Indicele ROBOR, în funcţie de care se calculează dobânzile creditelor în lei, a ajuns, ieri, la 1,85% (la 3 luni), de la valoarea de 1,84% înregistrată în data de 20 octombrie.
ROBOR la 6 luni a rămas la valoarea de 2,02%, pe care o înregistrase în 20 octombrie, la fel ca şi ROBOR la 9 luni, care a rămas la valoarea de 2,08%.
ROBOR la 12 luni a crescut, ieri, la 2,13%, de la 2,12%, valoarea atinsă la 20 octombrie.
Creşterea de ROBOR este inevitabilă, ne-a spus, ieri, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
Domnia sa a adăugat: "Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. Atâta timp cât inflaţia creşte, şi creşte destul de repede (avem 1,8% inflaţie în luna septembrie, faţă de 1,2% în august), va creşte şi indicele ROBOR. De exemplu, estimările noastre pentru sfârşitul anului, sunt de 2,4% inflaţie, pentru primul trimestru din 2018 - undeva la peste 3,5% şi peste 4%, pe la jumătatea anului viitor. În aceste condiţii este inevitabil, şi accentuez inevitabil, ca dobânzile să nu crească. Dacă vor creşte mai încet sau mai repede, poate fi o discuţie lungă, dar tendinţa de creştere a ROBOR în următoarele trimestre este una inevitabilă".
Pe termen scurt, însă, este posibil ca lichiditatea să revină în piaţă, a mai menţionat domnia sa, explicând: "Probabil că Ministerul Finanţelor Publice va face cheltuieli destul de mari pe final de an, şi în acest context probabil că excesul de lichiditate va reveni, ceea ce va duce dobânzile puţin mai jos, dar doar temporar. Tendinţa rămâne în continuare de creştere. Atâta timp cât inflaţia creşte, şi va creşte foarte repede în perioada următoare, indicele ROBOR va creşte şi el".
Domnia sa a mai precizat: "Putem vorbi despre o stabilizare pentru scadenţele scurte în jurul dobânzii de politică monetară, cu excepţia celor foarte scurte, care este mult mai jos, iar cele de 6 luni, de 9 luni şi de 12 luni sunt, într-adevăr, mai degrabă de 2%, în anticiparea mişcărilor de politică monetară, ulterioare, pe care probabil că le va face BNR în următoarea perioadă. Aş spune, deci, că în momentul de faţă, putem discuta mai degrabă despre o stabilizare a dobânzilor".
Potrivit preşedintelui Consiliului Fiscal, pentru scadenţe între o săptămână şi trei luni avem o stabilizare în jurul dobânzii de politică monetară, în timp ce pentru scadenţele de 6 luni, de 9 luni şi pentru cele de un an avem o stabilizare în jurul nivelului de 2%, adică piaţa anticipează, în momentul de faţă că, probabil, în următoarele două luni va urma o creştere de dobândă de politică monetară.
"Noi anticipăm că acest lucru se va întâmpla undeva în primul semestru al anului viitor. A fost acea creştere la sfârşitul lui septembrie, începutul lui octombrie, iar de atunci aş spune că dobânzile s-au stabilizat, nu au mai crescut semnificativ, a conchis domnia sa".
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a explicat, recent, într-o conferinţă, că statul a colectat peste aşteptări, context în care lichiditatea din bănci a scăzut. Ca urmare, Banca centrală a injectat în piaţă lichiditate de 9,3 miliarde lei, în data de 3 octombrie.
În opinia domnului Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul BNR, o colectare ca la carte nu implică neapărat golirea de lichiditate a sistemului bancar, pentru că vorbim de un proces cu dus-întors, Ministerul Finanţelor Publice încasând şi cheltuind, iar piaţa reglându-se prin acest sistem.
Potrivit domniei sale, în condiţiile în care analizele vor arăta că este nevoie, că apare un deficit de lichiditate şi că el trebuie şi poate fi reglat, este posibil ca BNR să mai facă inserţii de lichiditate în piaţă. Consiliul Concurenţei ia în calcul declanşarea unei investigaţii în rândul băncilor, dacă descoperă indicii în ceea ce priveşte creşterea indicelui ROBOR din ultima perioadă.
Indicele ROBOR a crescut constant, în ultimele săptămâni, de la valori mai mici de 1%, înregistrând maxime ale ultimilor ani.
1. Bretton Woods
(mesaj trimis de Anton Paul în data de 24.10.2017, 01:04)
Pai asa ati invatat la scoala de finante-banci, dupa invataturile de la Bretton Woods, crestere economica prin inflatie. Doar ce credeati, ca populismele bancare (reclamele inselatoare) nu ajung si in mediul politruc? Asa cum faceti voi bani din nimic si cresterea economica prin cresterea preturilor este generata de vesnica lacomie si invidie a grupurilor de pseudo-putere, bancheri si politicieni.
Si inca va mai merge...
Nenea Ionut, v-ati apucat sa calculati noile rate la consumatorii inselati de banca dumneavostra ? Sau nu mai lucrati la Raiffeisen?
Poate faceti o sedinta cu nenea Steven si restituiti si banii luati in mod abuzix, ca sa fie bine, sa nu fie rau.
1.1. Robotul creste (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.10.2017, 19:45)
Păi Dl Dumitru e si colo si colo
Un fel de Ponta
În calitate de angajat Raiffeisen spune una
În calitate de președinte al consiliului ii da dreptate celui de la Raiffeisen
Poate ar trebui sa isi faca timp sa aplice ordinul ANPC
1.2. Consiliul fiscal si secretul.... bancar???? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.10.2017, 19:48)
Daca te prind negi...
Limbajul lor e urmatorul:
Nu am facut nimic ilegal
Continua sa nege si merg cu negarea pana cand .... avand toate probele in fata nu mai raspund.
Pentru o intarziere de cativa lei mi-au sunat tatal si sotia si i-au amenintat. Mizerabili!
In formularul semnat cu ei se spune clar ca nu au voie sa divulge nimanui informatii despre contul clientului.
In formular sunt datele mele de contact-ce fac profesionistii?
Isi bat joc de lege si reguli si suna la intamplare
Rusine
Rusine
Rusine
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.10.2017, 21:41)
Bancile vor inflatie.....altfel mor
O minciuna repetata...in timp este perceputa ca adevar.
Cine dracu isi doreste inflatie inafara de banci?
Tot asta auzim din 2010 incoa.....vrem inflatie.
Nici deflatia nu e buna ....insa nimeni nu pomeneste stabilitatea in care orice investitor isi poate face niste prognoze mult mai realiste.
Nimeni nu a invatat nimic din 2008?
Asa prosti sunt?..... Marii bancheri atat de prosti sunt?
Alo...bnr isti suntwti si voi prosti? Sau doar va prefaceti...ca de obicei ?????