Rezervele valutare ale României au scăzut în octombrie cu 1,4 miliarde de euro

A.S.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 noiembrie 2011

Rezervele valutare la Banca Naţională a României au scăzut cu 1,42 miliarde de euro, de la 33,62 miliarde de euro, la 30 septembrie 2011, la 32,198 miliarde de euro, la sfârşitul lunii octombrie. Banca Centrală a precizat într-un comunicat de presă că "majorarea în luna septembrie a rezervelor valutare cu circa 1,1 miliarde euro şi scăderea aces-tora în luna octombrie cu 1,4 miliarde euro exprimă variaţiile ratelor de schimb ale dolarului american, lirei sterline şi yen-ului japonez faţă de euro şi fluctuaţiile fluxurilor de capital cu impact asupra rezervelor minime obligatorii în valută ale instituţiilor de credit".

Analistul Dragoş Cabat, vicepreşedintele CFA, ne-a declarat: "În condiţiile în care plăţile scadente aferente datoriei publice în valută au fost în luna octombrie de numai 114 milioane euro, ieşirile de sume din rezerva valutară de 1,8 miliarde de euro se datorează în opinia mea mai ales reevaluării deţinerilor de obligaţiuni de stat ale diverselor ţări.

De altfel, acestea deţin cea mai importantă pondere din rezerva valutară, de aproximativ 27 miliarde euro, fiind urmate la mare distanţă de valoarea aurului aflat în rezervă şi depozitele la bănci străine (ambele în valoare de 3,5 - 4 miliarde euro). O altă componentă care influenţează fluctuaţia rezervei valutare este cursul de schimb faţă de euro al celorlalte monede principale care constituie rezerva valutară (dolari, yeni şi lire sterline), dar impactul acesteia este mai redus. În plus, ieşirile de valută datorate micşorării sumelor deţinute de băncile mamă la sucursalele din România au impact şi asupra rezervei BNR, prin diminuarea rezervelor minime obligatorii la valută. Deşi BNR nu face public în mod explicit impactul fiecarui element enunţat mai sus asupra variaţiei rezervei valutare, din ponderile în rezerva valutară cred că ordinea importanţei este: reducerea valorii titlurilor de stat străine, ieşirile datorate reducerii RMO la valută, plăţile la datoria publică, variaţia cursului euro faţă de celelalte valute".

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,092 miliarde de euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 octombrie 2011 au fost de 36.290 milioane euro, faţă de 37.642 milioane euro la 30 septembrie 2011. Plăţile scadente în luna noiembrie 2011 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 292 milioane euro.

Dragoş Cabat, vicepreşedintele CFA: "Ieşirile de sume din rezerva valutară de 1,8 miliarde de euro se datorează, mai ales, reevaluării deţinerilor de obligaţiuni de stat ale diverselor ţări".

Ieşirile de 1,8 miliarde de euro, în luna octombrie, au reprezentat, potrivit BNR, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută, plăţi din contul Comisiei Europene şi altele, iar intrările de 383 milioane euro au reprezentat modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.

Vasilescu: Ieşirile de capital din România, cauza scăderii rezervei

Rezervele valutare au scăzut în octombrie în principal din cauza ieşirilor de capital din România, care au afectat rezervele minime obligatorii în valută constituite de bănci, a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, evitând să comenteze dacă banca centrală a şi vândut valută. Adrian Vasilescu a spus: "În comunicatul de azi (n.r. ieri) privind rezervele internaţionale ale Romaniei vedem o scădere a valorii toale cu 1,352 milliarde euro, practic, de la 37,642 miliarde euro la 36,290 miliarde euro. Această scădere intervine după ce, cu o lună în urmă, septembrie faţă de august, înregistrasem o creştere cu 876 milioane euro. De unde vine această variaţie? Este un caz semnificativ de ceea ce înseamnă efectele crizei globale, sau şocurile crizei globale, asupra indicatorilor economici din România. În primul rând, criza a produs fluctuaţii semnificative în împrejurările din lunile din urmă privind cel puţin trei valori: ratele de schimb euro/dolar, euro/yen, euro/franc elveţian şi euro/lira serlină, în al doilea rând fluxurile de capital în general în regiune şi în special în România, cu ieşiri şi intrări, fluctuaţii mari de la o lună la alta, şi în al treilea rând desele modificări ale valorii aurului".

Rezerva internaţională a României este calculată şi exprimată în totalitate în euro, dar BNR împarte această rezervă, în proporţii diferite, în euro, în dolari, franci, lire sterline.

Adrian Vasilescu a mai spus: "Deci, iată ce figuri ne face cursul euro/dolar. La sfârşitul lui august a fost 1,44 dolari/euro, la finele lui septembrie 1,34 dolari/euro şi la finele lui octombrie 1,39 dolari/euro. Dincolo de aceste valori de la fine de lună, au intervenit variaţii procentuale mari în cursul lunilor respective, practic între 6 şi 8%, niveluri care, de regulă, sunt uzuale pentru intervale de un an. În aceste condiţii, dolarul s-a apreciat în septembrie, şi a avut o contribuţie la creşterea de atunci, şi s-a depreciat în octombrie, având o anumită determinare în scăderea volumului rezervei".

Oficialul BNR spune că luna octombrie reprezintă o bună oglindă a ceea ce înseamnă efectele crizei, chiar dacă evoluţii abrupte ale rezervelor s-au înregistrat şi în alte luni, însă atunci cauzele erau legate de împrumuturi sau rambursări efectuate de Ministerul Finanţelor Publice.

Adrian Vasilescu a mai declarat: "De pildă, în luna iunie, am avut o creştere cu 1,611 miliarde euro, dar această creştere a avut o singură cauză majoră, o intrare determinată de emisiunea de obligaţiuni a MFP, de 1,5 miliarde euro. În iulie, am avut o scădere de 1,426 miliarde euro, având şi ea ca determinantă o singură cauză majoră, o plată scadentă în contul daioriei externe în iulie, mai mare decât de obicei. În octombrie, însă, scăderea de 1,35 miliarde euro are cele două cauze majore, care ţin de criză, atenuate uşor de creşterea valorii aurului".

Consilierul Guvernatorului Băncii Centrale a arătat că şi evoluţia valorii aurului şi-a pus o amprentă consistentă pe dinamica din acest an a rezervelor internaţionale a României, având de la începutul anului până la finele lui octombrie o cotribuţie pozitivă de peste 800 milioane euro.

Adrian Vasilescu a precizat că scăderea rezervei valutare, după o creştere, ar putea să trezească foarte multe întrebări şi banca centrală doreşte să lămurească lucrurile din start, dar nu dorit să comenteze dacă BNR a intervenit pe piaţa valutară şi a vândut valută, invocând practica de a nu comenta aceste aspecte, instituită de câţiva ani.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. valoroarea rezervei in $ ( cca 9 mld) deci scadere de aprox. 241,59 mil echivalent euro la 31 oct., rezulta ca : 1,352 - 0.24159 - 0,114(plati datorii) = 0.99641mld EURO iesiri din capitalul (RMO) subsidiarelor bancilor ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb