannis - subiectele obişnuite de colaborare instituţională! Şi urări de La mulţi ani", afirmă Ponta, pe Twitter. Surse oficiale, citate de Mediafax, au declarat anterior că, imediat după şedinţa de guvern, premierul Victor Ponta a mers la Palatul Cotroceni, unde preşedintele Klaus Iohannis a început o serie de discuţii cu unii dintre miniştri. Potrivit acestora, cei doi au discutat inclusiv despre bugetul pe anul viitor.

EVENIMENTUL ZILEI

O elevă dint-a şasea vindea la şcoală droguri obţinute din grădina ei

La percheziţia făcută la domiciliul elevei şi mama ei avea 31 grame de canabis. O elevă de clasa a şasea, dintr-un orăşel francez de pe malul oceanului Atlantic obişnuia să vândă canabis colegilor ei. Cu timpul treaba s-a aflat şi directorul şcolii a sesizat poliţia. Agenţii au efectuat o percheziţia la domiciliul fetei şi au depistat 31 de grame de canabis şi la mama ei. Drogurile proveneau de la plantele care creşteau chiar în curtea lor. Mama a fost condamnată la 30 de zile de închisoare şi a plătit o amendă de 50 de euro.

Drumuri închise HOŢEŞTE la Buzău!

Cezar Preda acuză autorităţile din Buzău că au închis drumuri pentru a ascunde incompetenţa firmelor care au contracte de deszăpezire. "Autorităţile naţionale şi judeţene au mai oferit buzoienilor o măsură a incompetenţei şi luni dimineaţă, în orele care s-au scurs de la instituirea avertizărilor de Cod Portocaliu, respectiv Cod Roşu", a declarat co-preşedintele Partidului Naţional Liberal, deputatul Cezar Preda (PDL), citat de Opinia de Buzău. Liderul liberal buzoian acuză că pentru a proteja firmele care au câştigat licitaţiile pentru deszăpezire - mai precis pentru a ascunde faptul că acestea nu au nici dotările necesare şi nici capacitatea de a interveni eficient în caz de nevoie şi pentru a nu mai avea bătăi de cap cu intervenţiile asupra unor porţiuni de drum blocate de viscol, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a luat măsura iresponsabilă de a închide toate drumurile judeţene şi naţionale pe întreaga durată a avertizării Cod Roşu, chiar şi a celor care nu au fost niciodată închise, chiar atunci când căderile de zăpadă sau viscolul erau şi mai puternice.

O parte dintre inculpaţii din "Mafia Cărnii", trimişi în judecată pentru un prejudiciu de 24 milioane de lei

Inculpaţii din dosarul "Mafia cărnii" au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT, ei fiind acuzaţi că au prejudiciat statul cu peste 24,6 milioane de lei, folosindu-se de evaziune fiscală, spălare de bani sau dare şi luare de mită. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) l-au trimis în judecată în acest dosar pe Andrei Sileanu pentru constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, participaţie improprie sub forma instigării, la săvârşirea infracţiunii de transmitere fictivă a pârţilor sociale sau a acţiunilor deţinute într-o societate, în scopul săvârşirii de infracţiuni. În acelaşi dosar vor fi judecaţi şi Sorin Seleşiu şi Bogdan-Radu Curticiu, pentru constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, comercializarea de produse alterate şi cumpărare de influenţă.

Deficit de 0,04% din PIB după primele 11 luni din 2014

Execuţia bugetară la finalul lunii noiembrie 2014 s-a încheiat cu un deficit de 0,04% din PIB faţă de un sold negativ de 1,53% din PIB aferent aceleiaşi perioade a anului precedent, potrivit datelor publicate luni de Ministerul Finanţelor Publice, scrie Agerpres. Pentru 2014, autorităţile române şi FMI au convenit un deficit bugetar de 2,2% din PIB atât pe metodologia cash, cât şi pe metodologia ESA a Uniunii Europene. Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 195 miliarde lei, reprezentând 28,9% din PIB, au fost cu 6,8% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. S-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din contribuţiile de asigurări sociale (+2,615 miliarde lei), accize (+2,684 miliarde lei), impozite şi taxe pe proprietate (+1,773 miliarde lei), impozitul pe profit (+1,267 miliarde lei), impozit pe venit şi salarii (+556 milioane lei), TVA (+294 milioane lei).

JURNALUL NATIONAL

Detalii şocante despre zborul QZ8501, dispărut în urmă cu puţin timp, cu 162 de persoane la bord. 23 de pasageri NU S-AU ÎMBARCAT!

Listele de pasageri ale avionului dispărut, după ce echipajul ceruse autorizaţia de a devia de la planul de zbor iniţial, luând altitudine din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, relevă că 23 de persoane care se înregistraseră pentru acest zbor nu s-au îmbarcat din motive deocamdată neclarificate, potrivit publicaţiei Strait Times. Astfel, printre acestea se află 11 bărbaţi, opt femei şi patru copii. Căutările în mare erau în curs duminică pentru găsirea avionului AirAsia, care dispăruse între Indonezia şi Singapore cu 162 de persoane la bord, printre care şi un copilot francez, relatează AFP. Turnul de control a pierdut contactul cu Airbus A320-220 al companiei malaeziene low cost AirAsia la o oră după decolarea sa de pe aeroportul internaţional Juanda din Surabaya, în estul insulei Java, la ora locală 05:20. Acesta urma să aterizeze în Singapore la ora locală 08:30 (00h30 GMT).

Două din trei plăţi se fac cu banii jos. Numerarul e cea mai răspândită formă de plată în România

Numerarul este cea mai răspândită formă de plată în România, având în vedere că 80% dintre plăţile realizate de firmele mici şi mijlocii sunt "cu banii jos", faţă de 29% în Polonia, conform unui studiu realizat de Visa Europe. Aproape jumătate dintre proprietarii de IMM-uri din România (47%) sunt constant preocupaţi de situaţia financiară a firmei şi vor să deţină controlul total al administrării afacerii, deşi nu se simt pregătiţi să ia decizii financiare complexe. De asemenea, studiul arată că peste 50% dintre IMM-uri întâmpină dificultăţi în gestionarea fluxului de numerar, iar aproape 60% consideră o provocare să ţină o evidenţă clară a finanţelor. "Din păcate, numai trei din zece IMM-uri spun că au un card business şi aproape o treime dintre manageri îşi folosesc cardurile personale pentru plăţile realizate pe firmă, ceea ce îngreunează evidenţa cheltuielilor şi pune presiune pe veniturile lor personale", a spus Cătălin Creţu, director subregional pentru România, Croaţia şi Slovenia al Visa Europe.

NATIONAL

"Casierii" SIE pica unul după altul!

Nimeni, niciodată, nu se mai gândea ca miliardari despre care toata lumea ştia ca operează sub acoperirea Serviciului de Informaţii Externe vor ajunge sa-si piardă nu doar averile, dar si libertatea, fiind măcinaţi de-a valma in malaxorul justiţiei. Iar panica a început sa-i cuprindă pe mulţi dintre oamenii de afaceri care ajunseseră sa se creadă intangibili, întreţinând chiar ei, in mod voit, zvonurile ca nu ar face decat sa spele banii serviciului secret cel mai profitabil din acest punct de vedere. Iată însă ca nume grele dintre cei cunoscuţi drept "casierii" SIE au picat unul dupa altul in anchetele instrumentate de către procurorii Laurei Codruţa Kovesi, in frunte chiar cu un şef al Serviciului de Informaţii Externe, Cătălin Harnagea, agăţat de DNA in dosarul Microsoft - EADS. Încătuşarea lui Nicolae Dumitru "Niro" a reprezentat prăbuşirea unui adevărat mit, iar toate semnalele dau ca sigura si îngenuncherea lui Ovidiu Tender.

Predoiu vrea sa-i bage pe liberali cu japca la guvernare

"Ambuscada de primăvara", despre care vorbea Vasile Dancu, este pe cale sa se producă. Ce-i drept singurul care s-a repezit sa-l înghesuie pe premierul Victor Ponta este prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu, restul liberalilor fiind ocupaţi cu friptura, vinul si jocurile de culise. Aşa cum Răzvan Ungureanu si-a luat gândul de la preşedinţie, mulţumindu-se sa meargă la Cotroceni doar in calitate de consilier, Catalin Predoiu ar trebui sa se obişnuiască si el cu ideea ca are mari şanse sa nu ajungă niciodată premier. Cum însă perspectiva il indispune la culme, Predoiu si-a varsat toata furia asupra colegilor sai, pe care-i împinge cu forţa spre poarta Palatului Victoria.

In 2016 ne pregătim iar de suspendarea preşedintelui

Preşedintele Klaus Iohannis joaca viitoarele alegeri parlamentare cu mandatul pe masa. Cel puţin aşa susţine Sebastian Lăzăroiu care-l avertizează pe actualul sef al statului ca risca o suspendare in 2016. Anul care sta sa înceapă va fi unul relativ liniştit pentru Iohannis, explica Lăzăroiu, arătând însă ca marele test il reprezintă 2016. "Klaus Iohannis este primul preşedinte care poate fi demis din funcţie cu participarea a 5,5 milioane de alegatori, dupa decizia CCR de a accepta un prag de 30% de validare a oricărui referendum. (...) In 2016, in functie de rezultatele alegerilor parlamentare si decizia nominalizării premierului, o suspendare, urmata de demitere, nu poate fi exclusa. (...) Daca PNL nu va fi in pole-position si, totuşi, Iohannis va da mandatul de formare a noii majorităţi unei persoane din PNL, isi poate risca mandatul" precizează Sebastian Lazaroiu intr-o analiza postata pe contributors.ro.

Criza politica fara precedent in Grecia. Parlamentul va fi DIZOLVAT!

Antonis Samaris, premierul Greciei, a anunţat ca Parlamentul va fi dizolvat in următoarele 10 zile, pentru ca Guvernul nu a reuşit sa-si impună candidatul la functia suprema in stat. Principala coalitie politica ar fi trebuit sa dea noul preşedinte al tarii dar, dupa mai multe runde de negocieri, grecii nu au gasit candidatul ideal pentru cea mai importanta functie din stat. In aceste conditii, Parlamentul trebuie dizvolat si vor fi organizate alegeri legislative anticipate, cel mai probabil pe 25 ianuarie. Specialistii greci sustin ca se asteapta ca alegerile sa fie câştigate Syriza, miscare de stanga ce a devenit reprezentantul principal al opozitiei in 2012 si a castigat cu autoritate alegerile europarlamentare din acest an. Astfel, noul preşedinte al Greciei ar putea deveni Alexis Tsipras, liderul Syriza, mare fan al echipei de fotbal Panathinaikos Atena si al revolutionarului argentinian Ernesto Che Guevara.

PUTEREA

Alina Gorghiu: PNL respectă decizia Curţii Constituţionale a României

Liberalii acceptă decizia Curţii Constituţionale a României privind Legea bugetului. Anunţul a fost făcut de preşedintele PNL, deputatul Alina Gorghiu. Liderul Partidului Naţional Liberal (PNL), Alina Gorghiu, a declarat luni că liberalii respectî decizia Curţii Constituţionale a României privind Legea bugetului de stat. "PNL respectă decizia CCR privitoare la legea bugetului. Aşteptăm să vedem cum va respecta PSD schema bugetară propusă. Multe din cifre şi estimări sunt nerealiste şi transpare lipsa de viziune a PSD în ceea ce priveşte axele de dezvoltare ale României", a explicat preşedintele PNL într-un mesaj publicat pe contul său de Facebook. Gorghiu a mai spus că partidele din România trebuie să respecte legile în vigoare. Curtea Constituţională a respins sesizarea făcute de PNL privind Legea bugetului de stat pe 2015, informează Agerpres.

Guvernul a aprobat construcţia noului stadion din Bănie

Guvernul a aprobat în şedinţa de luni construcţia noului complex sportiv din Craiova. Astfel, în Bănie, pe locul legendarei arene Ion Oblemenco, care este demolată în această perioadă, vor trona în cel mult 24 de luni două stadioane. Unul destinat fotbalului şi rugbyului, cu o capacitate de 30.000 de locuri, şi unul mai mic, de 5.000 de locuri, pentru atletism. Arena destinată atletismului va fi finanţată exclusiv din fonduri de la bugetul local al municipiului Craiova, în timp ce stadionul mare va fi construit de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Compania Naţională de Investiţii, cu o cofinanţare din bugetul local al muncipiului Craiova de 10% din valoarea investiţiei, conform Guvernului. Noul stadion de fotbal din Cetatea Banilor va costa 55 milioane euro, durata estimată a contractului fiind de 17 luni.

Guvernul înfiinţează Agenţia Naţională Fitosanitară

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că, în şedinţa de Guvern de luni, s-a decis reorganizarea instituţiei pe care o conduce iar, în cadrul acestui proces, se va înfiinţa Agenţia Naţională Fitosanitară. "Au fost emise şase hotărâri de Guvern care vizează reorganizarea Ministerului Agriculturii (...) Ministerul în ansamblu se reorganizează prin desfiinţarea unor direcţii şi transformarea acestora în agenţii din subordinea Ministerului Agriculturii, de exemplu, Agenţia Naţională Fitosanitară, care se înfiinţează prin hotărâre de Guvern. Este pentru prima dată când funcţionează în România această agenţie, pentru ceea ce înseamnă o organizare mai bună din punct de vedere al siguranţei în sectorul vegetal şi nu numai", a spus Constantin, la finalul şedinţei de Guvern de luni, citat de Agerpres.

Siveco livrează Guvernului un sistem informatic de circa 17 milioane lei

Siveco România va furniza un sistem informatic pentru eficientizarea activităţii interne a Secretariatului General al Guvernului (SGG), prin optimizarea cooperării cu instituţiile administraţiei publice cu care SGG interacţionează, contractul ridicându-se la 16,8 milioane de lei (TVA inclusă). Oferta Siveco România a fost depusă în asociere cu Expert One Research SRL Bucureşti. La licitaţie au mai depus oferte consorţiile formate din Power Net Consulting, Evolva Trend Consultant şi Romair Consulting, respectiv Computas IT România, Iquest Technologies, Cloud Soft, Digisign, Matrix Business Consulting şi Soft Business Union. Prin anunţul de atribuire, licitaţia a fost estimată la 16,9 milioane de lei (TVA inclusă), notează Mediafax.

ROMANIA LIBERA

Cele 5 greşeli catastrofale care duc la închiderea drumurilor iarna

Asocierea firmelor Chirulli Andrea Impresa Individuale, un PFA din Italia ce are doar o sucursală într-un sat din Dâmboviţa, şi Shelter Construct, deţinută de Alin Ionescu, reţinut în prezent pentru evaziune fiscală, a fost desemnată de conducerea CNADNR să deszăpezească autostrada A2."România liberă" a identificat şi alte cauze pentru care drumurile au fost închise după ninsoarea de ieri. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) n-a avut nicio­dată mână prea bună la selecţia firmelor cărora le-a dat pe mână deszăpezirea celor mai importante proiecte de infrastructură pe care le are România, şi anume autostrăzile. Imediat cum a început să ningă puţin mai serios, CNADNR a decis închiderea autostrăzii A2. Totodată s-au închis şi toate drumurile judeţene din câteva judeţe, sute de mii de români fiind astfel condamnaţi la izolare în localităţile lor de domiciliu.

Obama, bucuros că sancţiunile impuse Rusiei dau rezultate

Barack Obama, preşedintele Statelor Unite, a declarat că sancţiunile occidentale impuse Rusiei ca reacţie la criza din Ucraina dau rezultate. "Să ne amintim că, în urmă cu trei-patru luni, toată lumea de la Washington era convinsă că preşedintele Vladimir Putin era un geniu, că ne păcălise pe toţi şi că reuşise să consolideze poziţia Rusiei", a declarat Barack Obama într-un interviu acordat postului NPR, relatează AFP. "Am spus de atunci că noi nu vrem război cu Rusia, dar că vom aplica constant presiuni, împreună cu patenerii noştri europeni, şi că, treptat, se va dovedi a fi o eroare strategică a Rusiei. Iar acum, după cum ştiţi, am impresia că sunt unii care au început să creadă că Putin nu a fost prea inteligent", a adăugat Barack Obama.

ZIARUL FINANCIAR

Când vor fi obligaţi toţi comercianţii să folosească casele de marcat electronice

Una dintre propunerile discutate în Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget într-un document de lucru a cărui existenţă a fost contestată la momentul publicării sale, a fost aprobată de Guvern săptămâna trecută şi urmează să fie implementatată. Mediafax a publicat pe 14 noiembrie un document de lucru eleborat de Ministerul Finanţelor Publice - ministrul delegat pentru buget şi unde se lua în considerare, printre altele, introducerea jurnalelor electronice la casele de marcat. Firmele vor fi nevoite să utilizeze case de marcat (sau imprimante fiscale) dotate cu un jurnal electronic nu cu role de hârtie aşa cum se întâmpla până acum, arată o Ordonanţă de Urgenţă aprobată de Guvern. Casele de marcat vor fi conectate la o bază de date a ANAF, care va avea informaţii în timp real despre ce bonuri sunt emise de comercianţi. "Această schimbare va fi implementată treptat, până în august 2016, şi urmăreşte diminuarea drastică a evaziunii fiscale", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Mega Image deschide nouă magazine şi încheie anul cu o reţea de 410 unităţi

Mega Image deschide nouă magazine, în ultimele zile ale anului, reţeaua ajungând astfel la un total de 410 unităţi, a anunţat retailerul deţinut de grupul belgian Delhaize. Astfel, duminică au fost lansate trei magazine în Bucureşti (Mega Image Mărăşesti 2, Mega Image Turnu Măgurele şi Shop&Go Valea Buzăului 14), marţi vor fi inaugurate cinci unităţi în Capitală şi Ilfov (trei Mega Image - Magheru, Lacul Morii, Brăneşti - şi două Shop&Go - Floruţa Ion 65 şi Pantelimon 357), iar în ultima zi a anului retailerul va deschide o nouă unitate Mega Image, tot în Bucureşti, situată în zona bulevardului Dinicu Golescu. Mega Image arată, într-un comunicat, că a angajat peste 1.300 de persoane, de la începutul anului până în prezent, noii angajaţi lucrând la sediul central, în depozit şi magazine, şi că va continua anul viitor extinderea reţelei de magazine.

Fermierii vor plăti o acciză de 21 de euro/tona de motorină, statul va subvenţiona diferenţa

Fermierii vor plăti o acciză de 21 de euro/tona de motorină utilizată în agricultură, iar diferenţa dintre acest cuantum şi nivelul real al accizei va fi subvenţionată de stat, în baza unei hotărâri aprobate, luni, de Guvern, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. "Astăzi, am aprobat un proiect de hotărâre privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Practic, este hotărârea de guvern prin care creăm cadrul legal pentru perioada 2015-2020, de a acorda subvenţia pe care o aşteaptă fermierii an de an pentru motorina pe care o utilizează în agricultură, astfel încât să contribuim la reducerea costului de producţie. În fiecare an, conform regulamentelor europene şi legislaţiei naţionale, Guvernul trebuie să emită, după această hotărâre de guvern, o altă hotărâre de guvern prin care stabilim sumele pe care le avem la dispoziţie pentru anul următor", a spus ministrul. El a arătat că, pentru anul viitor, suma estimată pentru acoperirea subvenţiei este de 700 milioane lei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb