Grupul Erste a raportat pentru primele nouă luni din acest an o pierdere de 1,484 miliarde de euro, pe fondul costurilor de risc provizionate pentru reducerea portofoliului de credite neperformante, inclusiv pentru România, se arată în raportul financiar al grupului remis azi redacţiei.
Venitul net din dobânzi al grupului bancar Erste din trimestrul trei a coborât la 3,369 miliarde euro faţă de 3,515 miliarde euro în trimestrul trei din 2013, în mare parte din cauza dobânzii scăzute şi efectele conversiei valutare iar veniturile nete din taxe şi comisioane au urcat la 1,372 miliarde euro de la 1,343 miliarde euro în aceeaşi perioadă de anul trecut, datorită rezultatelor îmbunătăţite din managementul activelor.
Rezultatele financiare nete înregistrate de Erste din tranzacţii şi valoarea ajustată au coborât la 166,5 miliarde euro, de la 184,2 miliarde euro în trimestrul trei din 2013.
Venitul din operaţiuni a însumat 5,117 miliarde euro, în scădere cu 2,8% de la 5,263 miliarde euro în aceeaşi perioadă din 2013.
"Rezultatele din primele nouă luni din 2014 sunt în linie cu estimările pe care le-am făcut în vara acestui an ", a explicat Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank AG, cu ocazia prezentării rezultatelor din primele nouă luni din 2014.
"Am trecut cu succes evaluarea calităţii activelor (AQR) şi testul de stres derulate de Banca Centrală Europeană şi Autoritatea Bancară Europeană (EBA), în pofida faptului că scenariile utilizate pentru unele dintre pieţele noastre de baza din Europa Centrală şi de Est - în special pentru Republica Cehă şi Croaţia - au fost mai dure comparativ cu cele din sudul sau vestul Europei. În prezent, nu anticipăm constituirea de provizioane de risc suplimentare. Am reuşit să ne reducem portofoliul de credite neperformante cu peste un miliard euro faţă de anul trecut şi am înregistrat o îmbunătăţire semnificativă a calităţii portofoliului de credite pentru al cincilea trimestru consecutiv. În pofida unei diminuări uşoare, estimările de creştere economică pentru regiunea noastră sunt în continuare de două ori mai ridicate decât cele pentru zona euro, ceea ce va permite portofoliului nostru solid de credite să crească din nou, după o lungă perioadă de timp. Având în vedere că baza noastră de capital depăşeşte aşteptările, estimăm că rata capitalului comun de rang 1 se va situa confortabil peste pragul de 10% la sfârşitul acestui an", a încheiat Treichl.
Cheltuielile administrative generale s-au diminuat cu 4,8%, la 2,783 miliarde euro faţă de aceeaşi perioadă din 2013 când a fost înregistrată valoarea de 2,924 miliarde euro, în principal datorită reducerii cheltuielilor de personal ca urmare a scăderii numărului mediu de salariaţi (în urma vânzării Erste Bank Ucraina şi a programului de măsuri de restructurare în România). Această evoluţie a determinat raportarea unui profit operaţional de 2,333 miliarde euro în scădere cu 0,2% faţă de 2,338 miliarde euro în primele nouă luni din 2013, şi a unui raport cost/venit îmbunătăţit, de 54,4%, faţă de 55,6% în 2013.
În conformitate cu estimările privind majorarea costurilor de risc în acest an, anunţate pe trei iulie 2014, pierderea netă din reevaluarea activelor financiare neevaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere s-a majorat cu 34,5%, la 1,674 miliarde euro, respectiv 175 puncte de bază în raport cu nivelul mediu al împrumuturilor către clienţi faţă de 1,245 miliarde euro în 2013, respectiv 120 puncte de bază. Această evoluţie s-a înregistrat în principal pe fondul costurilor de risc suplimentare din România, determinate de reducerea accelerată a creditelor neperformante, deja anunţată. Rata creditelor neperformante s-a diminuat semnificativ în primele nouă luni din 2014, la 8,9% faţă de 9,6% la 31 decembrie 2013, datorită vânzării cu succes a creditelor neperformante din România. Rata de acoperire a creditelor neperformante s-a îmbunătăţit semnificativ, la 68,8% faţă de 63,1% la 31 decembrie 2013.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Brutul în data de 30.10.2014, 11:50)
Erste adevarat ca se topeste incet, incet aceasta banca, domnule Bestea?.