REVISTA PRESEI 31.01.2017

Willy Homner
Revista Presei / 31 ianuarie 2017

REVISTA PRESEI 31.01.2017

ADEVARUL

Suspans de infarct în privinţa ordonanţelor privind graţierea şi modificarea legilor penale

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache (56 de ani), a declarat luni, la finalul dezbaterilor de la Ministerul Justitiei, că nu a luat încă o decizie dacă proiectele privind graţierea şi modificarea Codurilor Penale vor fi adoptate prin ordonanţă de urgenţă, prin asumarea răspunderii Guvernului sau prin lege promovată în Parlament, cu toate că în timpul dezbaterilor a afirmat că ideea ordonanţelor de urgenţă a fost abandonată. Dezbaterile pe cele două acte normative au durat luni aproape cinci ore, iar la acestea au participat 117 persoane şi reprezentanţi ai unor organizaţii non-guvernamentale şi 104 jurnalişti.

Documentarul despre comuna care produce 10% din varza României

Documentarul "Varză, cartofi şi alţi demoni", în regia lui Şerban Georgescu, a apărut în urma unei intrigi, a unei probleme a agricultorilor din Dâmboviţa. Ştiind că în comuna Lunguleţu oamenii doar asta fac - varză şi cartofi - regizorul s-a dus să cumpere de 100 de lei varză pentru murat. A primit în schimb o tonă din muncile câmpului şi i s-a părut ireal. Din documentarul "Varză, cartofi şi alţi demoni" aflăm că în Lunguleţu există 1.000 de agricultori cu 1.000 de tractoare, care produc anual 100.000 de tone de varză. Deşi este o producţie enormă, aproximat 10% din producţia ţării, ţăranii nu rămân cu mare lucru, iar cel mai mult de câştigat au angrosiştii care cumpără de la ei varză sau cartofi pe nimic şi o vând în piaţă la preţ mult mai mare.

Ce taxe vor fi eliminate de la 1 februarie

Zeci de taxe nefiscale pe care le plătesc în prezent persoanele fizice şi firmele vor fi eliminate de la 1 februarie, printre acestea numărându-se taxa de mediu pentru maşini, taxa radio-TV şi cea de cazier judiciar. Măsura anulării a zeci de taxe nefiscale, aşa-zisele 102 taxe ale lui Liviu Dragnea, este inclusă în Legea 1/2017 privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi va intra în vigoare la 1 februarie 2017. Concret, s-a decis eliminarea unor taxe nefiscale pentru a se reduce timpul petrecut la cozi, în faţa ghişeelor, pentru plata acestora, dar şi eficientizarea instituţiilor publice prin simplificarea şi fluidizarea proceselor interne, după cum se arăta în expunerea de motive a legii. Taxele ce urmează să fie eliminate de mâine reprezintă mai mult de jumătate dintre taxele pe care le plătesc contribuabilii în prezent, fie că vorbim de persoane fizice, cât şi de persoane juridice.

Anchetă France 2: cum ajung pădurile virgine din România mobilier în casele bogaţilor Europei

Un amplu reportaj difuzat săptămâna trecută de France2 arată cum marii producători de mobilier din lume, care susţin că promovează o gestionare responsabilă a pădurilor, achiziţionează fără reţineri lemn tăiat ilegal din pădurile româneşti. Jurnaliştii francezi de la "Cash Investigation" pornesc de la o banală comodă, produsă sub sigla marelui concern IKEA şi urmează lanţul de producţie până ajung în România, locul unde se fabrică piesele de mobilier şi de unde se obţine materia primă - lemnul. Reportajul scoate la iveală cum firmele producătoare acceptă fără nicio reţinere lemn tăiat ilegal din pădurile virgine din Munţii Ţarcu, din Caraş-Severin. Pe toată durata documentării, interlocutorul şi ghidul celor de la France2 a fost Gabriel Păun, preşedintele Agent Green, una dintre cele mai active organizaţii de mediu, care luptă pentru stoparea tăierii pădurilor virgine din România.

Satul din Romania in care oamenii trăiesc mai bine ca la oraş. Secretul bunăstării comunei Cristian, Braşov

La Cristian, in judeţul Braşov, companiile care îşi plătesc impozitele in localitate aduc in visteria comunei aproape 6 milioane de euro. Cu aceşti bani, mai mulţi decât are primăria din oraşul Râşnov, de pilda, responsabilii au reparat străzile, canalizarea, şcoala, au făcut un dispensar si chiar un festival cultural de mare ţinuta. Sămânţa bunăstării comunei Cristian încolţeşte in câmpurile de la marginea satului. Fabricile ridicate aici au adus milioane de euro primăriei. Aproape 100.000 de euro s-au dus anul trecut pe un festival de cultura care a dus faima comunei. Exact pe locul unde asta vară concerta Felicia Filip si se jucau piese de teatru cu Iureş si Mălăiele, Primăria a amenajat acum un patinoar. Un parc de agrement, încă o grădiniţă si o scoală profesională, care să pregătească angajaţi pentru companiile care aduc banilor la buget - sunt proiectele pe termen scurt ale administraţiei.

ANAF verifică dacă familia Iohannis a declarat venituri obţinute din meditaţii

ANAF a declanşat un control la Direcţia Finanţelor Publice Sibiu pentru a vedea dacă Carmen şi Klaus Iohannis au declarat la Fisc sume obţinute din meditaţii pentru elevi în perioada 1990-2017, au declarat pentru News.ro surse oficiale. Administraţia Prezidenţială a răspuns, însă, că preşedintele şi-a plătit întotdeauna taxele şi impozitele la stat. Controlul ANAF este făcut la solicitarea deputatului ALDE Varujan Vosganian care a cerut, pe 18 ianuarie, Ministerului de Finanţe şi ANAF să facă o evaluare a veniturilor şi impozitelor plătite de către preşedintele Klaus Iohannis şi să confirme dacă şeful statului a avut posibilitatea să cumpere mai multe imobile din veniturile obţinute din meditaţii. Potrivit Cotidianul.ro, în fişele fiscale ale soţilor Iohannis nu au fost găsite, în urma controlului, taxe plătite pentru veniturile realizate prin meditaţii.

197 de ani de la descoperirea Antarcticii. România poate revendica 15% din Antarctica

Pe 30 ianuarie 1820, englezul Edward Bransfield a descoperit Antarctica. La 197 de ani de la acel moment, un lucru mai puţin cunoscut este faptul că ţara noastră poate avea o colonie pe acest continent cu o suprafaţă de zece ori mai faţă de suprafaţa actuală a României, care măsoară doar 238.391 de kilometri pătraţi. Este vorba de un teritoriu de 15% din Antarctica, continent pentru care se desfăşoară procese internaţionale îndelungate de revendicare, aşa cum au precizat oameni de ştiinţă care l-au cunoscut pe Teodor Negoiţă, explorator român decedat în 2011 şi care a făcut incursiuni pe continentul de la Polul Sud.

Puşcăria nouă din Caracal, un proiect abandonat de peste un deceniu

În Caracal, oraşul de baştină al ministrului Justiţiei, Florin Iordache, ar urma să fie construită una dintre cele două puşcării noi proiectate în România. Proiectul datează de peste 12 ani, miniştrii care s-au succedat nepunându-se de acord până acum. Puşcăria cu o capacitate de 1.000 locuri, care ar trebui să se construiască la Caracal în următorii ani, este o idee veche, reprezentanţii municipalităţii locale fiind primii care au promovat proiectul. Actualul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, deputat de Olt, a declarat zilele trecute că cele două puşcării aflate în proiect vor fi construite la Caracal (Olt) şi la Berceni (Prahova).

Bloomberg: KMGI crede că vânzarea acţiunilor filialei din România către chinezii de la CEFC poate fi finalizată până la sfârşitul lunii iunie

Potrivit unui înalt oficial al companiei KMGI, CEFC China Energy Company poate finaliza până la sfârşitul lunii iunie achiziţia companiei petroliere româneşti KMG International NV, astfel, oferindu-i Chinei acces la piaţa energetică a ţării balcanice şi Uniunii Europene, transmite Bloomberg. Preluarea de către CEFC a unei participaţii de 51% din KMG International deţinute de compania naţională KazMunayGas, care va păstra restul de acţiuni, este în curs de aprobare de către autorităţile locale şi ale UE, a declarat Alexey Golovin, vicepreşedinte senior al KMGI. Compania chineză sprijină angajamentele derivate din Memorandumul dintre KMGI şi statul român în ceea ce priveşte investiţiile viitoare, care urma să expire în decembrie înainte de a fi prelungit cu trei luni, a declarat acesta.

COTIDIANUL

Gâdea şi Liiceanu - imposibila împăcare - Cornel Nistorescu

Ziua şi noaptea, dar mai ales noaptea, cînd trebuie, este retrasă publicitatea, iar Antena 3 difuzează un promo care sună cam aşa: "Doar noi am spus adevărul! Doar noi am rămas în picioare!". Sloganul vrea să spună că Antena 3 s-a opus de una singură regimului Băsescu. Din punctul de vedere al televiziunilor, poate că-i adevărat. Din punctul de vedere al atitudinii critice şi al necooperării cu marinarul, Antena 3 spune un neadevăr. Ca să nu zic că din atîta încrîncenare împotriva lui Traian Băsescu, exagerează şi chiar minte. Au fost mai mulţi, mai mici sau mai mari, care nu au cedat, care n-au îngenuncheat şi care au spus adevărul. Oricum, nimeni nu le poate scoate din cap lui Mihai Gâdea şi colegilor săi că ei au fost singurii care au luptat cu regimul Băsescu.

Război în PNL prin Facebook. Atac lansat de Mihai Voicu la adresa lui Ovidiu Raeţchi

Deputatul Ovidiu Raeţchi a transmis duminică un comunicat de presă în care arată că tinerii care se implică în această perioadă în dezbaterea publică şi în protestele împotriva ordonanţelor de urgenţă privind graţierea şi modificările la Codul Penal sunt bineveniţi în PNL. Mihai Voicu, de asemenea deputat liberal, s-a arătat deranjat de această solicitare făcută de colegul său şi i-a transmis acestuia că ar trebui promovaţi tinerii din interiorul partidului, "lipitorii de afişe", deoarece PNL a mai încercat varianta cu oameni din afara partidului, precum Dacian Cioloş, iar acesta "şi-a bătut joc de noi în campania electorală".

Sebastian Ghiţă, căutat de Europol

Dispărut în data de 21 decembrie 2016 si dat în urmărire generală şi internaţională după ce autorităţile nu l-au mai putut găsi, Sebastian Ghita apare inclus pe lista "Most Wanted" a Europol, la rubrica Most Wanted. Poza sa apare pe site-ul eumostwanted.eu care aparţine Europol, alături de alte persoane căutate de poliţia europeană. În 10 ianuarie, instanţa supremă a decis definitiv emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiţă, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova. Tot în 10 ianuarie, un alt complet de la instanţa supremă a emis un mandat european de arestare pe numele lui Sebastian Ghiţă, omul de afaceri fiind dat şi în urmărire internaţională, prin Interpol.

Detaliul neştiut despre premierul Grindeanu şi Daciana Sârbu

Uite de ce a ajuns Sorin Grindeanu acolo unde a ajuns! Mama lui şi soţia lui Ilie Sârbu sunt surori!, scrie comisarul.ro. Sorin Grindeanu şi Daciana Sârbu (Ponta) sunt verişori de gradul întâi. Restul sunt detalii... Faptul că i-a trădat pe cei care l-au ajutat în viaţă, clanul Sârbu-Ponta, pentru a deveni sclavul lui Dragnea arată că acest personaj este în stare de orice...Ponta l-a făcut deputat şi apoi ministru. Primul lider de filială care l-a trădat pe Ponta a fost Grindeanu...

CURIERUL NATIONAL

Recuperatorii nu s-au grăbit să se înregistreze la ANPC

În registrul fizic întocmit de autoritate sunt trecuţi aproximativ in jur 40 de recuperatori de creanţe, ceea ce reprezintă aproximativ 20% din numărul firmelor existente. Asta deşi, începând cu 1 ianuarie 2017, activitatea de recuperare creanţe va putea fi desfăşurată numai de către entităţile înregistrate. Potrivit unei statistici realizate de KeysFin, în 2015, în România erau 193 de firme cu acest profil, care au realizat în 2014 afaceri de 194 milioane de lei. Recuperatorii de creanţe continuă să trimită Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) cereri de înregistrare, deşi acest lucru trebuia făcut încă de dinainte de 1 ianuarie, dată de la care activitatea de recuperare creanţe poate fi desfăşurată numai de către entităţile înregistrate.

Premierul britanic trimite în Marea Neagră una dintre cele mai avansate nave de luptă

Marea Britanie a trimis una dintre cele mai avansate nave de luptă britanice la Marea Neagră. Această misiune operativă a Marinei Regale este prima de la Războiul Rece încoace, după ce, vineri, Theresa May i-a îndemnat pe politicienii americani să îl înfrunte pe preşedintele rus, Vladimir Putin. În acest demers, Theresa May a trimis HMS Diamond, un distrugător din clasa Type 45, echipat cu cele mai recente rachete antiaeriene, către Ucraina. La bordul distrugătorului se află până la 60 de membri ai unităţii Special Boat Service (SBS) şi ai unor comandouri din cadrul Marinei Regale, fiind una dintre cele mai importante mobilizări britanice la frontierele Rusiei din ultimele decenii. HMS Diamond va conduce o forţă operaţională NATO şi va proteja 650 de militari britanici implicaţi în exerciţii secrete în Ucraina.

Mai puţine autorizaţii pentru construcţia de locuinţe în 2016

Autorităţile au eliberat, anul trecut, 38.653 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în uşoară scădere (cu 1,2%) faţă de anul 2015, au transmis luni oficialii Statisticii. În 2015, românii au terminat aproape 37.000 de locuinţe, ceea ce duce fondul locativ la circa 9 milioane de locuinţe. Vestea proastă e că una din 3 are toaletă afară, iar una din 8 are pereţii vraişte, scrie hotnews.ro. În total, în România, fondul de locuinţe cuprinde circa 9 milioane de locuinţe, dar problemele de locuit afectează două din cinci persoane (39%, la nivelul sfârşitului lui 2015). Deficienţele resimţite cel mai acut sunt lipsa în interiorul locuinţei a toaletei sau a băii/duşului: 32,8%, respectiv 30,8%. De asemenea, un român din 8 trăieşte în locuinţe cu pereţi sau podele deteriorate.

Prejudicii de peste 5 mld. lei din achiziţii publice

Poliţia Română a întocmit anul trecut 946 de dosare penale privind derularea unor contracte de achiziţii publice, în care s-au dispus măsuri preventive faţă de 50 de persoane, bănuite că au adus statului prejudicii de 5 miliarde de lei, iar pentru recuperarea acestora au fost instituite măsuri asigurătorii în valoare de 1,7 miliarde de lei. Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au efectuat activităţi de verificare a legalităţii încheierii şi derulării unor contracte de achiziţii publice şi pentru descoperirea prejudiciilor aduse bugetului de stat, în domeniile administraţie publică, sănătate şi învăţământ.

Volkswagen a depăşit Toyota la vânzări

Volkswagen a anunţat că a vândut în 2016 peste 10,3 milioane de vehicule, grupul german devansând în premieră Toyota, care a fost locul întâi din 2008 până în 2015, cu excepţia unui singur an. General Motors, care a fost lider mondial câteva decenii, se situează pe trei. Volkswagen a raportat vânzări de 10,31 milioane vehicule, iar Toyota, de 10,17 milioane. Vânzările Toyota au crescut cu numai 0,2% şi din cauza parcursului mai slab din SUA, în timp ce vânzările Volkswagen au avansat cu 3,8% mai ales datorită pieţei chineze, care a crescut cu 12%. Volkswagen a avut performanţe bune în multe ţări: de exemplu, Golf a fost de departe cel mai vândut model în Europa, iar în Suedia a fost pentru prima oară după câteva zeci de ani în care cea mai vândută maşină nu a fost un Volvo, ci tot Golf.

EVENIMENTUL ZILEI

Adio vize pentru SUA. Decizia luată de americani pentru est-europeni

"Anularea vizelor pentru cetăţenii bulgari care călătoresc în SUA nu poate fi aşteptată prea curând", a declarat ambasadorul american la Sofia, Eric Rubin. El a explicat că procedurile de obţinere a vizelor vor fi simplificate, însă nu se are în vedere eliminarea completă a vizelor. În ceea ce priveşte criticile legate de faptul că fundaţia "America pentru Bulgaria" se amestecă în politica internă a ţării, ambasadorul Rubin a precizat că fundaţia finanţează programe în diverse medii şi organizaţii civice. Potrivit diplomatului american, acestea sunt mici şi nu au un efect semnificativ asupra politicii bulgare.

De mâine, impozit ZERO la tranzacţiile imobiliare care nu depăşesc 100.000 euro

Noul guvern a modificat modalitatea de stabilire a impozitului pe venit datorat pentru veniturile obţinute din transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia. Astfel, de la 1 februarie se introduce un plafon neimpozabil în cazul veniturilor obţinute ca urmare a transferului dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, în sumă de 450.000 lei. În cazul tranzacţiilor care depăşesc această sumă, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 3% la diferenţa dintre valoarea declarată de părţi şi suma neimpozabilă de 450.000 lei. Scopul declarat al acestei decizii este acela de a încuraja vânzarea imobilelor şi de a permite creşterea industriei construcţiilor, orientată spre construcţia de locuinţe.

Victor Ciorbea, deranjat de decizia lui Dragnea referitoare la instituţia Avocatul Poporului

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, s-a plâns luni că bugetul pe 2017, care urmează să fie aprobat de Guvern, prevede mai puţini bani pentru instituţia pe care o conduce. El a precizat, pentru news.ro, că instituţia ar avea nevoie de fonduri mai mari pentru că în septemnrie vor avea loc trei evenimente internaţionale care nu sunt finanţate. "Bugetul este chiar diminuat, deşi aveam nevoie, pentru că sunt vreo trei evenimente internaţionale care se desfăşoară în septembrie: Congresul Ombudsmanilor din Europa, un simpozion internaţional şi 20 de ani de la înfiinţarea instituţiei. Asta au fost aprobate la vremea lor când am făcut invitaţiile şi, din păcate, deocamdată, nu sunt finanţate", a spus Ciorbea, pentru news.ro.

JURNALUL NATIONAL

Problemele platformei informatice a cardului de sănătate, persistă

Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este indisponibilă din cauza unor probleme tehnice, informează luni Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate. Potrivit CNAS, până la remedierea problemelor tehnice apărute, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă sau se eliberează în regim offline. "Pentru transmiterea şi validarea serviciilor acordate în această perioadă sunt aplicabile dispoziţiile art.199 - 202 din HG 161/2016, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 361 - 364 din HG 206/2015, cu modificările şi completările ulterioare. În acest sens, până la termenul de raportare a activităţii lunare pentru perioada în care au fost constatate întreruperi în funcţionarea PIAS, preşedintele CNAS va emite ordin, conform prevederilor legale mai sus menţionate", mai arată sursa citată.

George Băeşu, preşedinte ANRP: 70% din beneficiari sunt "băieţii deştepţi"

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a fost, în ultimii ani, în centrul unor dosare răsunătoare de corupţie, care au vizat politicieni, magistraţi şi oameni de afaceri. Despăgubirile ilegale obţinute de persoane privilegiate au prejudiciat statul cu sute de milioane de euro, iar în jurul ANRP s-au dezvoltat afaceri înfloritoare. George Băeşu este preşedintele ANRP din 2012, el preluând instituţia în plin scandal al despăgubirilor ilegale.

Finanţele vor să favorizeze noile locuinţe

Băncile vor primi în curând fonduri noi pentru Prima Casă, veste bună pentru cei care aşteaptă demararea programului în 2017. Totuşi, doritorii trebuie să se grăbească pentru că Ministerul Finanţelor dă garanţii de numai 2,5 miliarde de lei, în acest an, faţă de 2,94 miliarde de lei, în 2016. În premieră, apare o diferenţă între garanţia statului în funcţie de vechimea imobilului achiziţionat. Locuinţele noi, adică cele recepţionate cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, cele consolidate în ultimii 5 ani sau cele care vor fi construite sunt garantate cu 50% din valoarea creditului. Locuinţele vechi, adică cele recepţionate sau consolidate cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului, sunt garantate cu 40% de către stat.

Enel: Unii furnizori de energie denunţă unilateral contractele pentru a vinde pe bursă, la preţuri mai mari

Unii furnizori de energie denunţă unilateral contractele pe care le au, pentru a profita de preţurile-record care se înregistrează în această perioadă pe bursă, se arată într-un comunicat al Enel, remis, luni, AGERPRES. "Încă tânăra piaţă românească a energiei trece acum prin prima sa încercare excepţională. Preţurile sunt la cele mai mari niveluri înregistrate în ultimele decenii, sistemul este aproape de limita de funcţionare, iar unii furnizori denunţă unilateral contractele pentru a profita de pe urma acestor niveluri record ale preţurilor, lăsând clienţii fără serviciul de furnizare a energiei, pe care contau conform contractelor semnate", se arată în comunicat. Reprezentanţii Enel spun că, în aceste momente dificile, se poate distinge cu adevărat între jucătorii din piaţă care fac ceea ce au promis şi cei care îşi încalcă angajamentele.

NATIONAL

Proiectul de graţiere va fi periat

Ministrul Justiţiei Florin Iordache a declarat, după dezbaterea de ieri, că vor fi eliminate prevederile "neclare" din proiectele referitoare la graţiere si la modificarea Codurilor penale. Participanţii la dezbaterea organizată de Ministerul justiţiei nu s-au arătat a fi neapărat împotriva unei graţieri, dar nu sunt de acord cu includerea anumitor categorii in rândul beneficiarilor, motiv pentru care au criticat mai multe dintre prevederile proiectului de ordonanţă. "Vom tine cont de observaţiile care s-au făcut astăzi, si acele prevederi care iniţial erau neclare sau in neconcordantă, cu siguranţa, vor fi eliminate. In urma consultărilor am nişte observaţii care vreau sa fie cuprinse in textul celor doua acte normative", a concluzionat ministrul Florin Iordache la final.

Anchetă pe "tunul" scumpirii energiei

După o lună cu preturi istorice, sau, mai bine zis, umflate artificial, pe bursa de energie, preţul electricităţii este anchetat, de urgentă, de ANRE. Investigaţia vizează două contracte cu energie, suspectate că ar fi ilegale, încheiate pe bursa administratorului pieţei de profil din Romania, OPCOM. Cum scumpirea energiei va atârna greu in facturi, ANRE trebuia, de mult, să aprobe un Ordin pe baza căruia autorităţile pot desecretiza contractele de pe bursă, procedură stipulată chiar in modificările, de anul trecut, din Legea energiei. Cine cumpăra si vinde energie electrică, in ce cantităţi si la ce preţ, in România? Cine sunt semnatarii contractelor? Secret, in continuare. Deşi România produce si scoate la vânzare suficienta cantitate de energie, cotaţiile au ajuns la 650 de lei pe megawatt oră, aproape triplu fata de perioada similară din 2016.

TAROM îşi arunca avioanele la fier vechi!

Afacerea Airbus A310 este poate ultimul "tun" dat de către tehnocraţii care au "pârjolit" totul in urma lor înainte de a preda conducerea Ministerului Transporturilor. Iar "mânăreala" operata anul trecut de conducerea executivă si Consiliul de Administraţie de la TAROM ar fi produs un posibil prejudiciu de peste 11 milioane de dolari. Iar scandalul in companie este acum cat casa, la sfârşitul anului trecut fiind chiar dispusă o anchetă internă care să stabilească cum a fost posibilă oprirea din operare si trimiterea la fier vechi a doua aeronave. Care, atenţie, nu erau amortizate integral si care mai aveau si resursă de zbor! Si asta fără sa existe o aprobare prealabilă a AGA TAROM, absolut obligatorie in acest sens, dar nici măcar poziţia bugetara alocată unei astfel de operaţiuni.

Oamenii lui Ghiţă, manevre cu minori la NUBA

Fostul deputat Cristi Boureanu are ceva de furcă cu purtarea fiicei sale minore, Ioana. Ei bine, sâmbătă spre duminica, Cristi a aflat, din surse sigure, ca Ioana se află in Clubul Nuba...Îngrijorat de anturajul in care ar fi putut cădea minora, Cristi Boureanu a sunat la Secţia 2 de Politie, chiar de doua ori, pentru ca aceştia să intervină si să-i scoată copila din club. Echipajul de Politie care a ajuns la Nuba a fost împiedicat să intre in club, martori fiind clienţii care se aflau la intrare, dar si o echipa de paparazzi de la Wowbiz, si ei alertaţi de Cristi Boureanu. Nici cei de la Wowbiz n-au putut pătrunde pentru că au fost recunoscuţi de personalul clubului ca "ziarişti de scandal". In acest timp, oamenii de la Nuba o scoteau pe o ieşire dosnică pe Ioana din club.

PUTEREA

"BOMBA SEXY" Andreea LAMBRU, numită de GRINDEANU secretar general adjunct al Guvernului

Premierul Sorin Grindeanu a numit-o, luni, pe Ioana-Andreea Lambru, în funcţia de secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat. Andreea Lambru este membru ALDE şi ocupă pentru a doua oară acest post în ultimii ani, după ce, la sfârştiul lui 2012, propusă pe atunci de PNL, l-a înlocuit pe Dan Mihalache, actualul ambasador al României la Londra, în Guvernul Victor Ponta. La vremea respectivă, numirea sa a iscat un adevărat scandal, ieşind la iveală mai multe informaţii despre cum a ajuns tânăra, pe atunci în vârstă de 27 ani, să avanseze atât de rapid în PNL şi în politică. Concret era vorba despre un scandal sexual în la nivel înalt în PNL. Potrivit B1 TV, în PNL, Andreei Ioana Lambru i se spunea simplu: Oana. Era cunoscută mai degrabă pentru relaţiile intime şi scandalurile în care a fost implicată în partid, decât pentru iniţiativele politice.

PANICĂ printre PACIENŢI. Motivul pentru care scăderea cu 35% a preţului la medicamente este cu două tăişuri

Reducerea cu 35 la sută a preţului medicamentelor ar înseamna 35 la sută sub minimul european, ceea ce duce la retragerea multor produse de pe piaţa din România, deja la Agenţia Medicamentului fiind opt pagini cu nume de medicamente retrase, a anunţat, luni, Rozalina Lăpădatu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA), citată de News.ro. Măsura scăderii cu 35 la sută a preţului medicamentelor care şi-au pierdut patentul se regăseşte în programul de guvernare al PSD. O măsură similară, dar care urma să fie realizată în trepte, era anunţată, în octombrie, anul trecut, şi de ministrul de atunci al Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

ROMANIA LIBERA

Ghiţă şi Voiculescu, "graţiaţi" de CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului, dominat de oameni propuşi de PSD, evită să sancţioneze dezinformările lansate de televiziunile fidele partidului de guvernământ. În jur de 100.000 de oameni au protestat, duminică seară, în mai multe oraşe din ţară împotriva intenţiei guvernului PSD de a modifica legislaţia penală în favoarea politicienilor cu dosare. La fel ca săptămâna trecută, posturile pro-PSD au avut propria viziune asupra realităţii, lansând o serie de scenarii fără dovezi.

Parlamentul din Marea Britanie va ancheta "ştirile false"

O comisie a Parlamentului britanic a lansat o anchetă pe subiectul "ştirilor false", după controversele privind rolul pe care le-ar fi jucat acestea în alegerile prezidenţiale din SUA. De asemenea, va fi anchetată şi campania dinaintea referendumului de anul trecut din Marea Britanie cu privire la Brexit, arată DPA. "Fenomenul în creştere al ştirilor false reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei şi subminează încrederea în media în general", a subliniat Damian Collins, preşedintele Comisiei pentru cultură, media şi sport. Ancheta va examina "sursele ştirilor false, ce anume îi motivează pe cei care le răspândesc şi cum sunt folosite în preajma alegerilor şi a altor dezbateri politice importante", a precizat Collins, deputat din Partidul Conservator al premierului Theresa May.

ZIARUL FINANCIAR

Pentru ce deficite bugetare de aproape 3% din PIB dacă nu faci autostrăzi şi căi ferate?

Bugetul care urmează să fie trimis astăzi Parlamentului propune un deficit de 2,96% din PIB, la limita angajamentelor faţă de Uniunea Europeană, însă banii cheltuiţi în plus faţă de venituri, la fel ca şi în 2016, nu se vor regăsi în kilometri noi de autostradă, ci în creşteri de pensii şi salarii. Deficitul bugetar de 2,96% din PIB înseamnă 5,5 mld. euro. După criza datoriilor din 2009-2010 statele zonei euro şi-au asumat Compactul Fiscal prin care să echilibreze bugetele de venituri şi cheltuieli în următorii cinci ani. Pentru că Romania a aderat voluntar la acest Compact deşi nu este în zona euro, ar fi trebuit să se ducă în 2017 la un deficit 0, aşa cum se prezintă Germania astăzi.

Veniturile reale din fondurile UE aşteptate în acest an sunt de fapt de 10 mld. lei şi nu de 22 mld. lei, cum susţin Finanţele

Finanţele au introdus în buget veniturile din subvenţiile agricole ale Uniunii Europene care, de fapt, merg spre beneficiari privaţi şi nici nu ajung în vistieria statului. Dacă din fondurile anticipate ca venituri de la UE sunt scăzute subvenţiile, la investiţii mai răman 10 mld. lei. Ministerul Finanţelor îşi bazează creşterea economică pe investiţiile private şi anticipează un avans al formării brute de capital fix de 7,2%. A doua variantă de buget publicată la finalul săptămanii trecute a majorat cu 5 miliarde de lei cheltuielile de apărare, pană la 16,3 miliarde de lei, ceea ce corespunde exigenţei de a acorda Armatei 2% din PIB. În aceeaşi vreme, cele 5 miliarde de lei au fost trecute la capitolul "cheltuieli de capital" (investiţii din buget) creand, la prima vedere, impresia că noua variantă de buget majorează puternic investiţiile, adică ceea ce în mod obişnuit se înţelege prin alocări de fonduri pentru drumuri, autostrăzi, canalizări.

Scandalul începutului de an. ANRE: Speculatorii au fost pedepsiţi

Creşterea fără precedent a preţului energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM nu va avea un impact în facturile plătite de populaţie, dă asigurări Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Pentru restul consumatorilor însă, factura la energie va oglindi tipul de negociere cu furnizorul, sectorul de clienţi industriali fiind pe deplin liberalizat. "Piaţa casnică este ali­mentată prin intermediul unor contracte pe termen lung, aşa că evoluţiile pe care le vedem acum pe platforma spot a bursei de energie nu vor avea un impact în factura populaţiei", spune Havrileţ. În acest moment, consumatorii casnici sunt alimentaţi prin intermediul unui coş de energie din care 80% vine de pe piaţa concurenţială, restul fiind livrat de furnizor la un preţ aprobat de ANRE.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb