REVISTA PRESEI 31.08.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 31 august 2015

ADEVARUL

Ilie Sârbu a demisionat din funcţia de lider al senatorilor PSD

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a demisionat duminică din funcţia deţinută, iar colegii săi l-au votat drept succesor pe senatorul social-democrat Mihai Fifor. Senatorul PSD Ilie Sârbu a declarat, duminică, despre plecarea sa la Curtea de Conturi, că a amânat acest moment deoarece Victor Ponta avea nevoie de ajutorul său în Senat, însă acum lucrurile sunt pe "făgaşul normal", iar Mihai Fifor va putea să-i preia atribuţiile. "E greu de spus de ce renunţ la politică după 23 de ani. Întotdeauna în politică se succed generaţiile şi am apreciat că este un moment în care pot să fac mai mult în altă parte. La un moment dat, toţi trebuie să ne retragem, ştiţi cum e viaţa", a spus Sârbu. Acesta a precizat că motivele plecării sale nu sunt legate de vreo supărare sau vreo neînţelegere cu Liviu Dragnea, aşa cum s-a speculat în presă.

Românii fac bani din disperarea refugiaţilor

Potrivit Ministerului român de Externe, 27 de cetăţeni români au fost reţinuţi din 26 august numai în Ungaria sub suspiciunea de trafic de persoane. Autorităţile din Europa fac cu greu faţă reţelelor de traficanţi de persoane. Ministerul român al Afacerilor Externe anunţase vineri că 18 cetăţeni români sunt reţinuţi şi cercetaţi pentru trafic de persoane în Ungaria, în patru cazuri diferite, 16 dintre aceştia aflându-se în arestul poliţiei din Budapesta. Sâmbătă, MAE a confirmat că alţi patru români au fost reţinuţi de poliţia ungară în regiunea Csongrad, fiind suspectaţi de trafic de persoane. De asemenea, sâmbătă seara, MAE a anunţat că autorităţile austriece au confirmat reţinerea a doi cetăţeni români, şoferi ai unor camioane în care se aflau mai multe persoane, în localitatea Braunau, respectiv la Salzburg.

Consiliile PENALE ale României. HARTA completa a liderilor locali condamnaţi sau anchetaţi de DNA

Corupţia generalizata a făcut ca zeci de primari si preşedinţi de consilii judeţene sa-si încheie mandatul înainte de termen, după gratii. 24 de şefi de consilii judeţene - adică peste jumătate din numărul total - au fost condamnaţi, sau anchetaţi de DNA ori au fost declaraţi incompatibili sau in conflict de interese. Situaţia este la fel de grava si in cazul primarilor de municipii si sectoare ale Capitalei: unul din trei are probleme cu legea. După anchetele DNA sau ANI, numeroşi şefi de consilii judeţene au fost suspendaţi din funcţie sau chiar si-au pierdut mandatul. Cei mai mulţi dintre ei, 14, vin din rândul PSD. Adrian Duicu, de la Mehedinţi, Gheorghe Bunea Stancu de la Brăila si Constantin Nicolescu, şeful Consiliului Judeţean Argeş, si-au pierdut deja mandatele. Primul este cercetat pentru fapte de corupţie, in timp ce Bunea, Stancu si Nicolescu îşi executa pedepsele cu închisoare stabilite definitiv de judecători.

Semn de viaţă de la românul răpit în Burkina Faso

Criza ostaticului român răpit în Burkina Faso a ajuns la un nou nivel. Teroriştii care l-au răpit, în aprilie 2015, pe Iulian Gherguţ, au dat o "probă de viaţă", pentru a arăta că acesta este viu şi nevătămat. Marie Jeanne Ion, unul dintre ziariştii români răpiţi în Irak în 2005, susţine că înregistrarea video este un indiciu că negocierile sunt deschise. Românul Iulian Gherguţ, angajat al firmei Pan African Minerals, răpit în Burkina Faso de membri ai grupării jihadiste Al-Mourabitoune, este viu şi nevătămat. O dovedeşte o întregistrare video, făcută publică de răpitori. În filmuleţ, Iulian Gherguţ, care apare înconjurat de militanţi ai grupării teroriste, face apel la familia sa, la societatea Pan African Mineral, pentru care lucra în momentul răpirii, şi la Guvernele din România şi Burkina Faso, pentru a începe negocierile pentru eliberarea sa cu cei care l-au răpit.

Românul care vinde flori olandezilor: Bujorii de Lehliu fac senzaţie la Bursa de Flori din Amsterdam

Un producător român din Lehliu Gară a atins performanţa de a le vinde bujori olandezilor, producătorii numărul 1 de flori la nivel mondial. Pe parcelele pe care le lucrează în localitatea Lehliu Gară, dar şi în serele ce se întind pe un hectar de teren, ing. Gheorghe Teodorescu a reuşit să construiască un adevărat paradis al florilor. Sprijinit de un partener olandez, producătorul a decis în 2005 să lase în urmă activitatea de cercetare şi pe cea din legumicultură pentru a începe un nou proiect. "Avem un hectar de teren pe care punem anual bujori de mai multe feluri: grena, roz, albi. Înfloresc prin mai-iunie şi atunci când sunt îmbobociţi, când dau să se deschidă, îi recoltăm şi îi transportăm la frig în Olanda. Ajung la Bursa de Flori din Olanda, acolo unde sunt foarte apreciaţi. Anul acesta am reuşit să obţinem chiar un preţ record, de 1,46 de euro pentru un fir de bujor cultivat aici la Lehliu Gară", a declarat ing. Gheorghe Teodorescu.

Cum a profitat miliardarul Warren Buffett de scăderea preţului la ţiţei

În anii 2007-2008 miliardarul american paria miliarde de dolari pe acţiunile gigantului petrolier ConocoPhilips într-un moment în care preţul petrolului ajunsese 147 de dolari pe baril, cel mai mare nivel din istorie. Dar pariul său a fost pierzător, căci în toamna lui 2008 a sosit criza mondială, care a făcut ca preţul barilului de ţiţei să scadă până la 40 de dolari. La şapte ani distanţă, Warren Buffett pariază din nou pe petrol. Când petrolul se ieftineşte, investeşti în rafinării Berkshire Hathaway, conglomeratul de investiţii controlat de către Buffett, a anunţat zilele trecute că a cumpărat acţiuni la compania Phillips 66, unul dintre cei mai mari rafinori din SUA. Berkshire a acumulat 58 de milioane de acţiuni Phillips 66, ceea ce înseamnă circa 10% din companie. Atunci când preţul materiei prime scade, profită companiile care prelucrează "aurul negru" şi îl vând mai departe. Este vorba de rafinării şi de benzinării. Cu cât preţul petrolului este mai mic, cu atât câştigul este mai mare.

Criza imigraţiei. Un episod al unui război atipic?

Cine sunt imigranţii şi de ce au venit ei acum, la trecerea câtorva ani de la "primăvara arabă"? De ce aleg ei UE şi nu ţări mai stabile din lumea arabă, în care s-ar simţi mai acasă? Sunt întrebări ale căror răspunsuri trebuie să ofere soluţii pentru ţinerea sub control a fenomenului. Fotografiile cu copii înecaţi în Mediterana sau cu femei ţinându-şi copiii în braţe plângând sunt cutremurătoare şi reuşesc să creeze imagine unei crize umanitare. Dar, alte fotografii şi filme ce redau acelaşi fenomen surprind bărbaţi în toată firea, total dezinhibaţi, ce trec uşor peste firavele oprelişti puse de europeni, care forţează barajele poliţiilor de frontieră, care încropesc mici tabere peste culturile agricole ale europenilor sau care ameninţă grănicerii cu aruncatul în aer a statelor ce îi întreabă, în mod legitim, despre scopul şi durata vizitei. Cu ce gânduri vin aceşti musafiri nepoftiţi, ce mărşăluiesc prin Europa într-o manieră în care nu li se permite să o facă cetăţenilor europeni din afara spaţiului Schengen?

Liberalii vor să-i taie leafa lui Iohannis

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, sâmbătă, după şedinţa conducerii partidului, că liberalii au decis să respingă în Parlament ordonanţa privind creşterea salariilor demnitarilor. Astfel, PNL va vota împotriva sporurilor salariale pentru 48 de înalţi demnitari, printre care se numără şi preşedintele Klaus Iohannis. Drept urmare, ordonanţa care prevede mărirea salariilor pentru 48 de demnitari, printre care se numără şi preşedintele Klaus Iohannis, dar şi premierul Victor Ponta, ar putea pica în Parlament, mai ales dacă şi PSD va vota împotriva actului normativ, aşa cum a anunţat Liviu Dragnea.

Parfum de răzmeriţă la Kremlin. O lovitură de stat împotriva lui Vladimir Putin pare din ce în ce mai posibilă

La un sfert de secol după căderea Uniunii Sovietice, analiştii politici simt "un parfum de răzmeriţă" în Rusia, în ciuda popularităţii foarte mari a lui Vladimir Putin. Potrivit zvonurilor, elita Kremlinului analizează acum dacă Putin nu cumva ar trebui să părăsească scena, înainte de agravarea situaţiei, notează Paul Roderick Gregory pentru "Forbes". Fondatorul publicaţiei ruse Kommersant prezice că la Kremlin va avea loc o schimbare dramatică şi sfătuieşte ruşii care au posibilitatea de a părăsi ţara să facă asta, timp de o lună sau mai bine, şi să-şi ia copiii cu ei. "Schimbările de regim au avut loc întotdeauna în mod spontan. De exemplu, un miting în favoarea lui Nicolae Ceauşescu organizat la Bucureşti în decembrie 1989 a degenerat într-o revoluţie care a dus la schimbarea regimului în România. De asemenea, ultimele alegeri pentru Sovietul Suprem nu au putut împiedica destrămarea Uniunii Sovietice deşi au fost susţinute pe deplin de populaţie", scrie Vladimir Iakovlev, Kommersant.

BANCHERUL

Activele băncilor romaneşti au crescut cu doar 1 miliard de euro in ultimii 6 ani

In 2008, când Statele Unite erau deja in criza, iar undele de soc începeau sa se resimtă si in Europa de vest, băncile străine, in special cele austriece si greceşti, cărora li s-au alăturat francezii de la BRD, inundau Romania, proaspăt admisa in Uniunea Europeana, cu nu mai puţin de 40 de miliarde de euro intr-un singur an, marea majoritate sub forma de credite imobiliare si de consum. Când criza s-a abătut asupra noastră, aterizarea nu putea sa fie decât foarte dura, in aceste condiţii, iar salvarea tarii de la faliment de către FMI a fost inevitabila. Bula bancara din Romania din anul dinaintea crizei a însemnat aproape o dublare a activelor intr-un singur an, la 81,4 miliarde euro, de la sub 42 miliarde euro la sfârşitul lui 2007, an in care a avut loc, de asemenea, o revărsare masiva de lichidităţi aduse de băncile străine, provocând si un balon imobiliar. Comparativ, Bulgaria a avut in 2008 o creştere a activelor bancare de numai 17,7%, echivalentul a 5,3 miliarde euro, iar Polonia de numai 12%, echivalentul a 27,3 miliarde euro.

CAPITAL

Clienţii Astra Asigurări vor rămâne cu maşinile în service

Până când Fondul de Garantare va trece efectiv la despăgubirea clienţilor Astra sau a celor loviţi în accidente rutiere de respectivii clienţi ar putea trece şi câteva luni. Între timp, sarcina plăţii daunelor va rămâne la aceeaşi companie cu lichiditate zero care, pe deasupra, nici nu mai are autorizaţie de funcţionare. Numai client Astra Asigurări cu maşina în service să nu fii zilele acestea. După ridicarea autorizaţiei de funcţionare a societăţii şi în contextul cererii Autorităţii de Supraveghere Financiară(ASF) privind falimentul companiei, ai toate şansele să rămâi cu maşina pe rampă încă cel puţin două-trei luni.

Cine va moşteni averea lui Ion Ţiriac

Omul de afaceri Ion Ţiriac, cu o avere estimată între 1,2- 1,3 miliarde euro, conform ediţiei de anul trecut a "Top 300 Cei mai bogaţi români", a dezvăluit într-un interviu acordat Capital care sunt planurile lui cu privire la viitorul afacerilor pe care le deţine. Întrebat la cât îşi estimează businessul, fostul sportiv de perfomanţă spune că "o să vedeţi când o să fiu cel mai bogat om din cimitir. Când am vândut tot sau când s-a terminat."

Modelul Skoda care poate parcurge 1.780 kilometri cu un plin

Skoda va prezenta la Salonul auto de la Frankfurt (17-27 septembrie) varianta GreenLine 1.6 TDI a lui Superb. Automobilul cehilor de la Skoda anunţă un consum mixt de 3.7 litri la sută şi poate parcurge 1.780 kilometri cu un plin. Varianta ecologică a modelului ceh va putea fi comandată atât pentru caroseria berlină, cât şi pentru caroseria Combi. În ceea ce priveşte nivelurile de echipare, Skoda oferă această variantă a lui Superb în compania echipărilor Actiev, Ambition şi Style. Superb GreenLine anunţă un consum mixt de 3.7 litri la sută şi emisii de CO2 de 95 de grame pe kilometru. Pentru moment, nu au fost anunţate valori diferite pentru varianta Combi a lui Superb GreenLine. Cei de la Skoda spun că varianta ecologică are un consum mai bun datorită optimizării motorizării 1.6 TDI şi a aerodinamicii maşinii, iar noul Superb va putea să parcurgă peste 1.780 de kilometri cu un plin de carburant.

Cinci întrebări despre podul Giurgiu-Ruse - de Adrian Panaite

"Cozi infernale", reia presa relatările despre şiruri de maşini chiar şi de 5 kilometri. Pagube economice pentru terţe industrii, întârzieri costisitoare pentru transportul european şi nervi pentru şoferii prinşi pe traseu. Nu mai e însă de glumă de vreme ce blocajul de pe pod a născut şi victime. Un autoturism ieşit din coloană a lovit un poliţist bulgar. Câteva întrebări chiar se impun cu atât mai mult cu cât ne amintim că şi Podul de la Calafat-Vidin a reintrat în reparaţii la numai un an de la inaugurare: 1) De ce Podul a intrat în reabilitare numai pe partea românească? Bulgarii nu au avut nevoie? Nu e acelaşi pod? Nu trebuia o coordonare între cele două părţi? 2) De ce durează atât de mult (până în primăvara lui 2016)? În cât timp se execută lucrări similare în ţările vestice? 3) De ce pe partea românească taxa de pod este cu 50% mai mare decât de cea bulgărească? Nu este acelaşi pod? Nu sunt costuri de operare comparabile? 4) De ce lucrarea a fost demarată în plin sezon, exact când este mai multă nevoie de pod? 5) Cu cât sunt mai mari câştigurile industriei de shipping care operează bacurile de pe Dunăre şi ale industriei hoteliere de pe litoralul românesc?

CURENTUL

Pace - de Tia Şerbănescu

Începe o nouă sesiune parlamentară. Ordinară. Prima urgenţă este, evident, Codul Fiscal unde s-a obţinut consensul: PSD şi PNL au acceptat exact ce se hotărâse la discuţiile "tehnice". Adică TVA 20% şi amânarea cu un an a eliminării supra accizei la benzină şi a taxei pe stâlp. Dragnea a apreciat consensul realizat pentru obţinerea unui C.F. "aplicabil" iar frazele sale au lăsat-o fără cuvinte pe dna Gorghiu: "nu prea mai avem ce adăuga după declaraţia dlui Dragnea, sper să votăm codul în unanimitate". Ar fi necesare totuşi câteva voturi împotrivă. De câte ori a fost unanimitate, a ieşit prost. "Epoca războaielor s-a consumat, a decretat Dragnea, avem un preşedinte care nu pare să-şi dorească războaie cu orice preţ, haideţi să-l folosim, haideţi să-l lăsăm să ne folosească". În folosul cui? Să vedem întâi cât vă ţine consensul, apoi ce mare brânză faceţi cu el şi, în sfârşit, ce câştigă ţara din refacerea neoficială a USL? Pace, pace între două inculpate. Căci semănaţi mai mult decât credeţi - de-aia nu răsare nimic de pe urma voastră. Generalul Oprea a încurajat toate consensurile: "susţin cu toate forţele acest proiect, întotdeauna am militat pentru dialog şi stabilitate, e nevoie de un astfel de pact".

EVENIMENTUL ZILEI

Liviu Dragnea impune PSD Programul politic al lui Klaus Iohannis: Sîrba Consensului! de Ion Cristoiu

Liviu Dragnea a anunţat încetarea luptei duse de PSD împotriva PNL. Gata, din acest moment, PSD se aliază cu PNL în rezolvarea a ceea ce Liviu Dragnea numeşte temele majore ale României! Liviu Dragnea ne propune, aşadar, un PSD scopit, devenit un eunuc politic, un partid fără testicule, pentru a-i face pe plac lui Klaus Iohannis. E atît de nerăbdător în a-i face pe plac lui Klaus Iohannis că nu ezită să arate că Preşedintele l-a inspirat în lansarea tezei despre Noua Eră în politica românească, Eră în care partidele politice vor fi pentru Klaus Iohannis ca Haremul pentru Măritul Padişah. Din cîte se ştie, în Harem toate concubinele Sultanului trăiau în armonie, aşteptînd fiecare ca Şeful eunucilor, zis şi Eunucul Alb, s-o cheme pe una dintre ele în patul Măritului. "Avem un preşedinte care nu pare că-şi doreşte războaie politice cu orice preţ, haideţi să-l folosim, haideţi să-l lăsăm să ne folosească! "

Directoarea arestată din Ministerul Sănătăţii, implicată în "Mafia farmaciştilor", încă de acum trei ani

În anul 2012, reporterii "Evenimentului zilei" au descoperit că un fost rector şi un prorector de la UMF Cluj au obţinut de la şefa din Sănătate avize pentru farmacii în centre comerciale care funcţionau la parterul blocurilor. Firmele lor controlau vânzările de medicamente compensate. Averea Mihaelei Udrea a crescut uluitor, în timp ce controalele efectuate în branşă descopereau doar că farmaciile n-au rampe pentru persoane cu dizabilităţi. La aproape trei ani după ce "Evenimentul zilei" a dezvăluit modul dubios în care mai mulţi proprietari de farmacii obţineau aprobări, pe bandă rulantă, pentru înfiinţarea de puncte farmaceutice, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a operat prima arestare la vârful Ministerului Sănătăţii: Mihaela Ela Udrea, director al Direcţiei de Strategii şi Politica Medicamentului.

Noul Cod Fiscal: Taxele nu mai scad, ba chiar cresc!

Dintre măsurile de relaxare fiscală a rămas certă doar scăderea TVA la 20%. Restul - reducerea impozitului pe dividende, eliminarea taxei pe stâlp şi diminuarea nivelului accizelor - se amână. Sunt păstrate, însă, prevederile care majorează rata efectivă de taxare. Afectaţi sunt antreprenorii şi cei cu activităţi independente. Primul exemplu: dividendele. Politicienii au căzut de acord să amâne reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% pentru 2017. Pare, însă, să fi uitat că, pe lângă această facilitate, noul Cod aplică obligatoriu contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) de 5,5% la aceste venituri. Mai mult, au anunţat că plafonarea la cinci salarii va fi, la rândul ei amânată. Or, în varianta votată, legea prevedea plata cumulată a CASS pentru veniturile din salarii, veniturile din activităţi independente, venituri din chirii si alte venituri, până la un plafon maxim de cinci salarii medii. În acest moment, nu se plăteşte CASS la dividende dacă există un contract de muncă.

JURNALUL NATIONAL

Când gura miniştrilor gogomănii grăieşte

Un ministru îşi poate pierde funcţia în diverse feluri: se ceartă cu partidul sau cu premierul, ia decizii neinspirate sau este depăşit de situaţie sau, uneori, din cauza unor detalii sordide din viaţa privată. Sunt însă cazuri când rămâne şomer din cauza gurii prea mari. Ioan Rus, fostul ministru al Transporturilor, este doar ultimul dintr-o serie mai lungă de miniştri a căror limbă o ia cu mult înaintea raţiunii. Uneori, un politician plăteşte cu funcţia pentru că a fost prea sincer, prea neghiob sau amândouă concomitent. Spre exemplu, evaluarea impactului social asupra migratie fortei de munca în străinătate făcută de către Ioan Rus nu a fost cu totul inexactă, însă generalizarea a fost supărătoare. Primul care şi-a făcut-o cu gura lui a fost Baranyi Ferenc, ministrul Sănătăţii în Guvernul lui Radu Vasile. "Prezervativul e pentru tractorişti", a spus acesta la un moment dat din funcţia de responsabil pentru sănătatea publică.

Soarta ostatecului roman si conflictul lui Frank Timiş cu guvernul din Burkina Faso

Mesajul cetăţeanului roman răpit de o mişcare islamista in Burkina Faso face un apel si către directorul Suleiman al companiei PAN AFRICAN. Compania aparţine lui FRANK TIMIS, care a primit in 2012 concesiunea pentru exploatarea zăcământului de mangan din Tambao. Când a câştigat licitaţia, Frank Timiş a fost prezentat drept IMPARATUL INCORONAT AL AFRICII DE VEST pentru investiţiile in exploatarea resurselor minerale din Sierra Leone, Coasta de Fildeş, Senegal, Gambia, Liberia, Niger, Burkina Faso. Presa locala il adula si îl prezenta ca investitor cu sume de peste 4 miliarde dolari. A prezentat in 2013 la o reuniune in fata preşedinţilor din Coasta de Fildeş si Burkina Faso proiectul unei linii ferate care sa lege zăcământul de mangan cu porturile de la Ocean. DIN LUNA APRILIE, când au fost retrase autorizaţiile de lucru la zăcământul de mangan, personalul se afla in şomaj tehnic si NU MAI SUNT PLATITI de 4 luni. COINCIDENTA. Cetăţeanul roman a fost răpit in 4 aprilie, exact in zilele când a fost retrasa licenţa de lucru companiei lui Frank Timiş.

Drumul Nădlac - Csanadpalota e gata, dar se circulă până la graniţă

Primarul oraşului Nădlac, Vasile Ciceac, a anunţat sâmbătă că drumul dintre oraşele Nădlac (România) şi Csanadpalota (Ungaria) este deschis circulaţiei, însă până la graniţă, şi a precizat că se aşteaptă instituirea unui punct de trecere a frontierei. "Pe lângă asfaltarea drumului, s-au realizat şi rigole pluviale iar în porţiunea de drum ce străbate oraşul Nădlac (str. Vasile Lucaciu - n.r.) s-au realizat şi trotuare pe ambele părţi. Lucrarea este gata la ora actuală, mai sunt unele retuşări de finalizat la unele rigole şi porţiuni de acces. Pe drumul care leagă Nădlacul de oraşul Csanadpalota din Ungaria se poarte circula de ambele părţi până la linia de frontieră, urmând ca în viitor să fie deschis aici şi un punct de frontieră, care să funcţioneze cel puţin temporar, poate chiar mai devreme decât intrarea României în spaţiul Schengen', a declarat Vasile Ciceac cu ocazia conferinţei de închidere a proiectului transfrontalier.

NATIONAL

Ce lovitura le pregătesc americanii ruşilor in Marea Neagra!

Trecând peste orice teorie a conspiraţiei, fini cunoscători ai surdului război care se da intre serviciile secrete ale Marilor Puteri ştiu foarte bine ca noul front de lupta dintre Washington si Moscova a fost deja mutat in Marea Neagra. Acolo unde, după cum susţin cu entuziasm surse apropiate structurilor pro-occidentale, reprezentanţii unor importante companii americane ar fi pe cale sa dea o lovitura uriaşa, reuşind sa identifice deja, in linii mari, fabuloase zăcăminte de gaze naturale si ţiţei. Însă cum in vecinătatea imediata a "pungilor" găsite de americani forează in draci si companii racordate direct sau prin intermediari la interesele coloşilor energetici ruşi, SUA pompează deja sume uriaşe, de aproximativ 800 milioane de dolari, pentru accelerarea "delimitării" zăcămintelor care ar putea transforma litoralul romanesc intr-un nou "El Dorado".

Renegat de liberali, Iohannis a fost adoptat de pesedişti

După ce inclusiv Crin Antonescu i-a criticat pentru faptul ca au ajuns "cutia de rezonanta" a preşedintelui, liberalii au decis sa-si declare independenta fata de Klaus Iohannis. Prin vocea copreşedintelui Vasile Blaga, peneliştii au anunţat ca nu au nevoie de "un tătuc". Reuniţi in cadrul Biroului Politic National, liberalii si-au arătat muşchii atât in raport cu formaţiunile din arcul guvernamental, cat si in raport cu şeful statului. De care s-au detaşat, cel puţin la nivel declarativ. Ca sa dea un plus de credibilitate acestei afirmaţii, liberalii au anunţat si ca vor respinge Ordonanţa privind creşterea salariilor demnitarilor, act normativ susţinut de şeful statului.

Guvernul a confiscat economiile firmelor

Oficialii Băncii Naţionale a României avertizează ca guvernanţii au o politica fiscala ineficient, in zig-zag, majorând anul trecut 37 de taxe - si "confiscând", astfel economiile firmelor, care au fost forţate sa-si achite birurile sau sa tragă oblonul - si reducând in acest an TVA la alimente, la care se adaugă majorarea salariilor in sectorul bugetar. Potrivit BNR, cea mai buna soluţie pentru Romania nu este nici majorarea impozitelor, nici scăderea taxelor, ci raţionalizarea cheltuielilor bugetare, adică sa se aloce bani pentru investiţii, dar sa se taie din zonele neproductive.

PUTEREA

Adevărul despre marea moschee. Secretomania autorităţilor le-a dat apă la moară anti musulmanilor

După protestul lui Cătălin Berenghi cu carnea de porc pe terenul Mega-Moscheii, multe documente ale Guvernului au dispărut de pe site-urile publice. Cum secretomania stimulează scenariile apocaliptice, tot mai mulţi oameni coroborează construcţia cu invazia musulmană. Cert este că nu moscheea sperie oamenii foarte mult, ci ideea de la care s-a plecat, şi anume construirea unui centru cultural cu o mie de locuri. Noua solicitare a comunităţii mulsulmane pentru atribuirea unui teren în vederea construirii unei Mega-Moschei datează din luna mai 2015. Consiliul General al municipiului Bucureşti a dat aviz negativ în luna iunie acestei construcţii, apoi Guvernul a preluat "afacerea", iar Regia Protocolului de Stat a concesionat pentru 49 de ani 11 mii de metri pătraţi în Bdul Expoziţiei nr. 22-30 comunităţii musulmane.

Controlorii RATB n-au voie să legitimeze călătorii

Controlorii RATB n-au voie să legitimeze călătorii dacă nu sunt însoţiti şi de un echipaj de poliţie sau de jandarmi. Viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea a afirmat că reprezentantul RATB nu-l poate forţa în niciun fel pe călător în vederea obţinerii datelor de identificare. În ciuda legislaţiei în vigoare, există călători care reclamă faptul că au fost supuşi la abuzuri în repetate rânduri de controlorii RATB care i-au obligat să le arate buletinul. "Controlorul, doar el, nu-l poate forţa în niciun fel pe călător în vederea obţinerii datelor de identificare. Sunt două direcţii în care cetăţenii care sunt agresaţi de controlori pot acţiona. În primul rând în civil si apoi sesizare către conducerea RATB-ului astfel încât conducerea să verifice comportamentul echipei de control", a precizat Cornel Pieptea, potrivit b1.ro. Controlorii ar putea legitima cetăţenii doar dacă ar exista o nouă legislaţie.

ROMANIA LIBERA

Ponta, tras pe tuşă de Dragnea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a lansat ideea unui pact pentru dezvoltare, propus forţelor politice, peste capul premierului Victor Ponta. Absent de la reuniunea social-democraţilor, Ponta a organizat în aceeaşi zi o întâlnire informală cu miniştrii. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a folosit şcoala de vară a femeilor social-democrate drept platformă pentru a propune încheierea unui pact al tuturor forţelor politice pentru o strategie de dezvoltare a României pe 20-30 de ani. Reuniunea s-a desfăşurat în absenţa premierului Victor Ponta. Este pentru a doua oară când Ponta lipseşte de la o şedinţă a PSD, după reuniunea tinerilor social-democraţi, desfăşurată săptămâna trecută.

Trei măsuri pentru economie, mai bune decât reducerile de taxe

Decât o reducere dezlânată a fiscalităţii, cu efect bugetar negativ şi utilitate economică discutabilă, Guvernul ar adopta mai bine câteva măsuri reale de ajutorare a mediului de afaceri, cum ar fi consolidarea fiscală la impozitarea profiturilor sau plata TVA, spun consultanţii fiscali chestionaţi de către "România liberă". Guvernul trebuie să recurgă la modalităţi inteligente de ajutorare a mediului de afaceri, care nu sunt în mod obligatoriu reducerile de taxe şi impozite. Dacă reducerea fiscalităţii duce în mod cert la o scădere masivă a veniturilor bugetare ale statului, măsurile propuse de mediul de afaceri au impact bugetar mai mic însă, prin faptul că propulsează puternic economia se traduc în final printr-o creştere a veniturilor statului. Prima măsură: consolidarea fiscală. Aceasta ar însemna că dacă o firmă înregistrează profit în un anumit an, iar o altă firmă ce are acelaşi acţionar are pierdere, cele două firme vor datora statului un impozit pe suma rezultatelor înregistrate, nu în mod individual ca în prezent.

ZIARUL FINANCIAR

Economia nu mai este dependentă de Capitală. Bucureştiul a reuşit să piardă în favoarea restului ţării peste o treime din business în 7 ani

Dezvoltarea afacerilor în judeţele care au atras investitori străini precum Timiş, Argeş, Cluj, Braşov sau Sibiu a redus ponderea Bucureştiului. Cifra de afaceri cumu­lată a companiilor înregistrate în Ca­pitală a scăzut în ultimii şapte ani cu 37%, la 433 mld. lei, astfel că Bucureştiul a mai rămas cu o felie de 37% din businessul românesc faţă de 63% în anul 2008. La polul opus, în 26 de judeţe bilanţurile companiilor au fost cu cel puţin 50% mai mari, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului. În judeţele Argeş, Ilfov, Sibiu, Arad, Mureş, Alba, Constanţa şi Olt cifra de afaceri a companiilor a crescut cu rate cuprinse între 100% şi 198% în 2014 faţă de 2008.

Cinteză, BNR: Mai este loc de restructurare. Bancherii să gândească alt model de business

Sistemul bancar a rămas, după aproape şapte ani de la începutul crizei economice, fără o cincime din salariaţi şi din unităţi. Un număr de 14.282 de salariaţi au plecat din sistem şi 1.349 de sucursale şi agenţii au fost închise, însă ritmul restructurării a încetinit în ultimii ani. "La sfârşitul primului semestru din acest an erau 57.340 de salariaţi la nivelul sistemului bancar şi 5.203 unităţi. Mai este loc de restructurare. Dar, restructurarea nu înseamnă numai reduceri de personal. Înseamnă şi schimbare de mentalităţi. Şi calitate. Pro­blema este ca bancherii să înceapă să se gândească la alt model de business. Unii fac acest lucru, alţii nu. Bancherii trebuie să-şi facă clientul partener. Pentru că de la clienţi îşi trag profitul", a declarat pentru ZF Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul BNR. În primul semestru din 2015 numărul sucursalelor şi agenţiilor s-a redus cu 100 de unităţi, iar din sistemul bancar au plecat aproape 400 de persoane.

Ştirile din SUA vor ţine investitorii de pe bursă în chingi

Investitorii vor fi săptămâna aceasta cu ochii pe ştirile din Statele Unite, care vor anunţa noi date statistice importante în fundamentarea deciziei băncii centrale, Fed, de a majora sau nu dobânzile şi, astfel, de a opri sau de a elibera în continuare lichiditate pe pieţele emergente. După ce săptămâna trecută un oficial al Fed a provocat un raliu pe burse declarând că nu mai crede necesară creşterea dobânzilor, peste week-end un alt oficial al băn­cii centrale a dat de înţeles că posibilitatea rămâne deschisă. Primii care vor "da tonul" pentru această săptămână, după ce au digerat afirmaţiile vicepreşedintelui Fed, vor fi investitorii de pe bursa din Shanghai, care a deschis la 4 dimineaţa, ora României. Impactul pe piaţa chineză va fi limitat probabil de intervenţia guvernului de la Beijing.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb