Rezerva Federală a aprobat astăzi o a patra creştere consecutivă de 0,75% a dobânzii de referinţă şi a semnalat o potenţială schimbare a modului în care va aborda politica monetară pentru a reduce inflaţia, transmite News.ro.
Într-o mişcare pe care pieţele o aşteptau de săptămâni, banca centrală şi-a majorat rata dobânzii pe termen scurt cu 0,75%, până la un interval ţintă de 3,75%-4%, cel mai înalt nivel din ianuarie 2008.
Măsura a continuat cel mai agresiv ritm de înăsprire a politicii monetare de la începutul anilor 1980, ultima dată când inflaţia a crescut atât de mult.
Pe lângă anticiparea creşterii dobânzii, pieţele au aşteptat şi un limbaj care să indice că aceasta ar putea fi ultima majorare de 0,75 de puncte procentuale.
Mai exact, unii oficiali ai Fed, împreună cu economiştii şi strategii de pe Wall Street, în ultimele săptămâni, au vorbit despre "o încetinire" a politicii, care ar putea vedea o creştere a dobânzii cu jumătate de punct la întâlnirea din decembrie şi apoi câteva creşteri mai mici în 2023.
Acest limbaj nu a fost deschis, în declaraţia post-şedinţă a Comitetului Federal pentru Piaţa Deschisă de stabilire a dobânzilor, deşi a existat o modificare care ar putea indica o ajustare a politicii.
Declaraţia din această săptămână a extins limbajul anterior, potrivit căruia "creşterile dobânzilor vor fi adecvate".
Noul limbaj spune: "Potrivit Comitetului, creşterile continue ale intervalului ţintă vor fi adecvate, pentru a obţine o poziţie de politică monetară suficient de restrictivă pentru a readuce inflaţia la 2%, în timp".
Declaraţia a reiterat că schimbările de politică vor ţine cont de înăsprirea cumulativă a politicii monetare, de decalajele cu care politica monetară afectează activitatea economică şi inflaţia, precum şi de evoluţiile economice şi financiare.