Riscurile pecuniare ale căsătoriei în 2012

Av. COLTUC MARIUS VICENTIU, Fondator Casa de avocatura Coltuc
Consultanţă juridică / 14 martie 2012

Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Civil, soţii sau viitorii soţi vor avea la dispoziţie 3 variante de regim matrimonial: comunitatea legală, separaţia de bunuri sau comunitatea convenţională. Însă convenţiile cu privire la bunuri vor putea fi modificate oricând.

Soţul nevinovat, care suferă un prejudiciu moral prin desfacerea căsătoriei, va putea cere soţului vinovat să îl despăgubească. Pe lângă aceasta, în anumite condiţii, poate să-i mai ceară vinovatului şi o prestaţie compensatorie, constând în sume globale sau o rentă pe viaţă. Inclusiv logodnicul nevinovat are dreptul la despăgubiri.

Noul cod civil are o viziune complet diferită faţă de cel anterior în ceea ce priveşte regimul bunurilor dobândite de soţi în timpul căsătoriei. Acest regim se alege de către soţi, însă nu rămâne bătut în cuie, ci se poate schimba oricând şi ori de câte ori doresc.

Alegerea unui alt regim matrimonial decât cel al comunităţii legale (care era şi până acum) se face prin încheierea unei convenţii matrimoniale în faţa notarului.

Partajul în timpul căsătoriei

În actualul cod civil, partajul în timpul căsătoriei nu este admisibil decât pentru motive temeinice. Legea nu specifică în ce constau aceste motive, astfel încât asemenea partaje erau posibile în foarte puţine situaţii, cum ar fi cazul separaţiei în fapt, când unul din soţi întreţine relaţii de concubinaj şi deţine o parte din bunurile comune.

Potrivit noului cod civil, partajul în timpul regimului comunităţii de bunuri e posibil oricând, fără a trebui motivat. Bunurile comune pot fi împărţite, în tot sau în parte, prin act încheiat în formă autentică notarială, în caz de bună învoială, ori pe cale judecătorească, în caz de neînţelegere. Partajul poate fi total sau doar cu privire la anumite lucruri. Bunurile atribuite fiecărui soţ prin partaj devin bunuri proprii, iar bunurile neîmpărţite rămân bunuri comune.

Despăgubiri pentru soţul nevinovat

Articolul 388 din noul cod civil prevede dreptul soţului nevinovat la despăgubiri de la cel vinovat. "Soţul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soţului vinovat să îl despăgubească". Legea nu face distincţie dacă este vorba de un prejudiciu material sau moral, astfel încât se aplică în ambele situaţii.

Despăgubiri şi pentru logodnici

Nici în cazul logodnei, partea vinovată nu scapă de despăgubiri.

Noul cod civil spune expres la art 269 că "Partea care rupe logodna în mod abuziv poate fi obligată la despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei, în măsura în care au fost potrivite cu împrejurările, precum şi pentru orice alte prejudicii cauzate".

Nu merge nici să încerci să-l provoci pe celălalt să rupă logodna pentru a scăpa de despăgubiri pentru că, la alin. 2, legea spune că "Partea care, în mod culpabil, l-a determinat pe celălalt să rupă logodna poate fi obligată la despăgubiri".

În definiţia codului civil, "Logodna este promisiunea reciprocă de a încheia căsătoria. Încheierea logodnei nu este supusă niciunei formalităţi şi poate fi dovedită cu orice mijloc de probă". Cu alte cuvinte, este vorba de orice concubinaj.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb