REVISTA PRESEI 31.10.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 31 octombrie 2016

ADEVARUL

Alegeri Republica Moldova

Vest sau Est, viitor sau trecut - aceste opţiuni au stat duminică, 30 octombrie, în faţa moldovenilor cu drept de vot. După o campanie electorală liniştită la început, dar presărată de controverse pe ultima sută de metri, moldovenii au mers la vot pentru a-şi alege preşedintele. La ora 4.00 au fost procesate 97,7% din procesele verbale. Maia Sandu a obţinut 37,9%, iar Igor Dodon, 48,7%. Asta înseamnă o probabilitate foarte ridicată ca cei doi candidaţi să se înfrunte în turul al doilea. Turul doi al alegerilor prezidenţiale va avea loc peste două săptămâni între Igor Dodon şi Maia Sandu.

Românii vor putea circula fără viză în Canada, de la 1 decembrie 2017

Guvernul României salută decizia Guvernului Canadei de a elimina complet vizele pentru cetăţenii români, începând cu 1 decembrie 2017, ce se regăseşte în declaraţia Summitului UE-Canada. "În urma discuţiilor intense din ultimele luni între cei doi Prim-miniştri, Dacian Cioloş şi Justin Trudeau, Guvernul Canadei a confirmat angajamentul de elimina total regimul de vize pentru toţi cetăţenii români, începând cu 1 decembrie 2017, după o primă etapă de liberalizare parţială de la 1 mai 2017", se arată într-un comunicat de presă al Guvernului. Potrivit sursei citate, în următoarele luni, oficialii români vor lucra cu omologii canadieni pentru a pregăti o tranziţie de succes la regimul de călătorie fără vize şi pentru a dezvolta aranjamentele în cadrul cărora cele două ţări să colaboreze mai bine în gestionarea oricăror tendinţe negative în domeniul migraţiei, dacă acestea ar apărea.

Noul complex internaţional de sancţiuni împotriva Rusiei

Rusia şi-a pierdut locul în foarte importantul Consiliu pentru Drepturile Omului al ONU (creat în 2006) pe care urmează să-l părăsească la finele acestui an. Decizie extrem de relevantă a delegaţilor care, pentru zona Europei de est, au preferat Croaţia şi Ungaria. Obţinând doar 112 voturi de susţinere din partea reprezentanţilor celor 193 de membri ai ONU, faţă de 114 câte a avut Croaţia sau 144 câte a obţinut Ungaria. Este pentru prima oară când o ţară membră a Consiliului de Securitate înregistrează o asemenea performanţă negativă. "Respingând realegerea Rusiei, Statele Membre ale ONU trimit un mesaj foarte puternic către Kremlin pentru condamnarea susţinerii pe care o oferă unui regim care a comis în Siria un număr incalculabil de atrocităţi" - Louis Charbonneau, director Human Rights Watch

Un an de la Colectiv. Aproximativ 5.000 de persoane au participat la un marş al tăcerii

La împlinirea unui an de la tragedia din Colectiv, la Bucureşti au avut loc mai multe evenimente de comemorare a victimelor. Au fost inaugurate două monumente în memoria persoanelor care au murit şi tot astăzi a avut loc un marş al tăcerii. Aproape 5.000 de persoane au participat la marşul tăcerii dedicat victimelor incendiului din Colectiv, cea mai mare parte a lor alăturându-se pe parcurs. Marşul s-a încheiat în faţa clubului Colectiv, după mai bine de o oră, oamenii oprindu-se la altarul dedicat celor 64 de victime ale tragediei. Din Piaţa Universităţii au pornit în marş peste 2.000 de oameni la ora 14.00, însă pe drum numărul a crescut, apropiindu-se de 5.000 până în momentul în care grupurile au ajuns în faţa fostului club Colectiv.

Apocalipsa vine pe scara Richter. Cutremurul din Italia a ras biserici şi a scos morţii din morminte

Centrul Italiei a fost afectat duminică de cel mai puternic seism din ultimii 36 de ani din Peninsulă şi al patrulea în decurs de numai o săptămână. Oamenii din zonă au ajuns în pragul disperării. Zeci de oameni au fost răniţi şi zeci de clădiri s-au prăbuşit în Italia, în urma unui seism cu magnitudinea 6,5, cel mai puternic din ultimii 36 de ani din Peninsulă şi al patrulea în decurs de o săptămână. Produs la ora locală 7.40 (8.40, ora României), la o adâncime de 10 kilometri, seismul a avut epicentrul în apropiere de oraşul istoric Norcia, din regiunea Umbria, la circa 100 de kilometri distanţă de Perugia şi 134 de kilometri distanţă de Roma.

De ce a fost atât de distrugator seismul din Italia

La Repubblica explica fenomenul: o portiune de scoarta cu o lungime de 18 kilometri, o latime de 10 kilometri si o grosime de 9 km s-a scufundat cu jumatate de metru. De aceea, seismul a produs pagube foarte mari. Potrivit publicatiei, o parte a bucatii, cea dinspre sud, s-a scufundat la cutremurul devastator din 24 august. Acest lucru a facut ca bucata sa ramana inclinata, cu partea dinspre nord in sus. Seismologii italieni, care au verificat situatia tectonica dupa cutremurul de la Amatrice, au avertizat ca bucata de scoarta se va indrepta la un moment dat, ceea ce va duce la un nou seism. Acest tip de cutremure, cand solul are o miscare descendenta, face ca toate constructiile din zona afectata sa isi piarda sustinerea si sa se prabuseasca. La seismele cand miscarea este ascendenta, provocate de regula cand doua placi tectonice se apropie una de cealalta, pagubele sunt mai mici, afirma expertii citati de La Repubblica.

O româncă de 90 de ani a câştigat aurul la un maraton în Australia

Elena Pagu este una dintre marile performere ale României. Are 90 de ani şi a câştigat zilele trecute medalia de aur la un maraton desfăşurat în Australia. Venerabila sportivă a ajuns acolo cu ajutorul prezentatoarei tv, Andreea Esca, care i-a cumpărat bilet de avion dus-întors către ţara de la Antipozi. Fără ajutorul ei, Elena n-ar fi putut participa la concurs. Elena Pagu are 7 titluri de campioană mondială. Cu toate că are 90 de ani, femeia aleargă 10 kilometri zilnic şi nu-şi poate închipui viaţa fără alergare. Elena Pagu, născută într-un sat de lângă Suceava, s-a apucat de alergat cu puţin timp înainte de a ieşi la pensie, încercând să scape de o depresie

Giganţii petrolului nu ajung la o înţelegere pentru reducerea producţiei, din cauza Iranului

Oficialii Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu au reuşit să ajungă la un acord privind reducerea producţiei de ţiţei, după negocieri îndelungate pe durata weekend-ului, potrivit Reuters şi Wall Street Journal. Negocierile au eşuat deoarece Iranul nu a fost de acord cu îngheţarea producţiei de ţiţei, scrie Reuters, citând surse, potrivit Agerpres. Reuniunea a scos în evidenţă divergenţele dintre statele membre ale OPEC, în special dintre liderul de facto al cartelului, Arabia Saudită, şi Iran. Autorităţile de la Teheran vor să-şi recâştige cota de piaţă înregistrată înainte de aplicarea sancţiunilor internaţionale, şi apoi să fie de acord cu o reducere a producţiei. Vineri, la bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna decembrie a scăzut cu 0,76 dolari, ajungând la 49,71 dolari.

BANCHERUL

Plăţile cu cardul ar putea exploda anul viitor

O lege adoptata săptămâna trecută de Parlament, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2017, obligă mai toate firmele din domeniul comerţului (mai exact cele care au cifre de afaceri de peste 10.000 de euro anual, adică 800 de euro lunar sau 30 de euro zilnic) să-si instaleze POS-uri pentru plăţile cu cardul, in caz contrar fiind amendate. Este vorba de Legea pentru modificarea si completarea Ordonanţei de urgentă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, aprobată de Parlament in 25 octombrie 2016. Legea care obliga aproape toate magazinele sa accepte plăţi cu cardul si retrageri de numerar la POS-uri ar putea avea ca efect o explozie a numărului de POS-uri si implicit a plăţilor cu cardul, in condiţiile in care tara noastră este codaşă la acest capitol, spun reprezentanţii MasterCard.

Bănci si IFN-uri amendate pentru raportarea ilegală a clienţilor la Biroul de Credit

Mai multe bănci si IFN-uri au fost amendate de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) pentru raportarea clienţilor la Biroul de Credit fără informarea prealabilă a acestora, pentru informarea incompletă sau înainte de termenul de 30 de zile de restante la plata ratelor la credite. Băncile si IFN-urile au fost sancţionate si pentru refuzul de ştergere de la Biroul de Credit a datelor clienţilor raportaţi cu nerespectarea legii privind datele cu caracter personal. În perioada septembrie - octombrie 2016, ANSPDCP a desfăşurat mai multe investigaţii din oficiu sau pe baza plângerilor şi sesizărilor primite, în urma cărora a aplicat sancţiuni contravenţionale.

CAPITAL

Guvernul pregăteşte spargerea CFR-ului

După reorganizarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România şi înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere prin care se dovedeşte o mai mare cheltuire a banilor publici, Ministerul Transporturilor pregăteşte, în mare secret, spargerea CFR-ului. Tehnocraţii se grăbesc să aprobe o ordonanţă de urgenţă privind înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii Feroviare, un organism orientat exclusiv spre realizarea investiţiilor privind infrastructura feroviară. Potrivit ordonanţei, obţinută de revista Capital, CFR SA va asigura doar partea de administrare şi întreţinere a căii ferate. Odată cu aprobarea ordonanţei de urgenţă, ceferiştii vor avea salariile duble în noua companie care se ocupă de investiţiile în infrastructura feroviară.

Execuţia bugetară. Ce boi au fost scăpaţi de sub control?

Execuţia bugetară îşi urmează cursul lin spre un deficit mai mic decât cel asumat la începutul anului. Nu reducerile de taxe sărăcesc visteria ţării, ci, de fapt, risipa bugetară este responsabilă pentru deficit. La începutul anului tot felul de "experţi" se văitau că vom ajunge în groapă din cauza relaxării fiscale exagerate. Ei bine, pe primele 9 luni din acest an ANAF şi-a atins ţinta de colectare, mai chiar a adunat ceva mai mult decât a planificat. În cadrul veniturilor fiscale constatăm creşteri majore la toate capitolele, cu o excepţie. Singurul impozit unde colectarea a scăzut este, desigur TVA, dar şi în acest caz suma adunată (-8,6% faţă de 2015) este mai mare decât reducerea de TVA, iar decalajul colectării faţă de anul trecut scade cu fiecare lună care trece, datorită creşterii consumului.

Economia SUA cuprinsă de austeritate. Investiţiile locale, la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani

Oraşele şi statele americane şi-au restrâns dramatic cheltuielile cu infra­structura, de la autostrăzi la sisteme de canalizare şi staţii de poliţie, ceea ce apasă greu asupra creşterii economiei SUA, scrie The Wall Street Journal. O astfel de austeritate din partea guvernului este neobişnuită pentru că acesta este al optulea an de expansiune economică şi reprezintă un obstacol în calea creşterii chiar în vremuri în care cele mai puternice efecte negative ale crizei industriei energetice şi aprecierii dolarului se atenuează, scrie WSJ, citat de mediafax.ro. Guvernele statale şi administraţiile locale au cheltuit 248,47 miliarde de dolari pe construcţii în august, cel mai scăzut nivel din martie 2014, în scădere cu aproape 11% faţă de vârful recent de la mijlocul anului trecut.

CURENTUL

Anunţ al Ministerului de Externe pentru românii din Italia

Referitor la cutremurul care a avut loc în data de 30 octombrie 2016 în centrul Republicii Italiane, între Norcia, Preci şi Castel Sant'Angelo sul Nera (Umbria), Ambasada României la Roma a întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii cu privire la urmările acestuia, precum şi cu privire la existenţa unor persoane de cetăţenie română afectate de acestea. Până la acest moment, la nivelul misiunii diplomatice nu au existat solicitări de asistenţă consulară. Ambasada României la Roma continuă monitorizarea situaţiei, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, în caz de necesitate.

Un an de la Colectiv. Preşedintele României a depus o coroană de flori în memoria victimelor

Preşedintele României a depus o coroană de flori în memoria victimelor tragicului eveniment petrecut anul trecut la Clubul 'Colectiv' după care a susţinut o declaraţie de presă. Klaus Iohannis: 'Clasa politică se schimbă încet, dar se schimbă. Aceste schimbări sunt inevitabile. Iar cei care au înţeles mesajul românilor, mesajul României după Colectiv, vor avea, probabil, o poziţie mai bună în alegeri, iar cei care nu au înţeles acest mesaj, încet, dar sigur, vor fi măturaţi de pe scena publică. România nu mai este acum România care a fost acum un an de zile. Oamenii au mai multe pretenţii, mai multe aşteptări şi este bine aşa. Vă mulţumesc!'

CURIERUL NATIONAL

DNA îi "pregăteşte" alţi şapte ani de puşcărie lui Dinel Staicu

Procurorii anticorupţie au obţinut anularea hotărârii Curţii de Apel Bucureşti prin care omul de afaceri craiovean Dinel Staicu, fost preşedinte al SIF Oltenia, a fost "iertat" de şapte ani de închisoare, pedeapsă primită în dosarul devalizării Băncii Internaţionale a Religiilor. Anchetatorii au stabilit că Dinel Staicu a dat o mită de 630.000 de euro pentru a scăpa de cei şapte ani de închisoare, faptă pentru care a mai primit cinci ani de detenţie. În schimb, judecătoarea care a luat mita, Veronica Cîrstoiu, s-a ales cu şapte ani de închisoare.

Spania iese, în sfârşit, din blocajul politic

Parlamentul spaniol a pus capăt, sâmbătă seară, unei îndelungi crize politice, votându-l la conucerea noului guvern pe conservatorul Mariano Rajoy. Totul a fost posibil - spun observatori politici madrileni citaţi de corespondenţii de presă - ca urmare a divizării adversarilor săi politici, în special datorită abţinerii la vot a 68 din cei 85 deputaţi socialişti. Au votat în favoarea lui Rajoy toţi deputaţii liberali ai partidului Ciudadanos şi cei ai Coaliţiei Canaries, reuşind astfel să obţină 170 de voturi şi nu 137 cu se credea până acum. Există însă toate datele pentru a prognoza o "viaţă complicată" pentru noul guvern Rajoy.

Refugiaţii găsesc moscheile din Germania ca fiind prea conservatoare

Mai mulţi refugiaţi sirieni din Germania se plâng adesea că moscheile arabe din Germania sunt mult mai conservatoare decât cele de acasă şi că mesajele acestora îi fac să se simtă foarte inconfortabil, informează Reuters. Un refugiat sirian din Germania, Hani Salam, se declară îngrijorat de situaţia din moscheele din oraşul său actual, Köln. Refugiatul consideră că moscheile din Europa îşi desfăşoară activitatea similar cu modalitatea prin care rebelii islamişti îşi manifestă doctrina. Hani Salam a afirmat că atunci când a văzut în locaşul sfânt bărbaţi cu barbă imensă imaginea i-a amintit de rebelii islamişti care i-au atacat oraşul natal, Damasc.

Mega Image a deschis cinci noi magazine în Capitală

Retailerul Mega Image a anunţat deschiderea a cinci noi magazine în Bucureşti, astfel reţeaua companiei ajungând la un total de 498 de magazine în toată ţara, potrivit unui comunicat remis redacţiei. Mega Image Mărgeanului, situat în str. Mărgeanului nr. 49, Sector 5, Bucureşti. Acesta are o suprafaţă de vânzare de aproximativ 407 mp. Shop&GoLăcrămioarei 21, situat în str. Lăcrămioarei nr. 21, parter, sector 3, Bucureşti. Acesta are o suprafaţă de vânzare de aproximativ 83 mp. Shop&Go Basarabiei 57, situat în bd-ul Basarabia nr. 57, bl. M-27, parter, sector 2, Bucureşti.

EVENIMENTUL ZILEI

Preşedintele comisiei cu care şi-a dat doctoratul şefa DNA nu crede că cineva va avea curajul să-i verifice teza

Teza de doctorat a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, e încă analizată. Se caută un specialist care să interpreteze rezultatele, după ce lucrarea a fost verificată cu un soft anti-plagiat. Comisia de etică a Universităţii de Vest din Timişoara (UTV) analizează teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, însă abia după 10 noiembrie va da un verdict. Fostul decan al Facultăţii de Drept, avocatul Radu Motica, cel care a prezidat comisia de doctorat a şefei DNA, crede că e aproape imposibil de analizat teza cu ajutorul unui specialist. Având în vedere că lucrarea a fost analizată deja cu un soft, e nevoie de interpretarea datelor de către un specialist în Drept Penal care să se pronunţe dacă similitudinile identificate reprezintă plagiat sau nu. Motica nu crede că se va găsi cineva în România, care să îşi asume analiza.

Marele filosof Mihai Şora a împlinit frumoasa vârstă de 100 de ani!

Primul ministru al Învăţământului din Guvernul Petre Roman, filosoful Mihai Şora a împlinit duminică, 30 octombrie, fabuloasa vârstă de 100 de ani. Soţia sa, Luiza Palanciuc-Şora, cu 56 de ani mai tânără decât el a publicat pe pagina de Facebook a academicianului un filmuleţ în care acesta este surprins în activităţile sale de zi cu zi: atunci când citeşte, când scrie sau desenează, când stă de vorbă cu oameni, recită versuri ori cade melancolic pe gânduri.

Dezvoltatorii imobiliari au început să uite de Prima Casă

Isteria provocată de legea dării în plată, care a condus la creşterea avansului necesar accesării unui credit ipotecar clasic, a împins zeci de mii de români spre programul de creditare garantat de stat. Epuizarea rapidă a fondurilor determină însă dezvoltatorii să îşi schimbe strategia şi să ţintească categorii de venituri superioare. Dezvoltatorii de locuinţe încurajează românii să economisească înainte de a se angaja la un credit ipotecar. "Nu este nicio nenorocire că băncile cer 25-30% avans la credite. Oamenii trebuie să ştie că aceşti bani se economisesc şi abia apoi să ia un credit. Nu trebuie să forţăm oamenii să ia credite cu orice preţ", consideră Ion Cătuţoiu, country manager al dezvoltatorului cu capital spaniol Volumetric România.

Klaus Iohannis nu poate s-o ia de mînă pe Venus din Milo, pentru că-i ciungă

Vineri 28 octombrie 2016, aflat în campania electorală la Tîrgu Jiu, Klaus Iohannis s-a fotografiat fudul stînd cu fundul pe unul dintre cele douăsprezece scaune care alcătuiesc împreună cu masa capodopera lui Constantin Brâncuşi, Masa Tăcerii. Capodopera Masa Tăcerii nu e o masă propriu zisă, chiar dacă se cheamă masă. Altfel spus, deşi e de forma unei mese înconjurate de scaune de piatră, ea n-a fost creată de Constantin Brâncuşi pentru ca vizitatorii să se aşeze la ea şi să halească o fleică, după care să bea o bere. Mai ales că scaunele-clepsidră întruchipează timpul. Masa Tăcerii e o capodoperă ca şi Venus din Milo, ca şi Discobolul, ca şi Gioconda. În ansamblul de la Tîrgu Jiu Masa Tăcerii e menită să fie văzută şi trăită ca o operă de artă. Atît şi nimic mai mult.

JURNALUL NATIONAL

Monument dedicat victimelor de la Colectiv, dezvelit la locul tragediei

Un monument dedicat memoriei celor 64 de victime ale incendiului de la Clubul Colectiv a fost dezvelit duminică la locul unde în urmă cu un an s-a produs tragicul eveniment. La momentul dezvelirii au participat părinţi, rude, prieteni ai celor care au murit în urma incendiului. Alături de aceştia s-au aflat Principesa Margareta, Principesa Maria şi Principele Radu. Monumentul care reprezintă un înger a fost realizat de artistul Elena Surdu Stănescu. "Nu trebuie ca moartea atâtor copii să se fi întâmplat degeaba, fără urmări. De fapt, urmări nu prea avem. Atunci măcar un monument. Aici au murit, de aici se înalţă. Noi sperăm că se vor schimba nişte lucruri", a afirmat Eugen Iancu, tatăl unuia dintre tinerii care au murit în urma incendiului de la Colectiv, dar şi reprezentant al Asociaţiei Colectiv.

Klaus Iohannis a promulgat legea salarizării unitare

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea referitoare la salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, care prevede printre altele acordarea către personalul bugetar ce posedă titlul ştiinţific de doctor a unui spor de 15% din salariul de bază, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul respectiv. Guvernul a sesizat, în luna iulie, Curtea Constituţională cu privire la Legea pentru completarea Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, precum şi stabilirea unor măsuri fiscal-bugetare, adoptată de Parlament în iunie. Curtea a respins în septembrie sesizarea Guvernului. Executivul considera că prin acest amendament se constituie un drept salarial nou, cu impact financiar nebugetat.

Din cinci solicitări de soluţionare, băncile refuză patru

Băncile refuză 80% din solicitările de soluţionare alternativă a litigiilor formulate de Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (CSALB) pentru consumatori. Motivele? Există un dosar înregistrat pe rolul instanţei, au avut negocieri cu clientul pe care acesta le-a refuzat sau s-a început procedura de executare silită. Aşa că acum sunt în lucru la CSALB numai 33 de dosare.

Euro greu, arma guvernelor împotriva impozitelor mici

Conform Codului Fiscal, de la 1 ianuarie 2017 vor trebui operate o serie de reduceri de taxe şi accize. Scăderea TVA de la 20 la 19%, reducerea accizelor şi eliminarea supraaccizei de 7 cenţi/l la carburanţi, precum şi eliminarea impozitului pe construcţiile speciale sunt principalele modificări care vor intra în vigoare. Impactul acestor măsuri asupra încasărilor bugetare este major şi el se va suprapune peste dezastrul guvernării tehnocrate care, după ce a preluat un excedent bugetar de 4,7 miliarde de lei la instalarea în funcţie, la sfârşitul lunii septembrie a raportat un deficit de 3,7 miliarde de lei. Ca şi anul acesta, pentru 2017 valoarea accizelor rămâne stabilă prin Codul Fiscal direct în lei. Nivelul lor ascunde totuşi un curs de schimb impus artificial la 4,7380 lei/euro.

NATIONAL

Cele zece porunci pentru Cioloş!

Premierul a recunoscut că nu ar fi din cale afara de incantat de realizările mandatului sau. Însă, cu toate că a motivat ca doar leneşii si ipocriţii sunt mulţumiţi, iniţiaţii sistemului susţin că, in spatele scepticismului afişat chiar in pragul campaniei electorale de către Dacian Ciolos ar sta o "urecheală" pe care acesta ar fi primit-o recent de la un emisar special al cancelarului german Angela Merkel. Care, venit la Bucureşti într-o vizită "blitzkrieg", l-a încurajat pe liderul tehnocraţilor si, foarte posibil, viitorul preşedinte al Uniunii Salvaţi Romănia pentru preluarea unui nou mandat la Palatul Victoria.

"Mani Pulite" intra peste DNA!

După un "respiro" de aproape un deceniu, celebra operaţiune "Mani pulite" a "explodat" din nou in Italia. De această data însă, procurorii italieni nu mai fac ravagii doar printre temuţii mafioţi, ci ii vizează in special pe marii oameni de afaceri corupţi. Astfel că, după ce, recent, o ampla operaţiune a "destructurat" conducerea Veneto Banca, despre ale caror afaceri in Romania "National" a făcut ample dezvăluiri, a venit acum rândul celor de la Salini-Impregilo sa fie săltaţi de oamenii legii. Este vorba despre firma italiana care a "construit" in Romania bucata de "autostrada cazatoare" dintre Sibiu si Orăştie. Iar după cum reiese din informaţiile intrate in posesia noastră, si unii dintre foştii conducători de la alte companii italiene care au operat in România ar fi intrat deja in vizorul procurorilor din Peninsulă. Care, astfel, ajung să le ia fata omologilor români de la DNA.

PUTEREA

Sondaj: Românii o vor pe Hillary Clinton preşedinte în SUA

n perioada 17-20 octombrie 2016, Institutul de Studii Sociale şi Politice a efectuat un sondaj reprezentativ la nivel naţional cu scopul identificării opiniilor referitoare la politica externă a României. Unele dintre rezultatele acestui sondaj sunt surprinzătoare, în special procentul românilor care o preferă pe Hillary Clinton ca viitor preşedinte al Statelor Unite ale Americii şi cât de puţini sunt cei care i-ar acorda votul lui Donald Trump. Dacă românii cu drept de vot ar putea alege preşedintele Statelor Unite ale Americii, 70% ar vota pentru Hillary Clinton. Donald Trump ar obţine doar 6% dintre voturi (!), iar 24% nu ştiu cu cine ar vota. Simpatizanţii lui Trump urmăresc mai mult ştirile la Antena 1, Realitatea TV, Antena 3 sau nu află noutăţile de la televizor.

Tarom, pe tobogan

Tarom cumpăra în anul 1992 două avioane A310, Moldova şi Transilvania, cu o capacitate de 209 locuri, în timp ce Muntenia era închiriat. În 1995, avionul Muntenia s-a prăbuşit la Baloteşti, la câteva minute după decolare. Avioanele A310 au fost modernizate în 2007 la uzinele Airbus din Bordeaux, iar ulterior au fost introduse în circuit, pe rute europene. Pe 12 septembrie, aeronava Moldova a fost scoasă din uz, iar aeronava Transilvania a efectuat, sâmbătă, ultimul său zbor, pe ruta Madrid-Bucureşti. Toate zborurile companiei vor fi acum reanalizate şi recalculate, pentru că Tarom rămâne cu o flotă de 21 de avioane formată din trei mărci diferite, Airbus, ATR şi Boeing, cu o medie de vârstă de peste 15 ani, situaţie care măreşte semnificativ costurile de întreţinere şi operare.

Firea îi cere lui Ciucu 600.000 de lei "daune reputaţionale"

Consilierul general PNL, Ciprian Ciucu, a fost acţionat în judecată de Gabriela Firea, care îi cere 600.000 lei "daune reputaţionale". Ciucu este şi purtător de cuvânt al grupului PNL din Consiliul General al Capitalei. El susţine că intenţia lui Firea este de a-l intimida şi de a băga "pumnul în gura opoziţiei". În cazul în care va avea câştig de cauză, primăriţa îi solicită "să-i spele reputaţia" şi public, printr-o declaraţie dată pe posturile TVR şi TVRHD, arată Ciucu, într-o declaraţie pentru PUTEREA.

ROMANIA LIBERA

Colectiv 1 AN. Bănicioiu "aniversează" la plajă în Cuba

Unul din principalii responsabili pentru drama de la Colectiv, fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu, va candida pentru PSD, pe listele de la Iaşi. Deocamdată însă el aniversează un an de la drama de la Colectiv pe plajele din Cuba, susţine Realitatea Tv. La începutul lunii noiembrie 2015, Bănicioiu s-a opus public transportării răniţilor în străinătate. "Chiar nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noştri pot gestiona situaţia. (...) Franţa, Germania, am primit din foarte multe părţi astfel de solicitări. Momentan noi ne descurcăm foarte bine. Ne descurcăm foarte bine iar medicii noştri pot face faţă cu brio oricărei situaţii, da?", spunea Bănicioiu, la 1 noiembrie 2015.

Grevă generală în Sănătate. De luni, 75.000 de cadre medicale protestează pe termen nelimitat

75.000 de angajaţi din sănătate - medici, asistenţi şi alte categoriile profesionale - vor intra de luni dimineaţă, de la ora 7.00, în grevă generală. Federaţia SANITAS denunţă într-un comunicat de presă "atitudinea cel puţin indiferentă a guvernanţilor şi în acelaşi timp creşterea nivelului de nemulţumire a colegilor nedreptăţiţi ca urmare a punerii în aplicare a OUG 20 şi 43/2016". Liderii sindicali îşi cer scuze anticipat "faţă de toţi pacienţii care într-un fel sau altul vor fi afectaţi de acţiunile noastre şi facem apel la fiecare dintre aceştia să aibă minimă răbdare şi înţelegere faţă de colegii noştri care nu doresc decât să reclădească demnitatea lucrătorilor din sistemul sanitar public de stat".

ZIARUL FINANCIAR

Legea dării în plată e parţial neconstituţională, a decis CCR)

Celor care voiau să predea cheile apartamentului băncii şi să iasă din contractul de credit fără să mai plătească nimic poziţia Curţii Constituţionale le este total defavorabilă, deoarece scăderea valorii apartamentului (devalorizarea bunurilor imobile) nu poate fi luată în considerare pentru denunţarea contractului. Aceasta este principala problemă a Legii dării în plată, nu faptul că un debitor nu mai poate plăti ratele: valoarea apartamentelor luate pe credit s-a înjumătăţit faţă de perioada 2006-2008 şi un debitor îşi pune constant problema dacă mai are sens să plătească ratele la o casă care nu mai valorează 90.000 de euro, ci 45.000 de euro, cel puţin în Bucureşti, şi unde probabilitatea ca preţul bunului să revină la anii de boom scade pe zi ce trece.

Piaţa de 1,4 mld. euro a serviciilor medicale private, "scena" pentru tranzacţii de zeci de milioane de euro

Piaţa serviciilor medicale private aproape s-a triplat în opt ani şi a ajuns la 6,5 miliarde de lei (1,4 miliarde de euro) în 2015, o evoluţie cu care "se pot lăuda" puţine industrii din România într-o perioadă marcată de o criză economică, de tăieri de salarii şi restructurări masive. Creşterea pieţei şi gradul destul de mare de fragmentare au dus la o efervescenţă a achziţiilor, astfel că, potrivit calculelor ZF, în numai doi ani au fost sem­nate tranzacţii de 200 de milioane de euro. Toate aceste "mişcări" schimbă ra­portul de forţe între jucătorii din top 20, companii care con­trolează o treime din piaţă şi care au asigurat "felii" mai mari din acest sector operatorilor MedLife, Regina Maria, Affidea sau Diaverum, ce şi-au consolidat poziţia prin preluări.

Banca Carpatica este de un an şi jumătate pe pierderi: în nouă luni, minus 37 mil. lei

Banca Comercială Carpatica (BCC), primul emitent de pe segmentul principal care şi-a anunţat rezultatele, a avut pierderi de 37 mil. lei în nouă luni, faţă de un rezultat negativ de 27 mil. lei în ianuarie-septembrie 2015. În T3/2016, Carpatica, care şi-a mutat sediul de la Sibiu la Bucureşti în vară, a avut pierderi de 11 mil. lei. Rezultatul negativ a fost cauzat de reducerea veniturilor totale bancare (adică cele de exploatare) cu circa 14% la 76 mil. lei şi de provizioanele de trei ori mai mari, de circa 35 mil. lei, pe fon­dul curăţării bilanţului de credite neper­formante. Carpatica, cu 204 mil. lei capitalizare, este astfel de 18 luni con­secutive pe pierdere. Ultimul rezultat pozitiv a fost înregistrat în T1/2016, de 0,6 mil. lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb