Revoluţia artei: teatrul digital

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 9 septembrie 2022

Revoluţia artei: teatrul digital

Arta nu moare, arta se transformă. Uneori transformările ne par simple schimonosiri, dar niciodată nu este bine să judeci pripit actele artistice.

Un nou şi inovator proiect de teatru digital tocmai a primit undă verde pentru a "revoluţiona" modul în care teatrul şi artele spectacolului sunt produse şi interpretate în întreaga Europă. Lansarea proiectului AcuTe, un proiect de teatru digital de mari dimensiuni, a avut loc ieri, în cadrul unuia dintre cele mai importante festivaluri de artă digitală din lume: Ars Electronica, ce se desfăşoară la Linz, în Austria.

Lansarea proiectului a avut loc pe o scenă 3D imersivă, în decorul spectacolului mixed-reality SH4D0W. A fost analizat modul în care o nouă abordare a publicului va modela scena (digitală) de teatru din Europa şi nu numai, în anii următori. O nouă înţelegere a conceptelor şi relaţiilor dintre teatru, public, performance şi spaţiu este ceea ce constituie transformarea digitală a teatrului ca mediu. Publicul este invitat să facă schimb de idei cu participanţii despre posibilele aplicaţii viitoare ale conceptelor digitale în teatru şi despre modul în care doresc să se implice în dezvoltarea acestuia.

Din partea Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova, a participat la eveniment Alexandru Boureanu, managerul teatrului şi George Albert Costea, actor al Naţionalului craiovean şi coordonatorul proiectului în România. Din echipa face parte şi Ciprian Făcăeru, arhitect în realitatea virtuală şi mixtă, designer de experienţe digital augmentate şi interactive, cercetător new media. Proiectul ACuTe, care este co-finanţat de Uniunea Europeană, reuneşte 14 organizaţii europene de top din domeniul teatrului şi al cercetării, care au drept scop să dezvolte producţii de teatru experimental, folosind tehnologii de pionierat. Noile tehnologii includ roboţi, inteligenţă artificială şi "spaţiu imersiv de explorare ", fiecare urmând a fi testate de către diferite organizaţii pentru a încerca noi moduri de a produce spectacole, de a spune poveşti pe scenă şi de a determina publicul să interacţioneze şi să relaţioneze cu arta. Experimentarea va fi ghidată de conceptul inovator "testbed", nemaiîntâlnit până acum în artele spectacolului, şi va duce la diseminarea cunoştinţelor pentru a îmbunătăţi abilităţile sectoarelor mai largi ale teatrului şi artei spectacolului. Urmând modelul altor sectoare, ACuTe va crea un "TESTBED pentru zona culturală". Acest proces, o integrare interdisciplinară a tehnologiei digitale şi a co-creaţiei, va duce la testarea şi prototiparea noilor tehnologii în cadrul celor trei teme cheie ale proiectului: noile dramaturgii, stage design şi implicarea publicului. Organizaţiile partenere se vor împărţi în trei grupuri, care se potrivesc celor trei elemente de testare, pentru a facilita schimbul regional de cunoştinţe. Procesul de lucru va fi susţinut de o serie de rezidenţe ale experţilor, ateliere de formare şi sprijin pentru dezvoltarea capacităţii profesionale în integrarea profundă a tehnologiei în procesul de producţie teatrală pe termen lung. Elementul cheie al proiectului va fi găsirea unor modalităţi de co-creaţie pentru a ajunge la grupurile de public defavorizate şi pentru a ajuta sectorul să devină mai rezistent şi mai viabil post-COVID. În mod similar, obiectivul ACuTe este de a oferi o abordare structurată a dezvoltării digitale în acest sector, care a fost sporadică până în prezent. Proiectul ACuTE se derulează între 2022 şi 2025 şi este co-finanţat de Uniunea Europeană.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb