REVISTA PRESEI 31.12.2013

Willy Homner
Revista Presei / 31 decembrie 2013

ADEVARUL

Cum se va schimba viaţa românilor începând cu 1 ianuarie 2014

În prima zi a anului 2014 intră în vigoare o serie de normative care aduc scumpiri, măriri de salarii, deschideri pe piaţa UE pentru companii şi salariaţi şi introduc un nou sistem de taxare. Ca în fiecare an, data de 1 ianuarie este prevăzută ca termen de intrare în vigoare a unor legi, ordonanţe, hotărâri şi acte normative care schimbă viaţa economică (şi nu numai) a românilor. "Adevărul" vă prezintă o trecere în revistă a acestor schimbări în plan economic. - Salariul minim pe economie creşte. Guvernul a adoptat în noiembrie o hotărâre care stabileşte ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie de 850 lei lunar, începând cu 1 ianuarie 2014, şi de 900 lei lunar, începând cu 1 iulie 2014. - Taxele locale se majorează în câteva oraşe. Primarii pot să mărească nelimitat taxele pe case, terenuri şi maşini. - Gazele se scumpesc cu 2% pentru firme şi 1% pentru populaţie. - Accizele se calculează după un nou sistem. Pe scurt, în locul calculării în funcţie de cursul valutar publicat la 1 octombrie al anului precedent, accizele se determină pe baza evoluţiei ratei inflaţiei. - Taxă pe construcţiile speciale.

USL cântă prohodul marilor proiecte

La începutul anului 2013, alianţa de guvernare anunţa frenetic revizuirea Constituţiei şi ample reforme administrative. La sfârşitul anului, oficial, aceste proiecte sunt amânate. De fapt, ele sunt îngropate. Imediat după ce s-au instalat la guvernare, liderii PSD şi PNL anunţau cu glas tare marile proiecte politice ale anului 2013: revizuirea Constituţiei, descentralizarea administrativă şi regionalizarea. "Sunt toate condiţiile: 70% în Parlament, voinţă politică, determinare din partea Guvernului, nu este an electoral", spunea vicepremierul Dragnea, responsabilul de noua reformă administrativă. Până la urmă, baronii USL nu au căzut la pace, iar Dragnea s-a văzut nevoit să abandoneze marele proiect al regionalizării. La finalul verii, liderul PNL, Crin Antonescu, a venit cu o explicaţie. "Proiectele nu sunt în aer, sunt amânate. E o amânare regretabilă. Noi ne-am fi dorit mai devreme să facem aceste lucruri, mai ales regionalizarea", spunea Crin Antonescu în luna august.

Dinel Staicu a fost condamnat la 11 ani de închisoare în dosarul Transgaz Mediaş. Sentinţa nu este definitivă

Magistraţii Judecătoria Sectorului 2 din Bucureşti l-a condamnat astăzi pe Dinel Staicu la 11 ani de închisoare cu executare în dosarul Transgaz Mediaş. Fostul preşedinte al Societăţii de Investiţii Financiare Oltenia, Dinel Staicu, a fost trimis în anul 2007 în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), într-un dosar privind fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaş cu peste 11 milioane de euro. În acest dosar au mai fost trimişi în judecată Aurel Gabriel Coconea - fost director general al SNTGN Transgaz SA Mediaş, Cornel Teodor Volintiru - fost director general al SC Sironex SA Craiova, Carmen Ioana Popescu şi Vlad Rebega - foşti directori general, respectiv, economic al SC BDJ SA Craiova, Vasile Banciu - fost director general adjunct al SC Asigurarea Naţională Română SA, Adrian Georgel Bogza - fost administrator al SC Delta Telecom SA, precum şi Iulian şi Tudorică Siclitaru. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul total cauzat SNTGN Transgaz SA Mediaş a fost aproximat la peste 260,8 miliarde de lei vechi, respectiv 11,3 milioane de euro.

Un nou atentat terorist în Rusia: 14 oameni au murit şi alţi 28 au fost răniţi în explozia unui troleibuz la Volgograd

Bilanţul exploziei produse luni dimineaţă într-un troleibuz în oraşul Volgograd s-a ridicat la 12 morţi şi 28 de răniţi, a anunţat Ministerul rus al Sănătăţii, citat de agenţia Itar-Tass, în pagina electronică. Două dintre persoanele rănite au murit la spital, ceea ce a ridicat bilanţul victimelor la 12. Potrivit ultimelor informaţii oferite de reprezentantul Ministerulul Sănătăţii, Oleg Salagai, alte 28 de persoane rănite a fost internate în spital. Atacul de luni s-a produs la o oră de vârf pe una dintre cele mai aglomerate străzi ale oraşului. Numeroşi locuitori, care s-au adunat în spatele cordonului amplasat de poliţie la locul exploziei susţin că în troleibuz se aflau mulţi elevi care mergeau la şcoală.

Românii au economisit 4,2 miliarde de lei şi 700 de milioane de euro în 2013

Cetăţenii români au încercat şi în ultimul an să economisească bani, reuşind, potrivit datelor furnizate de Banca Naţională a României să aibă depozite de peste 4,2 miliarde de lei faţă de noiembrie 2012, precum şi depozite în valută de aproape 700 milioane de euro. Persoanele fizice aveau la sfârşitul lunii noiembrie depozite în valoare de 128,5 miliarde de lei , cu aproape 6% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului 2012. Depozitele în lei din bănci au fost de aproape 79,2 miliarde de lei, fiind cu 4,2 miliarde de lei mai mult faţă noiembrie 2012 (5,6%). Economiile realizate în valută au fost de 11,1 miliarde de euro, cu aproape 700 de milioane de euro mai mult ca în 2012 (6,7%). Cetăţenii din România au încercat să economisească şi în 2013, cu toate că în acest an condiţiile nu a fost favorabile agonisirii. Creşterea generală a depozitelor faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012 este de aproape 7%.

CURENTUL

România ia bani de la BEI pentru dezvoltarea rurală

România va primi fonduri de 110 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) în baza unui împrumut pentru acoperirea contribuţiei bugetului de stat la Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) aferentă perioadei iulie 2013 - decembrie 2015, a anunţat Ministerul Finanţelor Publice. Împrumutul a fost semnat la 24 decembrie de ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, şi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, din partea statului român, iar din partea BEI de către şeful biroului din România, Flavio Schiavo Campo de Gregorio, şi Stella Renita, consilier juridic. "Împrumutul contractat de la BEI va contribui semnificativ la reducerea presiunilor pe bugetul de stat pentru asigurarea cofinanţarii măsurilor din PNDR pentru perioada iulie 2013 - decembrie 2015 şi la creşterea gradului de absorbţie în cadrul acestui program, prin acoperirea unei porţiuni importante din contribuţia naţională pentru schemele selectate", se arată într-un comunicat.

CURIERUL NATIONAL

Metroul, autobuzele RATB şi tramvaiele liniilor 1 şi 41 circulă în noaptea de Revelion

În noaptea de Revelion, metroul va circula la intervale de 10-20 de minute, tramvaiele 1 şi 41 vor veni în staţii la 15-20 de minute, iar autobuzele RATB de pe 25 de linii de noapte vor fi pe trasee, din Piaţa Unirii spre toate cele şase sectoare ale Capitalei, la un interval de 40 de minute. În noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, metroul va circula, între orele 23.30 şi 01.30, la un interval de 10 minute, şi de la ora 01.30 până la 05.00, la 20 de minute. În 31 decembrie, până la ora 23.30, trenurile vor circula pe magistralele 1, 3 şi 4 la un interval de opt minute, iar pe Magistrala 2, la patru - cinci minute.

Revelionul 2014 : Unde petrec bucurestenii noaptea dintre ani

Bucureştenii vor putea petrece de Revelion la spectacolele organizate în aer liber, gratuit, dacă nu şi-au rezervat deja loc la Vanghelion sau la petrecerile exclusivite de la Palatul Parlamentului sau de la Operă, Capitala întâmpinând noul an cu o oferă de distracţie pentru toate buzunarele. Primăria Municipiului Bucureşti organizează "Revelionul incendiar" în Piaţa Constituţiei, un eveniment care are deja o tradiţie de şase ani. Acesta va aduce în faţa bucureştenilor peste 130 de artişti, între care Mandinga, Connect-R, Vunk, Loredana şi Smiley. Pentru spectacol au fost pregătite o scenă de 280 de metri pătraţi, 200 de lumini inteligente şi 250 de metri pătraţi de ecrane cu led. Astfel, 20 de tiruri încărcate cu echipament tehnic necesar organizării scenei au traversat, timp de 10 zile, Capitala.

Ce OBLIGAŢII vor avea statele UE în domeniul energiei, bancar şi al achiziţiilor de la 1 Ianuarie 2014

Ţările UE trebuie să facă economie la energie, potrivit Directivei privind eficienţa energetică aplicată din 1 ianuarie 2014, în timp ce pachetul legislativ ce vizează supravegherea instituţiilor de credit permite limitarea primelor acordate bancherilor. Conform Directivei UE nr. 27/2012 privind eficienţa energetică, începând cu 1 ianuarie 2014, fiecare stat membru trebuie să se asigure că 3% din suprafaţa totală a clădirilor încălzite şi/sau răcite deţinute şi ocupate de administraţia sa centrală se renovează anual pentru a îndeplini cerinţele minime în materie de performanţă energetică stabilite pe baza articolului 4 din Directiva 2010/31/UE.

ATENTATELE din Rusia: Putin ordonă sporirea măsurilor de securitate în toată ţara

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat sporirea măsurilor de securitate în toată Rusia, în urma celor două atentate comise duminică şi luni la Volgograd, a anunţat comitetul rus de anchetă. Putin a "dat comitetului naţional antiterorism o serie instrucţiuni pentru sporirea securităţii pe tot teritoriul Federaţiei Ruse", a declarat un purtător de cuvânt al comitetului, citat de agenţiile ruse.

EVENIMENTUL ZILEI

De Revelion, politicienii au ales România

Cei mai mulţi dintre politicienii români îşi petrec Revelionul în ţară, în staţiunile montane. Unii au ales restaurante din Sinaia sau Predeal, unde vor întâmpina Noul An împreună cu familiile lor. Dacă în vară a ales să îşi petreacă concediul la Miami, premierul Victor Ponta îşi va petrece Revelionul din acest an cel mai probabil la Cornu, împreună cu familia, la vila socrului său, Ilie Sârbu. "La Cornu, unde să mă duc...", a spus premierul, întrebat unde se va afla de Revelion, deşi, potrivit unor surse politice, ar fi urmat să meargă la Sibiu, împreună cu preşedintele PC, Daniel Constantin. Nici cu această ocazie, liderul PSD nu a putut să nu politizeze sfârşitul de an, spunând că va petrece Revelionul în ţară, dar "nu la RA-APPS", aluzie la faptul că nu intenţionează să ocupe una din vilele de protocol ale RA-APPS puse la dispoziţia demnitarilor. În ceea ce îl priveşte pe Traian Băsescu, şeful statului a ajuns ieri după-masă, însoţit de soţia sa, Maria, la vila de protocol de la Predeal, unde a fost şi de Crăciun.

Anunţ BOMBĂ despre Auchan. Cum vor reacţiona clienţii

Auchan va deveni la finalul transformării celor 20 de hipermarketuri real, preluate de la Metro, a doua cea mai importantă reţea de hipermarketuri din România, după Kaufland şi înaintea Carrefour, estimează GfK. Potrivit firmei de cercetare, cei mai puternici retaileri din România erau în prima jumătate a acestui an Kaufland, Carrefour şi Lidl, top identic cu cel din 2012. "Până în septembrie 2014, ne aşteptăm la o schimbare a topului ca urmare a preluării magazinelor Real de către Grupul Metro şi remodelarea acestora sub marca Auchan. Estimăm că la finalizarea acestui proces Auchan va fi al doilea cel mai important lanţ de hipermarketuri din România", a declarat Raluca Răschip, consumer goods & retail director al GfK România. În acest an, marile reţele au deschis 270 de magazine, majoritatea de proximitate şi supermarketuri, şi s-au extins pe online. Valoarea pieţei de retail se situa anul trecut la 17,2 miliarde euro.

Consilierul lui Ponta: Londra îşi face griji pentru romii care cerşesc, în timp ce persoane din sistemul bancar fură miliarde

Marea Britanie ar trebui să fie mai îngrijorată de bancherii care "fură miliarde" decât de romii care vor cerşi pe străzi după Anul Nou, a declarat un consilier al premierului român, Damian Drăghici, intr-un interviu pentru The Times si preluat de Huffington Post. Conform mediafax.ro, Drăghici, în vârstă de 43 de ani, a declarat că, în opinia sa, puţini vor pleca în Marea Britanie după anularea restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor la 1 ianuarie. Acestora nu le place ţara pentru că este prea frig, este el de părere, preconizând că în jur de 2.000-3.000 vor pleca iarna aceasta. Cerşitul romilor este vizibil pentru că are loc în stradă, deşi ei cer sume mici, însă unele persoane de la bănci fură miliarde de euro, fără să-i vadă cineva, pentru că se află la etajul 60, a declarat Drăghici pentru The Times.

JURNALUL NATIONAL

Coma lui Schumacher poate dura câteva săptămâni. Primele 48 de ore sunt cruciale (medic specialist)

Multiplul campion mondial de Formula 1 Michael Schumacher se zbate între viaţă şi moarte. A suferit un grav traumatism cranian care a provocat un edem cerebral difuz. "Vorbim despre leziuni difuze când creierul a fost puternic zdruncinat în cutia craniană, provocând leziuni cerebrale multiple", explică profesorul şi medicul de terapie intensivă Philippe Hantson, pentru 7sur7.be. Situaţia în care se află fostul pilot de Formula 1 ar putea dura mai multe zile, chiar săptămâni. "Primele 48 de ore după un traumatism cranian sunt cruciale, pentru că leziunile pot să evolueze rapid", precizează Hantson. "Asta ar putea explica de ce Michael Schumacher era conştient încă în primele minute care au urmat accidentului", spune el. Luni la prânz, medicii de la CHU Grenoble, spitalul unde este internat Schumi, au apreciat starea pilotului drept "critică în planul reanimării cerebrale".

Învăţătoarea reclamată la Parchet deţine o şcoală primară cu after school în Capitală

Învăţătoarea de la Şcoala nr. 10 reclamată la Parchet pentru că ar fi cerut părinţilor bani de cadouri deţine, împreună cu un alt cadru didactic, o şcoală primară cu after school, care are două sedii în zone rezidenţiale ale Capitalei. Informaţia a fost confirmată, pentru MEDIAFAX, de surse apropiate anchetei declanşate de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Dana Blându a deschis, împreună cu o altă învăţătoare, şcoala primară privată Şcolar AS, care are două sedii, în Băneasa şi Pipera, oferind şi servicii de after school, tabere şi petreceri pentru elevi, după cum se precizează pe site-ul şcolii. Partenera ei în această afacere spunea, acum mai mulţi ani, că primul sediu a fost deschis în octombrie 2005, iar cel de-al doilea, un an mai târziu.

Vladimir Putin, desemnat de revista Times "Personalitatea internaţională a lui 2013"

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a fost desemnat luni de revista britanică The Times "Personalitatea internaţională a anului 2013". Ziarul laudă succesele de politică externă ale liderului de la Kremlin, în special acordul cu Statele Unite, prin care s-a evitat o intervenţie militară în Siria, şi consolidarea relaţiilor cu Ucraina, care a ales să se apropie de Rusia în detrimentul Uniunii Europene. Anterior, în luna octombrie, şi revista americană Forbes l-a desemnat pe Putin drept politicianul cel mai puternic al planetei, devansându-l pe Barack Obama, clasat în această ierarhie pe poziţia secundă, după ce a fost pe primul loc anul anterior. Publicaţia The Times, pentru care Putin a fost personalitatea anului şi în 2007, a întocmit pentru anul curent o listă scurtă cu 42 de candidaţi, printre aceştia regăsindu-se, printre alţii, preşedintele american Barack Obama, Papa Francisc, dar şi preşedinţii sirian şi iranian, Bashar al-Assad şi Hassan Rouhani, cât şi fostul colaborator al CIA, Edward Snowden.

NATIONAL

Se zguduie DIICOT-ul!

Anul viitor se anunta unul decisiv pentru drumul pe care o va apuca justitia de la noi. Pentru ca miza este una de-a dreptul uriasa, noi si tot mai rasunatoare dosare ale unor politicieni si miliardari ce pareau intangibili pana acum urmand sa fie definitivate in anul 2014. An in care Traian Basescu va parasi Cotroceniul, asa ca toata lumea se asteapta sa vada daca se va spulbera sau nu mitul influentei pe care seful statului l-a avut asupra magistratilor. Cei care deja sunt supusi unor presiuni tot mai crescande din partea unor uselisti de frunte, nostalgici ai vremurilor in care bietul Ioan Amariei isi punea PNA-ul pres la picioarele fostului premier Adrian Nastase.

SRS îl ridica-n slavi pe Băsescu

Sorin Roşca Stănescu proroceşte ca, in 2014, USL isi da obştescul sfârşit, in timp ce pe Traian Băsescu îl paste o revenire politica in forţă. Adversar declarat al lui Traian Basescu, SRS se inclina in fata politicianului care, dupa aprigi contestari si doua suspendari din functie, este acum intr-o "ascensiune de proportii": "Oricat pare de straniu, mai ales cand aceasta afirmatie este facuta de cel care semneaza aceste randuri, omul anului 2013 a fost Traian Basescu. Presupun ca orice top facut in mod responsabil va oferi acelasi rezultat. De ce se intampla astfel? Cum de este posibil ca un personaj aflat la capatul carierei prezidentiale sa reuseasca performanta de a fi cel mai important politician timp de douasprezece luni? Si asta dupa ce, caz probabil unic in istorie, a fost de doua ori suspendat din importanta functie pe care o detine".

Parlamentarii, din nou in pericol! Traian Basescu nu vrea sa plece de la Cotroceni fara a baga in somaj sute de alesi.

Actualul sef al statului nu renunta la ideea unui Parlament unicameral cu doar 300 de alesi, mai ales in conditiile in care actualul legislativ este populat in mod covarsitor de "amicii" sau din USL. Maestru al loviturilor cu raza lunga de actiune, Traian Basescu a declansat inca din luna iunie a acestui an procedurile necesare organizarii unui nou referendum, la care romanii sa spuna inca o data daca vor sau nu un Parlament redus la 300 de membri. Cum CCR a parafat intre timp legea referendumului, prin care pragul de prezenta a fost redus la 30%, rezulta ca actualul şef al statului va reveni, in 2014, asupra referendumului deja declanşat in iunie. Ceea ce inseamna ca partidele care fac parte din actualul legislativ urmeaza sa fie demonizate in timpul viitoarelor campanii electorale, in timp ce noii aparuti pe scena politica (Mişcarea Agricultorilor Romani si Miscarea Populara, de exemplu) vor scapa neatinse.

Ion Tiriac: Criza nu se incheie, dar mancarea si energia vor fi zone de investitii enorme in 2014

Omul de afaceri Ion Tiriac sustine ca, in urmatorii doi ani, terenurile agricole se vor scumpi, iar orientarea catre China, inclusiv in domeniul energetic, poate fi benefica pentru Romania. Tiriac a recunoscut, recent, ca nu toate previziunile sale s-au adeverit, insa este ferm convins ca, alaturi de energie, agricultura va fi un domeniu de interes pentru investitori in 2014. "Mancarea si energia: astea sunt urmatoarele doua zone de investitii enorme . Romania poate sa hraneasca nu o jumatate din Romania, cum era in 1939, dar inca un sfert poate", a declarat Tiriac in cadrul unei emisiuni tv. El a precizat ca preturile terenurilor agricole au crescut mult, iar analistii estimeaza ca hectarul de teren arabil va ajunge in doi ani al minimum 4.000 de euro, cu 30% peste pretul actual.

PUTEREA

"Văduva neagră" care s-a detonat în gara din Volgograd este Oksana Aslanova

Anchetatorii ruşi au descoperit, printre resturile exploziei, capul femeii kamikaze, care a ucis 17 oamenii în gara din Volgograd. Potrivit serviciilor ruse, femeia ar fi fost "asistată" de către un complice, identificat pentru moment doar cu numele de familie, Pavlov. Atacatoarea a fost decapitată de suflul exploziei. Numele femeii este Oksana Aslanova şi era pe lista persoanelor căutate de autorităţile ruse din iunie 2012. Aceasta din cauza faptului că Oksana Aslanova era prietena unei alte femei kamikaze, care a ucis şase persoane tot la Volgograd, în octombrie, detonându-se într-un autobuz plin cu studenţi, scrie Lifenews.ru, citat de Mediafax. "Aslanova a fost măritată în două rânduri cu rebeli. Cei doi foşti soţi ai acesteia au fost ucişi de către forţele ruse", scrie site-ul, care o identifică drept o "văduvă neagră", numele dat femeilor kamikaze.

Rompetrol aşteaptă rezolvarea problemei memorandumului în ianuarie

Guvernul ar trebui să aprobe prin ordonanţă memorandumul semnat cu Rompetrol în februarie 2013, aceasta fiind în prezent singura modalitate de a legifera acordul dintre cele două părţi, după ce Curtea Constituţională a spus că Executivul trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru această decizie, a declarat, luni, vicepreşedintele grupului Rompetrol, Azamat Zhangulov, într-o conferinţă de presă. Guvernul a propus un proiect de lege pentru aprobarea memorandumului, lege care a fost adoptată de Parlament, însă preşedintele Traian Băsescu a retrimis-o spre reexaminare şi, în final, a contestat-o la Curtea Constituţională. "Lunea trecută, am primit decizia Curţii, care spune foarte clar că Guvernul este cel care trebuie să-şi asume responsabilitatea. Aşa că ne aşteptăm ca Guvernul să aprobe cât mai repede memorandumul printr-o ordonanţă, în luna ianuarie a anului viitor", a spus oficialul Rompetrol,

ROMANIA LIBERA

Cum vor schimba românii piaţa muncii în UE. Începând de mâine, restricţiile impuse la aderarea din 2007 vor fi ridicate

Aderarea la Uniunea Europeană a venit cu unele restricţii. Astfel, mai multe ţări au cerut şi au primit "perioade de tranziţie" în care au impus restricţii pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari. Restricţiile pentru primul val al aderării la UE (Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia şi Ungaria) au expirat în 2011. Cele pentru România şi Bulgaria expiră mâine, la 1 ianuarie. Prilej de agitaţie în Europa, dar mai ales în Marea Britanie şi Germania. Este justificată temerea britanicilor că vor fi inundaţi de un nou val de imigranţi români şi bulgari după 1 ianuarie? Cel mai onest răspuns este că nimeni nu ştie. Unele ţări precum Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Suedia şi Ungaria au ridicat toate restricţiile.

Cum a ajuns Giurescu sursa "Darius"

Parlamentarul Dinu Giurescu a furnizat informaţii către Securitate, însă CNSAS a decretat că nu i se poate atribui acestuia calitatea de colaborator. Politicianul a fost abandonat de securişti în 1988, când s-a mutat în SUA. Parlamentarul şi istoricul Dinu Giurescu a fost recrutat de către Securitate în martie 1967, potrivit unei adeverinţe CNSAS, postată pe site-ul instituţiei. El a "acceptat colaborarea, însă a insistat ca despre acest lucru să nu se ştie la M.A.E. şi nici să nu se facă vâlvă", se mai arată în document. Scopul recrutării a fost de a informa "asupra problemelor ­importante ce se petrec în M.A.E" deoarece "prin natura muncii sale, are posibilitatea să furnizeze unele informaţii care interesează organele D.G.I" şi "are şanse" de a ajunge "funcţionar-diplomat" şi "nu în ultimul rând că, prin natura funcţiei, poate intra în contact cu cetăţeni străini".

Interviu. Dr. Simon Boxall, specialist în oceanografie, vorbeşte despre taifunuri şi alte dezastre - "Fenomele naturale nu pot fi controlate"

De curând, Discovery Channel a difuzat un documentar despre distrugătorul ­taifun care a lovit recent Filipine. Filmul, intitulat "Cel mai mare taifun din lume", a prezentat în premieră absolută imagini filmate de echipe de ştiri aflate la faţa locului, dar şi opinii ale unor experţi în domeniu şi mărturii ale unor "vânători de furtuni" care au fost martorii oculari ai acestui cataclism. Urmărind oră de oră taifunul Hai­yan, acest program relatează povestea completă a fenomenului, explicând ştiinţific fenomenele care au dus la producerea sa. Documentarul special include şi interviuri cu experţi în climatologie, meteorologie şi oceanografie. Printre aceştia s-a numărat şi Simon Boxall, doctor în ştiinţa Pământului şi oceanografie la Universitatea din Southampton, care a acordat un interviu cu acest prilej "României libere".

ZIARUL FINANCIAR

Bursa de la Bucureşti a încheiat anul la maximul ultimilor cinci ani şi jumătate. Cum arată bilanţul lui 2013 pe bursa

Indicele bursier BET care urmăreşte cele mai importante zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis anul foarte aproape de pragul de 6.500 de puncte, cu o creştere de 26% faţă de finalul lui 2012. Valoarea de închidere a indicelui BET este cea mai mare din ultimii cinci ani şi jumătate. Principalul indice al BVB nu a mai depăşit nivelul de 6.500 de puncte din iunie 2008, înainte de prăbuşirea pieţelor. Creşterea de 26% din 2013 este a şaptea creştere anuală a indicelui BET de la lansare şi totodată cea mai mare creştere din ultimii patru ani. Indicele BET-C, care urmăreşte toate companiile listate (cu excepţia SIF-urilor), a crescut cu 20% în 2013, iar indicele BET-FI, care urmăreşte titlurile celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea, a închis anul cu o creştere de 23,3%.

Letonia, campionul european al austerităţii, va intra în ianuarie în zona euro chiar dacă majoritatea populaţiei se opune

Letonia va adopta euro la 1 ianuarie 2014, devenind astfel al doilea stat fost sovietic care se alătură în zona euro elitelor economiilor europene, cu toate că aproximativ 60% dintre letoni se opun de teamă că moneda europeană va destabiliza economia ţării, va accelera inflaţia şi le va reduce puterea de cumpărare. Din banii plătitorilor de taxe din ţări incluzând Marea Britanie, care a refuzat să se alăture zonei euro, Banca Centrală Europeană (BCE) a cheltuit milioane de euro pe materiale de propagandă prin care să-i convingă pe letoni de presupusele beneficii ale adoptării monedei unice, scrie presa internaţională. Potrivit EUobserver, aproape 60% dintre letoni se opun aderării la zona euro. Cu toate acestea, vicepreşedintele băncii centrale letone Andris Ruselis a declarat recent că instituţia a continuat procedurile legate de introducerea euro în toată perioada sărbătorilor de iarnă, potrivit The Baltic Course.

Conflicte de interese, nume controversate şi proceduri catalogate ca secrete militare: lanţul slăbiciunilor care obligă Slovenia să-şi vândă băncile

Testele de stres sugerează că băncile slovene nu au nevoie de bailout internaţional, dar în această analiză firme private de audit au jucat un rol controversat care ridică semne de întrebare legate de lipsa de transparenţă a procedurilor specifică afacerilor militare şi de posibile conflicte de interese prin cumpărarea unor active de stat cărora chiar ele le-au stabilit preţuri de chilipir, scrie EUobserver. Testele de stres, publicate luna trecută şi însoţite de comentarii pozitive din partea guvernului sloven, băncii naţionale a ţării şi Comisiei Europene, arată că statul poate recapitaliza sistemul bancar fără ajutor internaţional. În evaluări au fost implicate firmele de consultanţă financiară Oliver Wyman şi Roland Berger şi companiile de audit Deloitte şi Ernst & Young.

RCS-RDS dă 5 milioane de lei pe o companie care are ca obiect de activitate fabricarea de încălţăminte

Compania RCS & RDS, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de telecomunicaţii, intenţionează să cumpere societatea UCR SA din Bucureşti listată pe bursa Rasdaq (simbol BVB "UCRI"), care are ca obiect de activitate fabricarea de încălţăminte, potrivit unui anunţ publicat azi pe site-ul Bursei de Valori de la Bucureşti. Pentru achiziţia companiei, RCS & RDS ar putea plăti aproximativ 5,8 milioane de lei (1,3 milioane euro), preţul unei acţiuni fiind de minim 25 lei. Societatea UCR are în total în circulaţie 232.700 de acţiuni. "Art. 1. Se aprobă anunţul preliminar cu privire la oferta publică de preluare voluntară a S.C. UCR S.A. Bucureşti iniţiată de către S.C. RCS & RDS S.A. Bucureşti. Art. 2. S.C. RCS & RDS S.A. Bucureşti intenţionează să achiziţioneze 232.700 acţiuni reprezentând 100% din capitalul social la un preţ minim de 25 lei/acţiune", se arată în documentul Autorităţii de Supraveghere Financiară publicat pe bvb.ro. Acţionarul majoritar al societăţii UCR este Medintu Daniela-Nicoleta, care deţine 86,52% din companie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb