• ADEVARUL
• Premierul Marii Britanii: Rusia ar destabiliza ţări precum România în lipsa unei atitudini ferme a UE şi SUA
Uniunea Europeană şi Statele Unite sunt nevoite să adopte o poziţie fermă împotriva Rusiei pe fondul crizei din Ucraina pentru că, în caz contrar, în viitor Moscova ar putea destabiliza state UE precum România, afirmă premierul Marii Britanii, David Cameron. Întrebat, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în Warrington, ce poate face Guvernul britanic pentru a stopa acţiunile Rusiei şi a susţine Ucraina, David Cameron a răspuns făcând o comparaţie cu atitudinea Germaniei înainte de cele două războaie mondiale. "Cred că trebuie să fie foarte clar ce se întâmplă pe continentul nostru. Anul acesta comemorăm 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, iar acel război a fost despre dreptul unei ţări mici precum Belgia de a nu fi călcată în picioare de vecini. Am fost nevoiţi să învăţăm această lecţie din nou în al II-lea Război Mondial, când acelaşi lucru s-a întâmplat Poloniei, Cehoslovaciei şi altor ţări. În acest fel vedem Europa acum", a explicat David Cameron, conform publicaţiei The Daily Telegraph.
• Bătaie de joc a autorităţilor, în timpul potopului. I-au luat la mişto pe salvatorii care au scos oamenii de sub ape: "Ăştia-s salvamorţi, nu salvamonţi!"
Inundaţiile din ultimele zile au distrus case, drumuri şi vieţi omeneşti. În unele localităţi, oamenii le-au mulţumit salvatorilor. În alte zone, salvamontiştilor li s-a vorbit urât, iar oamenii nu au vrut să-şi părăsească locuinţele. Ultimul bilanţ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Teleorman, înaintat miercuri seară autoritatea locală, informează că în prezent sunt afectate de inundaţii 13 comune: Tătărăştii de Sus, Tătărăştii de Jos, Trivalea Moşteni, Siliştea Gumeşti, Dideşti, Beuca, Ciolăneşti, Necşeşti, Drăcşenei, Talpa, Vârtoape, Olteni şi Gălăteni . De asemenea, conform rapoartelor operative primite de la Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, în aceste localităţi au fost inundate 42 de case, 422 de curţi şi 209 anexe gospodăreşti. Cele 72 de persoane din comuna Vaideeni, judeţul Vâlcea, ale căror case au fost distruse de inundaţii, îşi petrec a doua noapte consecutiv în căminul cultural din localitate, autorităţile punându-le la dispoziţie pături, saltele şi hrană.
• Mii de locuri au rămas neocupate la marile universităţi de stat şi sunt disponibile pentru sesiunea de toamnă
Aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, multe din locurile scoase la concurs de universităţile mari de stat la admiterea la facultate din 2014 au rămas neocupate după prima sesiune şi sunt reportate pentru cea de-a doua sesiune, deschisă până în luna septembrie. La Universitatea Politehnică Bucureşti (UPB), aproape o treime din locurile scoase la concurs la admiterea din iulie 2014 au rămas neocupate, potrivit datelor publicate pe site-ul oficial. Chiar şi la Automatică au rămas 9 locuri libere, cu taxă ce-i drept. Astfel, din cele aproape 6.000 de locuri la buget şi la taxă, în jur de 1.600 sunt disponibile pentru sesiunea din toamnă, pentru care înscrierile au început în 28 iulie şi continuă până pe 12 septembrie. Din acestea, peste 700 sunt chiar locuri bugetate, dar pe care candidaţii nu s-au înghesuit în acest an, cele mai multe la Ştiinţa şi Ingineria Materialelor, 155 şi Inginerie în limbi străine, 117.
• Armata ucraineană câştigă oraş cu oraş estul separatist
Luptele pentru preluare controlului asupra oraşelor Doneţk şi Lugansk continuă. În ultimele 24 de ore, 19 persoane au murit în urma luptelor din regiunea Doneţk din estul Ucrainei, iar peste 30 de persoane au fost rănite. Armata ucraineană a anunţat miercuri că a preluat controlul în oraşul Avdiivka, situat la zece kilometri nord de Doneţk, în estul separatist al Ucrainei, şi se pregăteşte pentru a lua cu asalt localitatea Pervomaisk. Forţele ucrainene au lansat, totodată, lupte la Ilovaisk şi Pervomaisk, oraşe din regiunea Lugansk,la aproximativ 20 de kilometri est de Doneţk, după cum a precizat Statul Major al operaţiunilor militare într-un comunicat citat de AFP. "Separatiştii încearcă să se regrupeze pentru a evita încercuirea de către armata ucraineană în zonele de concentrare din Pervomaisk, Stahanov, oraşul Lugansk şi Alcevsk. Grupuri mici de insurgenţi încearcă să ţină sub control zonele de la frontiera de stat, în scopul de a obţine echipament militar, arme şi muniţii de pe teritoriul Federaţiei Ruse", susţin oficialii ucraineni.
• De ce am ajuns să importăm legume pe care le cultivăm şi noi
Recoltele de roşii, ardei, cartofi, ceapă, rădăcinoase şi alte plante autohtone nu pot fi conservate din cauza lipsei depozitelor, astfel că trebuie vândute rapid. Ulterior, necesarul pentru consumul intern se acoperă din import. "Am ajuns să importăm ţelină, este strigător la cer!", a exclamat un lider patronal din agricultură. Tot el a explicat şi cauza acestui fenomen, care chiar că e ruşinos pentru o ţară agrară ca România: lipsa capacităţilor de depozitare şi conservare a produselor agricole. Într-adevăr, statisticile Ministerului Economiei arată că România a importat peste 18.000 de tone de legume, care valorează 18,1 milioane de euro, numai în primele patru luni din acest an. Este vorba despre roşii, castraveţi, ardei, ceapă, usturoi, cartofi, ţelină, morcovi etc. - legume pe care le cultivă şi românii atât în regim de producţie intensivă, pe ogoare, cât şi în propriile gospodării. De fapt, nici nu e nevoie de statisticile oficiale pentru a confirma importurile de legume, câtă vreme acestea se găsesc la tot pasul în hipermarketuri.
• CURENTUL
• Predoiu şi Macovei cer demisia ministrului Justiţiei Robert Cazanciuc pentru implicare în "cazul Duicu"
Minciuna ministrului Robert Cazanciuc privind faptul că nu ar fi propus-o pe Elisabeta Ponea, soţia şefului IPJ Mehedinţi Ştefan Ponea din dosarul Duicu, a stârnit reacţii în rândul opoziţiei. Potrivit unor documente ce poartă semnătura lui Cazanciuc, prezentate marţi de Hotnews, ministrul ar fi propus-o la CSM pe Elisabeta Ponea pentru a ocupa o funcţie de conducere în DNA. Foştii miniştri ai Justiţiei, Cătălin Predoiu şi Monica Macovei, au cerut la unison miercuri demisia ministrului Robert Cazanciuc. Aceştia îi reproşează lui Cazanciuc că a minţit, după ce el a afirmat ca nu a propus-o pe procurorul Elisabeta Ponea într-o funcţie de conducere a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, deşi semnase o astfel de propunere. "Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, trebuie să demisioneze, pentru că a minţit public în cazul propunerii Elisabetei Ponea. Dacă rămâne in funcţie, subminează credibilitatea Justiţiei. Ponta să numească un independent politic la Justiţie", scrie pe Facebook fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu. La randul său, Monica Macovei a precizat că "orice oră în care ministrul Cazanciuc rămâne în funcţie este catastrofală pentru justiţie şi distruge imaginea României".
• Calamităţi - Scris de Tia Şerbănescu
Lansarea premierului Ponta în cursa pentru Cotroceni (direct în turul doi) de la Craiova unde Consiliul Naţional i-a votat în unanimitate candidatura s-a petrecut în condiţii vitrege. Un început de prost augur - dar se vede că o calamitate nu vine niciodată singură: premierul a pornit la inundaţii încurajând sătenii disperaţi: "dacă am venit aici, lucrurile se mişcă mai repede". Mitingul a început fără candidat care a sosit cu întârziere, victorios şi umed ca o aluviune. Premierul s-a "adăpat"(vorba lui Ilici) din potop: "Dumnezeu aşează lucrurile mult mai bine decât noi; eu mi-am lansat deja candidatura la Novaci, alături de oameni, am convingerea că aşa va arăta mandatul meu, ca ziua de azi, cu probleme, alături de oameni". Doamne-fereşte s-o ţinem tot în inundaţii. Nu se ştie de ce consideră Ponta că Dumnezeu i-a aranjat lui lucrurile cât mai bine pentru campanie(ceea ce e o blasfemie) uitând cât de rău e pentru cei care şi-au pierdut toate lucrurile în puhoaie. Să te bucuri că ţi-a picat bine răul altora sună cam cinic. Ratând adevărul, catindatul a recurs la imaginaţie: "dacă în doi ani am făcut atâtea lucruri bune, vă rog să vă închipuiţi câte lucruri putem face în viitorii cinci ani". Aoleu! Nici nu vrem să ne închipuim. Ponta e destul de închipuit şi aşa.
• CURIERUL NATIONAL
• De ce i-au dat judecătorii un nou mandat lui Nicuşor Constantinescu
Tribunalul Bucureşti susţine, în motivarea deciziei de arestare a lui Nicuşor Constantinescu, că preşedintele CJ Constanţa a încălcat în mod flagrant obligaţiile, care i-au fost impuse în cadrul controlului judiciar, fără nicio justificare. "Inculpatul, deşi avea cunoştinţă despre existenţa unui proces penal în care este acuzat de săvârşirea presupuselor infracţiuni, pentru care s-a dispus trimiterea în judecată, totuşi începând cu data de 2 iulie 2014, inculpatul a încălcat, cu rea-credinţă, obligaţia de a nu părăsi ţara, precum şi celelalte obligaţii impuse inculpatului de către Tribunalul Bucureşti - Secţia I Penală ", potrivit motivării deciziei de arestare. De asemenea, în cadrul documentului citat, judecătorul menţionează că nu s-a făcut dovada necesităţii ca Nicuşor Constantinescu să rămână pe teritoriul altui stat pentru a se trata, precizând că există posibilitatea efectuării unui astfel de tratament şi pe teritoriul României.
• Rusia şi Occidentul, în plin război economic
Statele Unite au blocat accesul ruşilor la tehnologii importante în domeniul energetic şi le-au suspendat finanţările pentru proiecte de dezvoltare în Rusia. La rândul ei, UE a prezentat sancţiuni importante, a blocat activele a patru apropiaţi ai lui Putin şi ameninţă cu noi măsuri punitive. De asemenea, Moscova blochează importurile de fructe şi legume din mai multe ţări şi ia în calcul şi blocarea importurilor de carne de pui din SUA şi UE. Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au anunţat oficial escaladarea sancţiunilor economice impuse Rusiei, considerate a fi, din partea liderilor europeni, drept cele mai severe de la Războiul Rece până în prezent. Măsurile de constrângere economică, asupra cărora cei 28 de ambasadori europeni au convenit, marţi, în urma unei sesiuni de dezbatere, de şapte ore, au în vedere să îl forţeze pe preşedintele Vladimir Putin să înceteze susţinerea acţiunilor destabilizatoare din Ucraina.
• Este 2014 cel mai dezastruos an pentru industria aviatică?
Anul trecut, rata accidentelor aviatice a fost de 0,24 din 1 milion de plecări, adică mai puţin de un accident pentru fiecare 1 milion de zboruri. Rudy Quevedo, director de program la nivel mondial al Fundaţiei Siguranţei de Zbor de la Washington: Acest număr dovedeşte că şansele de a fi implicat într-un accident aviatic fatal sunt extrem de rare. Cel mai dezastruos an din istoria aviaţiei - 1972 - a avut, de asemenea, cele mai multe decese: 2.429. În doar o săptămână, trei accidente de avion. Doborârea avionului Malaysia Airlines din Ucraina, din data de 17 iulie, a dus la pierderea a 298 de vieţi. Accidentul de miercurea trecută al TransAsia Airways, zborul 222, a ucis 48 de oameni în Taiwan, iar accidentul de joi al zborului 5017 al Air Algerie din Mali s-a finalizat cu moartea a 116 oameni. Apoi, mai este dispariţia inexplicabilă din luna martie a avionului Malaysia Airlines 370, unde au pierit 239 de oameni.
• Hrana ecologică, noul trend în agricultură
Conceptul de agricultură ecologică prinde contur, fiind noua tendinţă în rândul fermierilor. Fermierii spun că agricultura ecologică poate reprezenta acel element de competitivitate şi motor de creştere al sectorului agricol din România. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) acordă o mare importanţă dezvoltării agriculturii ecologice, potrivit lui Virgil Laurenţiu Găman, secretar general în MADR. "Din 2007, suprafaţa cultivată în sistem ecologic, în România, a crescut de la 131.000 hectare la 288.000 hectare, iar numărul operatorilor ecologici a crescut de la 3.000 în perioada 2008-2009 la 15.000 în prezent. În plus, reconversia la agricultura ecologică se poate face acum mult mai uşor în ţara noastră prin acordare de subvenţii", a declarat, recent, Virgil Laurenţiu Găman, prezent la un seminar de specialitate.
• Sindicaliştii din Administraţie vor picheta Guvernul, în septembrie
Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) anunţă că 3.000 de sindicalişti din administraţia publică locală vor picheta, în 10 septembrie, sediul Guvernului, fiind nemulţumiţi de salariile mici şi urmând să facă pregătiri pentru o eventuală grevă de avertisment. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, Valer Suciu, a declarat, miercuri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că angajaţii din administraţia locală sunt nemulţumiţi de grila de salarizare şi solicită revenirea la salariile din decembrie 2009, deblocarea posturilor vacante, precum şi plata orelor suplimentare şi acordarea de tichete de masă şi prime de vacanţă.
• Epidemia de Ebola se extinde
Epidemia de Ebola, din Africa de Vest, se agravează şi riscă să afecteze şi alte ţări, a avertizat directorul de operaţiuni al organizaţiei Medecins sans frontieres (MSF), Bart Janssens, într-un interviu publicat, ieri, de Libre Belgique. "Această epidemie este fără precedent, absolut în afara controlului, iar situaţia nu face decât să se agraveze, în condiţiile în care se extinde, în special în Liberia şi Sierra Leone, cu focare foarte importante", a declarat Bart Janssens. Totodată, Janssens s-a arătat îngrijorat "de turnura pe care o ia situaţia, în special, în aceste două ţări", precizând că nu există "o viziune de ansamblu pentru a înţelege unde se situează principalele probleme ". "Dacă situaţia nu se ameliorează rapid, există un risc real ca noi ţări să fie afectate", a avertizat Janssens. Epidemia, care durează de la începutul anului, a izbucnit în Guineea, după care s-a extins în Liberia şi apoi în Sierra Leone.
• Poliţia italiană confiscă 104 mil. euro de la o bancă japoneză
Gigantul financiar nipon Nomura International este acuzat de Poliţia financiară din Italia că a fraudat Guvernul regional din Sicilia, căruia i-a vândut în anul 2002 instrumente derivate ce au adus autorităţii locale pierderi de 175 milioane dolari, transmite Financial Times. În urma investigaţiilor în acest caz, procurorii au dispus confiscarea unor active de 104,5 milioane euro aparţinând băncii japoneze incluzând aici portofoliul său de acţiuni la 13 companii listate din Italia, 54 de proprietăţi din Sicilia şi Milano, precum şi disponibilităţi de cash. Potrivit anchetei Poliţiei, Nomura a creat trei tipuri de tranzacţii cu derivate şi swap-uri cu rate de dobândă aferente unor datorii contractate de autoritatea de sănătate din Sicilia. Întrebaţi de Reuters, reprezentanţii grupului financiar nipon au spus că au cunoştinţă de investigaţia procurorilor şi vor colabora pe deplin cu autorităţile.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Dublă ţeapă la Oprescu: Bucureştiul riscă să rămână şi fără Primărie, şi fără bani
În momentul de faţă, Primăria Municipiului Bucureşti "locuieşte fără forme legale" în clădirea de pe cheiul Dâmboviţei, vizavi de căminele studenţeşti din Regie. Motivul: contractul de chirie a expirat, iar proprietarii nu mai vor să prelungească actul decât în anumite condiţii, care ar fi în defavoarea Primăriei. Concret, s-ar putea pierde 52,9 de milioane de lei, banii plătiţi pe chirie, care ar fi trebuit consideraţi drept avans pentru cumpărarea sediului.
• Supraaciza la benzină are efect de bumerang. Şoferii au alimentat mai puţin, ca urmare încasările Finanţelor au scăzut din aprilie
Deşi ar fi trebuit să crească veniturile la buget, supraaciza de 7 eurocenţi nu a avut impactul scontat. Datele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF),obţinute de Capital, arată că încasările din al doilea trimestru din 2014, după aplicarea accizei suplimentare, au fost mai mici decât în primele trei luni ale anului, cu peste 387 milioane lei. În lunile ianuarie-martie 2014, încasările din accizele la carburanţi au fost de 2,557 miliarde lei, iar în al doilea trimestru, de 2,170 miliarde lei. Scăderea trimestru la trimestru depăşeşte 387 milioane lei. Acciza de 7 eurocenţi a fost introdusă la 1 aprilie 2014 şi a însemnat, în medie, o majorare de 20 lei la un plin de benzină. Însă supraacciza a fost al doilea episod din seria creşterilor de accize. De la 1 ianuarie 2014, plinul de benzină era deja mai scump din cauza modificării cursului de schimb la care acestea sunt calculate.
• Bătrânul mort la inundaţii locuia într-un sat declarat sigur de hărţile de risc ale Guvernului
Bilanţul provizoriu al Executivului a stabilit că viiturile din sudul ţării au luat viaţa unui argeşean, iar alţi patru oameni sunt dispăruţi. Viiturile s-au produs şi în zone declarate sigure de Apele Române. Un argeşean de 73 de ani şi-a pierdut viaţa, iar alţi patru oameni sunt dispăruţi - doi din Teleorman şi câte unul din Argeş şi Vâlcea - în inundaţiile din ultimele două zile înregistrate în judeţele din sudul României. Aseară, la ora 18.00, bilanţul pagubelor era: peste 1.200 de sinistraţi, 2.500 de case distruse sau afectate de furia apelor şi sute de hectare calamitate în Vâlcea, Teleorman, Olt, Argeş şi Gorj. Comuna argeşeană Vedea este, conform specialiştilor Administraţiei Apelor Române, ferită în totalitate de viituri. În hărţile de risc de inundaţii, care au costat 47 de milioane de euro, finalizate în acest an, reiese că nu s-a consemnat vreun pericol de potop pe o rază de câţiva zeci de km în jurul localităţii Vedea, acolo unde a murit bătrânul.
• JURNALUL NATIONAL
• Două anonime, la baza redeschiderii dosarului ICA. Fostul şef al DNA, Daniel Morar, s-a folosit de două delaţiuni ridicole
Grupul de Investigaţii Politice (GIP) a publicat ieri, în premieră, cele două sesizări care au stat la baza redeschiderii Dosarului ICA de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) condusă de Daniel Morar. Este vorba despre o copie a unui articol apărut în Curentul, ziar pro-Băsescu, depusă de "un cetăţean scîrbit" şi o sesizare anonimă prin care se cerea anchetarea lui Dan Voiculescu pentru că îl "combate" pe preşedintele Traian Băsescu. Dosarul ICA a fost închis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu o decizie de neîncepere a urmăriri penale, la 10 iunie 2005. "În 2007, după declanşarea procedurilor pentru Referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, Daniel Morar a făcut tot posibilul să redeschidă Dosarul ICA în care Dan Voiculescu primise NUP în 2005.
• Barajul Novaci, "armătură" de băsişti
Microhidrocentrala de la Novaci este punctul de la care a pornit inundaţia pe râul Gilort. Datele oferite de viceprimar arătau că barajul a fost fisurat. Microhidrocentrala Novaci a fost preluată de la Hidroelectrica şi finalizată de OBRASCON TOTAL SRL. OBRASCON este angajată în mai multe construcţii de microhidrocentrale. Administrator este inginerul Dragoş Stănescu, având ca acţionar şi pe Ungureanu Cătălin Răzvan. În 2009, Dragoş Stănescu era asociat cu Zegrean Mircea Vasile, fratele celebrului judecător Zegrean de la Curtea Constituţională. Mircea Zegrean a fost cadorisit în 2009 de ministrul Videanu cu monopolul pe ţară al verificărilor de cazane şi încercări de rezistenţă din faimosul scandal ISCIR. Zegrean a fost obligat să iasă din asocierea cu Stănescu. Relaţiile însă au funcţionat şi se poate spune că barajul de la Novaci a avut o temelie politică solidă în PDL, pusă de regimul Băsescu.
• Scut de inundaţii de 17 miliarde euro
Bilanţul inundaţiilor din ultimele zile este dramatic. Administraţia Naţională Apele Române vorbeşte despre debite istorice cu posibilitatea de repetare o dată la 200 de ani. Un alt bilanţ arată că 2.200 pompieri, jandarmi şi poliţişti au intervenit pentru salvarea oamenilor, şase elicoptere SMURD au acţionat acolo unde a fost nevoie iar Armata aşteaptă ordinul să intervină. În vâltoarea evenimentelor, nimeni nu face referire la un planul care ar trebui să scape România de efectele dramatice ale inundaţiilor. Un plan complex cu o finanţare de 17 miliarde de euro, cerut de Uniunea Europeană, care ar fi trebuit să se aplice din 2010 cu termen de finalizare 2035. Strategia naţională de management al riscului la inundaţii a fost pregătită şi moşită începând cu anul 2006 de ministrul mediului Sulfina Barbu. A fost aprobată de Cabinetul Boc în 2010. Valoarea întregului program avea un nivel redus cu 8 miliarde de euro faţă de estimările iniţiale. De atunci s-au perindat câteva cabinete dar nu este clar ce s-a realizat din investiţiile prevăzute.
• NATIONAL
• Prefecti numiti la licitatie. 800.000 de euro, pretul de pornire!
Cazul Duicu se poate dovedi un simplu pistol cu apa fata de "bomba" care este pe cale sa explodeze la varful clasei politice. Este vorba despre o ancheta complexa despre numirile suspecte in diverse functii de reprezentanti ai Guvernului in teritoriu, ocuparea respectivelor functii avand loc in urma organizarii unor adevarate licitatii "cu strigare". Din informatiile intrate in posesia National reiese ca mai multi fosti sau actuali prefecti si subprefecti si-ar fi cumparat pur si simplu functiile, negocierile pentru sumele care trebuiau virate protectorilor politici avand loc ca la piata, cu targuiala de rigoare. Itele "targului de prefecti" duc inclusiv la fostul ministru de Interne, chiar daca Radu Stroe avea obiceiul sa poarte tot felul de discutii "periculoase" nu la biroul de la MAI, ci la cel detinut la subsolul din sediul PNL.
• PSD isi face campanie cu cizme de cauciuc
Candidatura lui Victor Ponta va fi cu noroc. O spune ministrul Mihnea Costoiu, legand intr-un mod total neinspirat lansarea liderului PSD de puhoaiele care au luat o viata si au maturat localitati intregi. "Apa la romani se spune ca aduce noroc la un eveniment si eu cred ca va aduce noroc si premierului si PSD", a dat Costoiu cu bata-n balta. La Craiova, orasul in care Ponta si-a anuntat candidatura la prezidentiale, nu a cazut un strop de ploaie. In schimb, "norocul" de care vorbea ministrul delegat pentru Invatamantul Superior i-a lovit din plin pe oamenii din Vaideeni, Novaci, Bengesti sau Polovragi.
• Guvernul sapa dupa maruntis in buzunarele contribuabililor
Disperarea si-a facut cuib la Fisc, altfel nu ne putem explica noua initiativa ce presupune ca firmele, dar si pesoanele fizice, ce nu isi declara impozitele datorate statului, mai mari de 50 lei, vor achita o "penalitate de nedeclarare". Dar asta nu e tot, aceste noi penalitati sunt un fel de supra-taxa, pentru ca aceia gasiti in culpa nu vor fi scutiti de achitarea celorlalte plati, recte dobanzi sau alte penalitati de intarziere, aferente acelor datorii. Cel putin asa spune proiectul noului Cod de Procedura Fiscala. Decizia este puternic contestata de mediul de afaceri. Pe scurt, pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate si stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizii de impunere, platitorii vor datora o penalitate de nedeclarare de 10% din aceste obligatii nedeclarate, daca suma stabilita nu depaseste 25% fata de fiecare creanta fiscala declarata intr-o perioada fiscala si de 25% din obligatii, daca suma stabilita depaseste 25% fata de fiecare creanta fiscala declarata.
• PUTEREA
• Debitele râurilor aflate sub cod roşu au atins maximele ultimelor secole
Premierul Victor Ponta se laudă pe pagina de Facebook că lustrul pantofilor săi rezistă celor mai devastatoare inundaţii. Fotografia, realizată marţi în judeţul Gorj, a fost postată miercuri înaintea şedinţei Comandamentului pentru situaţii de urgenţă care a avut loc la Palatul Victoria după încheierea căreia a cerut ministrului delegat Doina Pană să îl demită pe directorul Administraţiei Naţionale Apele Române, Vasile Pintilie. Acesta nu a catadicsit să se întoarcă din concediu, în ciuda prim-ministrului şi a stihiilor naturii. Viiturile au măturat, până miercuri, 63 de localităţi din 10 judeţe, o persoană a decedat şi alte patru sunt date dispărute, 400 de oameni rămaşi izolaţi au fost evacuaţi de echipele Ministerului de Interne, alte 60 de persoane fiind salvate cu elicoptere din mijlocul puhoaielor. Însă greul abia începe: debitele râurilor aflate sub cod roşu şi portocaliu de inundaţii au crescut şi de aproape 400 de ori, a anunţat Administraţia Naţională Apele Române.
• Sondaj din Rusia: Ruşii nu sunt îngrijoraţi de sancţiuni
Cetăţenii ruşi nu sunt îngrijoraţi de noile sancţiuni economice impuse Federaţiei Ruse de către Statele Unite ale Americii (SUA) şi ţările din Uniunea Europeană (UE). Conform unui sondaj publicat de Institutul Levada din Moscova, 58% dintre ruşi nu sunt îngrijoraţi că Rusia ar putea fi izolată în plan politic, iar 61% se declară indiferenţi faţă de orice sancţiuni primite. Datele furnizate de studiul sociologic arată că aproximativ 60% dintre respondenţi cred că sancţiunile îi afectează doar pe cei "implicaţi în procesul decizional". O proporţie asemănătoare de ruşi se declară împotriva unor sancţiuni impuse de Moscova ţărilor occidentale. Sondajul a fost realizat în intervalul 18-21 iulie pe un eşantion de 1.600 de persoane din 134 de oraşe şi localităţi rurale din Federaţia Rusă.
• Avocatul Pavel Abraham, în vizorul DNA. Se apropie funia de par
Pavel Abraham a intrat în sfârşit în vizorul DNA, miliţianul-generalul-avocat fiind unul din cei mai de vază traficanţi de influenţă din România. Miercuri, procurorii anticorupţie l-au audiat pe Mircea Băsescu, al cărui avocat a reclamat că maestrul Abraham bate puşcăriile la ordinul lui Voiculescu pentru a strânge prin şantaj mărturii care să-l compromită pe Traian Băsescu. Nelu Taşcă, avocatul fratelui preşedintelui, a depus luni la Direcţia Naţională Anticorupţie o scrisoare primită în arest de clientul său de la Nati Meir în sprijinul acestei acuzaţii în care acesta reclamă presiunile lui Abraham. Fratele preşedintelui a fost adus miercuri dimineaţă la DNA din arestul Poliţiei Capitalei pentru a da declaraţii în acest caz.
• Primăria Capitalei vrea să reamenajeze Piaţa Revoluţiei şi să construiască un pasaj subteran în zonă
O nouă obsesie loveşte Primăria Capitalei. Un alt pasaj subteran este luat în discuţie pentru Piaţa Revoluţiei, care va fi reamenajată. Vor fi realizate trasee pietonale, zona va fi iluminată arhitectural şi amenajată peisagistic. Se ia în considerare şi construirea unei parcări subterane în vecinătatea Pieţei Sălii Palatului, dar şi a unui pasaj subteran care să realizeze legătura rutieră pe direcţia Ştirbei Vodă - Calea Victoriei - Bdul Magheru. Pentru concursul de proiecte, programat spre sfârşitul anului 2015, primăria a stabilit un buget de 220.000 lei.
• ROMANIA LIBERA
• Planul lui Voiculescu pentru salvarea de la puşcărie
Dan Voiculescu a făcut o sesizare la Tribunalul Bucureşti împotriva conducerii Curţii de Apel Bucureşti, reclamând regulamentul de constituire a completelor de judecată, implicit a celui care se ocupă de dosarul ICA. Demersul poate fi interpretat atât ca încercare de preconstituire de probe pentru a scăpa de o eventuală condamnare, cât şi ca o tentativă de intimidare a magistraţilor, spun specialiştii consultaţi de RL. Trebuie spus de la început că sesizarea făcută de Voiculescu nu stopează derularea procesului ICA de la Curtea de Apel Bucureşti. Instanţa se poate pronunţa în dosar. În sesizarea instanţei Tribunalului Bucureşti, Dan Voiculescu, prin apărătorii săi, contestă regulamentul conducerii Curţii de Apel Bucureşti de constituire a completelor de judecată, implicit a completului format din judecătorii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, pentru continuarea judecării dosarului "Privatizarea ICA- prejudiciu 60 de milioane de euro".
• A trecut vremea democraţiilor liberale? De la Budapesta la Moscova via Bucureşti
"În Grecia, noi ne-am săturat de Europa şi America şi ne place tot mai mult Rusia", spune Trandaphilopoulos, un toboşar din Xanti, pasionat de filosofie, de matematică, de vinurile uşoare din ţara lui şi de Timişoara, unde are mulţi prieteni. Epoca democraţiei liberale nu le-a adus nimic bun grecilor, care trăiesc mai prost acum decât înainte de aderarea la Uniunea Europeană. Se consideră anarhist şi are idei asemănătoare cu cele exprimate de Viktor Orban, premierul ungar. Diferenţa dintre ei este că artistul grec este un nostalgic al drahmei, care l-a citit pe Freedman prin ochii lui Marx şi face politică de cafenea, în vreme ce al doilea nu este preocupat nici de istorie, nici de filosofie şi face politici europene. La mijloc nu se află doar propaganda de la Moscova sau slăbiciunea liderilor europeni, ci şi un nou curent pro-rus, care tinde să ia amploare pe vechiul continent. Se proiectează noi axe, se folosesc noi instrumente de măsurare a prosperităţii şi se preconizează o întoarcere în timp. Pentru percuţionistul grec, care nu a trăit în comunism, stânga extremă este cea mai bună soluţie, în vreme ce pentru Victor Orban, care vine din Războiul Rece, Rusia este modelul cel mai bun.
• ZIARUL FINANCIAR
• România poate întoarce în avantajul său instabilitatea regională prin integrarea Republicii Moldova
Datele arată că situaţia din Ucraina devine din ce în ce mai tensionată şi nu se întrevede deocamdată nicio cale de ieşire. Mesajele din mass-media occidentale pun presiune. Liderii de opinie cer sancţiuni economice dure de la politicieni. Uniunea Europeană va anunţa astăzi în detaliu lista de măsuri. "Dacă în locul cetăţenilor europeni ar fi fost cetăţeni americani (în avionul doborât - n.red.), Casa Albă ar fi fost sub o imensă presiune şi ar fi fost luată serios în considerare bombardarea aeriană a poziţiilor insurgenţilor pro-ruşi, iar forţele ucrainene ar fi primit armament american letal", scrie analistul de securitate american Thomas Wright în ziarul Financial Times de marţi, 29 iulie, într-o opinie care deplânge lipsa de coeziune şi determinare a Uniunii Europene. Ziarele britanice nu mai dinamitează UE, ci acum o văd ca forţa care ar trebui să pedepsească Rusia.
• După zece ani în care s-a împrumutat doar de la bănci, Finanţele pregătesc prima emisiune de titluri de stat pentru populaţie listate la bursă
Trezoreria va vinde în toamnă obligaţiuni de 1.000 lei/bucata, destinate populaţiei, în valoare totală de până la 100 mil. lei. Emisiunea de titluri de stat pe care Ministerul Finanţelor o pregăteşte alături de Bursa de Valori Bucureşti va avea loc cel mai probabil în lunile octombrie-noiembrie şi va avea o valoare totală de până la 100 milioane de lei. Pentru a fi cât mai accesibile persoanelor de rând, un titlu de stat va costa 1.000 de lei, spre deosebire de cele pe care Trezoreria le vinde acum pe piaţa interbancară care au o valoare nominală de 10.000 de lei. Astfel, o investiţie care acum este accesibilă doar bancherilor şi fondurilor de investiţii va deveni accesibilă românilor de rând cu cel puţin 1.000 de lei puşi deoparte. Încă nu au fost stabilite toate detaliile tehnice, însă maturitatea ţintită de Finanţe este de 2-3 ani, iar dobânda oferită va fi apropiată de costurile cu care statul se împrumută de pe piaţa interbancară, acum de circa 2,25% pe an.
• Nicolae Cinteză, BNR: Bancherii trebuie să înceapă să dea credite ca să aibă din ce face profit pe viitor
Banca Naţională pledează pe lângă Ministerul Finanţelor pentru eliminarea impozitului de 16% pe câştigul din dobânzi pentru stimularea economisirii în bănci, mai ales pe termen lung. Vremea în care bancherii puteau trăi din marje de dobândă umflate s-a dus şi a venit timpul să se preocupe de folosirea resurselor atrase de pe piaţa locală pentru crearea unei noi baze de credite care să le genereze profituri pe viitor şi implicit surse de recapitalizare, afirmă Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR. "Băncile trebuie să reînveţe să-şi joace rolul de intermediere şi să folosească resursele atrase de la intern nu numai pentru rambursarea liniilor de la băncile-mamă, ci şi pentru mai multe credite noi. Modelul de business trebuie adaptat pentru a intra într-un nou ciclu în care băncile să trăiască din dever, nu din marje mari. Dacă nu vor reuşi să menţină resursele atrase şi să creeze o bază nouă de credite care să le genereze profit pe viitor, vor ajunge să se decapitalizeze ", afirmă Cinteză.