REVOLUŢIA DIN KAZAHSTAN Gaze scumpe, gaze lacrimogene

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 ianuarie 2022

Gaze scumpe, gaze lacrimogene

Violenţe în Kazahstan - cele mai ample proteste din ultimele decenii Zeci de protestatari, ucişi de Poliţie Banca Naţională a Kazahstanului a suspendat activitatea tuturor instituţiilor financiare În întreaga ţară a fost decretată starea de urgenţă Preşedintele kazah a cerut sprijin Rusiei, care a anunţat că se va consulta cu Kazahstanul şi cu ceilalţi aliaţi ai săi asupra unor posibile măsuri suplimentare pentru sprijinirea "operaţiunii antiteroriste" UE a cerut Rusiei să respecte suveranitatea şi independenţa Kazahstanului

Kazahstanul se confruntă, zilele acestea, cu cele mai ample proteste din ultimele decenii, generate de scumpirea preţurilor gazululi natural lichefiat (GPL).

Protestele au început duminică, în oraşul Janaozen, din vestul ţării, după care s-au extins spre Aktau, oraş situat pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî.

Conform presei locale, furia manifestanţilor, declanşată iniţial de scumpirea preţurilor gazului natural lichefiat, s-a îndreptat apoi împotriva fostului preşedinte Nursultan Nazarbaiev, în vârstă de 81 de ani, care a condus Kazahstanul din 1989 până în 2019 şi care îşi păstrează o mare influenţă în economie. Nursultan Nazarbaiev este considerat mentorul preşedintelui actual, Kassym-Jomart Tokaiev. Nazarbaiev este un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi a rămas preşedintele Consiliului de Securitate din ţară, însă Kassym-Jomart Tokaiev a anunţat miercuri că el exercită de-acum această funcţie.

Manifestaţiile neautorizate în prealabil de către autorităţi sunt interzise în Kazahstan, fostă republică sovietică autoritară, dar care este, totodată, cea mai mare economie din Asia Centrală.

Ieri, zeci de protestatari au fost ucişi de Poliţie, iar circa 2.000 - arestaţi pe străzile din Almatî, în timp ce încercau să cucerească clădiri administrative în Kazahstan, conform anunţului făcut de forţele de ordine. Mai multe transportoare blindate şi zeci de militari au intrat ieri dimineaţă în piaţa centrală din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, unde sute de manifestanţi protestau pentru a treia zi consecutiv împotriva guvernului, relatează Reuters, conform Agerpres.

Corespondenţii Reuters afirmă că, în timp ce forţele de ordine se apropiau de mulţimea de protestatari, s-au auzit focuri de armă. Ulterior, poliţia din cel mai mare oraş al ţării a afirmat, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax, preluată de Reuters, că zeci de participanţi la revoltă au fost "eliminaţi".

Agenţia de presă rusă TASS a citat Ministerul Sănătăţii kazah potrivit căruia, în timpul protestelor din Kazahstan au fost răniţi peste 1.000 de oameni, dintre care 400 sunt spitalizaţi. Postul public de televiziune din Kazahstan a anunţat că 12 poliţişti au murit în timpul ciocnirilor cu manifestanţii la Almatî.

Tot ieri, televiziunea de stat a informat că Banca Naţională a Kazahstanului a decis suspendarea tuturor operaţiunilor instituţiilor financiare din ţară. În plus, accesul la internet era întrerupt în mare parte din teritoriu.

De menţionat că manifestanţii s-au îndreptat şi către reşedinţa prezidenţială, pe care au incendiat-o. De miercuri, Kazahstanul a decretat stare de urgenţă pe întreg teritoriul ţării. Anterior, starea de urgenţă fusese decretată la nivel local, în principalele zone afectate de manifestaţii, Almatî, provincia Mangystau şi capitala Nur-Sultan.

Sprijin din partea OTSC

Preşedintele kazah, Kasîm-Jomart Tokaev, a cerut sprijin din partea Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianţă militară condusă de Rusia, din care mai fac parte Armenia, Belarusul, Kazahstanul, Kîrgîzstanul şi Tadjikistanul.

Premierul armean Nikol Paşinian, preşedinte în exerciţiu al OTSC, a confirmat ieri, pe Facebook, cererea de asistenţă din partea Kazahstanului şi a declarat că alianţa fostelor republici sovietice a trimis un efectiv neprecizat de forţe de menţinere a păcii, pe o durată determinată.

Totodată, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a declarat într-un comunicat difuzat pe Telegram: "O forţă comună de menţinere a păcii a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă a fost trimisă în Kazahstan pentru o perioadă limitată, în scopul stabilizării şi al normalizării situaţiei".

Secretariatul organizaţiei a precizat că principalele sarcini ale forţei OTSC trimise în Kazahstan vor fi protejarea obiectivelor militare şi publice importante, respectiv acordarea de ajutor forţelor de ordine locale.

Rusia a anunţat că se va consulta cu Kazahstanul şi cu ceilalţi aliaţi ai săi asupra unor posibile măsuri suplimentare pentru sprijinirea "operaţiunii antiteroriste" în desfăşurare în Kazahstan şi pentru deblocarea infrastructurilor critice ale acestei ţări unde continuă revoltele.

"Vedem ultimele evenimente petrecute în această ţară prietenă drept o tentativă inspirată din exterior de a submina securitatea şi integritatea statului prin forţă, folosind formaţiuni armate organizate şi instruite", semnalează într-o declaraţie Ministerul de Externe rus.

Un grup de manifestanţi a pătruns în clădirea principală a administraţiei din Almatî

Miercuri, un grup de manifestanţi a pătruns în clădirea principală a administraţiei din Almatî, scena unor proteste fără precedent. În ziua respectivă, Poliţia a tras cu grenade şi a utilizat gaze lacrimogene împotriva unei mulţimi de câteva mii de persoane, fără să reuşească să împiedice pătrunderea unor protestatari în clădire. Mai mulţi protestatari şi-au însuşit bastoane şi scuturi ale poliţiei.

Şi în noaptea de marţi spre miercuri, Poliţia a dispersat cu gaze lacrimogene o primă manifestaţie de circa 5.000 de persoane.

Preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev a susţinut că "bande teroriste" capturează clădiri, infrastructură şi arme. "'Este o subminare a statului şi, cel mai important, este un atac asupra cetăţenilor noştri care îmi cer să îi ajutăm urgent", a declarat Tokaev, ordonând protecţie guvernamentală pentru ambasadele străine şi pentru afacerile deţinute de companii străine în Kazahstan.

În întreaga ţară a fost decretată starea de urgenţă.

Guvernul a demisionat

Preşedintele kazah a acceptat, miercuri, demisia Guvernului condus de premierul Askar Mamin. Vicepremierul Alihan Smailov şi-a asumat rolul de premier interimar până la formarea unui nou Cabinet.

Guvernul a încercat, într-o primă etapă, fără succes, să-i calmeze pe protestatari, promiţând o reducere a preţului GPL, fixându-l la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru în regiune, comparativ cu 120 de tenge la începutul anului.

Televiziunea kazahă a relatat miercuri despre arestarea directorului unei uzine de tratare a gazului şi a unui alt responsabil din regiunea Mangystau, unde se află oraşul Janaozen. Aceştia sunt acuzaţi că au majorat preţul gazului "fără motiv".

Janaozen a fost în trecut scena celor mai sângeroase revolte care au zguduit Kazahstanul de la proclamarea independenţei sale, în 1991. În 2011, cel puţin 14 muncitori ai unui sit petrolier au fost ucişi atunci când poliţia a reprimat o manifestaţie împotriva condiţiilor de muncă proaste şi salariilor mici.

Regiunea Mangystau depinde de GPL ca principală sursă de carburant pentru maşini şi orice majorare a preţului duce la o creştere în lanţ a preţurilor produselor alimentare, deja mai mari de la începutul pandemiei de coronavirus.

UE îi cere Rusiei să respecte suveranitatea şi independenţa Kazahstanului

Uniunea Europeană i-a cerut ieri Rusiei să respecte suveranitatea şi independenţa Kazahstanului în contextul în care Rusia şi aliaţii săi trimit forţe de menţinere a păcii în ţara central-asiatică, unde manifestaţiile antiguvernamentale au degenerat în violenţe soldate cu zeci de morţi, relatează Reuters, conform Agerpres.

De asemenea, Comisia Europeană, executivul UE, a făcut un apel la reţinere, adresat tuturor părţilor.

"Violenţa trebuie să înceteze. Cerem reţinere tuturor părţilor şi o soluţionare paşnică a situaţiei. Evident, UE este pregătită şi dispusă să sprijine un dialog în ţară", a declarat un purtător de cuvânt al UE.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a afirmat că prezenţa trupelor străine în Kazahstan trebuie să fie privită cu prudenţă.

Pe de altă parte, Kazahstanul a anunţat joi că a suspendat temporar intrarea cetăţenilor străini în ţară, potrivit ambasadei kazahe în Uzbekistan, citată de agenţia de presă RIA.

Preşedintele kazah a luat o serie de măsuri de urgenţă, urmărind să stabilizeze activitatea serviciilor publice, transportului şi infrastructurii, să consolideze pregătirea forţelor de securitate şi să restabilească activitatea băncilor.

Exportul anumitor tipuri de produse alimentare a fost interzis în vederea stabilizării preţurilor. Liderul kazah a dispus crearea unui grup de investigaţie care să determine cauzele revoltelor şi să-i tragă la răspundere pe cei vinovaţi.

----------------------------------

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că personalul Ambasadei României la Nur-Sultan este în siguranţă, iar misiunea diplomatică a României în Kazahstan este în contact cu cei aproximativ 100 de cetăţeni români aflaţi în această ţară, în principal specialişti şi experţi angajaţi de companii private.

----------------------------------

Preţul uraniului creşte, în condiţiile în care Kazahstanul, cel mai mare producător mondial de profil, se confruntă cu proteste masive, conform Agerpres. Cotaţia uraniului a urcat miercuri cu aproape 8%, până la 45,25 dolari pentru o livră (o livră = aproximativ 0,5 kg), potrivit datelor furnizate de compania de analiză UxC.

Preţul uraniului este în creştere încă din septembrie 2021, cotaţiile înregistrând un avans de 24% în ultimele luni, în condiţiile în care investitorii mizează pe faptul că energia nucleară va cunoaşte o relansare pe măsură ce guvernele renunţă la combustibilii fosili.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. ""Protestatari kazahi care au intrat zilele trecute în în principala clădire a administrației din capitala economică Almatî au solicitat ruperea legăturilor cu Rusia, soluționarea problemelor economice, dar și susținerea Ucrainei,""(potrivit canalelor de Telegram „Proteste din Kazahstan” și „Kushtay”.)

    ""Dacă duminică protestatarii s-au arătat nemulțumiți de majorarea prețului la gaz și scumpirea produselor alimentare, după amplificarea mișcărilor, autorităților din Kazahstan le este solicitată eliberarea imediată a tuturor deținuților politici, demisia președintelui, condamnarea crimelor sovietice, părăsirea Uniunii Eurasiatice conduse de Rusia, condamnarea agresiunii militare a Moscovei împotriva Ucrainei și a anexării Crimeii, scriu mai multe publicații din Ucraina, dar și renumitul canal Nexta, cunoscut pentru popularitatea sa în creștere în perioada protestelor din Belarus.""(autor :Marin Gherman) 

    1. Bine, deci o revolutie colorata finantata de americani si executata de teroristii din Afganistan.

    Se încearcă înconjurarea Rusiei cu țări ostile acesteia și baze NATO. Doar cucerind Rusia SUA ar putea să facă față Chinei. Mulți protestatari sunt antrenați în țările vecine. Amintiți-vă de inexplicabila abandonare a armelor SUA în Afganistan.

    1. Si Iliescu a fost antrenat in tarile vecine dar nu i-a iesit cu "teroristii"" ca sa aiba "motiv"" rusii sa ne invadeze

      doar dacă ai prins ""Epoca de Aur"" ceaușistă poţi să ai idee de ce și cetăţenii chinezi și cei rusi sunt asa de cuminţi și se conformează "directivelor de partid -stat"" (nu e nici o diferenţă la ei intre partid și stat ...partidul e statul) ...""vox populi vox Dei"" nu se aplică si la ei deoarece conducătorii se cred Dumnezei și doar ""vocea"" pistolului mitraliera se pronuntă si decide "drepturile si libertăţile"" . (care a fost ultima "voce"" auzită de tovarășu'' și tovarășa ??)

      Rusia si China trebuie recucerita de catre proprii lor cetateni altfel vor fi nevoiti sa ""evadeze"" din propriile lor regimuri si granite.

    o tara bogata in care salariile reale sunt mai mici de 300 euro (chiar daca datele gov sunt masluite).

    Se vede nivelul de trai pe tinutele oamenilor, case si activitati zilnice ca media lunara a veniturilor nu sare de 300 euro 

    s em n a t co m en t ut ri cr e tine  

    ca sa intelegeti comparatie de preturi sarite... verificati cu uea.

    o tara bogata in uraniu gaze si petrol are un nivel de trai sub potenital pentru oamenii de rand. 

    ce nivel de trai au oamenii din uea? nici nu se compara. 

    Se vede din satelit diferenta intre statele prea oligarhice ce nu lasa sa curba putina avutie si in randurile claselor de jos. 

    oricum aramco a dat de paman cu preturile in 2020 in martie.. caci isi permitea sa piarda pe termen scurt ca pe urma sa castige pe termen lung. 

    Este cel mai mare monopol golbal... companie construita in parteneriat cu usa... a devenit astazi cea mai puternica companie de pe glob.... este mai mare ca cele mai bogate companii aflate in top pe bursa usa acum... dar nu se discuta asta la tv. 

    razboiul si revolutiile se dau cu petrol. 

    s e m n at co m en tu ri cre ti ne  

    mai tine minte cineva cand cu peste 1 an am spus atentie la "uranium"?

    ramane valabila si astazi afirmatia: atentie la "uranium" 

    "Romania a plasat o comanda ferma anul trecut - sa vedem daca comanda va mai fi onorata in parametrii initiali; sa vedem ce impact nominal se va transfera pe reteaua energetica din tara". 

    s em n a t co m e n tu ri c r e ti ne  

    misto titlu , cineva la Bursa chiar e inspirat!

    bravo ma 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb