REVISTA PRESEI 31.05.2014

Willy Homner
Revista Presei / 31 mai 2014

ADEVARUL

Taxa pe stâlp se va vedea în facturile la curentul electric. Scumpirile, de 1%-2%, ar putea veni chiar din luna iulie

Taxa pe stâlp se va regăsi în facturile la electricitate ale consumatorilor casnici, care ar putea astfel să crească cu 1%-2%, a declarat vineri preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ, în conferinţa "Mediafax Talks about Energy". "Legislaţia spune că orice cost se regăseşte preţul final", a afirmat Niculae Havrileţ. El a adăugat că încă nu poate fi estimat impactul în facturi al acestei taxe, pentru că nicio companie nu a transmis ANRE cereri de recunoaştere în tarife a taxei. Totuşi, recunoaşterea în facturi va fi făcută ori la 1 iulie, ori la 1 ianuarie 2015 şi va afecta doar preţul reglementat al energiei, a precizat Havrileţ. Impozitul pe proprietate pentru construcţiile speciale, de 1,5% din valoarea construcţiei, a fost introdus la începutul acestui an, iar normele metodologice care clarifică modul de achitare a taxei au fost aprobate marţi, prima plată fiind efectuată până luni, 26 mai, iar a doua până la 25 septembrie.

Paradoxuri statistice: în România se taie păduri de patru ori mai mult decât se regenerează, dar fondul forestier creşte

Statisticile oficiale arată că în 2013 au fost parcurse cu tăieri 108.315 hectare de pădure şi a fost regenerată o suprafaţă de doar 26.285 de hectare. Cu toate acestea, "fondul forestier al României a crescut cu 0,1%, ajungând la o suprafaţă de 6,54 milioane de hectare, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Din totalul fondului forestier, aproape 98% reprezintă pădurile, potrivit datelor INS. "Această creştere se datorează în principal unor reamenajări de păşuni împădurite şi introducerii în fondul forestier a terenurilor degradate şi a terenurilor neîmpădurite, stabilite în condiţiile legii a fi împădurite", se arată într-un comunicat al INS. Suprafaţa pădurilor reprezintă 97,6% din fondul forestier naţional, adică 6,38 milioane de hectare, fiind în creştere cu 7.776 de hectare comparativ cu 2012. Dacă o ţinem tot aşa, tăind de patru ori mai mult decât regenerăm, în 60 de ani vom mai rămâne doar cu suprafaţa reîmpădurită, adică 1,5 milioane de hectare - un sfert din ce avem acum.

BILANŢ Crin Antonescu, cinci ani de mandat în fruntea PNL: ce rămâne în urmă

Liderul demisionar al PNL, Crin Antonescu, încheie un mandat de cinci ani în fruntea partidului. Între timp, PNL a încheiat şi a desfăcut alianţe cu actualii adversari, a ajuns la guvernare şi a părăsit, furtunos, Palatul Victoria, a obţinut şi, ulterior, pierdut şefia Senatului. Inainte de a demisiona din fruntea PNL, Antonescu le-a lăsat alor săi o moştenire: apartenenţa la PPE, dar şi un urmaş: primarul Sibiului, Klaus Iohannis. "Închei un mandat de cinci ani în fruntea PNL. Am făcut multe lucruri, am trecut prin multe perioade agitate. Cea mai mare realizare a mea în acest mandat este intrarea în PPE", a declarat Antonescu, joi seară, într-o emisiune difuzată de B1 TV. In ce priveşte eşecurile, Antonescu s-a limitat să vorbească doar despre scorul obţinut la europarlamentare, cu cinci procente sub ţinta fixată, respectiv de 20%.

Ludovic Orban, despre Antonescu: "Nu poate câştiga prezidenţialele, 80% din populaţie îi e ostilă"

Deputatul PNL Ludovic Orban critică în termeni duri prestaţia lui Crin Antonescu în fruntea formaţiunii şi susţine că acesta nu poate câştiga alegerile prezidenţiale, întrucât nu se bucură de popularitate în rândul electoratului. Totodată, el îl acuză pentru eşecul liberalilor la euroalegeri şi crede că, dacă Antonescu se retrăgea mai devreme, PNL ar fi obţinut 20 de procente. "Nu poţi să pui un inginer care a construit o clădire căzută la cutremur să construiască un Pentagon. PNL trebuie să-şi aleagă o conducere legitimă", a spus el. Întrebat dacă Antonescu are şanse la alegerile prezidenţiale, Orban a răspuns scurt: "Nu". "Este mult mai uşor să câştigi încrederea unui om care nu te cunoaşte, decât să câştigi încrederea unui om care şi-a pierdut încrederea în tine. Şi sub aspectul cotei de încredere, şi sub cel al intenţiei de vot, Crin Antonescu se situează la un scor extrem de mic, care îl scoate din cursă, iar cea mai gravă este ostilitatea celor care nu au încredere în el. Aproape 80% din români îi sunt ostili lui Antonescu", a detaliat Ludovic Orban.

Casa Albă: Barack Obama şi noul preşedinte al Ucrainei se vor întâlni miercuri, în Polonia

Preşedintele Satelor Unite, Barack Obama, se va întâlni cu preşedintele ales al Ucrainei, Petro Poroşenko, miercuri cu ocazia unei vizite oficiale în Polonia, a anunţat vineri Casa Albă, potrivit AFP. Această întrevedere, cu puţin timp înainte de învestitura lui Poroşenko, prevăzută pentru 7 iunie, va avea loc în cadrul turneului european efectuat de Barack Obama, care mai cuprinde Belgia şi Franţa, a anunţat consilierul adjunct pentru Securitate Naţională, Ben Rhodes Vizita liderului de la Washington este destinată să asigure ţările din Europa de Est în legătură cu angajamentul Statelor Unite în apărarea securităţii aliaţilor săi, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia Obama şi Poroşenko au purtat, marţi, o conversaţie la telefon, cu ocazia căreia preşedintele american l-a felicitat pe noul preşedinte ucrainean, iar Casa Albă a anunţat că o întâlnire între cei doi lideri de stat va avea loc în cel mai scurt timp.

Arseni Iaţeniuk: Ucraina nu va accepta creşterea preţului la gaz impusă de Rusia

Ucraina nu va accepta "niciodată" creşterea preţului la gaz impusă de Rusia şi o va contesta în faţa unei curţi internaţionale dacă nu se ajunge la un acord luni, a declarat vineri premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, potrivit AFP. Liderul guvernamental de la Kiev a precizat că plata anunţată vineri nu acoperă decât datoriile acumulate înainte de 1 aprilie, dată de la care Moscova a crescut preţul gazului, care a fost majorat de la 268,5 de dolari la 485 de dolari mia de metri cubi. Totodată, compania publică ucraineană Naftogaz a precizat într-un comunicat că cei 786,3 de milioane de dolari plătiţi sunt pentru 'gazul importat în februarie-martie 2014 la preţul de 268,5, care nu este contestat de grup'

EVENIMENTUL ZILEI

EVZ vă prezintă o altă telenovelă a casei de producţie "Felix TV"

Fratele preşedintelui a reclamat că este victima unui şantaj, iar Antena 3 a creat un scenariu din care reieşea că el a cerut mită. Procurorii DNA i-au prins pe ginerele şi pe doi copii ai lui Bercea Mondialul în timp ce primeau 10.000 de euro. Românii care au deschis, ieri dimineaţă, televizoarele aflau, uimiţi, de la Antena 3, cum fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, ar fi fost anchetat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pe motiv că a cerut mită de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondialu. Până la orele prânzului, din studiorile televiziunii familiei lui Dan Voiculescu s-a transmis că procurorii anti-corupţie au realizat un flagrant chiar acasă la Mircea Băsescu, în Constanţa. În realitate, DNA transmisese un comunicat în care preciza, negru pe alb, că ginerele, fiica şi fiul lui Bercea Mondialu au fost prinşi în timp ce luau bani de la fratele şefului statului.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe şi-a dat DEMISIA: "A fost o experienţă fantastică"

Jay Carney a demisionat din funcţia de purtător de cuvânt al Preşedinţiei Statelor Unite, informează CNN. Anunţul a fost făcut chiar de preşedintele SUA, Barack Obama. Demisia lui Jay Carney va deveni efectivă la jumătatea lunii iunie. "A fost o experienţă fantastică", a declarat el. Funcţia lui Carney va fi preluată de actualul său adjunct, Josh Earnest, transmite Mediafax, citând CNN.

Peste 900 de inculpaţi, trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în primul an de mandat al actualei conduceri DNA

Peste 900 de inculpaţi au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în primul an de mandat al actualei conduceri a DNA, printre persoanele deferite justiţiei aflându-se şase deputaţi, din care un fost vicepremier şi un ministru, trei senatori, un europarlamentar, cinci preşedinţi şi un vicepreşedinte de Consilii Judeţene, aproximativ 40 de primari şi viceprimari, un prefect şi doi subprefecţi, şi 20 de magistraţi. În perioada menţionată au fost înregistrate aproximativ 4.200 de dosare penale şi peste 850 de inculpaţi condamnaţi, printre care şi patru miniştri sau fost miniştri, cinci parlamentari din care şi un fost premier, 11 primari, opt magistraţi, printre care şi un adjunct al procurorului general. Tipologiile de comitere a faptelor de corupţie relevă atribuire ilegală de contracte din fonduri publice, numiri în funcţii de conducere, demersuri pentru modificarea unor legi.

Apetitul pentru lux al şefilor RATB putea ucide călătorii liniei 41

Ieri dimineaţă tramvai a deraiat şi apoi s-a rupt în două. În jurul orei 09.00, în apropierea Pieţei Presei Libere, un vehicul al liniei 41 din Capitală, cea mai aglomerată din Bucureşti, a ieşit de pe şine, iar burduful care lega două vagoane s-a rupt - partea din spate deraind. Astfel de accidente care se pot transforma în adevărate tragedii sunt cauzate de modul defectuos în care sunt cheltuiţi banii Regiei, a declarat unul dintre consilierii municipali. Spre exemplu, Corpul de Control al Guvernului a descoperit că în 2010, cu suma de 10.530,08 lei s-au plătit şase stilouri cu peniţa de aur şi platină, tip Mont Blanc Frederic Chopin Platinium. În plus, şi ştabii RATB au salarii de până în 12.000 de lei pe lună. Alexandru Mihalache, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor RATB - URAC, susţine că personalul de conducere beneficiază de salarii de bază care pleacă de la 2.800 lei brut şi pot depăşi 12.000 lei, la care se adaugă indemnizaţii de conducere.

Sărbătoare la Bookfest

Prin tradiţie, în ultimele zile ale târgului de carte Bookfest se lansează cărţile cele mai valoroase în prezenţa unor personalităţi culturale remarcabile. SÂMBĂTĂ - 12.00 EDITURA HUMANITAS - "Stalinism pentru eternitate. O istorie politică a comunismului românesc", de Vladimir Tismăneanu. Invitaţi: Horia-Roman Patapievici, Ioan Stanomir, Cristian Vasile, Vladimir Tismăneanu. 12.30 EDITURA HUMANITAS - ""Civilizaţii şi tipare istorice", de Neagu Djuvara. Invitaţi: Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu. 12.30-13.00 EDITURA NEMIRA - 111 cele mai frumoase poezii, de Emil Brumaru, alcătuită de Daniel Cristea-Enache. Invitaţi: Emil Brumaru, Daniel Cristea-Enache, Luminiţa Corneanu. Moderator: Alexandra Florescu.

Directorul SRI, la două lansări de carte

Salonul Internaţional de Carte "Bookfest 2014" a găzduit, ieri, lansarea traducerii în limba română a biografiei lui Winston Churchill în viziunea lui Michael Selden, cu o prefaţă de George Cristian Maior, directorul SRI. Volumul face parte dintr-o serie mai amplă de cărţi dedicate vieţii, activităţii, viziunii politice şi strategice a unor mari oameni de stat, adevăraţi "superpoliticieni" care au influenţat destinele unor întregi naţiuni şi continente. Winston Churchill se alătură, în această serie, biografiei lui Richelieu, cel care a făcut din Franţa o mare putere europeană, şi a lui Bismarck, acela care a reuşit să unifice, pentru prima dată, Germania. George Cristian Maior a fost prezent ieri şi la standul Editurii RAO, unde s-a lansat a doua ediţie a volumului "Bătălia pentru NATO" de Ioan Mircea Paşcu. El este semnatarul introducerii cărţii, în fapt o sinteză a diferitelor planuri pe care s-a dus bătălia pentru aderarea la NATO.

Traian Băsescu îl primeşte pe Prinţul Charles la Palatul Cotroceni

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, Băsescu îl va primi pe prinţul Charles în Salonul Albastru de la Palatul Cotroceni, începând cu ora 13,40. Conform Agerpres, prinţul Charles se află, de marţi, într-o vizită privată în România. Parcursul şederii sale în ţara noastră a avut întâlniri cu sătenii din Valea Zălanului, un sat izolat din judeţul Covasna unde deţine un conac pe care l-a restaurat şi unde obişnuieşte de câţiva ani să vină pentru câteva zile de vacanţă. Moştenitorul tronului Marii Britanii a vizitat de asemenea Biserica Sfântul Nicolae şi Muzeul Primei Şcoli Româneşti din Şcheii Braşovului. Prinţul de Wales a sosit în România în cursul după-amiezii de marţi cu un avion privat care a aterizat pe aeroportul din Târgu Mureş. Potrivit unor surse oficiale, moştenitorul tronului britanic va părăsi România în cursul zilei de sâmbătă.

Disponibilizaţii de la Oltchim au primit "compensatoriile" doar pe hârtie

Sute de foşti angajaţi ai combinatului din Râmnicu Vâlcea sunt în pragul unei revolte după ce au aflat din fişele fi scale pe 2013 că şi-au primit integral plăţile compensatorii promise de administratorul judiciar, când de fapt nu au încasat niciun leu. În vara anului trecut, administratorul judiciar a promis salariaţilor de la Oltchim că cei care vor fi disponibilizaţi vor primi plăţi compensatorii. Ca urmare a acestor asigurări, 60% dintre cei care au fost daţi afară au plecat de bunăvoie. Până acum, oamenii nu au văzut niciun ban din zecile de mii de lei promise, însă s-au trezit că nu mai pot beneficia de protecţie socială deoarece plăţile compensatorii au fost înregistrate la Fisc. "Din acte rezultă că am încasat 79.000 de lei. În realitate eu n-am văzut un leu din aceşti bani", spune Nicolae Burdoază, fost angajat de la Oltchim.

35% din funcţiile de conducere din ASF vor fi desfiinţate

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat ieri noua structură de organizare a instituţiei. "Noua organigramă a ASF, care va deveni operaţională de la 1 octombrie 2014, urmăreşte transformarea Autorităţii într-o instituţie mai flexibilă şi orientată spre eficienţă, reduce nivelele ierarhice de la 5 la numai 3 şi desfiinţează poziţii de management intermediare. Ca urmare, funcţiile de conducere vor fi reduse cu peste 35%", se arată într-un comunicat remis de ASF. Planurile de reorganizare a ASF, gândite de preşedintele Mişu Negriţoiu vizează ajustarea pachetelor salariale.

Anunţul Deutsche Telekom care aruncă în aer piaţa telecom românească

Romtelecom şi COSMOTE România se pregătesc pentru lansarea serviciilor ca parte din familia Deutsche Telekom, sub titulatura "Telekom", a anuntat compania, într-un comunicat de presă. Potrivit surselor GadgetReport.ro, citate de Realitatea TV, cel mai probabil din 12 septembrie, Cosmote va trece sub sigla T-Mobile, iar acest lucru va conduce la modificări importante de oferte. "Romtelecom şi COSMOTE România vor avea noi denumiri comerciale asociate cu Deutsche Telekom, care vor fi comunicate la momentul oportun, după finalizarea tuturor procedurilor legale. Numele şi identităţile comerciale ale companiilor Germanos Telecom România, Sunlight România Filiala Bucureşti, NextGen şi Telemobil nu vor fi schimbate", a precizat Romtelecom.

JURNALUL NATIONAL

Izaura, fiica lui Bercea Mondial, despre şpaga dată lui Mircea Băsescu: "Mi-a zis că i-a dat 300.000 de euro lui Traian şi 250.000 au rămas la el"

Izaura Anghel, fiica lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a povestit într-un interviu pentru Antena 3 cum a avut loc flagrantul în urma căruia a fost acuzată că l-a şantajat pe fratele preşedintelui, pe Mircea Băsescu. Femeia spune că Mircea Băsescu i-ar fi cerut un milion de euro pentru a-l scăpa de puşcărie pe tatăl ei, dintre care 300.000 de euro ar fi urmat să meargă la preşedintele Traian Băsescu. Când Bercea Mondial a fost condamnat definitiv, Izaura Anghel a cerut banii înapoi. Izaura Anghel spune că are filmări cu discuţiile în care Mircea Băsescu i-a cerut bani pentru a-i elibera tatăl din închisoare, filmări în care se precizează că 300.000 de euro vor merge la preşedintele ţării, Traian Băsescu. Invitat în cadrul emisiunii La ordinea zilei, la Antena 3, avocatul Pavel Abraham a relatat că a vizionat materialele video menţionate de fiica lui Bercea Modial, în momentul în care i s-a propus să devină apărătorul lui Florin Anghel. Pavel Abraham a declarat că materialele respective sunt edificatoare în anumite limite şi că rămâne de verificat autenticitatea acestora.

Theodor Paleologu, membru al PMP: Transformarea eşecului de la alegeri în succes, "un caz colectiv de orbire"

Deputatul Theodor Paleologu, membru al Partidului Mişcarea Populară, a declarat la RFI că "nu este de conceput ca persoanele asociate dezastrului electoral al PMP şi fanaticii să fie în viitoarea conducere a partidului". Transformarea eşecului de la alegeri în succes este "un caz colectiv de orbire", consideră el. "Râd şi curcile de cei care vorbesc de o mare victorie", mai afirmă deputatul. Theodor Paleologu apreciază că "e foarte important ca viitorul preşedinte al PMP, viitoarea conducere a PMP să fie capabilă de negociere cu PDL şi PNL. Adică să nu fie o persoană care respinge practic orice fel de asociere. Şi ar fi necesar să fie o persoană totodată care să schimbe radical, dar radical imaginea creată în ultimele luni". Întrebat dacă va candida pentru o funcţie de conducere în PMP, Paleologu a răspuns: "Nici nu mă gândesc, nici nu mă gândesc la aşa ceva!".

Mai multe măsuri de austeritate respinse de justiţia din Portugalia

Curtea Constituţională a Portugaliei a invalidat vineri mai multe măsuri de austeritate înscrise în bugetul pe 2014, care trebuiau să permită guvernului de centru-dreapta să continue programul său de austeritate după ieşirea din planul internaţional de asistenţă în urmă cu două săptămâni, scrie AFP. Cea mai înaltă instanţă judiciară a ţării a respins trei din cele patru măsuri asupra cărora a fost sesizată de opoziţia de stânga, printre care reducerea salariilor bugetarilor mai mari de 675 de euro. Judecătorii au respins, de asemenea, impozitarea cu 6% a alocaţiei pentru şomaj, cu 5% a asigurărilor medicale, precum şi o măsură referitoare la pensia de urmaş. În schimb, Curtea Constituţională a validat dispoziţiile privind reducerea pensiilor suplimentare în sectorul întreprinderilor de stat.

Olt: Peste 20 de localităţi afectate de inundaţii au cerut acordarea de ajutoare

Peste 20 dintre localităţile afectate de inundaţii în lunile aprilie şi mai au sesizat Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Olt în vederea întocmirii unor dosare de ajutor de urgenţă pentru cetăţenii cărora apele le-au distrus bunuri din locuinţe şi gospodării. Directorul executiv al AJPIS Olt, Ileana Ghiţă, a anunţat vineri că au solicitat deplasarea asistenţilor sociali în teren, pentru efectuarea unor anchete sociale, 23 de administraţii locale şi în prezent anchetele sociale sunt aproape de finalizare urmând ca propunerile să fie înaintate ANPIS până la finalul săptămânii viitoare.

Coduri portocaliu şi galben de inundaţii pe Dunăre. Zece judeţe afectate

Hidrologii au emis, vineri, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de inundaţii pe Dunăre, care intră în vigoare sâmbătă, la ora 6:00, zece judeţe fiind afectate. Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), Codul portocaliu va intra în vigoare în intervalul 31 mai, ora 6:00 - 1 iunie, ora 6:00, pe Dunăre pe sectorul aval Turnu Măgurele - Zimnicea (judeţul Teleorman) şi pe sectorul aval Călăraşi-amonte Hârşova (judeţele Călăraşi, Constanţa şi Ialomiţa). În perioada 31 mai, ora 6:00 - 5 iunie, ora 18:00, Codul portocaliu de inundaţii va fi instituit pe Dunăre pe sectorul aval Hârşova (judeţele Constanţa, Ialomiţa, Brăila, Tulcea şi Galaţi). Avertizarea Cod portocaliu pe acest sector vizează în primul rând sectoarele cu diguri locale de apărare, precizează hidrologii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb