REVISTA PRESEI 31.01.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 31 ianuarie 2014

ADEVARUL

Cum funcţiona caracatiţa şpăgii lui Gruia Stoica, potrivit procurorilor

Gruia Stoica a ajuns după gratii sub acuzaţia că în schimbul unei şpăgi de 3.000.000 de euro a încercat să influenţeze foşti sau actuali demnitari pentru a câştiga o licitaţie organizată de Complexul Energetic Oltenia. Omul de afaceri Gruia Stoica, patronul societăţii Grupul Feroviar Român, va sta 29 de zile după gratii pentru cumpărare de influenţă. Aşa au decis joi magistraţii Curţii de Apel Bucureşti admiţând astfel propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). În acelaşi caz este vizat şi avocatul Doru Boştină, acuzat de trafic de influenţă, pentru care procurorii au decis să îl lase liber, primind doar interdicţia de a nu părăsi ţara. În documentele de la dosar care au fost trimise intanţei, procurorii vehiculează şi numele fostului secretar de stat în Ministerului Transportului Bogdan Găurean, dar şi cel al directorului general al "CFR Marfă", Dragoş Drăghici.

Dosarul "Transformatorul". Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Fostul ministru s-a predat

Magistraţii Curţii Supreme l-au condamnat joi pe fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu la cinci ani de închisoare în dosarul "Transformatorul", în care a fost găsit vinovat pentru corupţie. Instanţa a menţinut astfel decizia anterioară dată de completul de trei judecători al aceleiaşi Curţi. Relu Fenechiu s-a predat în jurul orei 18 Poliţiei Judeţene Iaşi. Potrivit procedurilor în vigoare, acesta va petrece o perioadă în carantină, ulterior urmând a fi transferat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi. După aceea, va fi mutat la un alt penitenciar din ţară. Fostul ministru, care şi-a dat demisia din PNL, nu a făcut nicio declaraţie şi, mai mult, el nu a fost observat de presă când a ieşit din casă. Fratele fostului ministru al Transporturilor, Lucian Fenechiu, şi Mihai Bogdan Damian s-au predat, joi seară, alături de Relu Fenechiu, Poliţiei Judeţene Iaşi, urmând să fie şi ei transferaţi la penitenciar după ce vor ajunge în teritoriu mandatele de executare a pedepselor.

Laura Codruţa Kovesi, despre noul Cod Penal: "Dacă legea va fi în vigoare şi doar o zi, în dosarele în curs poate interveni prescripţia"

Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef DNA, a comentat noul Cod Penal la televiziunea Digi24. Codul a stârnit deja controverse, urmând să intre în vigoare de la 1 februarie. Problema intervine la alineatul 3, care a fost modificat în vara lui 2013, unde se prevăd condiţiile. Dacă un denunţător se prezintă la DNA şi ne spune că o persoană a cerut mită, în momentul acela ne sesizăm din oficiu. Trebuie să începem urmărirea pentru faptă. Pentru că persoana este identificată de către denunţător, trebuie să începi urmărirea penală faţă de persoană. S-a spus că noi putem începe urmărirea penală faţă de faptă sau persoană. Nici procurorii, nici judecătorii nu pot aplica artificii juridice, legea trebuie să fie vizibilă", a spus Kovesi. "Problema cea mai mare va fi la infracţiunea de înşelăciune. Chiar dacă 24 de ore legea va fi în vigoare, ea va avea consecinţe. Pentru persoane care sunt în curs de investigare, poate să intervină prescripţia. Înşelăciunea a avut în codul vechi o pedeapsă de 10-20 de ani, în codul nou are o pedeapsă de 1-2 ani".

Europa se pregăteşte pentru ce e mai rău în Ucraina

La întâlnirea de urgenţă convocată de grupul de la Vişegrad (Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia) miercuri, la Budapesta, liderii celor patru ţări au anunţat că se pregătesc pentru ce poate fi mai rău, în cazul Ucrainei. Cei patru vecini occidentali ai Ucrainei se tem că situaţia critică de la Kiev s-ar putea extinde până "în curtea lor", fiind alimentată de grupuri extremiste în mod special şi au cerut "un dialog naţional profund şi sincer îi poate permite Ucrainei să iasă din criză". Deşi cei patru premieri au lansat o declaraţie comună prin care condamnă violenţele din Ucraina, şeful Guvernului de la Budapesta a făcut o afirmaţie care a deviat de la linia pacifistă promovată de omologii săi. Viktor Orban a anunţat că a ordonat înfiinţarea unei unităţi speciale operaţionale care să fie pregătită "să apere ţara în faţa oricărui scenariu dramatic".

"Spaima bogătaşilor", un expert FMI în verificarea marilor averi, a venit în România. Cine este Norman Gillanders

Potera fiscală se mişcă lent, dar imparabil: după ce a luat urma bogătaşilor care prezintă risc de neraportare sau de raportare falsă a averilor, va primi consultanţă direct de la expertul Fondului Monetar Internaţional (FMI) pe probleme de conformare a contribuabililor, Norman Gillanders, care a sosit ieri pentru o "misiune tehnică" în România. Ca expert al FMI, Gillanders colaborează cu autorităţile fiscale din Albania, Bulgaria, Croaţia, Moldova, Muntenegru şi România din 2011, după ce timp de 33 de ani (din 1977 până în 2010) a fost comisar în cadrul Fiscului din Irlanda. Tiberiu Vespan, şef de cabinet în cadrul ANAF a precizat, la Conferinţa Anuală de Taxe şi Impozite, organizată joi de PricewaterhouseCoopers, că Norman Gillanders le va împărtăşi inspectorilor ANAF experienţa acumulată în alte ţări în materia urmăririi fiscale a miliardarilor.

ASF reevaluează poliţele de reasigurare ale Carpatica Asig şi cere informaţii despre solvabilitate după declanşarea anchetei DNA

"Prin prisma aspectelor semnalate de către ancheta Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în cazul Carpatica ASIG, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dispus o serie de măsuri cu aplicabilitate imediată. În privinţa societăţii Carpatica ASIG SA, autoritatea a hotărât reevaluarea contractelor de reasigurare ale Carpatica Asig, inclusiv în ceea ce priveşte reflectarea acestora în situaţiile financiare ale societăţii, şi a solicitat de informaţii suplimentare cu privire la indicatorii de solvabilitate şi lichiditate", se arată într-un comunicat al instituţiei. Măsurile anunţate de ASF vin la o zi după ce Tribunalul Bucureşti a hotărât, miercuri, la propunerea procurorilor DNA, arestarea preventivă a omului de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi fostul director general al Carpatica Asig, actual membru al Consiliului ASF, Marian Mîrzac.

Victorie finală a clienţilor împotriva Volksbank: comisionul de risc şi creşterea unilaterală a dobânzii sunt ilegale. Banii trebuie înapoiaţi

Un grup de clienţi ai Volksbank a câştigat irevocabil în instanţă un proces pe clauze abuzive privind comisionul de risc şi alte comisioane din contractele de credit, precum şi modificarea unilaterală a dobânzii, şi este obligată să restituie sumele colectate ilegal, potrivit unei hotărâri a Tribunalul Bucureşti vizând 315 contracte de credit. Prima instanţă, a cărei hotărâre a fost menţinută şi de Tribunalul Bucureşti, a calificat ca abuzive şi clauzele care instituie următoarele comisioane, dacă sunt incluse în contract: comisionul de administrare garanţii, comisionul de rezervă minimă obligatorie şi comisionul monitorizare poliţe de asigurare. Totodată, instanţa a decis că sunt abuzive clauzele care stabilesc obligaţia împrumutatului de a încheia contractul de asigurare cu o societate de asigurări parteneră sau agreată de bancă şi dreptul băncii de a alege noua societate de asigurări care reînnoieşte poliţa. Judecătoria Sector 2 a considerat că sunt abuzive şi unele clauze privind declararea scadenţei anticipate. Banca trebuie să restituie sumele colectate ilegal.

Complexul Energetic Oltenia a semnat un acord de 200 de milioane de euro cu BERD pentru modernizarea unui grup de la Turceni

Complexul Energetic Oltenia a semnat un acord de finanţare de 200 de milioane de euro cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi un grup de bănci comerciale pentru modernizarea grupului 6 de la Turceni. Reabilitarea va dura patru ani şi va creşte randamentul grupului în cauză cu 4 puncte procentuale, dar cea mai importantă este reducerea emisiilor de noxe, a declarat Laurenţiu Ciurel, directorul executiv al Complexului Energetic Oltenia. "Randamentele actuale se află între 28 şi 32% pe grup şi vor creşte cu cel puţin 4%. Dar cea mai importantă este reducerea noxelor, care va ajunge în final mult sub limitele europene", a mai spus el. Directorul a mai afirmat că cea mai mare parte a furniturilor vor fi de producţie internă.

CURENTUL

Criza a inventat şi şpaga în rate. Gruia Stoica - arestat pentru un "bonus" de 3 milioane de euro

Afaceristul Gruia Stoica, care controlează Grupul Feroviar Român, a fost arestat ieri pentru 29 de zile. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis propunerea procurorilor anticorupţie, fundamentată de probele anexate referatului de solicitare a măsurii arestării preventive. Gruia Stoica este cercetat penal pentru cumpărare de influenţă şi este acuzat că i-a oferit avocatului Doru Boştină suma de 3 milioane de euro, în schimbul unei informaţii extrem de preţioase pentru el: care era suma cu care compania CFR Marfă urma să o ceară la o licitaţie pentru transport de cărbune la Complexul Energetic Oltenia. Cum însă vremurile de criză financiară şi-au pus amprenta în egală măsură, pe micii şi marii afacerişti, obiectul infracţiunii de corupţie, şpaga, urma să fie plătită în trei rate, Gruia Stoica spunându-i de la început avocatului Doru Boştină că îi va da un milion de euro pe an pentru serviciile sale.

PNL îşi boceşte penalii şi îşi reinstalează "proscrişii" în funcţii-cheie

Prilej de mare boceală ieri la PNL, după condamnarea liberalului Relu Fenechiu la cinci ani de închisoare cu executare după ce a furat şi el împreună cu ciracii săi circa 7,5 milioane de lei în dosarul "Transformatorul". Cu toate acestea, dimensiunea umană a "dramei" lui Fenechiu a sensibilizat PNL-ul, cei care până nu demult cereau PSD-ului să nu se mai ralieze în jurul condamnării lui Adrian Năstase. Astfel, purtătorul de vorbe al PNL, Cristina Pocora, a deplâns soarta vitregă a lui Fenechiu, spunând că este o "mare pierdere" pentru PNL. Chiar dacă a fost condamnat la cinci de închisoare, liberalii au transmis că spera ca Fenechiu să rămână un apropiat al PNL şi că "va trece cu bine prin această încercare".

Dislocări de Tia Şerbănescu

Şi iar a nins, codul roşu s-a extins. Prefectul Baltă de Buzău a fost înlocuit cu dna Maria Buleandră. După nume, pare mai apropiată de săraci, o socialistă en titre. Dl. Ponta i-a avertizat şi pe ceilalţi că "persoanele fără competenţă vor fi eliminate". Şi cine mai rămâne în guvern? Codul roşu i-a schimbat şi dlui Raed Arafat încadrarea: era subsecretar la Sănătate, "ca tehnocrat" şi a devenit secretar de stat la Interne. Hopa! I-au dat şi grad? În schimb fostul şef al poliţiei, Marian Tutilescu, a ajuns consilier prezidenţial. Micul Tutilescu, premierul Ponta, adică, s-a arătat deranjat de "toate tâmpeniile astea" cu guvernul care dă coduri ca să dea contracte şi bani baronilor locali avertizându-i pe "aceşti indivizi" că "poate terminăm odată cu stilul ăsta, cu unii muncesc şi alţii înjură de pe margine". Dar aşa-i viaţa: unii joacă baschet şi alţii înjură de pe margine, unii râd la restaurant şi alţii plâng şi mor în zăpadă. Nu suntem toţi la fel: unii rabdă de foame sub nămeţi iar alţii iau leafă de mii de euro la ASF - unde se sfâşie între ei.

CURIERUL NATIONAL

Comisioanele la carduri se limitează, băncile tac

Guvernul vrea să plafoneze comisioanele interbancare (0,2% la cardurile de debit şi 0,3% la cele de credit), însă nicio bancă nu vrea să comenteze posibilele efecte. Visa spune că este prea devreme să comenteze, în timp ce MasterCard atrage atenţia că există pericolul creşterii costurilor de utilizare pentru posesorii de carduri. Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a cerut instituţiilor financiare să-şi formuleze un punct de vedere asupra limitării comisioanelor interbancare (0,2% la cardurile de debit şi 0,3% la cele de credit) în zece zile, opinia acestora urmând să fie trimisă Finanţelor, au declarat Curierului Naţional reprezentanţii ARB. Curierul Naţional a cerut miercuri un punct de vedere de la 14 bănci pe tema comisioanelor, însă până ieri niciuna nu a răspuns.

Ponta: Cazanciuc va centraliza propunerile legate de Codul de procedură penală, care vor fi însă discutate doar miercuri

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, va centraliza până vineri propunerile primite din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind modificarea Codului de procedură penală, dar aceste propuneri vor fi analizate de Guvern doar în şedinţa de miercuri, a anunţat premierul Victor Ponta. El a adăugat că nu ştie acum sub ce formă de act normativ vor fi avansate aceste propuneri, respectiv dacă prin ordonanţă de urgenţă sau proiect de lege. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că îşi asumă promulgarea Codului de Procedură Penală, fiind responsabilitatea preşedintelui, precum şi eroarea de a nu fi înţeles sensul articolului 140 din Cod, menţionând însă că asta nu înseamnă că legea nu poate fi corectată. El a adăugat că, dacă premierul Victor Ponta nu îşi asumă emiterea unei OUG care să corecteze neajunsurile articolului 140 din Codul de procedură penală, este emblema corupţiei, "devine scutul oamenilor corupţi".

Volumul tranzacţiilor cu spaţii de birouri mari a crescut în 2013

Volumul cumulat al tranzacţiilor cu spaţii de birouri de peste 5.000 de metri pătraţi a crescut anul trecut cu 28%, faţă de 3% în 2012 şi 9% în 2011, cele mai multe tranzacţii realizându-se în zona de centru-nord a Bucureştiului, potrivit datelor Esop, citate de Mediafax. "Dacă, în perioada 2010-2012, volumul cumulat al tranzacţiilor de peste 5.000 mp a crescut anual cu 3-9%, anul 2013 a înregistrat un volum semnificativ mai ridicat al acestor tranzacţii, creşterea fiind de 28% faţă de 2012, ajungând la nivelul de 114.422 mp. Acest ritm progresiv ascendent al ultimilor 3 ani, substanţial mai accentuat în 2013, marchează o reluare a ritmului de tranzacţionare pe piaţa de birouri şi a încrederii marilor jucători în mediul economic", a declarat Mirela Raicu, Manager al diviziei birouri corporate din cadrul Esop Consulting - CORFAC International.

EVENIMENTUL ZILEI

Elena Udrea spune şi ea: "Adio, PDL!"

Elena Udrea a demisionat din PDL şi s-a înscris în Partidul Mişcarea Populară. În perioada următoare sunt aşteptate alte plecări. Deputatul PDL Elena Udrea a demisionat ieri din partidul condus de Vasile Blaga şi s-a înscris în Partidul Mişcarea Populară. Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi al Turismului a afirmat că a ales PMP pentru că reprezintă o "forţă politică curajoasă, în stare să nu pactizeze cu USL" şi să continue proiectele lui Traian Băsescu. "E nevoie de o forţă politică în stare să se opună USL. Nu avem o Opoziţie puternică.(...) Vocea Opoziţiei este vocea lui Traian Băsescu. Avem nevoie de o forţă politică curajoasă, în stare să nu pactizeze cu USL-ul. O astfel de forţă politică eu cred că este PMP", a spus Elena Udrea.

Descoperirea arheologică făcută în Israel care va rescrie istoria omenirii

Arheologii au descoperit o vatră de foc care pe lângă cenuşă are şi oase animale carbonizate. Aceasta aduce detalii noi despre originea speciilor noastre de pe Pământ. Descoperită în Israel, vatra cu pricina are nu mai puţin de 300.000 de ani vechime, cu mult înainte de "data oficială de naştere" a lui Homo Sapiens. Are aproximativ doi metri în diametru, iar straturile de cenuşă confirmă faptul că aceasta a fost folosită în mod repetat de-a lungul timpului, scrie stiintasitehnica.com. Conform arheologului Ruth Shahack-Gross de la Institutul de Cercetare Weizmann din Israel, liderul echipei de cercetători implicaţi în proiect, este cert că vatra a fost folosită de un grup mare de oameni ai peşterilor. Mai mult, el susţine că poziţia vetrei implică o planificare atentă, implicit un nivel de inteligenţă superior al celor ce o creaseră şi folosiseră. Misterele însă de abia acum încep. Vatra a fost descoperită în peştera Qesem, peşteră descoperită întâmplător acum circa 10 ani lângă Tel Aviv.

AFACEREA "DESZĂPEZIREA". Ginerele lui Blaga, contract cu bani de la stat, pe Cod Roşu

Miercuri seara, premierul Victor Ponta declara că CNADNR nu a încheiat niciun contract de deszăpezire în această perioadă. Ieri, EVZ a prezentat 42 de exemple. Astăzi vă prezintă încă unul, încheiat tot fără licitaţie, dar pentru pază. În afacere este implicat ginerele lui Vasile Blaga, Ioan Andrei Rudeanu.

JURNALUL NATIONAL

Stratfor dă târcoale preşedintelui României

Jurnalul Naţional prezintă o serie de articole legate de "Umbra CIA" în România. Achiziţia avioanelor F 16, proiectele energetice ale României sau influenţa rusă în PSD, de interes pentru o firmă americană. În datele făcute public de WikiLeaks se găsesc peste 5.000 de emailuri care conţin informaţii despre România. Reprezentantul Stratfor este un doctor în economie şi afaceri internaţionale, lector în cadrul Academiei de Ştiinţe Economice şi a Universităţii din Bucureşti: Antonia Colibăşanu. Ea gestionează legătura cu sursele Stratfor din România: jurnalişti, profesori, politicieni, analişti din cadrul Institutului Diplomatic Român, angajaţi ai băncilor, ai serviciilor secrete etc. Relaţia cu sursele mai importante, cum ar fi ataşatul militar al României la Kiev sau cele din cercul preşedintelui Traian Băsescu, era gestionată de Reva Bhalla, un angajat Stratfor din Statele Unite.

CSAT, sfatul marii gâlcevi naţionale

Consiliul Superior de Apărare a Ţării se dună duminică la Cotroceni. Băsescu Traian a fost obligat să convoace această şedinţă la presiunea premierului Victor Ponta, care a solicitat public demisia generalului Marcel Opriş, şeful Serviciului de Transmisiuni Speciale. STS a fost la baza eşecului operaţiunii de salvare a victimelor accidentului aviatic din 20 ianuarie, furnizând informaţii eronate de poziţionare a locului de la care s-au emis apeluri în reţeaua telefonică de urgenţă 112. STS, ca responsabil pentru localizarea apelurilor, a pus salvatorii pe piste eronate, întârziind cu câteva ore intervenţia la locul accidentului. STS nu este în subordinea Guvernului, aşa încât demiterea cerută de premier o poate face doar CSAT. Lucrurile devin complicate în situaţia de permanentă confruntare dintre preşedinte şi Guvern. Pactul de coabitare nu reuşeşte să domolească derapajele verbale pornite de la Cotroceni, care nu rămân fără replică din Palatul Victoria.

e-România, un portal de 8 milioane de euro şi de nota 3!

Considerat "poarta digitală a României" şi "cel mai scump site din ţară", e-România este un proiect câştigat la licitaţie de firma Omnilogic, în 2009, şi deschis publicului la sfârşitul anului trecut. La momentul lansării, portalul conţinea "informaţii despre unităţile administrativ-teritoriale din România (3.188 de localităţi), incluzând peste 24.000 de fotografii, 150.000 de articole şi peste 60.000 de pagini de text, puse la dispoziţie de furnizorul Omnilogic din surse proprii şi surse deschise" (!), după cum ne anunţa Ministerul Comunicaţiilor într-un comunicat de presă. Perioada de testare ("menită a aduna feedback-uri din partea administraţiei publice, a cetăţenilor şi a mass-media") se va încheia pe 31 martie 2014. Analizat de experţi în domeniu, Portalul Democraţiei Participative (cum se mai numeşte e-Romania) nu a primit notă de trecere. Astfel, echipa GPeC (Gala Premiilor eCommerce) a realizat un mini-audit al portalului, media generala obţinută de site fiind de doar 3,72 puncte din maximum 10 puncte.

Avocatul Boştină, omul lui Videanu în CEO

Firma avocatului Doru Boştină, Boştină şi Asociaţii, deţine şi în prezent contracte cu Complexul Energetic Oltenia. Este vorba despre consultanţă juridică contractată de pe vremea când la conducerea companiilor care formează acum CEO, se aflau oamenii Partidului Democrat Liberal. De altfel, "libera trecere" la banii companiilor de stat a fost dată de Adriean Videanu, fostul ministru al Economiei. Doru Boştină are interdicţia de a părăsi ţara, într-un dosar în care DNA a început urmărirea penală împotriva sa pentru trafic de influenţă. Avocatul este acuzat că afaceristul Gruia Stoica i-ar fi oferit 3 milioane de euro pentru a-I obţine informaţii confidenţiale privind oferta depusă de CFR Marfă pentru câştigarea unei licitaţii în valoare de 100 de milioane de euro de la CEO.

Schema minimis: urmeaza HAOSUL? Opt oficii, mii de firme, erori grave ale autoritatilor

Prima etapa a sesiunii doi din cadrul schemei de minimis - in cadrul careia companii vor putea atrage fonduri de la stat pentru a-si sustine afacerile - s-a incheiat cu peste 7.000 de firme inscrise. Insa se pare ca autoritatile sunt pe cale sa provoace haos prin decizii care s-ar putea dovedi cel putin indoielnice. IMM-urile au putut sa depuna cereri pentru ajutorul de minimis in perioada 15 ianuarie, ora 10:00, 24 ianuarie, ora 20.00, interval in care au fost incrise in program 7.138 de firme. Silviu Draganescu, consultant si manager la CilvConsulting si persoana care a urmarit indeaproape desfasurarea procesului, subliniaza ca exista cateva nereguli majore care ar putea duce la un nou scandal.

NATIONAL

Tremura jumatate de Guvern!

In urma cu o luna de zile, Traian Basescu dadea un semnal extrem de clar cu privire la Ordonantele de Urgenta date pe banda rulanta de catre ministrii Guvernului Ponta. Mai mult, seful statului nu se sfia sa sustina ca "asta arata ca prioritatile acestor oameni sunt sa scape de sub orice control". Iata insa ca, desi guvernantii nu au luat in serios avertismentul lui Basescu si s-au relaxat de Sarbatori, acum tremura deja la gandul ca nu au scapat chiar cu totul. Mai ales ca procurorii anticoruptie s-au napustit sa verifice nu mai putin de 38 dintre cele 185 de Ordonante de Urgenta date de Cabinetul Ponta, pe care si-au pus semnatura, girand diverse avize necesare, 11 ministri, care acum regreta amarnic ca "si-au luat fapta".

Dusa pandeste Internele

Acum ca a trecut codul rosu, liberalii si-au amintit ca portofoliul de la Interne le apartine, prin urmare vor sa faca repejor o nominalizare. Dupa ce l-au lasat pe vicepremierul Gabriel Oprea sa se lupte cu viscolul, zapada si prefectii care nu stiau de capul lor, penelistii sunt gata sa propteasca un om de-al lor in fruntea Ministerului Afacerilor Interne. Anuntul a fost facut, ieri, de premierul Victor Ponta. "Imediat ce se termina cu vremea rea, saptamana viitoare vor avea loc sedintele politice pentru numirea noului ministrul al Afacerilor Interne", a declarat seful Executivului. Problema este ca, intre timp, pesedistii nu mai vor sa lase ministerul pe mana liberalilor. Potrivit unor surse social-democrate, printre cei care insista ca MAI sa treaca la PSD se numara si actualul ministru al Apararii, Mircea Dusa, care spera sa ocupe portofoliul cu pricina.

Romania, tara cu cea mai mare povara fiscala din lume, dupa Franta

Un studiu realizat de PriceWaterhouseCoopers (PwC) Romania dezvaluie ca majoritatea covarsitoare a managerilor firmelor din tara noastra manifesta ingrijorare fata de cresterea poverii fiscale, ajunsa la cel mai ridicat nivel in lume, dupa Franta. Potrivit PwC, directorii de companii din Romania sustin ca politica fiscala are un impact major asupra competitivitatii afacerilor lor si se tem ca recentele masuri fiscale luate de guvern s-au facut in dauna companiilor. Peste 84% dintre respondenti cred ca firmele multinationale ar trebui sa-si publice informatiile referitoare la venituri, profituri, impozite si taxe platite pentru fiecare tara in parte in care opereaza.

PUTEREA

EXCLUSIV: Guvernul controlează ADS de aproape doi ani

Autorităţile nu par să le dea de cap neregulilor de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS). Periodic au fost descoperite mari deficienţe în modul în care sunt administrate miile de hectare de teren arabil care aparţin statului, însă nici până acum nu s-au găsit, concret, responsabilii. Companiile care au închiriat terenurile agricole ale statului, şi care aparţin unor politicieni şi oameni de afaceri, au ajuns datoare statului cu multe milioane de euro. Însă, pentru că au beneficiat de protecţie la nivel înalt, indiferent de partidul aflat la putere, statul a rămas, ca în multe alte situaţii, cel păgubit. Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu, a declarat într-un interviu pentru PUTEREA că la ADS se fac şi acum investigaţii de către Corpul de Control al premierului. De remarcat este faptul că acest Corp de Control a fost trimis la ADS încă din anul 2012.

ROMANIA LIBERA

Cod roşu în Justiţie

Cu două zile înainte de intrarea în vigoare a noilor Coduri Penale, Guvernul analizează posibilitatea unor modificări pe ultima sută de metri. Totuşi, ministrul Justiţiei susţinea aseară că o parte din prevederile controversate, cum ar fi cele privitoare la interceptări, nu vor fi atinse. În timp ce şefii DNA, CSM şi Înaltei Curţi şi-au exprimat din timp îngrijorările, politicienii au ignorat problema până în ultimul moment. Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, ieri, după o şedinţă cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), că lucrează la un act normativ care să clarifice noul Cod de Procedură Penală, care urma să intre în vigoare mâine, 1 februarie. Cazanciuc a adăugat că nu vor fi modificări ale Codului Penal. În afară de CSM, au mai solicitat modificări înainte de intrarea în vigoare a noilor Coduri Penale şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar şi DNA.

Ce consecinţe politice poate avea scandalul ASF

Implicarea ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, în scandalul ASF îi poate crea acestuia probleme şi în interiorul PNL. Cu toate acestea, în partid încă nu există o majoritate pentru schimbarea sa din Guvern. Modificarea de către Guvern a legislaţiei referitoare la criteriile de alegere în CA al ASF generează, în continuare controverse. Premierul Victor Ponta susţine că ordonanţa de urgenţă pe tema criteriilor profesionale a fost solicitată de către Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. "Ordonanţa prin care am redus numărul board-ului şi am impus condiţii profesionale a fost negociată şi solicitată în mod expres de Comisia Europeană şi mi se pare un lucru normal şi corect", a spus ieri Ponta.

Moscova sfidează acordurile cu un sistem interzis

Statele Unite şi-au informat aliaţii din NATO în această lună că Rusia a testat o nouă rachetă de croazieră, accentuând îngrijorările legate de respectarea de către Moscova a acordului istoric privind controlul armelor. Responsabilii americani cred că Rusia a început să efectueze teste de rachete în zbor din 2008. Aceste teste sunt interzise prin Tratatul de interzicere a rachetelor cu rază medie de acţiune, semnat în 1987 de preşedintele american, Ronald Reagan şi de liderul rus de la acea vreme, Mihail Gorbaciov, şi care multă vreme a fost considerat ca unul din acordurile de bază care a pus capăt Războiului Rece.

ZIARUL FINANCIAR

Eşec pe toată linia pentru Finanţe şi ANAF în strângerea veniturilor din taxe şi contribuţii sociale pe anul trecut

La începutul anului 2013 premierul Victor Ponta a prezentat un document în faţa presei privind bugetul general consolidat sub titlul "Bugetul cetăţeanului". A fost o iniţiativă bună. În sfârşit, vedeam la guvern o prezentare în Power Point şi o explicaţie pe înţelesul oamenilor a fluxurilor de bani care sunt adunaţi de guvern din taxe şi contribuţii sociale - adică banii noştri - şi transmişi mai departe în economie prin salarii, achiziţii de bunuri şi servicii, pensii şi investiţii. Însă faţă de ceea ce şi-a propus guvernul la indicatorul care sintetizează performanţa strângerii de bani la buget, şi anume ponderea în PIB a veniturilor bugetare, execuţia pe 2013 arată un nivel al veniturilor de 32% din PIB faţă de programul iniţial de 33,6% din PIB. În mod normal, acum ar trebui să urmeze o conferinţă a premierului Ponta în care să explice ce a făcut faţă de ceea ce şi-a asumat în "Bugetul cetăţeanului" şi de ce România a pierdut 2,3 miliarde de euro (1,6% din PIB) la buget pentru că nu a reuşit să strângă banii în măsura în care a crescut economia. De ce din banii noştri s-au pierdut 2,3 miliarde de euro?

Topul câştigurilor de pe bursă în ultimii 10 ani. Albalact, Electroargeş şi Ropharma au multiplicat de peste 300 de ori banii investitorilor

Acţiunile celor mai importante 38 de companii listate pe bursa de la Bucureşti au multiplicat banii investitorilor în medie de 5 ori în ultimul deceniu şi au adus câştiguri net superioare dobânzilor bancare, cu un câştig mediu anual de 17,7% incluzând dividendele nete distribuite. Albalact, Electroargeş, Ropharma, Farmaceutica Remedia şi Pros­pecţiuni Bucureşti sunt companiile care au adus cele mai mari randamente de pe bursă în ultimii 10 ani, multiplicând banii investitorilor de 57 până la 779 de ori, arată o analiză a ZF la nivelul a 52 de companii de pe bursă.

Dana Ionescu, RCI: Este prematur să spunem dacă listarea Hidroelectrica se va face pe două burse

Dana Mirela Ionescu, preşedintele Raiffeisen Capital & Investment (RCI), care alături de Morgan Stanley a câştigat intermedierea listării Hidroelectrica, aşteaptă să aibă mai multe informaţii despre companie înainte de a propune o listare doar pe bursa de la Bucureşti sau pe două burse, cum s-a întâmplat în cazul listării Romgaz. Consorţiul de brokeri responsabil de intermedierea ofertei de vânzare a 15% din acţiunile Hidroelectrica este cel care va propune statului la ce preţ se vor vinde acţiunile companiei, ce structură va avea oferta, cât va merge către investitorii mici şi cât din ofertă va merge spre marii investitori, dar mai ales pe ce bursă se vor vinde acţiunile. În cazul ofertei Romgaz, când statul a vândut 15%, consorţiul de brokeri format din Goldman Sachs, Erste, Raiffeisen Capital & Investment şi BCR a convins statul că nu există suficientă cerere în România şi că, pentru a fi de succes, acţiunile Romgaz trebuie vândute pe două burse, pe cea de la Bucureşti şi pe cea de la Londra prin intermediul unor instrumente financiare numite GDR-uri. Însă doar din subscrierile făcute de micii investitori români oferta Romgaz în valoare de 1,7 miliarde de lei ar fi putut fi închisă.

Isărescu şi-a pierdut răbdarea şi a ajutat leul să revină brusc în faţa euro

Poziţiile speculative împotriva leului au fost descurajate, dar dobânzile ROBOR au luat-o repede în sus. Dobânzile ROBOR pe termene scurte au sărit ieri pe piaţa monetară interbancară cu până la un punct procentual, semnalizând posibile intervenţii ale BNR pe piaţa valutară pentru sprijinirea leului care devenise în a doua jumătate a lunii ţinta unor poziţii adverse. ROBOR la o lună a urcat de la 1,49% la 2,43%, iar ROBOR la trei luni a revenit la peste 2,4%, în contradicţie cu imaginea lichidităţii abundente care a caracterizat piaţa în ultima vreme şi care fusese alimentată suplimentar de eliberarea de către BNR a 4 mld. lei din rezervele minime obligatorii ale băncilor. Mişcarea dobânzilor a mers în tandem cu o revenire neaşteptată a leului, care a recâştigat într-o singură zi mai bine de un ban la cursul oficial publicat de BNR, paritatea coborând brusc la 4,5085 lei/euro după o perioadă în care părea că se consolidează pe un nou palier de 4,53 lei/euro. Leul s-a întărit în ultimele două zile, în timp ce alte monede din regiune precum forintul şi zlotul au rămas sub presiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb