Rezultatele alegerilor europarlamentare zdruncină scena politică

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 27 noiembrie 2007

Cozmin Guşă

Cozmin Guşă

PIN votat de 2,43% din electorat, Guşă "out"

Preşedintele Partidului Iniţiativa Naţională (PIN), Cozmin Guşă a demisionat, ieri, din funcţia de lider al formaţiunii pe care a înfiinţat-o.

Domnia sa a precizat că va rămâne în continuare membru al PIN, dar că nu ştie dacă va mai candida pentru "şefia" partidului la viitoarele alegeri, stabilite pentru 15 decembrie. Cozmin Guşă a delegat atribuţiile de preşedinte, vicepreşedintelui Lavinia Şandru şi secretarului general Valeriu Bordei. "Conform statutului PIN, chiar dacă obţineam 20% la alegeri tot trebuia să plec. Rezultatele alegerilor europarlamentare nu reprezintă semnalul pentru o reformă a clasei politice", ne-a explicat Cozmin Guşă. Potrivit Biroului Electoral Central (BEC), PIN a obţinut 2,43% din voturi.

PRM ameninţă cu retragerea din Parlament

Liderul Partidului România Mare (PRM), Corneliu Vadim Tudor a anunţat, duminică seara, că va demisiona din Parlament, ca urmare a "furtului" la care a fost supus PRM la alegerile europarlamentare.

"Vineri va avea loc Congresul extraordinar al partidului şi voi cere tuturor parlamentarilor PRM să demisioneze din Legislativ. Cine va refuza, va rămâne în Parlament doar ca independent. Cine vrea să mă urmeze va avea garanţia că la alegerile de la anul va intra în Parlament", a subliniat domnia sa. Decizia senatorului a fost determinată de scorul obţinut de PRM la alegerile pentru europarlamentare, 4,15%, pus pe seama complicităţii ambasadorului american Nicholas Taubman, dar şi a "infractorilor" Vasile Blaga, Mircea Geoană sau Călin Popescu Tăriceanu. "Nu vreau să fiu coleg de Parlament cu infractorii. Îmi voi apăra ţara din afara Parlamentului. Un om curat ca mine nu rămâne în cocina porcilor", a mai spus liderul PRM. Deocamdată, nici liderul partidului şi nici parlamentarii nu şi-au depus demisiile. Biroul Permanent al PRM a decis excluderea Danielei Buruiană din partid deoarece "este calul troian" al SRI în partid. "Am cerut demisia lui Bolcaş, care e vinovat de situaţia partidului", a declarat doamna Buruiană.

Potrivit BEC, PRM a obţinut 4,15% din voturile valabile exprimate.

PC "îşi linge rănile" şi continuă lupta

Partidul Conservator (PC) se va lupta în continuare cu "gândurile de dictatură" ale preşedintelui Traian Băsescu şi va analiza, joi, în cadrul biroului politic, rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European, a declarat, Dan Voiculescu, preşedintele PC, la finalul primelor rezultate.

"Noi, acest partid care oricum nu este de 1% sau 2% cum vor unii să ne considere mic, dar puternic, vom demonstra că în România nu mai este posibilă dictatura".

"În varianta în care nu vom reuşi să trecem pragul, rămânem în continuare în bătălia politică, în continuare punem o problemă care este a românilor, problema stabilităţii politice în România", a explicat Dan Voiculescu.

PC îşi propuse să obţină 7% din voturi. Liderul conservatorilor anunţase că liderii de organizaţii care nu vor obţine 5%, vor trebui să suporte "cele mai dure sancţiuni". Domnia sa, a anunţat că, în cazul unui eşec, ia în calcul varianta demisiei.

Potrivit BEC, conservatorii au obţinut 2,93% din voturi.

Becali: Asta este, suntem un partid mic!

Preşedintele PNG-CD, Gigi Becali s-a declarat dezamăgit de rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European, dar a apreciat că partidul său nu a obţinut un procentaj dezonorant.

"Asta este, suntem un partid mic. Eu cred că la alegerile pentru Parlamentul European au câştigat partidele mari, cu primari, prefecţi, consilieri locali, care au mobilizat oamenii la vot. Dacă ar fi venit lumea la vot în marile oraşe, altul ar fi fost scorul. Într-un fel, ar trebui să fim bucuroşi pentru că PNG a obţinut un scor mai mare decât PIN, PC sau PNŢCD", a subliniat Gigi Becali.

Preşedintele PNG a mai spus că ia în calcul ieşirea de pe scena politică doar dacă partidul său nu va accede la guvernare la alegerile parlamentare din anul 2008 şi a menţionat că "PNG-CD nu se va desfiinţa în nici o situaţie".

Potrivit BEC, partidul lui Becali a obţinut 4,86% din voturile alegătorilor.

PSD: "Liniştea dinaintea furtunii"

Liderul PSD, Mircea Geoană a declarat, luni, că partidul său are nevoie de linişte şi că rezultatele obţinute la alegerile pentru Parlamentul European sunt mulţumitoare, pentru această perioadă.

"Speram într-un scor mai bun, nu sunt, însă rezultate de natură să ne dezamăgească. După trei ani de frământări interne, este un scor mulţumitor", a susţinut Geoană. Nicolae Văcăroiu, preşedintele Senatului a subliniat că vina pentru rezultatele obţinute la euroalegeri aparţine tuturor, iar cauza principală este generată de disputele din interiorul partidului. Domnia sa a precizat că va urma o analiză în partid, probabil în cadrul Consiliului Naţional şi, în funcţie de hotărârile acestuia, este posibil să aibă loc un congres extraordinar.

PSD va declanşa, potrivit purtătorul de cuvânt, Cristian Diaconescu, o evaluare la nivelul tuturor organizaţiilor privind rezultatele la alegerile europarlamentare, o primă analiză fiind deja făcută în cadrul Biroului Permanent Naţional de luni.

Potrivit BEC, social-democraţii s-au clasat pe locul secund, după PD, cu un procentaj de 23,14%.

PD triumfă şi propune reducerea cu 15% a numărului de parlamentari

Preşedintele Partidului Democrat (PD), Emil Boc a declarat, ieri, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional, că formaţiunea sa şi-a îndeplinit obiectivul politic fixat şi că, PD va depune în Parlament, în cursul zilei de azi, proiectul de lege pentru alegerea parlamentarilor, în acelaşi mod în care sunt aleşi şi primarii.

Potrivit lui Boc, proiectul de lege al PD prevede o diminuare a numărului de parlamentari la 381, ceea ce înseamnă o reducere cu 15% a numărului de deputaţi şi senatori.

"Evident că întotdeauna este loc şi de mai bine. Pe viitor am putea propune un proiect de revocare a mandatului de parlamentar", a precizat liderul democrat.

Filialele PD care au obţinut rezultate nesatisfăcătoare la alegerile de dumincă vor fi, potrivit secretarului executiv al PD, Vasile Blaga, subiectul unei analize "extrem de serioase", care s-ar putea încheia cu o serie de sancţiuni.

Potrivit BEC, democraţii au obţinut 28,78% din voturi şi sunt lideri în topul preferinţelor alegătorilor.

PLD a trecut cu bine "primul hop" şi ameninţă Guvernul Tăriceanu cu moţiunea de cenzură

Liderul PLD, Theodor Stolojan a declarat că este foarte încântat de rezultatele obţinute de partidul său la alegerile pentru europarlamentare. Potrivit acestuia, liberalismul de dreapta va avea "un viitor frumos", iar rezultatele bune se datorează entuziasmului membrilor de partid. "Noi suntem foarte mulţumiţi de rezultatele alegerilor pentru Parlamentul Europeam, mai ales că am reuşit să depăşim ca număr de voturi PNL în unele judeţe", a declarat Gheorghe Flutur, preşedintele executiv al PLD.

Stolojan a ţinut să reafirme intenţia formaţiunii sale de a depune, "până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare", o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Tăriceanu şi că va rămâne în fruntea partidului şi după ce îşi va prelua mandatul de parlamentar european.

Potritiv BEC, pelediştii au obţinut 7,78% din voturile alegătorilor.

PNL revine în forţă

Partidul Naţional Liberal (PNL) a obţinut la euroalegeri un scor care a depăşit toate aşteptările liberalilor. Aceştia vor ajunge, în curând, să domine scena politică a ţării, susţine Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele PNL şi primul ministru al României.

"Rezultatele indică un drum de revitalizare şi reînoire a PNL.

Am ridicat ştacheta, dar vă asigur că la alegerile locale vom depăşi aceste rezultate şi vom ajunge să dominăm scena politică", a declarat Tăriceanu, la aflarea primelor rezultate. Domnia sa a precizat că succesul PNL se datorează, în bună parte, proiectelor implementate de liberali din ultimii trei ani.

Potrivit BEC, liberalii lui Tăriceanu au obţinut 13,45% din voturile alegătorilor şi ocupă locul al treilea în topul preferinţelor alegătorilor.

Solidaritatea maghiară pe plan extern

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) a obţinut, potrivit BEC, 5,52% din voturi, în timp ce, episcopul reformat Laszlo Tokes a obţinut un scor de 3,43% la alegerile europarlamentare.

Marko Bela a declarat că formaţiunea sa va colabora cu toţi europarlamentarii care sunt dispuşi să îndeplinească angajamentele asumate de UDMR şi i-a urat epicopului Laszlo Tokes "succes" în Parlamentul European şi să realizeze ceea ce a promis.

Laszlo Tokes a declarat luni că, în pofida acuzaţiilor de dezbinare a comunităţii maghiare care i s-au adus, el rămâne membru al UDMR iar victoria sa pentru Parlamentul European este şi victoria UDMR-ului.

Prezenţa slabă la alegerile europarlamentare, cauzată de politica internă

Slaba prezenţă, de sub 30%, la alegerile europarlamentare de duminică a fost cauzată de politica noastră internă. Giorgio Ficarelli, coordonatorul echipei PHARE de tranziţie pentru România, a declarat ieri, într-un seminar organizat de Delegaţia Comisiei Europene în România: "Ca şi în alte ţări, prezenţa la vot a fost slabă, deşi România este percepută ca euro-optimistă.

Nu cred că acest lucru reflectă lipsa de preocupare a românilor faţă de problemele europene, ci mai degrabă atitudinea faţă de politica internă\".

Domnia sa a ţinut să sublinieze că la fel s-a întâmplat şi în alte state membre. Problemele de politică internă au primat în faţa celor europene. Peste tot, s-a reflectat lipsa de preocupare a populaţiei faţă de marile teme europene. Comisia Europeană va trebui să analizeze un alt mod de organizare a alegerilor parlamentare, astfel încât acestea să nu mai reprezinte un barometru înainte de alegerile parlamentare din statele membre, a mai spus Giorgio Ficarelli.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Mi-a placut foarte mult articolul despre alegeri europarlamentare.

    Scris corect fara patima si exact.

    Va multumesc ca nu faceti politca falsa cum bate campii Ion Cristoiu & Gadea de la Antena 3. 

    In urmatoarea perioada Partidul Verde va elimina partidele mici din scena politica . In opinia mea la alegerile locale va obtine peste 8% !

    1. Nu stiu daca mesajul d-lui Iliescu este dat in van sau nu, dar multi doresc o alta viziune,fie ea si de culoarea majoritara a naturii-VERDE. Natura ne invata sa avem uniune prin diversitate. Sa dorim sa fim imbinati si nu invrajbiti Verzii din tara noastra au fost lasati prea mult timp "inafara"...

       

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb