• Declinul a fost compensat de creşterea valorii rezervei în aur
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au scăzut cu 56,8 milioane de euro în februarie 2007 comparativ cu luna precedentă, însă declinul acestora a fost compensat, în mare parte, de creşterea valorii rezervei în aur a instituţiei. Ca urmare, rezervele internaţionale deţinute de Banca Naţională au scăzut cu numai un milion de euro în februarie comparativ cu ianuarie, ajungând la 23,37 miliarde de euro. Raportat la februarie anul trecut, rezerva internaţională a cunoscut o creştere de 21%.
Reducerea din februarie a rezervei valutare a Băncii Naţionale a fost rezultatul unor ieşiri de valută de 327,7 milioane de euro, mai mari decât intrările, care s-au situat la 315,9 milioane.
La capitolul ieşiri, BNR a menţionat plăţile ratelor şi dobânzilor scadente la datoria publică externă directă şi garantată de Ministerul Finanţelor Publice, modificarea rezervelor minime obligatorii în valută constituite de băncile comerciale, comisioanele bancare şi altele.
Specialiştii exclud posibilitatea ca scăderea rezervei valutare să fi fost şi rezultatul unor intervenţii ale Băncii Naţionale pe piaţa valutară interbancară pentru susţinerea leului (adică vâzarea de euro pentru lei). În cele mai recente declaraţii ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, acesta spunea că banca centrală nu a mai intervenit pe piaţa valutară din septembrie 2005. BNR practică o politică de "flotare controlată a cursului de schimb".
Intrările de 315,9 milioane de euro au fost reprezentate de venituri din administrarea rezervei internaţionale, modificarea rezervelor minime obligatorii în valută constituite de băncile comerciale, cedări de valută la rezerva statului şi altele.
Chiar dacă rezerva de aur s-a menţinut, luna trecută, la 104,7 tone, valoarea sa a crescut ca urmare a evoluţiilor preţurilor internaţionale ale aurului. Astfel, valoarea rezervei de aur a fost, în februarie, de 1,728 miliarde de euro, în creştere cu 47,6 milioane de euro, adică 2,8% comparativ cu luna precedentă şi cu 9,5% faţă de februarie anul trecut.
Plăţile scadente în contul datoriei publice externe directe şi garantate de Ministerul Finanţelor Publice, pînă la sfârşitul anului, se ridică la 935 milioane de euro.