RIB, în mâna celui de-al patrulea miliardar al Poloniei?

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 octombrie 2013

Leszek Czarnecki deţine recordul mondial pentru scufundări într-o peşteră submarină. El a stabilit în 2009 recordul mondial pentru scufundări în peşteri submarine, explorând 17 kilometri din complexul Dos Ojos (Mexic) într-o sesiune de 10 ore, la o adâncime medie de 72 metri.

Leszek Czarnecki deţine recordul mondial pentru scufundări într-o peşteră submarină. El a stabilit în 2009 recordul mondial pentru scufundări în peşteri submarine, explorând 17 kilometri din complexul Dos Ojos (Mexic) într-o sesiune de 10 ore, la o adâncime medie de 72 metri.

Romanian International Bank (RIB) ar urma să fie preluată de grupul financiar polonez Getin Holding, informează surse bancare. Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii băncii nu au răspuns solicitării noastre de a confirma sau infirma informaţia, iar cei ai Getin Holding ne-au transmis că "nu comentează asupra speculaţiilor care privesc activităţile noastre de afaceri".

Surse din Varşovia ne-au confirmat că, într-adevăr, omul de afaceri Leszek Czarnecki, acţionarul majoritar al grupului financiar polonez, prezent, potrivit site-ului companiei, pe pieţele din Polonia, Rusia, Ucraina şi Belarus, ar fi cumpărat o instituţie de credit din sistemul nostru bancar.

RIB avea, la finele anului trecut, o cotă de piaţă de 0,1% şi active de 441 milioane lei, potrivit raportului anual al Băncii Naţionale a României (BNR).

De ceva timp, în piaţă se vehiculează faptul că RIB s-ar afla într-o situaţie delicată şi că ar avea un nivel scăzut de solvabilitate. Directorul Direcţiei de Supraveghere a BNR, Nicolae Cinteză, spunea, la finele lunii februarie, că Banca Centrală a interzis unei instituţii de credit din ţara noastră să mai acorde credite, din cauză că avea o solvabilitate sub 10%, însă domnia sa nu a nominalizat banca în cauză. Chiar şi aşa, au fost surse din domeniul financiar-bancar care, la momentul respectiv, susţineau că ar fi fost vorba despre banca deţinută de americanul Daniel Robert şi fosta soţie a acestuia, Florina Roberts, şi că RIB ar fi prima care să apeleze la banca-punte.

Romanian International Bank a încheiat anul fiscal 2012 cu o pierdere de 10,89 milioane de lei (aproximativ 2,46 milioane euro, calculat la cursul valabil pe 31 decembrie 2012).

Leszek Czarnecki, în vârstă de 51 de ani, a fost plasat pe locul 1.031, în topul Forbes 2013 al miliardarilor la nivel mondial. Potrivit Forbes, Czarnecki este al patrulea cel mai bogat om din Polonia, cu o avere estimată la 1,4 miliarde dolari.

Miliardarul polonez este, în prezent, acţionar majoritar la şase companii, listate la bursa din Varşovia: Getin Holding, Getin Noble Bank, compania de asigurări Europa, MW Trade, compania de consultanţă financiară Open Finance şi firma de imobiliare LC Corp, potrivit blogului polonezului.

Czarnecki deţine 55,8% din acţiunile Getin Holding, se arată pe site-ul grupului financiar.

Getin Holding deţine controlul asupra a trei bănci: Idea Bank, lider pe piaţa creditelor auto în Ucraina, Sombelbank din Belarus, concentrată pe împrumuturi de retail, şi Kubanbank din Rusia, ţară unde grupul mai deţine compania Carcade, prezentă pe piaţa leasingului, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul companiei.

În primul semestru, Getin Holding a obţinut, conform datelor publicate pe site-ul companiei, un profit net de circa 27,8 milioane euro din operaţiuni continue, în scădere de la 124,18 milioane euro, în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb