REVISTA PRESEI 31.01.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 31 ianuarie 2012

ADEVARUL

Justiţia a câştigat "trofeul Năstase"

Fostul premier Adrian Năstase (61 de ani) a fost condamnat, ieri, de Completul de trei judecători ai instanţei supreme la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul Calităţii". Alături de Adrian Năstase au mai fost condamnate alte cinci persoane pentru 15 capete de acuzare, printre care folosirea influenţei politice, abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani. Decizia poate fi atacată la Completul de cinci judecători al aceleiaşi instanţe. Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Băsescu la Bruxelles: Ne angajăm total în tratatul fiscal, fondurile UE folosite ca scut anti-criză

Preşedintele României a declarat de la Bruxelles după prima reuniune a Consiliul European de anul acesta că cel mai important succes al reuniunii a fost acordul pe tratatul fiscal al UE: 25 de state membre, mai puţin Cehia şi Marea Britanie, au anunţat că sunt gata să-l semneze în luna martie. Participarea statelor non euro la discuţiile eurozonei se va produce încă în anumite condiţii şi cu restricţii, dar şeful statului a precizat că pentru România "este un compromis convenabil".

Tratatul fiscal a fost succesul acestei reuniuni.

Ceea ce s-a stabilit reprezintă un compromis convenabil pentru toate statele. 25 de state membre au anunţat că vor semna tratatul fiscal privind disciplina fiscală. Cehia a anunţat că nu va adera la el. Acest timp va fi utilizat pentru discuţiile în fiecare stat membru. Liderii UE au mai ajuns la un acord privind Mecanismul European de Stabilitate - fondul permanent de urgenţă pentru zona euro, care va dispune de o capacitate de împrumut de 500 de miliarde de euro şi va intra în vigoare de la 1 iulie.

Cum strânge BNR şurubul creditelor

De azi, băncile nu vor mai da împrumuturi dacă nu pot acoperi într-o măsură mult mai mare şocurile generate de cursul valutar. Astăzi intră în aplicare Regulamentul Băncii Naţionale a României (BNR) privind condiţiile de creditare, între care se numără avansul minim obligatoriu de 15% la împrumuturile ipotecare şi o nouă grilă de calcul al gradului de îndatorare. Regulamentul prevede, între altele, că la creditele de consum perioada de rambursare poate fi de maximum 5 ani, faţă de 10 sau chiar 15 ani, cum era înainte de emiterea noilor condiţii. Atenţie la cursul valutar! Băncile comerciale vor fi obligate să ia în calcul şi riscurile unui scenariu negativ în evaluarea gradului maxim de îndatorare al clienţilor. Scenariul include o posibilă creştere a cursului de schimb cu 35,5% în cazul euro, cu 40,9% la dolarul american şi cu 52,6% în cazul francilor elveţieni.

Apostolii crizei: cine negociază salvarea Greciei

Salvarea Greciei de la intrarea în incapacitate de plată depinde de finalizarea unei înţelegeri cu creditorii săi privaţi (bănci, fonduri de investiţii) pentru ca aceştia să participe voluntar la programul de restructurare a datoriei publice a statului. Negocierile sunt dure - de la dobânzi şi prelungirea scadenţelor, niciuna dintre părţile implicate nu vrea să se clintească. Cei trimişi să negocieze acest acord, reprezentanţii creditorilor privaţi, ajung astfel să întruchipeze noţiuni de multe ori abstracte precum "pieţele" sau "investitorii". Charles Dallara, şeful reprezentanţilor creditorilor privaţi, nu este la prima întâlnire cu Grecia. În anii '70, a petrecut doi ani pe însoritele meleaguri elene, făcând parte din Marina SUA. În vârstă de 62 de ani, americanul a fost directorul băncii de investiţii JP Morgan. A deţinut funcţii publice în timpul administraţiilor Bush şi Reagan, fiind considerat un veteran al crizelor datoriilor de stat din anii '80 şi '90.

Alba-neagra la Guvern cu măririle de salarii

Coaliţia de guvernare l-a mandatat pe premierul Emil Boc să negocieze creşterea pensiilor şi salariilor, dar şeful Executivului spune că nu vrea să deschidă "robinetul măsurilor populiste". Spiritele s-au încins din nou ieri, imediat după ce Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, s-a arătat disponibil să accepte o eventuală propunere de mărire a salariilor şi pensiilor în România. Coaliţiei de guvernare i-au fost de-ajuns câteva ore pentru a-şi mandata reprezentantul, în persoana lui Emil Boc, să negocieze cu FMI creşterea veniturilor - precizând în mod special că o astfel de măsură nu are legătură cu faptul că 2012 este un an electoral.

PSD şi PNL intră în grevă parlamentară

Opoziţia va boicota lucrările Legislativului, iar senatorii şi deputaţii PSD şi PNL îşi vor dona indemnizaţiile. USL încearcă să pună presiune pe PDL pentru organizarea de alegeri anticipate. Social-democraţii şi liberalii au decis, ieri, să intre în grevă parlamentară. Senatorii şi deputaţii celor două partide nu vor mai participa la lucările Legislativului decât în cazuri excepţionale, cum ar fi votul asupra unei eventuale moţiuni de cenzură. Opoziţia încearcă să blocheze lucrările Parlamentului pentru a forţa organizarea alegerilor anticipate. Decizia anunţată, ieri, de Crin Antonescu şi Victor Ponta merge, practic, pe strategia schiţată săptămâna trecută de social-democraţi. PSD a propus ca formă de protest greva parlamentară, în timp ce PNL propunea demisia din Parlament.

Valerian Vreme, ministrul Comunicaţiilor, despre ACTA: Aş fi ultimul care ar semna cenzura pe internet

Tratatul ACTA nu aduce nimic nou pentru legislaţia naţională, ci este de fapt o armonizare a luptei împotriva produselor de contrabandă în toate statele semnatare şi nicidecum o cenzură a activităţii pe internet, a declarat pentru "Adevărul", ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme. Potrivit acestuia, tratatul are 28 de pagini şi doar una dintre ele se referă la mediul virtual. "În rest, este vorba de tot felul de produse care pot fi obiectul contrabandei: blugi, cafea, alcool, parfum, medicamente. De exemplu, aspirina se vinde pe internet ca la aprozar. În acea pagină în care se vorbeşte despre mediul virtual există şi temerea că s-ar putea strecura un nou filtru, unii îi spun cenzură. Însă eu personal am studiat actul, iar respectivul punct spune că România, dacă vrea, poate să ofere date privind ID-ul de unde s-a făcut o anume tranzacţie pe internet", a mai spus Vreme.

Criza gazelor: Guvernul, cu pantalonii-n vine în plin ger

Guvernul nu are un plan pentru situaţii de urgenţă în alimentarea cu gaze pentru această iarnă. Romgaz şi Petrom au fost nevoite să suplimenteze importurile, pentru a fi asigurat consumul populaţiei în aceste zile geroase. În fiecare toamnă, Ministerul Economiei este obligat să elaboreze un plan de măsuri pentru situaţii de urgenţă în alimentarea cu gaze, astfel încât consumul populaţiei să fie asigurat cu prioritate, plan care trebuie aprobat de Guvern. Însă în această iarnă, România nu are un astfel de plan, întrucât, deşi a fost elaborat de ministerul de resort, el nu a mai ajuns la Palatul Victoria, fiind înţepenit pe lanţul interministerial de avizare la Ministerul Justiţiei. Partea proastă este că în aceste zile geroase avem nevoie tocmai de acest cadrul legislativ.

Cum împacă UE austeritatea cu creşterea economică

Ţările cu bugete dezechilibrate vor fi penalizate de Curtea Europeană de Justiţie cu până la 0,1% din PIB-ul statului. Este una dintre deciziile luate ieri de liderii UE, reuniţi la Bruxelles. Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) va putea sancţiona orice derapaj fiscal comis de ţările care semnează noul pact european de disciplină bugetară, impus de Germania. Penalităţile pot ajunge până la 0,1% din PIB-ul respectivului stat. Aceasta este una dintre principalele concluzii la care au ajuns liderii europeni reuniţi ieri la Bruxelles la primul summit (informal) dedicat crizei din anul acesta şi care se regăsesc într-un proiect al acordului citat de "The Wall Street Journal". A rămas în coadă de peşte cum vor fi sancţionate derapajele fiscale, notează publicaţia.

CURENTUL

Liviu Negoiţă - Tehnologica Radion, un tandem păgubos pentru banii publici

România riscă declanşarea procedurii de infrigement pentru încălcarea normelor europene în materie de achiziţii publice din cauza unei afaceri de peste 100 milioane de euro supervizată de primarul sectorului 3 din Capitală, Liviu Negoiţă. Avertismentul adresat României de către Comisia Europeană a fost făcut public joia trecută, el fiind de fapt, în termenii dreptului comunitar, un "aviz motivat", adică a doua fază (etapa pre-contencioasă) în cadrul procedurii UE de constatare a încălcării legislaţiei europene. Concret, oficialii UE invocă nerespectarea de către Primăria Sectorului 3 a unor proceduri legale în atribuirea unui contract de lucrări publice, în valoare de aproximativ 110 milioane euro, sub forma unui contract cadru cu o durată de patru ani.

CURIERUL NATIONAL

Creşterile de pensii şi salarii, doar pe datorie

Premierul Emil Boc a fost mandatat de conducerea coaliţiei să negocieze cu FMI aceste majorări începând cu luna aprilie. Potrivit specialiştilor contactaţi de Curierul Naţional, principala sursă financiară va fi reprezentată tot de împrumuturi. Măsura nu este susţinută de creşterea economică, ci reprezintă doar o decizie politică având caracter electoral. Ieri coaliţia de guvernare l-a mandatat pe primul-ministru Emil Boc să negocieze cu FMI posibilitatea majorării salariilor bugetarilor şi a pensiilor în actualul exerciţiu fiscal, cel mai probabil începând cu luna aprilie, a anunţat prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde. Confirmările au venit ulterior dinspre Executiv.

Coaliţia nu vrea alegeri anticipate

"Nu se pune problema alegerilor anticipate. Nimeni nu doreşte acest lucru, niciuna din formaţiunile care fac parte din coaliţie", a declarat Frunzăverde, citat de Mediafax. El a făcut această declaraţie înaintea şedinţei BPN al PDL. Vicepreşedintele politic al UDMR Laszlo Borbely, declara, duminică, că având în vedere situaţia socio-politică actuală şi luând în considerare decizia Curţii Constituţionale, este necesar ca oportunitatea alegerilor parlamentare anticipate să fie supusă unei analize foarte serioase. Premierul Emil Boc a spus, întrebat ce a decis coaliţia în privinţa alegerilor, că se aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale la decizia privind neconstituţionalitatea comasării alegerilor.

A venit scadenţa creditelor luate de companii în 2007 - cine prinde refinanţare?

Cristian Ionescu (Coface): Cei care nu pot dovedi că au capital propriu suficient au puţine şanse să primească refinanţare. Anul 2007 este unul din anii în care s-au dat cele mai multe împrumuturi. În 2012 a venit momentul în care contractele de finanţare pe 5 ani au ajuns la final, iar datoriile trebuie refinanţate. În condiţiile actuale băncile au o cu totul altă viziune şi deschidere faţă de creditare, în comparaţie cu ce se întâmpla în urmă cu cinci ani. Potrivit unui studiu realizat de compania PricewaterhouseCoopers (PwC), la nivel global, companiile au de refinanţat datorii de peste 2.000 miliarde de dolari. În regiunea în care a fost inclusă şi România - Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA), cuantumul datoriilor de refinanţat al companiilor se ridică la aproximativ 250 de miliarde de euro. În aceste condiţii reprezentanţii companiei de audit şi consultanţă afirmă că lupta pentru a obţine refinanţare va fi una foarte dură.

Depozitele aduc dobânzi mai mari pentru clienţii cu multă răbdare

Depozitele bancare revin în forţă în ofertele băncilor. Reţeta nu se mai bazează însă doar pe dobânzi mari, ci şi pe atragerea de lichidităţi pe termen lung. Cele mai bune randamente sunt destinate clienţilor care acceptă să îşi blocheze banii timp de mai mulţi ani. Pe lângă beneficii, această strategie comportă însă şi riscuri. Cine vrea să obţină randamente mai mari la depozitele bancare trebuie să fie dispus să îşi blocheze sumele pe perioade de cel puţin 2 ani. Orientarea băncilor vine după ce, timp de mulţi ani, depozitele cu scadenţă mai mare de 1 an deveniseră o raritate. Dimpotrivă, la un moment dat, băncile încurajau deponenţii spre conturile de economii în detrimentul depozitelor la termen.

Piaţa asigurărilor se poate aştepta în cel mai bun caz la o creştere uşoară

Mariana Diaconescu: Anul 2012 va fi unul greu, economia românească a fost afectată serios de criza financiară în ultimii aproape trei ani. "Cred cu tărie că piaţa românească nu va intra în recesiune". Reprezentantul Asirom a afirmat că poliţele obligatorii vor continua să influenţeze în mod decisiv evoluţia de ansamblu a pieţei asigurărilor. Piaţa asigurărilor va stagna sau va creşte uşor în acest an, resimţind efectele crizei financiare din ultimii aproape trei ani asupra economiei, a declarat, ieri, preşedintele directoratului Asirom, Mariana Diaconescu, citată de Mediafax.

EVENIMENTUL ZILEI

Precedentul "Năstase", un avertisment pentru finanţările partidelor

Decizia în cazul fostului premier nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Fostul premier Adrian Năastase, actual deputat PSD, riscă să nu mai poată ocupa o funcţie publică, timp de doi ani, dacă decizia de ieri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie rămâne definitivă şi irevocabilă. Completul de trei judecători a decis - cu o opinie separată - ca Adrian Năstase să fie condamnat la doi ani de închisoare cu executare, iar drepturile civile să-i fie interzise pe aceeaşi perioadă. Decizia, pronunţată în dosarul "Trofeul Calităţii", este atacabilă cu recurs la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi. Năstase, în prezent preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, a fost condamnat nu pentru că a băgat banii direct în buzunar, ci pentru că aceştia au fost folosiţi pentru campania sa electorală.

Care investitori îşi fac bagajele să plece din România?

Economia românească a pierdut un propulsor important odată cu frânarea investiţiilor străine, dar nici cele mai negre scenarii nu luau în calcul, până recent, că bilanţul ar putea deveni negativ din cauza "delocalizărilor". Plecarea Nokia a fost primul semnal de alarmă, după ce migraţiile unor nume ca Procter&Gamble, Kraft sau Coca-Cola au fost trecute cu vederea. Deşi prezenţa Nokia a fost înlocuită cu succes de Bosch şi De Longhi, încă există riscul ca şi alte companii să plece, din cauza schimbărilor provocate de criză sau a nemulţumirilor legate de situaţia economică şi financiară a României. Deja, în doar trei ani investiţiile străine directe au scăzut de la peste nouă miliarde de euro la mai puţin de două miliarde, adică înapoi la nivelul anului 2003. Principala problemă a României este impozitarea excesivă a muncii: 45% din suma plătită de angajator ajunge la stat, acesta fiind al şaptelea cel mai mare nivel din UE.

Cum s-a dezumflat afacerea PUZ-urilor ilegale

Consilierii generali nu au reuşit, ieri, să aprobe planurile de construire a turnurilor din Bucureşti, în schimb au votat alte proiecte, de frică să nu păţească ca în cazul Constanda. Aleşii din Consiliul general al Muncipiului Bucureşti (CGMB) au avut, ieri, o zi grea. Au avut pe ordinea de zi nu mai puţin de 105 Planuri Urbanistice Zonale (PUZ). La început, consilierii au votat după ureche , mai ales că edilul şef, cel care a convocat şedinţa de Consiliu General în care s-au discutat ultimele derogări, nu a fost prezent. Azi este ultima zi când se poate intra în legalitate. Consilierii au votat pe bandă rulantă 15 PUZ-uri, au respins alte aproximativ cinci, şi abia după "jurizare" şi-au dat seama că informaţiile pe baza cărora votau erau eronate. Atunci s-a produs haos în sală, iar mulţi aleşi s-au dat de gol, pentru că nu citeau documentaţiile de urbanism, ci votau după nişte informaţii date de societatea civilă.

Ţara pentru care nu mai sunt bani de împrumut

Cea mai aprinsă temă a summitului a fost ideea ca Grecia să cedeze suveranitatea asupra deciziilor fiscale, propunere susţinută de nemţi şi olandezi. Grecii se considerau pregătiţi la summitul de ieri, fiind aproape de un acord cu creditorii privaţi, care trebuia să le deschidă calea spre un nou împrumut de la finanţatorii internaţionali. Ceea ce le-a blocat accesul la noi fonduri au fost, însă, ultimii doi ani de ţinte neîndeplinite. Astfel, elenii au nevoie de încă un împrumut de 130 de miliarde de euro. Înaintea summitului, ei au negociat cu creditorii privaţi, care deţin circa 200 de miliarde de euro din datoria de 350 de miliarde de euro a Greciei. Înţelegerea viza ştergerea a 50% din această datorie prin intermediul unui schimb voluntar de bonduri.

Cum îşi pierde o ţară suveranitatea

Guvernul german vrea ca Grecia să cedeze unui comisar european suveranitatea asupra deciziilor privind taxele şi cheltuielile publice, pentru ca ţara să poată accesa astfel un al doilea pachet de sprijin financiar, în valoare de 130 de miliarde de euro, potrivit copiei unui document, obţinută de Financial Times. Prin această măsură, care ar reprezenta exercitarea unui control fără precedent al Uniunii Europene asupra unui stat membru, noul comisar ar putea avea drept de veto asupra deciziilor grecilor, dacă acestea nu sunt în linie cu ţintele fixate de creditorii internaţionali.

S-a dat undă verde pentru Al Treilea Război Mondial?

Michel Chossudovsky, Director al Centrului pentru Cercetare a Globalizării avertizează pentru Russia Today că mişcările militare şi sancţiunile economice împotriva Iranului sunt concepute pentru un război global ce ar avea consecinţe impredictibile. Acesta spune că scenarii privind un Al Treilea Război Mondial se află pe agenda Chinei şi a Rusiei de mult timp. Mai mult, conform unor documente clasificate, scenarii privind un război de anvergură se fac încă din 1995. Declaraţia cercetătorului vine la puţin timp după ce un fost ofiţer american a declarat, tot pentru Russia Today, că cel mai negru scenariu pentru Iran se numeşte Al Treilea Război Mondial.

JURNALUL NATIONAL

Victor Ponta "Băsescu este un fricos şi va ceda"

Copreşedintele USL Victor Ponta anunţă că nu va negocia cu şeful statului şi îl va obliga să respecte Constituţia. De la începutul sesiunii parlamentare, am anunţat foarte clar că vom intra şi noi într-o formă de protest, atât cât putem să facem, şi anume nu mai participăm nici la şedinţa de plen, nici la comisii, nu vom mai asigura cvorumul la niciuna dintre aceste structuri, până când cei aflaţi la putere nu vor înţelege mesajul dat, nu neapărat de noi, cei din opoziţie, ci de cei care au protestat în această perioadă şi nu vor veni să discute cu noi un pact politic privind demisia Guvernului actual, eventual un Guvern de tehnocraţi şi oricum alegeri anticipate.

Excesul de capitalism dăunează grav economiei

După au slăvit liberalizarea preţurilor pentru gaze naturale şi electricitate ca măsură care va rezolva bubele sistemului energetic, autorităţile au realizat că impactul ar fi prea greu pentru populaţie şi industrie iar acum încearcă să scape din chingile "centurii de siguranţă" pe care şi-au montat-o singure. Preşedintele Traian Băsescu anunţa acum două zile că se va încerca o replanificare a liberalizării preţurilor la energie şi gaze, atât pentru populaţie, cât şi pentru agenţii economici. "Va trebui să încercăm o reprogramare la orizontul 2020 pentru populaţie şi 2015-2017 pentru agenţii economici (...) Vom vedea dacă vom reuşi. Aceste termene au fost asumate de România la intrarea în UE şi, practic, le renegociem pornind de la realităţile de plată ale cetăţenilor români şi ale economiei", a mai spus.

Complexul Rovinari îşi trimite cei 2.000 de mineri în concediu de odihnă din cauza frigului

Complexul Energetic Rovinari va trimite acasă, pentru patru zile, angajaţii săi de la Exploatarea Minieră Rovinari din cauza gerului, activitatea termocentralei derulându-se normal, a anunţat compania într-un comunicat de presă. "Având în vedere temperaturile extrem de scăzute prognozate pentru următoarele zile, activitatea Exploatării Miniere Rovinari din cadrul SC Complexul Energetic Rovinari SA va fi oprită în perioada 31. 01. 2012 - 03.02.2012. Decizia de întrerupere a activităţii a fost luată pentru a evita producerea unor avarii sau eventuale accidente tehnice care pot apărea din cauza frigului şi a gerului", a anuntat compania. Cei circa 2.000 de angajaţi ai exploatării vor fi pontaţi în concediu de odihnă, "pe parcursul celor patru zile desfăşurându-se activităţi de control, evacuare apă şi livrare cărbune din stocurile existente", a mai precizat firma de stat.

NATIONAL

UE trateaza criza cu polistiren

Grecia, Spania, Portugalia si Italia sunt aproape de faliment, somajul a atins cote alarmante in UE, iar oficialii de la Bruxelles cauta disperati remedii impotriva crizei economice. Solutia de avarie: reabilitarea termica a locuintelor. Liderii UE se gandesc deja la noi legi prin care sa oblige statele membre sa protejeze si mai eficient mediul inconjurator. Una dintre viitoarele reglementari va avea in vedere o astfel de componenta, oficialii de Bruxelles apreciind ca in acest mod s-ar putea crea sute de mii de locuri de munca. In Romania, reabilitarea termica a unui apartament cu doua-trei camere costa circa 3.500 de euro, din care proprietarul (sau asociatia de proprietari) plateste 20%, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului - 50%, iar restul de 30% este acoperit de la bugetele locale.

DNA face preselectie pentru alegerile locale

Procurorii anticoruptie au ajuns sa lucreze in program prelungit, pentru a putea prelua toate informatiile furnizate de "clientii" lor. Printre care,cei mai fideli sunt consilierii, primarii si presedintii de consilii judetene. Iar de la anuntul ca alegerile locale vor avea loc totusi la inceputul lunii iunie, acestia au avut surpriza sa constate ca, deodata, procurorii DNA si-au gasit timpul necesar pentru a le asculta plangerile despre rivalii politici din teritoriu. Mai multi alesi locali cu dosare deschise la DNA au confirmat pentru "NATIONAL" ca acum au fost lasati sa dea declaratii detaliate si despre dusmanii lor de moarte, cu care se vor confrunta electoral peste cateva luni. In toate cazurile, este vorba despre cei care au detinut respectivele mandate inaintea "turnatorilor" lor de acum.

Geoana tot ajunge in America

Mircea Geoana a prins din nou cursa spre Washington. Si asta in timp ce Victor Ponta si Crin Antonescu mai au de asteptat pana sa paseasca pe pamant american. Desi in prezent are statut de simplu senator, Mircea Geoana a reusit inca o data sa ia fata liderilor Opozitiei. Concret, fostul social-democrat da iar o fuga in SUA, in perioada 1-4 februarie. Geoana a fost invitat de Administratia Obama la "National Prayer Breakfast", eveniment organizat anual la Washington D.C. De asemenea, Mircea Geoana se pare ca are programate intalniri cu mai multi senatori si congresmani americani. De partea cealalta, Victor Ponta si Crin Antonescu au ramas doar la stadiul de facut bagaje, cei doi sperand sa ajunga si ei in SUA undeva pe la jumatatea lunii februarie.

SUA pregatesc o bomba speciala pentru Iran

Facilitatile nucleare ale Iranului ar fi fost atacate de mult, dar se pare ca aliatii nu au cu ce. Le trebuie o bomba cu putere mare de penetrare. Pentagonul a ajuns la concluzia ca bombele lor "traditionale", inclusiv cele anti-buncar, nu au puterea necesara sa ajunga in "miezul" facilitatilor nucleare iraniene. Acestea sunt superfortificate in subterane. Cea mai masiva bomba americana, Massive Ordnance Penetrator (MOP), de 14 tone, a fost fabricata special pentru facilitatile nucleare iraniene si nord-coreene, dar ultimele teste au aratat ca nu este capabila sa penetreze roca muntelui si scuturile de protectie, din beton armat si otel, care apara facilitatile subterane de la Fordow.

PUTEREA

ACTA, dezbătut înainte de ratificare

Ministerul Economiei va iniţia consultări publice cu factorii interesaţi cu privire la Acordul multilateral antipiraterie - ACTA, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, care a adăugat că respectivul document nu presupune modificări în legislaţia naţională. "Ministerul Economiei, cel care a fost iniţiatorul acestui memorandum prin care a fost semnat acest acord, va iniţia consultări publice cu factorii interesaţi pe marginea acestui acord comercial de combatere a mărfurilor contrafăcute. Aşadar, consultările publice vor avea loc în România, în perioada următoare, deci, înainte de ratificarea acestui acord de către Parlament.

Cum intri la metrou cu un SMS

Începând de ieri, în şapte staţii de metrou, Piaţa Victoriei, Universitate, Gara de Nord, Timpuri Noi, Politehnica, Grozăveşti şi Petrache Poenaru, se foloseşte sistemul de acces prin SMS. Trimiţi un SMS la numărul scurt 1700 prin Orange sau la 7477 prin Vodafone cu textul 1C, mesajul urmând să fie taxat cu 0,5 euro fără TVA. Practic, o călătorie va costa 2,6 lei, în timp ce pentru două călătorii veţi plăti 0,9 euro, însă va trebui ca în loc de 1C să tastaţi 2C. Pentru o cartelă electronică de 10 călătorii, mesajul scurt va fi 10C şi va costa 2,2 euro, tot fără TVA. Costurile sunt sensibil mai mari, însă pentru cei care nu vor să stea la rând la case, este metoda ideală.

ROMANIA LIBERA

Primul ex-premier trimis la închisoare cu executare pentru corupţie. De ce a fost condamnat Năstase

Faţă de cazul "Mătuşa Tamara", în care fostul premier a fost achitat, în dosarul "Trofeul Calităţii" acesta a fost condamnat după ce DNA a refăcut circuitul banilor destinaţi finanţării ilegale a campaniei electorale din 2004. Curtea Supremă s-a pronunţat ieri în cel de-al doilea dosar de mare corupţie instrumentat de procurorii DNA pe numele fostului premier. Verdictul: doi ani de închisoare cu executare pentru că şi-a folosit influenţa de lider al PSD pentru a obţine foloase necuvenite destinate campaniei sale electorale din 2004. Procurorii DNA au susţinut în rechizitoriul prin care l-au deferit justiţiei pe Năstase că acesta s-a folosit de concursul "Trofeul Calităţii", organizat pentru firmele de construcţii pentru a strânge bani de campanie. Toţi complicii săi, în frunte cu fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu, au primit pedepse cu închisoarea între şase şi şapte ani.

Un profesor care predă siguranţa construcţiilor explică principalele probleme de rezistenţă seismică ale clădirilor din Capitală: "Într-un bloc construit între 1920 şi 1940 nu m-aş duce nici în vizită"

Radu Văcăreanu este profesor în cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti şi are toate argumentele pentru a putea face o analiză a vulnerabilităţii clădirilor din Bucureşti în cazul unui seism. Deţine un doctorat în inginerie civilă şi a făcut o serie de stagii de pregătire în Japonia la "International Institute of Seismology and Earthquake Engineering at Buildings Research Institute", Tsukuba unde a studiat impactul cutremurelor asupra clădirilor. De asemenea, a fost consultant pe probleme de infrastructură la Banca Mondială. Blocurile din beton armat cu regim mare de înălţime (peste parter şi şase/şapte etaje) construite între 1920 şi 1940 sunt nişte bombe cu ceas; în prima jumătate a secolului XX, România nu avea prevederi normative referitoare la proiectarea clădirilor rezistente la cutremur.

Un condamnat la 7 ani închisoare în dosarul Năstase-"Trofeul calităţii" realizează conferinţe internaţionale împreună cu actualul Guvern

Forum Invest, firma controlată de Bogdan Popoviciu, condamnat la şapte ani în dosarul "Trofeul calităţii", în care fostul premier Adrian Năstase a primit doi ani de închisoare, organizeză pe 15-16 februarie 2012, cu sprijinul unei agenţii guvernamentale din coordonarea SGG, o conferinta internaţională pe tema Parteneriatului public privat (PPP), dupa cum se arată în anunţul făcut de Forum Invest.

ZIARUL FINANCIAR

Indicatorul care a salvat banii investitorilor în 2008 dă semnalul reintrării pe bursă

Graficele principalilor indici bursieri dau din nou semnale privind intrarea pieţelor pe un trend pozitiv chiar dacă situaţia Greciei continuă să ţină în şah investitorii. Bursa de la Bucureşti are deja o creştere de 9% pe indicele BET şi de 14% pe indicele BET-FI de la începutul anului. Graficul indicelui BET-FI a depăşit graficul mediei sale mobile din ultimele 200 de şedinte, acesta fiind în mod tradiţional un semnal de schimbare a tendinţei într-una de creştere pe termen mediu şi lung, însă analiştii susţin că investitorii ar trebui să mai aştepte o perioadă ca semnalul să se confirme.

Liderii Europei convin asupra unui fond de salvare. Marea Britanie şi Cehia au rămas pe dinafară

Liderii europeni au convenit asupra unui fond de salvare permanent pentru zona euro luni şi 25 din cele 27 de state membre au susţinut pactul pentru disciplină bugetară mai strictă, informează Reuters. Doar Marea Britanie şi Republica Cehă au refuzat să semneze pactul ce va impune sancţiuni automate ţărilor care vor încălca limitele de deficit pe care s-au angajat să le respecte. Tratatul bugetar trebuie semnat oficial la începutul lunii martie şi se va aplica de îndată de 12 state l-au ratificat. Pactul prevede ca statele semnatare să menţină bugete echilibrate şi un deficit structural care să nu depăşească 0,5 la sută din PIB. Fiecare stat va trebui să instituie un mecanism de corecţie care se va declanşa automat în caz de deparaj în raport cu acest obiectiv. În caz de depăşire a limitei de 3 la sută din PIB a deficitelor publice anuale, statele vor fi expuse unor sancţiuni cvasi-automate.

Noii şefi ai BCR vor avea şi birouri noi: turnul moştenit de la Bancorex e în renovare

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, nu schimbă numai garnitura de top management, ci şi birourile în care vor lucra cei şapte membri desemnaţi în noua componenţă a comitetului executiv. Tomas Spurny, cehul care a fost ales de austriecii de la Erste să preia funcţia de CEO, îşi va începe mandatul într-un birou nou amenajat la etajul 15 din turnul pe care BCR l-a moştenit de la fosta Bancorex. Ce-i drept dimensiunile acestuia ar urma să fie reduse, însă aceasta nu ar însemna decât o aducere la "normal". Britanicul Dominic Bruynseels care conduce BCR din vara lui 2008 obişnuia să se plângă de mărimea neobişnuită a biroului de CEO, încăperea cu o lungime de circa 10 metri fiind probabil cel mai generos spaţiu destinat activităţii unui preşedinte executiv de bancă. Aşa că s-a declarat fericit când recent a fost mutat într-un birou mai mic pentru a lăsa loc echipelor de renovare.

Grecia ar putea fi lăsată în incapacitate de plată dacă nu convinge că se poate reforma. Atena se teme de un faliment dezastruos

Într-un avertisment neobişnuit de dur, ministrul german de finanţe Wolfgang Schauble a de­clarat că zona euro ar putea refuza Greciei noi ajutoare financiare, forţând astfel statul să intre în incapacitate de plată dacă Atena nu de­monstrează Europei că-şi poate ţine promisiunile de reformare economică. Pentru premierul grec, privarea de ajutor internaţional echivalează cu un faliment cu consecinţe cumplite. "Grecia trebuie să decidă. Europa este pregătită să sprijine Grecia, însă dacă acest stat se rezumă doar la a anunţa măsurile necesare, fără a le implementa... nicio sumă de bani nu va rezolva problema", a declarat Schauble pentru publicaţia americană The Wall Street Journal.

Cu fiecare grad în minus, factura la gaze se încarcă cu 350.000 de euro. Ieri importurile au crescut de şase ori

În cursul zilei de ieri importurile de gaze naturale au fost de aproape şase ori mai mari comparativ cu o zi de iarnă obişnuită, în timp ce consumul total de gaze naturale a fost în creştere cu circa 15% faţă de media pentru această perioadă. Practic, dacă într-o zi cu temperatură normală pentru această perioadă se consumă până la 60 de milioane de metri cubi de gaze, ieri România a ars 68,8 milioane de metri cubi de gaze, în contextul în care de la o medie termică pentru luna ianuarie de circa minus 1-2 grade, ieri s-a ajuns la o medie de circa -14 grade. Astfel, pentru fiecare grad în minus, România este nevoită să importe câte 0,7 milioane de metri cubi în plus, care costă circa 350.000 de dolari dacă vin din Rusia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb