Rezervele valutare de la Banca Naţională a României (BNR) au cres-cut, luna trecută, la 31,28 miliarde euro, de la 30,82 miliarde euro în februarie, conform datelor instituţiei.
BNR subliniază: "În cursul lunii (n.r. martie) au avut loc următoarele operaţiuni:
Intrări de 1.389 milioane euro reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene şi altele;
Ieşiri de 932 milioane euro reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele".
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la aproape 3,62 miliarde euro, la finalul lunii trecute.
Aproape 60% din rezerva de aur a ţării noastre se află în custodie la Banca Angliei, după cum ne-au spus, recent, reprezentanţii BNR.
Aceştia ne-au precizat: "Din totalul cantităţii de aur, aproximativ 41% se află în ţară, iar diferenţa se află în custodie la Banca Angliei. Plasarea unei părţi din rezerva de aur în străinătate, în principal la Londra, se regăseşte şi în cadrul politicilor altor bănci centrale".
În ultimii ani, tot mai multe bănci centrale au anunţat că-şi repatriază aurul. Printre ţările care au luat astfel de măsuri se numără Austria, Olanda şi Germania.
Rezervele internaţionale ale ţării noastre (valute plus aur), la 31 martie 2016, se cifrau la 34,9 miliarde euro, faţă de circa 34,6 miliarde euro, la 29 februarie 2016.
Potrivit BNR, plăţile scadente pentru luna în curs, în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 203 milioane euro.