Rezultate în creştere pentru ROCA Industry în S1 2024: Business cumulat de 314,5 mil. RON, EBITDA cu 75,2% peste valoarea din S1 2023 şi profit net cumulat de 4,5 mil. RON

A.F.
Piaţa de Capital / 20 august

Business cumulat de 314,5 mil. RON, EBITDA cu 75,2% peste valoarea din S1 2023 şi profit net cumulat de 4,5 mil. RON

ROCA Industry, primul holding industrial din România, specializat în producţia de materiale de construcţii, listat pe piaţa principală BVB sub simbolul ROC1, a înregistrat în primul semestru din 2024 o cifră de afaceri la nivel cumulat de 314,5 milioane RON, conform raportului financiar aferent primelor şase luni ale anului, conform unui comunicat remis redacţiei.

Astfel, veniturile companiilor din cadrul holdingului au crescut cu 9,5% comparativ cu S1 2023, în pofida unui context de piaţă dificil pentru piaţa materialelor de construcţii. Holdingul, deţinut majoritar de compania de private equity ROCA Investments, reprezintă un pilon strategic al acesteia, conceput pentru a crea valoare în economie prin consolidarea şi modernizarea capacităţilor de producţie locale, având ca obiectiv creşterea competitivităţii industriei naţionale.

În raport cu rezultatele obţinute în S1 2023, ROCA Industry a înregistrat evoluţii pozitive şi la nivelul profitului operaţional, EBITDA cumulată la nivelul întregului holding atingând valoarea de 36,3 mil. RON (marjă EBITDA de 11,5% din cifra de afaceri), reprezentând o creştere de 75,2% vs S1 2023. Totodată, în prima jumătate a lui 2024, holdingul a înregistrat un profit net cumulat ce însumează 4,5 milioane RON.

Rezultatele evidenţiază o strategie adaptată la dinamica pieţei şi axată pe factori de creştere care generează rezultate stabile, indiferent de ciclurile şi provocările din sectorul construcţiilor. În acest sens, echipa de management ROCA Industry aplică, încă din 2022, o strategie multi-dimensională, bazată pe optimizarea operaţională, dezvoltarea canalelor de distribuţie, diversificarea portofoliului şi extinderea canalelor de export.

Din punct de vedere al lichidităţii, vizibilitatea oferită de listarea ROCA Industry pe piaţa bursieră reglementată în prima jumătate a anului şi semnarea contractului cu BRK în calitate de market maker, au generat o evoluţie pozitivă în volumele zilnice de acţiuni tranzacţionate. Astfel, în perioada 11 martie-31 iulie 2024 (eliminând tranzacţiile tip Deal), volumul tranzacţionat a fost de 1,17 mil. acţiuni, cu o medie zilnică de 12,1 mii acţiuni, comparativ cu valorile din aceeaşi perioadă a anului 2023 - 279,2 mii acţiuni, respectiv o medie zilnică de 3,4 mii acţiuni tranzacţionate. În semestrul 1 al anului 2024, holdingul a atins un record de volum zilnic tranzacţionat, ajungând la 580.000 de acţiuni, îndeplinindu-şi astfel promisiunea făcută acţionarilor în privinţa lichidităţii acţiunilor după transferul pe piaţa reglementată a BVB.

"Performanţele din primul semestru al anului confirmă eficienţa strategiei noastre, chiar şi într-un context de piaţă dificil şi continuu imprevizibil. Realizările, pe care le atribuim în primul rând echipei performante de management, demonstrează nu doar capacitatea rapidă de răspuns şi adaptare prin eficientizare operaţională la schimbările de piaţă, dar şi valoarea adăugată a modelului de holding ROCA Industry. În esenţă, un sistem integrat de companii, aflat sub un management profesionist cu focus pe strategii transformaţionale eficiente, este mai rezilient în faţa fluctuaţiilor economice şi generează, împreună, performanţă," a declarat Ionuţ Bindea, CEO ROCA Industry.

Conform datelor prezentate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză în luna iunie 2024, în primul trimestru al anului 2024 activitatea industrială s-a contractat cu 2,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Un alt indicator predictiv cu impact direct în sectorul construcţiilor, este numărul de autorizaţii de construcţii emise, care, în primul semestru al anului 2024, a înregistrat o scădere cu 1,3% faţă de S1 2023, conform datelor furnizate de INSSE.

Din punct de vedere operaţional, modelul de business al ROCA Industry generează o evoluţie de tip J-Curve, care prevede o perioadă iniţială de integrare şi ajustare înainte de a începe o fază de creştere semnificativă. Această strategie implică, la început, o etapă de investiţii şi optimizare care poate afecta temporar performanţele, dar care pregăteşte terenul pentru o expansiune accelerată şi sustenabilă.

Evoluţii pozitive în toate companiile ROCA Industry

Conform rezultatelor financiare cumulate, în primele 6 luni ale acestui an, toate companiile holdingului ROCA Industry înregistrează evoluţii pozitive la nivel cifrei de afaceri.

BICO Industries (60% deţinere), cel mai important producător de plasă din fibră de sticlă din Europa de Est şi al treilea ca mărime din UE, a raportat o cifră de afaceri de 85,3 milioane RON, înregistrând o creştere de 8,8% faţă de S1 2023. În plus, EBITDA a ajuns la 11,6 milioane RON, o creştere de 398,2% în profitul operaţional. Această performanţă a fost posibilă datorită optimizării proceselor şi creşterii vânzărilor produselor cu cea mai mare marjă din portofoliu.

EVOLOR (100% deţinere), unul dintre principalii jucători în industria vopselelor şi lacurilor, a atins o cifră de afaceri de 53,7 milioane RON, înregistrând o creştere de 8,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2023. EBITDA a fost de 5,9 milioane RON în primul semestru al anului, în scădere ca urmare a investiţiilor semnificative realizate de companie pentru a susţine scalarea şi extinderea operaţiunilor.

Eco Euro Doors (deţinere 100%) şi Workshop Doors, (deţinere 70% din februarie 2024), companii în curs de fuziune, raportează pentru S1 2024 o cifră de afaceri de 54,7 milioane RON. EBITDA s-a ridicat la 12,7 milioane RON, marcând astfel o creştere de 75,6% comparativ cu S1 2023.

DIAL (100% deţinere), companie specializată în producţia de produse din fir metalic, a înregistrat o creştere semnificativă a cifrei de afaceri, de 44,3%, atingând 41,3 milioane RON. În plus, EBITDA a avut o creştere de 90,4% faţă de primul semestru al anului trecut, ajungând la 5,1 milioane RON. Această evoluţie este rezultatul implementării unei strategii comerciale eficiente, care a inclus lansarea de produse noi, valorificarea şi extinderea canalelor de vânzări, cu un accent deosebit pe dezvoltarea exporturilor.

ELECROPLAST (deţinere 99,99% din iulie 2023), unul dintre cei mai importanţi producători de cabluri electrice, ajunge o cifră de afaceri de 79,6 milioane RON, indicând o creştere de 2,8%. EBITDA a atins valoarea de 4,7 milioane RON, rezultate ce arată o creştere cu 56,1% faţă de rezultatele din 2023.

Holdingul ROCA Industry deţine, direct şi indirect, un număr de 9 jucători cu prezenţă semnificativă pe piaţa construcţiilor: BICO Industries (primul şi cel mai mare producător naţional de plasă din fibră de sticlă şi singurul producător autohton de armături din fibră de sticlă), EVOLOR (unul dintre cei mai mari jucători din industria de producţie de vopsele şi lacuri), ECO EURO DOORS (cel mai mare producător român de uşi destinate construcţiilor rezidenţiale), WORKSHOP DOORS (al doilea cel mai mare producător român de uşi destinate construcţiilor rezidentiale), DIAL (producător de produse din fir metalic), ELECTROPLAST (unul dintre cei mai importanţi producători de cabluri electrice), precum şi producătorii de fibră de sticlă Terra, Europlas şi Iranga, prin intermediul BICO Industries.

Opinia Cititorului ( 9 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Cum sa ai doar 1,4% profitul net ( 4.500.000 lei ) raportat la cifra de afaceri de 314.500.000 lei?

    voi va faceti ca lucrati deocamdata? 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. cine ti-a spus tie ca din postura de ACTIONAR vei face bani cu aceasta companie?

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      cine ti-a spus tie ca sunt actionar acolo?

      eu nu investesc in astfel de companii mai ales daca este si vizental acolo. 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      de tine desteptul, ci de postura de actionar. daca cineva oricine ar deveni actionar la aceasta firma, cum ar putea face bani? avand in vedere informatiile expuse de tine. ai sarit repede la beregata mea desi eram in aceeasi barca. super, roman adevarat!

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    alea de pe la bico industries ce s-a mai auzit? Liviu Stoleru de ce a plecat totusi?

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Ce s-a intamplat la Bico?

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      pe net despre urmaririle penale de acolo

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    nici macar 1 mil eur profit...

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Iar astia cu povestile lor… de niste directori independenti in board-ul lor n-au auzit? Sunt la ani lumina distanta de ceea ce inseamna bunele practici la companiile serioase si asta se vede in rezultatele lor…. pare ca au castigat la jackpot cu noua companie de usi, bico merge bine si cu toate astea cand tragi linie profit de doar cateva meleoane RON? La astia mereu piata e dificila, sa vezi cand vine criza ce va fi…

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4922
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2248
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8431
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.3531

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb