REVISTA PRESEI 31.01.2015

Willy Homner
Revista Presei / 31 ianuarie 2015

ADEVARUL

Adriean Videanu, Dorin şi Alin Cocoş, Alina Bica şi fostul ei consilier Florentin Mihăilescu au fost arestaţi preventiv

Adriean Videanu, Dorin şi Alin Cocoş, Alina Bica şi fostul ei consilier Florentin Mihăilescu au fost arestaţi, sâmbătă, prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Decizia a fost luată în dosarul disjuns din cel al despăgubirii ilegale de la ANRP al Alinei Bica şi nu este definitivă, putând fi contestată la aceeaşi instanţă. Videanu, Alin Cocoş şi Mihăilescu urmează să fie încarceraţi, în timp ce Dorin Cocoş şi Alina Bica sunt deja în arest în alte două dosare - dosarul Microsoft şi respectiv cel al despăgubirii ilegale pentru un teren supraevaluat. În dosarul disjuns din cel al despăgubirii ilegale, Bica este urmărită penal pentru luare de mită (două infracţiuni), abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două infracţiuni) şi favorizarea făptuitorului.

Elena Udrea: Am intervenit la Ponta ca să o numească pe Kovesi la DNA

Fostul lider PMP Elena Udrea s-a lăudat într-un interviu acordat jurnaliştilor hotnews.ro că ea a intervenit la premierul Victor Ponta pentru ca Laura Codruţa Kovesi să fie numită şefă la DNA. Întrebată în ce calitate s-a dus în biroul lui Victor Ponta, Udrea a răspuns sec: "în calitate de persoană care putea să discute cu el". Elena Udrea a spus că s-a dus într-o seară acasă la Victor Ponta, la biroul acestuia, şi a discutat numirea lui Kovesi. În timpul interviului, Elena Udrea nu părea foarte sigură de ce spune, explicând pe rând că aceasta era dorinţa preşedintelui Traian Băsescu sau a adjunctului şefului SRI, Florian Coldea. Se ştie că Elena Udrea a declarat în ultimii ani că este singurul politician din opoziţie care se luptă cu Victor Ponta.

Procurorii DNA: Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor omului de afaceri Ovidiu Tender

Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender, a pus procurorii de şedinţă să depună concluzii favorabile în procesul acestuia şi chiar să semneze un proces verbal că vor proceda aşa, arată procurorii DNA în referatul cu propunerea de arestare a fostei şefe a DIICOT. "Probele administrate în cauză până în acest moment al cercetărilor vizează modul în care procurorul şef DIICOT, Bica Alina Mihaela, după preluarea funcţiei, în anul 2013, în urmărirea intereselor inculpatului Tender Ovidiu, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare, a dispus măsuri abuzive care să direcţioneze concluziile şi poziţia judiciară a DIICOT în faţa instanţei de judecată de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu închisoarea cu executare în regim de detenţie", se arată în referat. Practic, notează anchetatorii DNA, odată ce a ajuns la conducerea DIICOT, Bica "a înţeles să subordoneze instituţia pe care o conduce interesului inculpatului Tender Ovidiu", în dosarul Romgaz-Interagro.

Ideologul rus Aleksandr Dughin: E necesar un "imperiu eurasiatic" care să includă ţări precum România, Ungaria sau Austria

Ideologul Aleksandr Dughin, consilier al preşedintelui Dumei de Stat şi un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, susţine că e necesară crearea unui "imperiu eurasiatic" dominat de Rusia din care să facă parte şi Austria, Ungaria, România, Serbia şi Slovacia şi Austria. Filosoful naţionalist rus Aleksandr Dughin, considerat ideologul lui Vladimir Putin, a făcut aceste declaraţii într-un interviu acordat site-ului maghiar Alfahir.hu. "Este necesar un imperiu eurasiatic care să contracareze influenţa Occidentului nihilist", a afirmat Dughin exprimându-şi părerea despre o aşa-zisă "nouă ordine mondială" bipolară. Cele două tabere ar fi formate, potrivit lui Dughin, de o parte din Statele Unite şi Europa Occidentală (condusă de Germania), şi, de altă parte, din Uniunea Eurasiatică, dominată de Rusia, informeazaă "The Local" Viitorul statelor-naţiuni nu este bine văzut de ideologul rus, Dughin considerând că acest tip de organizare va lua sfârşit. "Într-o lume globalizată, este necesar să fie apărate identităţile culturale ale indivizilor, reduşi până acum la fluxuri migratorii", a spus Dughin.

Şova a revenit în PSD. Ivan, înlăturat de la şefia PSD Sector 1

Conducerea PSD a decis să-l înlăture pe europarlamentarul Cătălin Ivan de la conducerea PSD Sector 1, acesta fiind înlocuit cu Dan Tudorache. Tot astăzi s-a decis ca Dan Şova să fie reprimit în partid, după ce a fost exclus la pachet cu Mircea Geoană şi Marian Vanghelie. Grupurile parlamentare, reunite la Sinaia, vor lua în discuţie înlăturarea lui Sebastian Ghiţă din Comisia parlamentară de control a SRI. Consiliul Naţional al PSD va avea loc în 20-21 martie. "Consiliul Naţional va alege un nou preşedinte. Am discutat deja cu domnul Năstase şi chiar domnia sa mi-a spus că a înţeles gestul normal al nostru, de respect pentru ceea ce a făcut ca preşedinte al PSD şi ca prim-ministru însă, acum, ca organizare, nu doar funcţia de preşedinte al Consiliului, ci şi activitatea departamentelor trebuie repornită pentru că se simte lipsa", a declarat preşedintele PSD, Victor Ponta.

Amenzi usturătoare pentru cei care parchează pe locurile altora

Locurile de parcare sunt insuficiente în Bucureşti, iar şoferii ajung de multe ori să parcheze pe unde găsesc locuri disponibile, chiar şi pe cele plătite de alţii. În aceste condiţii, amenzile sunt destul de mari şi variază între 1.500 şi 2.500 de lei. Dacă aveţi un loc de parcare pentru care plătiţi anual trebuie să ştiţi că acesta trebuie să fie clar delimitat şi marcat cu numărul care apare în actul care face dovadă că aţi plătit pentru acest loc.Totodată, vă puteţi pune o plăcuţă cu numărul de înamatriculare al autoturismului pe care îl deţineţi. De asemenea, dacă cineva vă ocupă locul de parcare abuziv puteţi suna la poliţia locală a sectorului în care locuiţi şi un echipaj se va deplasa la faţa locului.

BNR a calculat pierderi de ordinul miliardelor pentru băncile care ar face conversia în lei a creditelor în franci

"Dacă s-ar face conversia în lei a creditelor în franci elveţieni la cursul istoric, ar însemna pierderi de 5,7 miliarde de lei pentru băncile care au în portofoliu astfel de finanţări, care înseamnă 0,8% din PIB. Dacă se transformă la curs istoric plus 10%, înseamnă 5,1 miliarde lei, adică 0,7% din PIB", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Potrivit datelor băncii centrale, conversia la cursul istoric plus 20%, cât au solicitat împrumutaţii în franci elveţieni, ar genera pierderi de 4,5 miliarde lei (0,6% din PIB). Dacă s-ar adăuga o valoare de 30% peste cursul istoric, pierderile s-ar cifra la 3,9 miliarde lei (0,5% din PIB). La cursul mediu calculat lunar de la momentul acordării creditului până în prezent, aşa cum a propus în Parlament deputatul Ana Birchall, băncile ar trebui să suporte pierderi de 3,2 miliarde lei (0,4% din PIB).

Cinci investitori au depus oferte pentru hidrocentrala de la Tarniţa, care va costa un miliard de euro

Compania Hidro Tarniţa, care încearcă de câţiva ani să atragă investitori pentru construcţia hidrocentralei de peste un miliard de euro din judeţul Cluj, a primit vineri, la termenul limită, oferte de la cinci investitori interesaţi de proiect. "Cinci companii au depus oferte preliminare şi neangajante în cadrul acestei etape de precalificare pentru dezvoltarea Tarniţa-Lăpuşteşti. Urmează ca în următoarele săptămâni să analizăm documentaţia depusă pentru a verifica dacă toate elementele sunt în acord cu prevederile procedurii de selecţie. Conform principiului transparenţei, lista investitorilor precalificaţi va fi publicată după analizarea documentaţiei depuse, urmând să intrăm în următoarea fază a etapei de precalificare, cea de negociere", a declarat într-un comunicat Ovidiu Demetrescu, directorul general al companiei de proiect Hidro Tarniţa.

Salariul minim de 8,5 euro/oră din Germania nu se mai dă şi şoferilor români

Autorităţile germane au decis să suspende temporar impunerea salariului minim pentru şoferii străini, inclusiv români, care tranzitează Germania până când se va stabili dacă noua lege privind salarizarea este conformă cu legislaţia europeană, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung. Potrivit sursei citate, ministrul german al Muncii, Andrea Nahles (SPD) a anunţat, vineri, după o întrevedere cu omologul polonez, W³adys³aw Kosiniak-Kamysz, că Berlinul suspendă temporar impunerea salariului minim (de 8,5 euro pe oră) pentru şoferii străini care tranzitează teritoriul Germaniei până la clarificarea unor aspecte ce ţin de respectarea legislaţiei europene. "Acesta este un prim pas în direcţia cea bună", le-a spus ministrul polonez jurnaliştilor la Berlin, subliniind însă că Polonia aşteaptă mai mult.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum au fost comentate la televiziuni atacurile Elenei Udrea. SRI şi DNA nu comentează, Ghiţă neagă

Interviul a fost acordat la câteva ore după ce Elena Udrea s-a prezentat la Secţia 2 Poliţie din Capitală, unde trebuie să meargă conform programului stabilit, după ce a fost pusă sub control judiciar în dosarul Microsoft, în care este urmărită penal pentru spălare de bani şi fals în declaraţiile de avere. După apariţia interviului, toate televiziunile de ştiri au discutat pe marginea declaraţiilor făcute de Elena Udrea. Iată ce au titrat televiziunile de ştiri: B1 tv: "Udrea atacă SRI şi DNA". "Elena Udrea, dezvăluiri bombă". "La solicitarea lui Coldea, Cocoş a dus 500 de mii de euro lui Ghiţă pentru RTV". "În zece ani, de foarte multe ori m-am întâlnit cu Coldea şi Maior". "Ghiţă mi-a făcut confidenţe". RTV: " Udrea îl înfundă pe Băsescu: Preşedintele ştia tot". Realitatea Tv: "Udrea, denunţ faţă de şeful SRI". "Udrea: Cocoş, 500 de mii de euro pentru Ghiţă". Digi 24: "Şeful SRI, reclamat de Udrea la DNA". "Udrea, atacuri la adresa şefei DNA".

ROMÂNUL care se BUCURĂ când leul se PRĂBUŞEŞTE

Moneda naţională trece printr-o perioadă în care se depreciază puternic faţă de dolar. Deşi pentru majoritatea românilor acest lucru este o veste proastă, există un om care a fost prevăzător. Mai exact, este vorba despre nimeni altul decât Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa care, conform ultimei declaraţii de avere, completată în iulie 2014, are în conturi aproape un milion de dolari. Nicuşor Constantinescu a declarat în documentul oficial că are un depozit bancar de 987.000 de dolari şi un cont curent de 5.000 de dolari. Se pare că preşedintele CJ Constanţa a crezut cu tărie în moneda americană, întrucât nu are economii în nicio altă monedă, nici în euro, nici în lei. Prevăzător sau nu, cert este că aprecierea dolarului din ultima lună i-a adus lui Constantinescu o creştere a averii de aproximativ 8%.

Datele bugetului explică lipsa autostrăzilor: Guvernul a anulat 2 mld euro de la investiţii, dar a cheltuit în plus c u aparatul funcţionăresc

Execuţia bugetului pentru 2014, publicată vineri de Ministerul de Finanţe, arată că guvernul a cheltuit în 2014 pentru investiţii, atât din surse interne, cât şi externe, doar 32,4 miliarde lei, deşi prin buget programase 40 miliarde lei. Rezultatul bugetar este în contradicţie cu obiectivul guvernului pentru 2014. "Bugetul anului 2014 este un buget bazat pe investiţii", anunţa guvernul Ponta în urmă cu un an. Datele publicate, acum, de Finanţe dovedesc că acest oiectiv a fost ratat. Blocarea proiectelor de drumuri şi autostrăzi şi, implicit, absorbţia foarte slabă a fondurilor europene, în special pentru transporturi, se oglindesc în execuţia bugetului.

ISIS şi-a găsit NAŞUL. Amenintarea ÎNGROZITOARE pe care o fac iordanienii dacă pilotul ostatic va fi UCIS

În cazul în care Statul Islamic va executa pilotul iordanian ţinut ostatic de către jihadişti, toţi prizonierii ISIS din Iordania vor fi spânzuraţi, conform Daily Mail. Pilotul iordanian Muath al-Kaseasbeh aeste ţinut ostatic de către Statul Islamic, alături de japonezul Kenji Goto. Ameninţarea vine după ce joi a expirat termenul limită pentru un schimb de prizonieri, iar Iordania ceruse o dovadă clară că pilotul iordanian este încă în viaţă. Iordanienii se tem că Muath al-Kaseasbeh a fost, deja, ucis, caz în care autorităţile de la Amman susţin că vor judeca şi executa toţi prizonierii jihadişti pe care îi deţin. Al-Kaseasbeh, în vârstă de 26 de ani, a fost capturat în decembrie, după ce avionul său s-a prăbuşit în oraşul sirian Raqqa.

Kovesi: Nu e prima dată când suspecţii fac afirmaţii denigratoare la adresa mea

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a refuzat să comenteze vineri declaraţiile făcute de Elena Udrea la adresa sa. "Nu e prima dată când suspecţii din dosare fac afirmaţii denigratoare la adresa mea şi nu le comentez", a declarat Kovesi, prin intermediul biroului de presă al DNA. Pe de altă parte, oficiali DNA au anunţat că denunţul făcut de Elena Udrea a fost primit, înregistrat şi urmează paşii procedurali. Elena Udrea a anunţat vineri, într-un interviu acordat Hotnews, că a depus la DNA un denunţ împotriva şefului interimar al SRI, Florian Coldea. Procurorii DNA au dispus ca deputatul Elena Udrea să fie cercetată sub control judiciar, în dosarul în care este acuzată de săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani (în forma dobândirii/utilizării de bunuri cunoscând că provin din infracţiuni) şi fals în declaraţii de avere.

Daniel Constantin se simte ameninţat de familia Voiculescu: "Nu înţeleg că politica s-a schimbat cu totul în România"

La şedinţa de joi a Biroului Naţional al PC nu mai puţin de 6 lideri au anunţat că se retrag din toate funcţiile deţinute. Printre aceştia se numără prim-vicepreşedintele Cristian Popescu Piedone, Cristiana Anghel şi Maria Grapini. Surse din cadrul conducerii PC susţin, pentru stiripesurse.ro, că preşedintele Daniel Constantin le-a spus celor prezenţi că familia Voiculescu îl atacă pe toate fronturile şi îl amenintă cu înlăturarea din fruntea PC, pentru că nu a mişcat un deget în favoarea lui Dan Voiculescu în procesul ICA-Telepatia. "De luni de zile se încearcă convocarea Congresului extraordinar sau cel puţin a Consiliului Naţional al partidului şi nu au reuşit. Ei sunt în minoritate şi nu înţeleg că scena politică şi politica s-au schimbat cu totul în România. Nu eu am provocat ce s-a întâmplat şi ţin foarte mult la partidul ăsta", a mai spus Daniel Constantin în şedinţa conducerii PC.

De ce este Victor Ciorbea atât de "cuminte"

După ce a fost "urecheat" în Raportul MCV pentru lipsa de implicare în blocarea valului de ordonaţe de urgenţă a Guvernului, Victor Ciorbea are alte motive de îngrijorare. Potrivit publicaţiei Capital, Avocatul Poporului este pe locul trei în topul demnitarilor cu cele mai mari datorii la bănci. Cu o datorie totală de 1,56 milioane de euro, Victor Ciorbea este primul în topul conducătorilor instituţiilor centrale care au datorii la bănci. Şeful Avocatului Poporului a semnat contractele în special în perioada 2007-2008, notează publicaţia Capital, şi sunt scadente, în general, în anul 2024. Deşi situaţia sa pare fără ieşire, Victor Ciorbea susţine că are de încasat onorarii de circa 1,2 milioane de euro pentru procese pe care acesta le-a câştigat în perioada 2005-2014. În plus, Şeful Avocatului Poporului a obţinut o amânare de la bancă.

JURNALUL NATIONAL

Udrea dezvăluie un puci anticonstituţional Coldea - Kovesi

Elena Udrea, ajunsa in pragul arestului, s-a hotarat sa vorbeasca. La disperare sau teleghidata, marturia ei este o declaratie politica de o gravitate de explozie nucleara. Ea pune in evidenta o intelegere oculta la nivel inalt pentru acapararea PUTERII REALE intr-o Romanie corupta, intre generalul de trei stele Coldea, ajuns DE DOUA ZILE director interimar al Serviciului Roman de Informatii si sefa DNA, Codruta Kovesi. Acest cuplu ar detine puterea tuturor secretelor, prin Coldea si puterea magistraturii prin Kovesi. Dezvaluirile Elenei Udrea, aflata sub control judiciar impus de procurorii DNA, au, potrivit opiniei lui Mircea Pascu, europarlamentar, semnificatia unei declaratii politice de maxima importanta, care ilustreaza nivelul de coruptie la care a ajuns regimul Basescu, mecanismul de functionare al sistemului SI CONSECINTELE LUI.

Cine a turnat-o pe Alina Bica la DNA?

Fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, cercetata in mai multe dosare de coruptie, aflandu-se in asteptarea unui al doilea mandat de arestare preventiva pe numele sau. In afara dosarului privind despagubirile ilegale de la ANRP, Alina Bica este cercetata in legatura cu fapte petrecute in timpul mandatului de procuror-sef al DIICOT, fiind acuzata ca l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Ovidiu Tender sa obtina o solutie favorabila in dosarul Carom. Ovidiu Tender s-a autodenuntat in legatura cu mita pe care i-a dat-o Alinei Bica, Denuntul a fost inaintat procurorilor DNA prin intermediul avocatului lui Tender.

ISĂRESCU: Creditele în FRANCI ELVEŢIENI - pseudo soluţii, aberaţii şi adevăr

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a deschis o conferinţă pentru problema creditelor în franci elveţieni. Iată principalele idei ale expunerii Guvernatorului BNR: - Nu e bine sa se actioneze in pripa. Cursul si-a revenit cu 8 la suta. Cine plătea diferenţa de la 22 daca îngheţam cursul?- Sa fixam curs leu - CHF? Fantezii de seara la televizor. Fixarea curs leu/chf la BNR, perturbam INTR-UN SCENARIU HOROR leu/ euro, se ducea la 3,7. cadea exportul, recesiune puternica, somaj, stimulare importuri. Leii din piaţă dispar. O asemenea miscare, miliarde euro din rezeva valutatra dispar - ALTE consecinte - blocarea imprumuturi in chf.suntem in UE, liberalizarea capital, cu risc de rigoare, ca libertatea de miscare. luam pasapoartele/ ar fi o autoexcludere. - SUNT 1,1 miliarde depozite CHF in banci romanesti. Sa obligi la schimbare in lei, euro? Opresti piata de schimburi cu Elvatia, sa preia ei riscul valutar. - Sa blocam creditul personal, sa-l fi restricţionat. Sa spui ca CHF este moneda toxica, un derapaj verbal, comparaţia cu rubla, antologica, va face înconjurul lumii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb