Robert Negoiţă, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) susţine că modalitatea în care este adoptat bugetul de stat nu este o chestiune care să privească adminis-traţia publică locală, fiind vorba doar despre un joc politic.
Preşedintele AMR a declarat pentru Ziarul BURSA: "Bugetul pentru 2020 al guvernului actual este puţin mai bine decât dezastrul pe care l-a făcut Dragnea. Este departe de a repara eroarea făcută de acel ticălos, dar altele sunt lucrurile care mă nemulţumesc".
Printre nemulţumirile lui Robert Negoiţă şi ale AMR se numără faptul că guvernul Orban nu şi-a respectat promisiunea faţă de primarii municipiilor din ţară.
Preşedintele AMR ne-a spus: "Guvernul ne-a promis 65% din impozitul pe venit, când am fost noi la Palatul Victoria, la invitaţia premierului. Când premierul şi ministrul de finanţe au venit la Asociaţia Municipiilor, ne-au spus că nu pot 65%, că pot 64% şi că ne vor da acest procent. Ulterior, în proiectul de buget, am văzut că ni se alocă 63%. Dacă cei patru evanghelişti sunt trei, Iacob şi Matei, ieşim din zona de seriozitate. Lăsăm la o parte impactul bugetar. Acest lucru este un semnal prost că în România nu reuşim să fim nişte oameni serioşi, iar când acest lucru se întâmplă de la cel mai înalt nivel, adică din zona guvernamentală, ce pretenţii să mai avem de la oamenii de rând să fie responsabili şi să îşi respecte angajamentele şi cuvântul. Asta este partea cea mai tristă. Mă îngrijorează faptul că Guvernul nu este în stare să îşi respecte propriile angajamente. Acest aspect îl consider cel mai grav posibil".
În privinţa, bugetului alocat Capitalei, Robert Negoiţă a spus că municipiul Bucureşti ar trebui finanţat corespunzător nevoilor sale reale şi că, după ce "guvernele Dragnea au tăiat grav din finanţarea acestui oraş", nedreptăţile ar trebui îndreptate.
Domnia sa ne-a vorbit şi despre măsura îngheţării salariilor pe care guvernul Orban ar dori să o impună anul viitor în administraţia publică. În principiu, preşedintele AMR consideră că îngheţarea salariilor este un semnal în regulă, atât timp cât nu priveşte chestiuni populiste.
Robert Negoiţă a precizat: "Efectul măsurii nu este neapărat unul pozitiv. Atunci când salariile în administraţia publică sunt mici, riscul de corupţie este mai mare. Când salariile sunt decente, nu zic mari, acest risc este foarte redus. Cu ce au greşti oamenii din administraţia publică? Dacă este o problemă, să fie îngheţate salariile pentru toată lumea. De ce să fie pedepsiţi cei din administraţia publică pornind de la premisa că nu îşi fac treaba? Din nefericire, în multe situaţii este cazul, dar sunt şi oameni care îşi fac treaba. De ce să îi pedepsim pe toţi, la grămadă? Haideţi să punem nişte criterii de performanţă. Haideţi să fim smart, că patul lui Procust este o chestiune prea rudimentară".
Preşedintele AMR a declarat că aşteaptă forma finală a bugetului de stat pentru anul viitor şi, în funcţie de aceasta, va discuta cu ceilalţi primari de municipii din ţară despre modalitatea în care nevoile cu care se confruntă comunităţile locale pe care le conduc pot fi satisfăcute de bugetul public.
Amintim că, la solicitarea AMR, guvernul Orban a decis ca sumele din Programul Naţional de Dezvoltare Locală să poată fi folosite pentru cofinanţarea proiectelor europene.