REVISTA PRESEI 31.03.2017

Willy Homner
Revista Presei / 31 martie 2017

ADEVARUL

Iohannis va merge în Ucraina, la invitaţia lui Petro Poroşenko

Preşedintele Klaus Iohannis a fost invitat, joi, de omologul său ucreainean, Petro Poroşenko, să efectueze o vizită în Ucraina în perioada următoare. Iohannis a acceptat invitaţia lui Poroşenko de a efectua o vizită de stat în Ucraina, în cadrul căreia să aibă loc prima sesiune a Comisiei Mixte Prezidenţiale, respectiv o vizită comună a celor doi Preşedinţi în regiunea Cernăuţi. Cei doi şefi de stat au discutat şi despre acordurile de pace pentru Ucraina, subliniind respectarea Acordurilor de la Minsk. Întâlnirea a avut loc în marja summitului PPE, la care cei doi preşedinţi au participat. În Malta, Iohannis s-a întâlnit şi cu premierul acestei ţări, Joseph Muscat.

Analiza celor 19 pagini ale Raportului de evaluarea a lui Kovesi şi Lazăr

Curtea Constituţională a constatat de mai multe ori conflicte juridice de natură constituţională între două autorităţi ale statului. Efectul deciziilor sale a fost de reaşezare a autorităţilor respective în matca lor constituţională, iar nu de demitere/demisie, a subliniat ministrul Justiţiei în raportul de evaluare a activităţii procurorului general al României şi a şefei DNA. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a publicat, miercuri seara, pe site-ul instituţiei cele 19 pagini din raportul de evaluare activităţii procurorului general al României, Augustin Lazăr, şi a şefei DNA, Laura Codruţa Kövesi.

Grindeanu: Poate părea o fractură de logică în firul evaluării ministrului Justiţiei şi poate chiar e

Joi seara, Premierul Sorin Grindeanu a spus la România TV că poate părea "o fractură logică" evaluarea lui Augustin Lazăr şi a Laura Codruţei Kovesi făcută de Tudorel Toader. Acesta a mai declarat că a vorbit cu ministrul Juştiţiei şi că discuţia acestuia din urmă cu Hans Klemm nu i-a influenţat evaluarea DNA-ului, precizează News.ro. Acesta a precizat că rostul Ministerului Justiţiei şi a ministrului este de a restabili echilibrul între puteri.

Cristian Ghinea: Politicienii ne bagă pe gât tema familiei, dar uitaţi-vă câte divorţuri şi câte amante tinere au

Deputatul USR Cristian Ghinea a vorbit, la Adevărul Live, despre proiectul de revizuire a Constituţiei, care defineşte familia ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie. Ghinea critică ipocrizia liderilor politici care, pe de o parte, susţin familia tradiţională, dar, pe de altă parte, din punct de vedere moral, sunt apostoli ai desfrâului. "Dacă ne uităîm la garnitura de lideri care susţin familia tradiţională, vedem că numai familişti tradiţionali nu sunt ei. Credeţi că PSD-iştii sunt toţi cu familia tradiţională în braţe? Să fim serioşi", a spus Cristian Ghinea la Adevărul Live. Deputatul USR va vota împotriva modificării Constituţiei în forma propusă de Coaliţia pentru familie.

Postul Paştelui: românii mănâncă alimente nesănătoase, pline de chimicale

Postul este unanim acceptat de către medici. Este recunoscut ca o perioadă în care toxinele din corp se elimină, iar organismul îşi recapătă forţele. Organismul este pus la grea încercare în cele 40 de zile post. Pentru ca perioada de post să fie una de curăţare pentru corp, trebuie să consumăm alimente sănătoase şi să ocolim cât putem produsele procesate, pâinea, covrigii sau dulciurile care conţin mult zăhar. Înlocuitorii de lactate, derivatele din soia trebuie evitate. La fel cartofii prăjiţi, margarina vegetală, care se face din grăsimi hidrogenate", spune medicul Viorica Stoicescu. Crenvurştii vegetali, pateul şi salamul de soia aproape că nu lipsesc de pe mesele românilor în timpul postului. Însă sunt extrem de nesănătoase din cauza conţinutului mare de chimicale care "ajută" produsul să semene cât mai mult la gust, miros şi culoare cu alimentul pe care îl imită.

Peste 100 de români, victimele unei escrocherii financiare pe internet

Disperaţi sa facă rost de bani uşor, cel puţin 100 de români sărmani si creduli au căzut victimele unei escrocherii financiare pe internet. Cu toţii au fost păcăliţi de firma Alternative fundament, care se prezenta drept o instituţie financiar nebancară, la dispoziţia celor care voiau să se împrumute repede, cu dobândă mica. Înainte de asta însă, doritorii trebuiau sa achite un avans si să facă depozite de bani pentru o aşa-numita întocmire a dosarului de creditare. Evident, totul a fost o mare păcăleala. Oamenii disperaţi să facă repede rost de bani au căzut primii in plasa acestei firme fantomă. Au fost cu toţii atraşi de o aşa-zisa dobândă de 2% care, daca s-ar fi dovedit reală, ar fi fost cea mai mica din Romania.

Românca Alexandra Khefren şi-a vândut virginitatea pentru 2,3 milioane de euro

Românca Alexandra Khefren şi-a vândut virginitatea pentru 2,3 milioane de euro. Cel care este dispus să plătească această sumă este un om de afaceri din Hong Kong. Românca Alexandra Khefren a anunţat prin intermediul unui site de escorte că şi-a vândut virginitatea unui afacerist din Hong Kong. Suma pe care o va plăti bărbatul este una generoasă: 2,3 milioane de euro. Asta în condiţiile în care Alexandra anunţase că este dispusă să îşi vândă virginitatea pentru un milion de euro.

Alegeri Franţa. Absenteismul o poate duce pe Marine Le Pen la Palatul Elysee

Candidata Frontului Naţional la preşedinţia Franţei poate câştiga turul doi al alegerilor prezidenţiale din Franţa, pe fondul absenteismului în rândul electoratului contracandidatului său. Această ipoteză este formulată de fizicianul Serge Galam, un expert în dinamică electorală care a prezis în vara anului trecut succesul lui Donald Trump la scrutinul prezidenţial din Statele Unite. Într-un editorial publicat duminică pe site-ul cotidianului francez "Liberation", Serge Galam scrie, spre surprinderea tuturor, că liderul Frontului Naţional are şanse mari să ajungă în fotoliul de preşedinte al Franţei. Fizicianul francez afirmă că rezistenţa "plafonului de sticlă", adică acea barieră invizibilă aflată în calea ascensiunii cuiva, ar putea ceda pe fondul slabei mobilizări a electoratului anti-Le Pen.

Juncker avertizează că va încuraja Ohio sau Texas să iasă din Statele Unite, dacă Trump va continua să se bucure de Brexit

Jean-Claude Juncker l-a avertizat ieri pe preşedintele american Donald Trump că va încuraja Ohio sau Texas să iasă din Statele Unite dacă va continua să se bucure ostensibil de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează AFP. "Preşedintele ales recent (Donald Trump, n. red.) se bucură să vadă Marea Britanie ieşind (din UE, n. red.). Dacă va continua astfel, voi încuraja Ohio sau Texas să iasă din Statele Unite", a declarat Juncker la Congresul Partidului Popular European (PPE), care are loc la La Valletta, în Malta. "Brexit nu este sfârşitul, ci trebuie să îl transformăm într-un început pentru ceva nou, mai puternic, mai bun", a subliniat preşedintele Comisiei Europene.

BANCHERUL

Dobânda la depozitele populaţiei in bănci scade la un nou minim istoric: 0,88% pe an

Dobânda medie la depozitele noi in lei ale populaţiei in bănci a scăzut in februarie la un nou minim istoric, de 0,88%, de la 0,90% in ianuarie, in ciuda reducerii volumului de noi economii pe care persoanele fizice le depun in conturile bancare. Astfel, volumul depozitelor noi ale populaţiei in bănci a scăzut in februarie la 5,8 miliarde lei, fata de 6,7 miliarde lei in aceeaşi luna a anului trecut, cel mai scăzut nivel din 2008. Dar cu toate ca volumul depozitelor începe să scadă, lichiditatea din sectorul bancar continua să fie ridicată, astfel că băncile nu au motive sa majoreze dobânzile, mai ales că raportul credite/depozite a scăzut sub 80% la finalul anului trecut.

COTIDIANUL

Tudorele, Tudorele, / Ne duseşi cu viorele! - Cornel Nistorescu

A fost evaluarea procurorilor o cacealma? O jonglerie a ministrului Toader? O victorie americană? O dezumflare a PSD-ului? Evaluarea a fost unul dintre cele mai româneşti spectacole de politică. Două săptămîni ţara a intrat într-o cursă palpitantă care creştea ameninţător în fiecare zi. Vine evaluarea lu' dom' ministru! Vai, cum va pune el concluziile şi cum ne va răspunde el la toate întrebările! Lipsiţi de subiecte, fraieri şi în căutare de senzaţional, ziariştii au pus sare pe rană, pompînd subiectul în regim nonstop. De dimineaţa pînă seara au ţinut-o cu AMR-ul pînă la evaluare, de parcă la data fixă găina albastră ar fi plecat spre Lună. Televiziunile şi-au scos la bătaie profeţii şi s-au întrecut la datul în bobi. Că le va cere demisia, că o scaldă, că îi va face praf, că etc. Presa din România traversează o perioadă a imaginaţiei dezlănţuite.

Iohannis, despre scenariul numirii lui Kovesi la şefia Parchetului european

Întrebat despre posibilitatea ca procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, să fie propusă pentru şefia Parchetului european, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că este devreme să se discute despre acest lucru. Iohannis a arătat totodată că România abia a semnat în urmă cu câteva zile scrisoarea de intenţie de a face parte din acest proiect. "Este cam devreme să discutăm aceste lucruri. La noi este uzual ca, abia început un concept, deja să existe analişti care prevăd finalul procesului. Nu, abia acum România a semnat acum două sau trei zile scrisoarea de intenţie de a fi parte în proiectul Parchetului european, deci mai este cale lungă până când se ajunge la o cooperare consolidată, cum am numit-o eu, şi să se treacă la următoarea fază", a declarat Iohannis. Preşedintele Klaus Iohannis se află în Malta, unde participă la Summitul PPE.

De unde spune Guvernul că va scoate bani pentru plata salariilor şi pensiilor

Companiile unde statul este acţionar majoritar sunt obligate să acorde dividende în cuantum de 90% din profitul de anul trecut, rezervele din anii trecuţi de la aceste societăţi vor fi redistribuite către buget, introducerea unei taxe de 60% pe liberalizarea preţurilor la gaze, introducerea unui impozit suplimentar de cel puţin 20% din profitul obţinut din extracţia de resurse naturale şi neprelucrate - sunt cele mai importante măsuri vizate de Cabinetul Grindeanu pentru a aduna bani câţi mai mulţi la buget. Bani necesari pentru a susţine programul de guvernare concentrat în special pe creşteri de salarii, de pensii, de ajutoare şi pe scăderi de taxe şi impozite.

CURENTUL

Coca-Cola HBC România, JTI România, L'Oreal România şi Unilever au planuri de recrutare

Coca-Cola HBC România, JTI România, Unilever, L'Oreal România şi Trend Consult sunt câteva dintre companiile care vor fi prezente la Sales Boot Camp. Evenimentul este adresat studenţilor sau absolvenţilor pasionaţi de Vânzări şi care vor să îşi dezvolte o carieră în acest domeniu. Evenimentul oferă o experienţă utilă despre ce înseamnă să ai o carieră în Vânzări, care sunt motivele pentru care să o urmezi, care sunt competenţele necesare şi ce abilităţi cheie trebuie sa deţii pentru a deveni un profesionist. Participanţii vor învăţa să negocieze, vor primi sfaturi şi informaţii utile de la specialişti şi traineri din domeniul vânzărilor şi vor afla care sunt oportunităţile de carieră oferite de companiile participante.

Olguţa a decis împreună cu specialiştii fostului PCR să devanseze creştere salariale

Olguţa Vasilescu a decis ca pentru proiectul legii salarizare unitare să lucreze cu specialişti care sunt în domeniu de dinainte de 1989. Deşi sistemul comunist a fost înlăturat cu violenţă, Olguţa consideră "legea de pe vremea lui Ceauşescu era de fapt cea mai bună, pentru că ştiai de unde pleci şi unde trebuie să ajungi la capătul carierei. Încercăm să aplicăm principiile bune din toate celelalte legi ale salarizării şi să o aplicăm". Ar putea să aplice şi o altă măsură de pe vremea comuniştilor: să închidă graniţele pentru ca medicii să nu mai plece din ţară din cauza salariilor mici. Şi atunci ce-or să mai facă medicii, or să rămână aici, pe salarii de mizerie.

CURIERUL NATIONAL

Guvernul menţine suprataxarea companiilor de gaze

Ministerul Finanţelor propune modificarea formulei de calcul a impozitului pe veniturile suplimentare provenite din liberalizarea preţurilor la gazele naturale, care intră în vigoare la 1 aprilie. Începând de sâmbătă, clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei, vor plăti 72 lei/MWh, faţă de 60 în prezent. La jumătatea lunii martie, companiile de utilităţi (ACUE) susţineau că piaţa nu e pregătită de liberalizare şi că demararea acestui proces ar putea avea efecte negative asupra populaţiei, mai ales în iarna viitoare

Celebrul tanc american M1 Abrams îşi pierde supremaţia?

Generalul-locotenent John M. Murray a recunoscut că modelele israeliene, britanice şi chiar ruseşti sunt la egalitate cu tancul american. Tancul principal de luptă american M1 Abrams este aproape de a-şi pierde supremaţia în domeniu. Practic, un general american a recunoscut în Congresul american că câteva astfel de tancuri, inclusiv modele ruseşti, sunt aproape la egalitate cu celebrul M1 Abrams. Generalul-locotenent John M. Murray a susţinut că tancul fabricat de General Dynamics Corp., care a intrat în serviciu în 1980, este încă undeva sus în top: "Cred că există o egalitate în acest domeniu".

România, ţara cu cei mai mulţi proprietari de locuinţe, dar şi cele mai aglomerate gospodării din UE

Potrivit celor mai recente statistici privind locuinţele din Europa oferite de Eurostat şi interpretate de Wizmo.ro, platformă imobilară dedicată atât sectorului rezidenţial, cât şi celui de business, România se află pe primul loc în topul statelor din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte ponderea populaţiei care locuieşte în proprietăţi deţinute, fiind totodată şi ţara în care jumătate din populaţie trăieşte în gospodării supraaglomerate. De altfel, acest lucru se poate vedea şi în statisticile Wizmo, unde 65% din căutări sunt de vânzare. Astfel, la nivelul anului 2015, 96% din populaţia Românie are domiciliul în imobile achiziţionate, numărul proprietarilor români cunoscând o creştere uşoară faţă de anul anterior.

BRD lansează creditul ipotecar"La Casa Mea"

BRD lansează o nouă ofertă de creditare imobiliară adresată clienţilor care doresc să-şi achiziţioneze sau să-şi construiască prin credit o primă locuinţă. Pentru a accesa noul produs, ei nu trebuie să deţină în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul sau soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi momentul în care a fost dobândită. În opinia băncii, creditul "La Casa Mea" este "o alternativă mai avantajoasă la creditul Prima Casă şi a fost creat anticipând încheierea programului guvernamental, strategia Ministerului Finanţelor prevăzând diminuarea graduală a fondurilor alocate plafonului de garantare în următorii 5 ani". Valoarea finanţării care poate fi obţinută cu ajutorul noului credit este între 10.000 şi 100.000 de euro, echivalent lei, pe maximum 30 de ani, iar avansul minim solicitat este de 15%.

EVENIMENTUL ZILEI

Laura Codruţa Kövesi a fost scăpată în 2017 după reţeta "COLDEA"

În anul 2007, generalul SRI fusese acuzat că a făcut "poliţie politică", iar în 2017, şefa DNA că a încălcat Constituţia. O reţetă folosită pentru salvarea generalului Coldea, acum zece ani, a fost refolosită acum, în beneficiul şefei DNA. "Este adevărat că acest lucru s-a cristalizat în ultima parte a celui de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu, că până atunci George Maior, directorul SRI, jucase un rol important prin apropierea de oameni politici importanţi. Cu un decalaj de zece ani, Kovesi tocmai a fost salvată într-un mod asemănător cu acela care i-a prelungit generalului Coldea cariera în funcţia de şef operativ al SRI".

Dezvăluiri INCENDIARE! Legătura dintre Kovesi şi Virgil Măgureanu

Ingrind Mocanu, fost şef al direcţiei de Avizare din Ministerul Justiţiei şi fost vicepreşedinte al ANRP, a făcut dezvăluiri în direct, la Antena 3. Ingrid Mocanu a declarat că i-a trimis o plângere penală şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, dar aceasta a fost refuzată, întrucât cel vizat era fostul şef al SRI, Virgil Măgureanu. "E o plângere penală pe care i-am adresat-o lui Kovesi în care am primit un dosar cu un raport de evaluare. A venit la mine o persoană şi mi-a spus că dosarul ar fi al lui Virgil Măgureanu şi că cei de la SRI ar vrea să-i facă rău acelui domn. Era un afacerist. Plângerea a ajuns la Parchet şi a fost închis dosarul, cu NUP. Suma era foarte mare, 23 de milioane de euro.", a spus Ingrid Mocanu.

"Cărătorul de geantă" al lui Emil Boc implicat într-un imens scandal cu poliţiştii clujeni

Cu două ore înainte de meciul de fotbal România-Danemarca, în apropierea stadionului Cluj Arena, a avut loc un grav incident de securitate în care a fost implicat directorul Sălii Polivalente din Cluj Napoca, Ionuţ Rusu. Acesta a fost încătuşat şi dus la Poliţie, de unde i-a dat telefon chiar şefului acestei instituţii. Tânărul politician, ajuns peste noapte director la Sala Polivalentă, a fost toată viaţa lui un fel de "umbră" a lui Emil Boc, fiind în prima fază angajatul Primăriei Cluj Napoca.

E oficial! Guvernul a aprobat OUG prin care se reiau numirile politice pentru şefia băncilor de stat

Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă prin care vrea să elimine numirea unor manageri profesionişti la CEC si Eximbank pe baza OUG 109/2011. Textul OUG spune că instituţiile de credit cu capital de stat vor fi exceptate de la prevederile legislative din OUG 109, cea care reglementează guvernanţa corporativă. Executivul invocă o recomandare a FMI din 17 martie pentru excluderea instituţiilor bancare de sub incidenţa ordonanţei privind guvernanţa corporativă în companiile de stat. Asta înseamnă că procesul de selecţie a conducerii CEC Bank, care este deja într-un stadiu avansat, va fi suspendat.

JURNALUL NATIONAL

Toţi vor specialişti, Guvernul nu ştie cum să scape de ei

Absorbţia fondurilor europene este un domeniu în care România nu-şi poate depăşi condiţia de corigent, deşi fiecare Guvern care a trecut pe la Palatul Victoria a promis marea cu sarea. În total, România a pierdut 3,2 miliarde de euro din banii alocaţi pentru perioada de programare 2007-2013, potrivit datelor oficiale. Cu toate că autorităţile se plâng că ne lipsesc specialiştii în domeniu, renunţăm foarte uşor şi la cei pe care îi avem. Un exemplu este desfiinţarea de la 1 aprilie a Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT). CNDIPT a fost înfiinţat ca instituţie publică având personalitate juridică, subordonată Ministerului Educaţiei şi Cercetării. El a devenit ulterior organism intermediar POSDRU, derulat în perioada 2007-2013 şi al cărui obiectiv a fost dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii.

Record: cel mai scump parc din Capitală, ruinat în numai doi ani

Inaugurat în luna mai 2015, după ce a fost închis circa doi ani, parcul Drumul Taberei a fost deschis publicului după o serie de proteste ale locuitorilor din zonă, care nu înţelegeau de ce stă parcul închis, deşi lucrările păreau aproape finalizate. Mai erau de făcut lucrări la serele care şi astăzi au rămas goale. Astăzi, la nici doi ani de la inaugurare, prima impresie a celor care încearcă să se relaxeze în parcul de 20 de milioane de euro din Drumul Taberei este că a fost vandalizat sistematic. Garduri rupte, pavaje smulse, aparate pentru activităţi sportive distruse, incomplete, non funcţionale, bucăţi din pod parcă smulse, cişmele stricate, mese de ping-pong strâmbe, lăsate fără fileu şi un veceu public reabilitat şi el, dar de care nu mai îndrăzneşte nimeni să se apropie acum, după ce a devenit focar de infecţie. Deasupra dejecţiilor care băltesc verzui-maronii, la soare, eticheta fondurilor de la UE a rămas singura fără pată.

Cu ochii pe rezervele firmelor de stat

Companiile şi societăţile naţionale, precum şi regiile autonome ar putea redistribui sub formă de dividende, respectiv vărsăminte la bugetul de stat sau local, profitul repartizat la alte rezerve în anii anteriori, ca sursă proprie de finanţare, şi care nu a fost utilizat, se arată într-un proiect de OUG iniţiat de Ministerul Finanţelor. Guvernul începe să fie îngrijorat de nivelul încasărilor bugetare şi începe să umble la puşculiţa companiilor şi al altor entităţi economice al căror acţionar majoritar este. Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, susţine însă că executivul nu face altceva decât să folosească nişte bani pe care aceste unităţi oricum nu îi cheltuiau.

NATIONAL

Guvernul, prins intre liniile americane!

Avem un parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii! Asta este placa după care dansează o Românie întreagă de atâta vreme. Desigur, cel puţin din vedere al securităţii naţionale, acest parteneriat este practic singurul care ne-a scăpat până acum din "ghearele" tot mai ascuţite ale Federaţiei Ruse. Însă ce ne facem cu parteneriatul economic, care o fi el sublim, dar aproape că lipseşte cu desăvârşire, din moment ce ditamai Statele Unite ale Americii ocupa abia locul 18 in clasamentul investitorilor străini in România. Iată însă ca foaia este pe cale să se schimbe si deja delegaţii tot mai importante formate din managerii celor mai reprezentative companii americane iau cu asalt Bucureştiul.

"Lupii tineri" îşi arată colţii in sistem!

Ministrul Carmen Dan a parafat numirea chestorului Cornel Ciocoiu drept secretar de stat in cadrul MAI, fostul şef al Politiei Capitalei si al "căsuţelor" de la DGMO înlocuindu-l astfel pe Viorel Ştefu. Cel care, deşi a fost puternic susţinut de către secretarul general al PSD-ului, Marian Neacşu, iată că tot a fost mazilit, semn că in partidul câştigător al alegerilor continua încă luptele fratricide. Însă numirea lui Ciocoiu, după o perioadă in care acesta a stat îngropat până in gât in "hârţogăriile" de la DGMO poate reprezenta un moment de cotitura in activitatea mult încercatului Minister de Interne.

Trump s-a îmbogăţit cu oligarhii ruşi

Toata lumea se întreabă acum cu privire la relaţiile preşedintelui SUA cu Kremlinul. Dar de 30 de ani miliardarul ii frecventa pe ruşi. Si destui nu erau frecventabili. Au fost relaţiile Trump-Rusia plasate sub influenta relaţiilor sale de afaceri? Actualul preşedinte a negat mereu, plasând in ceaţă relaţiile companiei Trump cu ruşii. Ceea ce nu l-a împiedicat, arata Nouvel Observateur, in 2013, sa se laude într-o publicaţie specializată in imobiliare, că are cele mai bune relaţii cu Rusia si ii cunoaşte personal pe principalii oligarhi. Dar si fiul sau, Donald jr. , s-a bucurat de minunate investiţii ruseşti in cadrul grupului Trump. Numai la New York, 65 de apartamente au fost vândute personal de către Trump ruşilor.

ROMANIA LIBERA

Parlamentul a încălcat Constituţia în mod repetat

Politicienii care vor schimbarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, o acuză de încălcarea Constituţiei, invocând o decizie a CCR. Însă, Parlamentul a încălcat de mai multe ori legea fundamentală, fără să existe vreo sancţiune. Decizia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a nu propune revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi a procurorului general, Augustin Lazăr, a provocat iritare la vârful PSD. Preşedintele Liviu Dragnea, a declarat că nu îşi asumă decizia ministrului Justiţiei. Propaganda PSD şi a televiziunilor apropiate a insistat pe faptul că Laura Codruţa Kovesi trebuia debarcată pentru că a încălcat Constituţia, fapt dovedit de decizia CCR în cazul anchetării ordonanţei 13/ 2017. Teoria a fost lansată pe piaţă de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Însă, la rândul lor parlamentarii au încălcat de mai multe ori Constituţia, fără ca vreun politician să fie sancţionat.

Vladimir Putin nu crede în încălzirea globală cauzată de oameni

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a pus la îndoială joi contribuţia omului la schimbările climatice, spunând că emisiile de gaze cu efect de seră nu au cauzat încălzirea globală, potrivit AFP. "Încălzirea a început în anii 1930", atunci când încă "nu existau asemenea factori antropologici ca emisiile de gaze", a declarat Vladimir Putin, cu prilejul Forumului asupra Arcticii, la Arhanghelsk, în Marele Nord rus, potrivit unor imagini difuzate de postul naţional de televiziune.

Victor Ponta: Afirmaţia lui Dragnea despre Năstase reprezintă o aroganţă şi o jignire inutilă

Fostul premier Victor Ponta a transmis că afirmaţia preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, la adresa lui Adrian Năstase este "o aroganţă şi o jignire inutilă". Victor Ponta a mai spus şi că Adrian Năstase nu l-a copiat niciodată, ci el a încercat să-l copieze în a fi un bun prim-ministru. "eu am încercat să îl copiez în a fi un foarte bun prim-ministru al României (şi văd că şi prietenii şi adversarii recunosc azi că Guvernele PSD din 2000-04 şi 2012-15 au fost cele mai performante până acum)! Am mai încercat să îl copiez şi să fac din PSD un partid respectat pe plan intern şi internaţional şi un partid care îşi respectă şi alegătorii şi membrii!, a scris Ponta pe Facebook. El a adăugat că Liviu Dragnea îl are ca model politic pe Traian Băsescu, acest lucru fiind demonstrat de atitudinea liderului PSD cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

ZIARUL FINANCIAR

La 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România are trei regiuni în topul celor mai sărace 15 zone din Europa

Nord-Est, Oltenia şi Muntenia se află în topul celor mai sărace 15 regiuni de dezvoltare din punctul de vedere al valorii PIB per capita în 2015, arată datele publicate ieri de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. Astfel, în regiunea Nord- Est (care cuprinde judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui) valoarea PIB per capita a fost de 4.900 de euro în 2015 în preţuri curente şi de 9.900 de euro calculată la paritatea puterii de cumpărare (PPS - metodă prin care se calculează o rată de schimb alternativă între monedele a două ţări, pentru a compara nivelul de dezvoltare), faţă de media UE de 28.900 de euro (în PPS). Astfel, regiunea Moldovei a avut un PIB per capita în PPS de numai 34% din media UE.

Cehia este atacată de piaţa valutară

Presată de inflaţie şi de costurile din ce în ce mai mari ale apărării coroanei, banca naţională a Cehiei a indicat că va menţine actuala politică formală de intervenţie pe piaţa valutară până pe 31 martie. Ce urmează de acum încolo se anunţă a fi unul dintre cele mai importante jocuri valutare din acest an din Europa. Dacă banca centrală pierde, îşi pune în pericol economia. De peste trei ani, în lupta cu deflaţia, banca centrală a Cehiei împiedică prin intervenţii pe piaţa valutară moneda cehă să urce deasupra unui prag pus cursului de schimb coroană/euro. În aşteptarea spargerii acestui prag, de 27 de coroane pentru un euro, speculatorii au pariat cumpărând coroane echivalentul a zeci de miliarde de euro pe aprecierea monedei cehe.

BERD: România ar trebui să-şi propună să devină exportator net dacă vrea un model sănătos de creştere economică

România ar trebui să îşi propună să devină exportator net dacă vrea un model sănătos de creştere economică, a spus Matteo Patrone, şeful BERD pentru România şi Bulgaria, într-un interviu pentru Ziarul Financiar. Deficitul comercial extern a fost de aproape 10 miliarde de euro în 2016, dublu faţă de 2013, la exporturi de 57 miliarde de euro şi importuri de 67 miliarde de euro. Ungaria sau Cehia au excedent comercial. Patrone spune că un model sustenabil de creştere nu trebuie să se bazeze doar pe consumul intern, cum s-a întâmplat în 2016, când creşterea investiţiilor a fost zero faţă de anul anterior. "Creşterea prin consum a fost o formulă utilă pentru a ieşi din criză, dar dacă măsurile devin prociclice, atunci există riscuri. Trebuie focus pe dezvoltarea infrastructurii şi a bazei industriale. Creşterea nu trebuie să se bazeze doar pe cererea internă, ci şi pe exporturi", a spus Matteo Patrone.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb