• ADEVARUL
• Româncă ucisă pe o stradă din Londra, lângă o grădiniţă: "Arăta doar ca o persoană care se întoarce acasă de la serviciu"
O femeie de 44 de ani a fost ucisă miercuri seara în jurul orei 19.00, pe o stradă dintr-un cartier londonez. Potrivit dailymail.co.uk, crima a avut loc în zona Ilford, din Estul Londrei. Aceeaşi sursă mai arată că femeia a murit în apropierea unei grădiniţe şi a unui liceu după ce a fost tăiată la gât cu un cuţit, o armă albă care ar putea fi arma crimei fiind găsită într-un coş de gunoi din apropiere. Potrivit sursei citate, locatarii din zona în care a avut loc crima au auzit mai multe ţipete şi au alertat Poliţia. La faţa locului au ajuns şi paramedicii, care au încercat să resusciteze victima, dar nu s-a mai putut face nimic, femeia fiind declarată decedată.
Poliţiştii ajunşi la faţa locului au încercuit zona pentru cercetări, în jurul cadavrului fiind montat şi un cort pentru a feri zona de ochii curioşilor. Martorii citaţi de Daily Mail susţin că femeia era tăiată la gât, fiind abandonată pe marginea drumului, într-o baltă de sânge. Potrivit aceloraşi martori, femeia este est - europeană, româncă sau poloneză. Alţi martori, citaţi de Evening Standard susţin că victima era o femeie albă, cu părul deschis la culoare şi era îmbrăcată într-o haină lungă. "Arăta ca o persoană care se întoarce acasă de la serviciu", a declarat un martor pentru Evening Standard. Potrivit aceleiaşi surse, un bărbat în vârstă de 45 de ani, considerat principalul suspect, a fost reţinut joi dimineaţa în vederea cercetărilor.
• BANCHERUL
• Cât de mult au crescut dobânzile la credite şi depozite după şocul ROBOR şi unde ar putea ajunge în acest an
Dobânzile la credite şi depozite s-au stabilizat dupa şocul ROBOR din octombrie, dar ar putea să mai crească în acest an, urmând inflaţia şi dobânda de referinţă a BNR.
Dublarea indicelui ROBOR la 3 luni, care stă la baza modificării dobânzilor la credite, de la 0,9% în septembrie la 1,8% în noiembrie anul trecut, s-a reflectat în creşterea ratelor de dobândă la împrumuturile în derulare contractate de populaţie şi firme de la banci cu doar 32 puncte de bază, de la 5,43% la 5,75%, arată statisticile BNR.
În acelaşi timp, dobânzile la depozitele în sold au crescut mai puţin, cu doar nouă puncte de bază, de la 0,83% la 0,92%, astfel încât băncile şi-au majorat marja de profit.
În privinţa dobânzilor la creditele noi, băncile le-au majorat într-o proporţie asemănătoare cu cele în sold, respectiv cu 37 puncte de bază, de la 5,51% în septembrie la 5,88% în octombrie, în timp ce dobânzile la depozitele noi au fost modificate identic, de la 0,60% la 1,03%.
În octombrie, ROBOR la 3 luni a urcat cu încă 40 de puncte de bază, până la 2,20%, iar efectul pe piaţa dobânzilor la credite şi depozite a fost mult mai bland.
• COTIDIANUL
• Caz şocant în Capitală
Un tânăr în vârstă de 26 de ani a fost înjunghiat de o persoană necunoscută, potrivit declaraţiilor sale, în apropiere de staţia de metrou Politehnica, fiind transportat la Spitalul Universitar din Capitală.
Tânărul, care este brancardier la Spitalul Universitar, a fost înjunghiat din spate, în zona coastelor.
"În aceasta seară, in jurul orei 19.00, prin apel 112, un tânăr a sesizat că a fost victima unei agresiuni, în timp ce se afla într-un parculeţ din apropierea unei staţii de metrou de pe raza sectorului 6 - zona Politehnica. Tânărul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale. La faţa locului s-au deplasat de urgenţă politişti din cadrul secţiei competente care au demarat investigaţiile în vederea stabilirii cauzelor şi condiţiilor în care s-a produs agresiunea, cât si pentru identificarea făptuitorului", a transmis Poliţia Capitalei.
Joi seară, victima era stabilă, conştientă şi urma să fie operată.
Cercetările în acest caz au fost preluate de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, care au deschis un dosar de tentativă de omor.
"Având în vedere diagnosticul tânărului, precum şi circumstanţele comiterii agresiunii, cauza a fost preluată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Serviciul Omoruri, cercetările fiind desfăşurate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de omor", potrivit reprezentanţilor Poliţiei Capitalei.
• CURENTUL
• Penalul Cristian Rizea este cel care a pozat-o pe ambasadoarea Olandei la Revelionul de la Teleferic
În urmă cu două zile, pe adresa pont@cancan.ro au sosit mai multe fotografii ale afaceristului Nelu Iordache şi ale ambasadoarei Olandei la Bucureşti, luând masa împreună cu familiile de Revelion. Am încercat să aflăm şi noi, ca şi autorităţile intrate în alertă, cine a făcut pozele şi de ce gărzile care îi asigură protecţia ambasadoarei nu au reacţionat pentru că e infracţiune să faci fotografii într-un spaţiu aparţinând unei societăţi comerciale fără acordul acesteia. În plus, când e vorba de diplomaţi şi familiile acestora, securitatea trebuie să fie una deplină pentru a preveni infracţiuni ulterioare asupra membrilor familiei. Ei bine, misterul a fost rezolvat: fotografiile au fost realizate de fostul deputat PSD Cristian Rizea care a petrecut şi el Revelionul la Teleferic înainte de încarcerarea sa ce va urma anul acesta. Văzându-l că face poze, românii ce o păzesc pe ambasadoare nu au reacţionat negândindu-se că Rizea ar putea fi în legătură cu grupări interlope. El ştia doar cu mita. De altfel, Rizea avea la mână un ceas Hublot cu diamante ce valorează peste 1 milion de Euro.
• CURIERUL NATIONAL
• Cum poţi recupera taxa auto. Guvernul a stabilit un termen - limită pentru depunerea cererilor
Românii care au de recuperat taxa auto o pot face depunând o cerere în acest sens până pe 31 august 2018, orice cerere depusă ulterior, nemaifiind soluţionată prin restituirea taxei, reiese dintr-un ordin publicat în Monitorul Oficial.
"Fac obiectul prezentei proceduri sumele de restituit reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule, precum şi dobânzile aferente stabilite de instanţele de judecată prin hotărâri definitive, precum şi cheltuielile băneşti stabilite de aceste instanţe şi orice alte cheltuieli ocazionate de executarea silită, pentru care la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă nu au fost emise decizii de soluţionare a cererii de restituire, precum şi cele care devin executorii după data de 31 august 2018", se arată în ordinul privind normele metodologice pentru aplicarea OUG 57/2017, semnat de miniştrii Mediului şi Finanţelor Publice, Graţiela Gavrilescu şi Ionuţ Mişa şi citat de Mediafax.
Potrivit documentului, dreptul la restituirea taxei s-a născut la data intrării în vigoare a OUG nr. 57/2017, respectiv la 7 august 2017, indiferent de momentul la care s-a perceput taxa, iar cererea de restituire se depune, sub sancţiunea decăderii, până la data de 31 august 2018.
Restituirea taxei se face ca urmare a unei cereri depuse de contribuabilul interesat la organul fiscal. Cererea trebuie însoţită de dovada de achitare a taxei, cum ar fi chitanţă fiscală sau extrasul de cont, în original sau în copie, precum şi cartea de identitate şi certificatul de înmatriculare pentru autoturismul respectiv din care să rezulte calitatea de actual sau fost proprietar al autoturismului.
Contribuabilii au dreptul la dobândă pentru perioada dintre data perceperii taxei şi data restituirii, procentul fiind de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere. Dobânda se acordă la solicitarea contribuabilului prin completarea în formularul cererii depuse.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Ambasadoarea Olandei ne minte diplomatic! Nu este prima petrecere la care a participat alături de "corupţi".
Ambasadoarea Olandei a fost fotografiată de "Cancan" petrecând în compania a cel puţin două persoane, ce intră în categoria "corupţilor". O fotografie care a stârnit reacţii puternice, atât din partea presei, cât şi din partea oficialilor olandezi. Care au spus că a fost o întâmplare. Numai că EvZ a descoperit că nu este prima petrecere alături de familia Anca şi Nelu Iordache! Deci, unde-i întâmplarea?
Potrivit fotografiei publicată de Cancan, ambasadoarea Olandei, Stella Ronner-Grubacic a petrecut noaptea de Revelion alături de familia lui Nelu iordache, persoană ce poate intra în categoria "corupţilor" potrivit standardelor afişate de ambasadoarea Ronner-Grubacic. Omul de afaceri Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, a fost condamnat în decembrie 2017 de Tribunalul Bucureşti la 6 ani şi 3 luni închisoare cu executare într-un dosar în care este acuzat de mai multe infracţiuni, printre care şi fraude cu fonduri europene alocate pentru construcţia autostrăzii Nădlac - Arad. Deci cu câteva zile înainte ca ambasadoarea Olandei să chefuiască alături de el.
• JURNALUL NATIONAL
• Victor Becali, eliberat condiţionat din închisoare
Tribunalul Ilfov a decis definitiv joi eliberarea condiţionată din închisoare a fostului impresar Victor Becali, care executa la Penitenciarul Jilava o pedeapsă de patru ani şi opt luni de închisoare primită în dosarul transferurilor de fotbalişti.
Tribunalul Ilfov a respins contestaţia DNA şi a menţinut decizia de eliberare pronunţată pe 21 noiembrie 2017 de Judecătoria Sectorului 4.
Victor Becali a fost condamnat în martie 2014 la patru ani şi opt luni de închisoare în dosarul transferurilor, alături de alţi şapte reprezentanţi ai fotbalului românesc. În prezent, doar Cristian Borcea se mai află în detenţie, restul fiind eliberaţi condiţionat.
Potrivit DNA, faptele săvârşite de cei opt oameni din fotbal au provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal, o parte dintre banii obţinuţi din transferuri fiind "spălaţi" prin intermediul unor firme off-shore.
• NATIONAL
• Cotroceni: Presedintele participa vineri la sedinta plenului CSM Klaus Iohannis urmeaza sa fie prezent la prima sedinta de plen a CSM-ului din 2018.
Pe agenda publica a sefului statului, afisata pe site-ul Presedintiei, se mentioneaza ca vineri dimineata, incepand cu ora 10, Klaus Iohannis se va afla la sediul Consiliului Superior al Magistraturii.
Concret, primul om in stat va asista la sedinta plenului CSM, cea in cadrul careia se va alege noua conducere a Consiliului si va fi prezentat raportul de activitate pe anul recent incheiat.
• ROMANIA LIBERA
• După ce li s-au dublat salariile, 150 de angajaţi ai unei primării vor fi concediaţi
Primarul municipiului Deva, Florin Oancea, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că reducerile de personal ar putea să înceapă din luna februarie. 150 din cei aproximativ 800 de angajaţi ar putea fi concediaţi.
"În jur de 150 de persoane pleacă, în condiţiile în care vom primi avizul Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Fondul de salarii aferent lunii noiembrie 2017, achitat în luna decembrie, a fost de 3.415.000 de lei, iar în noiembrie 2016 a fost de 1.773.000 de lei. Această aproape dublare a fondului de salarii vine din două componente: din creşterea nivelului salarizării, conform legii şi din numărul mai mare de angajaţi. La un fond de salarii de aproape 10 milioane de euro pe an am considerat că eu ca primar nu pot să îmi asum ca în 2018 să plătesc din taxele şi impozitele devenilor într-o proporţie covârşitoare salarii pentru angajaţi", a spus primarul Florin Oancea.
Şi de la Poliţia Locală ar urma să fie concediaţi oameni.
"Poliţia Locală, unde sunt 112 persoane, norma de hrană alocată în 2017 a fost de 120.000 de lei pe lună. Mi-au solicitat să le dăm norma de hrană şi pentru 2018. Le-am spus că salariile sunt mai mult decât rezonabile, eu norma de hrană nu o mai dau, cu riscul de a mă da în judecată. Sunt 112 persoane, legea spune un poliţist la o mie de locuitori, ar fi trebuit să fiţi maxim 70. Le-am transmis: 70 veţi rămâne, cum spune legea, pe noua organigramă", a mai declarat primarul.
• ZIARUL FINANCIAR
• Cum reacţionează companiile la presiunea salarială din piaţă: Cresc mai mult salariile minime, iar restul foarte puţin sau deloc. "Când a crescut salariul minim, angajatorii nu au majorat şi restul salariilor."
Confruntate cu presiunea salarială din piaţă, companiile au ca politică să crească mai mult salariile minime - fiind obligate de Guvern şi de concurenţa directă - în schimb, când este vorba de salariile medii şi mari din companii, creşterile sunt mici sau chiar inexistente.
În 2007, salariul minim net (de 305 lei/lună) reprezenta 29% din salariul mediu net pe economie (de 1.042 de lei/ lună). În 2018, salariul minim net (de 1.162 de lei/lună) reprezintă 44% din salariul mediu net pe economie (de 2.614 de lei/lună), arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Ministerul Muncii şi de la Institutul Naţional de Statistică. Cum se explică această situaţie?
"Putem explica creşterea ponderii salariului minim faţă de salariul mediu prin faptul că, atunci când a avut loc o creştere a salariului minim, fără ca aceasta să fie susţinută de o creştere a productivităţii, a crescut şi numărul salariaţilor plătiţi cu salariul minim. Angajatorii au ajustat salariile propriilor angajaţi la salariul minim fără să crească proporţional şi celelalte salarii, ceea ce a dus la o micşorare a intervalului dintre salariul minim şi cel mediu", a explicat Mădălina Racoviţan, Tax Partner în cadrul firmei de audit şi consultanţă fiscală KMPG România.