ROBERT REKKERS, BT: Ar fi bine ca BNR să reducă dobânda de politică monetară cu încă 0,5 puncte procentuale

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 iunie 2009

Ar fi bine ca Banca Naţională a României "să reducă dobânda de politică monetară cu încă 0,5 puncte procentuale în şedinţa Consiliului de pe 30 iunie", pentru a ajuta la reluarea activităţii de creditare şi la revenirea economiei, a declarat, pentru ziarul BURSA, Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania.

"În următoarea perioadă, sperăm ca dobânzile la depozite să se reducă; scăderea a început deja, dar sperăm că se va continua pas cu pas, atât la lei cât şi la euro", ne-a declarat domnul Rekkers, adăugând că Banca Transilvania a fost printre primele instituţii care a dat startul la scăderea dobânzilor,la credite, dar şi la depozite.

Următoarea şedinţă de politică monetară a Consiliului de Administraţie al BNR va avea loc pe 30 iunie 2009. La ultima şedinţă, Banca Centrală a decis reducerea dobânzii cheie cu jumătate de punct procentual, până la 9,5% pe an, pentru a stimula economia. Hotărârea a fost peste aşteptările analiştilor, care, în cel mai optimist scenariu, mizau pe o reducere de doar 0,25 puncte procentuale.. Decizia ar urma să conducă, treptat, la reducerea dobânzilor la credite, stimulând creditarea şi economia, însă, ar putea pune în pericol moneda naţională, în sensul deprecierii leului.

Tot în cadrul unei şedinţe de politică monetară, Banca Naţională a eliminat pasivele cu scadenţa reziduală mai mare de doi ani din baza de calcul a rezervelor minime obligatorii (RMO) pe care băncile comerciale le plasează la Banca Centrală. Robert Rekkers a explicat că, din această diminuare a RMO, Banca Transilvania a intrat în posesia unor fonduri suplimentare de circa 120 milioane de euro.

De asemenea, directorul BT a precizat că, în urma discuţiilor cu BNR, a rezultat că banca nu are nevoie de o majorare a capitalului social.

Banca Transilvania a lansat o linie de credit gata garantată

Banca Transilvania a lansat, ieri, un nou produs din platforma anti-criză - creditul gata garantat, în parteneriat cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, destinat companiilor care nu dispun de garanţii, dar care au nevoie de o linie de credit de până la 250.000 de euro.

Clienţii pot beneficia de această linie de credit, fără să mai fie nevoiţi să aducă garanţii materiale deoarece Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri acoperă 80% din garanţiile facilităţii, iar BT pune la dispoziţie capitalul necesar şi acoperă restul de 20%.

Robert Rekkers a declarat: "Ca Bancă a Oamenilor Intreprinzători, prin creditul gata garantat continuăm, cum este şi firesc, să venim cu produse care refac accesul la finanţare, tocmai când acesta este mai complicat. Acum nu mai este momentul să inovăm, deşi noi am fost mereu preocupaţi de noutăţi. Este momentul produselor de creditare simple, care rezolvă problemele de lichidităţi ale întreprinzătorilor de azi".

Dobânda percepută de Banca Transilvania pentru acest credit este de 15% pe an pentru împrumutul în lei şi de 9,5% în cazul celui în euro, acestea fiind cu câteva puncte procentuale sub media pieţei. Termenul de acordare al acestui credit este de cel mult un an.

Creditul gata garantat se adresează IMM-urilor şi este destinat nevoilor de capital de lucru ale firmelor, incluzând plăţile pentru: furnizori, utilităţi, salarii, precum şi cele pentru achitarea datoriilor - chiar şi cele pentru bugetul de stat.

Pentru a beneficia de acest produs, companiile trebuie să aibă minim 2 ani de activitate, să înregistreze profit din activitatea de exploatare, iar evoluţia cifrei de afaceri să fie pozitivă sau scăderea acesteia să fie de cel mult 25%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb