RISE Project: "Rafo - amanetată la ruşi, sechestrată de stat"

A.C.
Anticorupţie / 17 mai 2015

sursa foto:riseproject.ro

sursa foto:riseproject.ro

Curtea de Apel Bucureşti a pus luni sechestru pe toate bunurile acţionarilor Rafo, blocând practic dezmembrarea rafinăriei şi vânzarea ei la preţ de fier vechi, arată site-ul RISE Project. "O bună parte din rafinărie e amanetată deja în contul unor datorii ale acţionarilor ruşi către o bancă a Kremlinului, sancţionată de Comisia Europeană pentru agresiunea Rusiei în Ucraina", notează jurnaliştii de la RISE Project.

Potrivit sursei, sechestrul pe bunurile acţionarilor Rafo a fost aplicat în dosarul penal în care foştii patroni ai companiei, Marian Iancu şi Ovidiu Tender, sunt acuzaţi că i-au provocat pierderi de zeci de milioane de euro.

În prima instanţă, în decembrie 2014, cei doi afacerişti români au fost condamnaţi pentru înşelăciune, complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani, fiecare primind peste 11 ani de închisoare. Decizia nu este definitivă, iar în prezent se judecă apelul. Potrivit RISE Project, până acum, judecătorii au aprobat confiscarea a peste 60 de milioane de euro de la gruparea Tender-Iancu pentru pierderile provocate în trecut la Rafo şi Carom Oneşti.

"Curtea de Apel Bucureşti a aplicat luni, 11 mai 2015, măsuri suplimentare pentru recuperarea banilor. Judecătorii au extins astfel sechestrul şi pe bunurile firmei austriece Petrochemical Holding - care deţine, în prezent, 96,5% din Rafo.

Firma Petrochemical Holding, controlată de oligarhul rus Iakov Goldovskiy, deţine peste 20 de companii în România, Polonia şi în Rusia. Rafo este compania fanion din grupul Petrochemical, dar actionarii ruşi au decis în februarie să-i vândă instalaţiile la preţ de fier vechi. Hotărârea a fost luată brusc, într-o şedinţă convocată iniţial pentru mutarea rafinăriei la o altă bursă, după desfiinţarea pieţei Rasdaq. Acţionarii au blocat însă listarea, aprobând, în schimb, lichidarea rafinăriei.

Avocaţii consultaţi de RISE Project susţin că decizia judecătorilor blochează practic dezmembrarea rafinăriei. Mai mult, unul dintre experţii din dosar susţine că patronii Rafo trebuie să oprească tăierea instalaţiilor, că să nu fie afectată valoarea companiei, altfel riscă sancţiuni penale pentru nesocotirea unei decizii judecătoreşti. Magistraţii nu au detaliat motivele sechestrului suplimentar, iar reprezentanţii Rafo nu au putut fi contactaţi până la publicarea materialului", arată site-ul RISE Project.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sunt convins ca Rafo a fost distrus de oamenii care au vrut doar sa jefuiasca Romania. Toate tranzactiile sunt ilegale. Trebuie sa apara o lege care sa-i pedepseasca pe cei care au subminat economia cu detentie pe viata. Sa nu mai vada libertatea niciodat. Rusii care mana in mana cu politicienii au creat o grupare mafiota. Mafiotii la inchisoare pe viata!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb