ROBOR A SĂRIT DE PRAGUL DE 1,8% Vasilescu, BNR: "O colectare ca la carte nu implică golirea de lichiditate a băncilor"

A consemnat EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 octombrie 2017

Vasilescu, BNR: "O colectare ca la carte nu implică golirea de lichiditate a băncilor"

Vasilescu: "Nicio intervenţie a băncii centrale nu poate schimba natura evenimentelor din piaţă, când vorbim şi despre un val global"

------

Indicele ROBOR a trecut, ieri, de pragul de 1,8%, atingând un nou maxim pentru ultimii aproape trei ani. Astfel, ROBOR la 3 luni a ajuns la 1,82%, cel mai mare nivel din luna noiembrie 2014 şi până acum, conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR). În acelaşi timp, ROBOR la 6 luni a crescut la 1,94%, cel mai mare nivel din 6 ianuarie 2015, ROBOR la 9 luni a fost 2%, iar acest indice calculat la 12 luni a atins pragul de 2,03%.

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a anunţat, săptămâna trecută, că, în primul rând, încasările ANAF peste aşteptări au afectat lichidităţile din bănci, ceea ce a condus la creşterea ROBOR.

Acest lucru înseamnă că, acum, că indicele ROBOR a crescut din nou, au crescut şi performanţele ANAF? Că un grad mai bun de colectare afectează lichiditatea băncilor?

Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul BNR, ne-a spus, în nume personal, că "o colectare ca la carte nu implică neapărat golirea de lichiditate a sistemului bancar, pentru că vorbim de un proces cu dus-întors, Ministerul Finanţelor Publice încasând şi cheltuind, iar piaţa reglându-se prin acest sistem".

Actualizare 11:05 Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 1,84%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut astăzi până la 1,84%, după ce a scăzut de două ori săptămâna trecută, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

ROBOR la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Totodată, indicele ROBOR la 6 luni a crescut astăzi la 1,99%.

(A.C.)

------

Reporter: ROBOR a ajuns, ieri, la un nou maxim, deşi, săptămâna trecută, BNR a injectat lichiditate în piaţă, având loc discuţii pe subiect între conducerea băncii centrale şi ministrul Finanţelor Publice. Ce s-a întâmplat între timp?

Adrian Vasilescu: ROBOR a început să urce în prima parte a lunii septembrie, a ajuns în 15 septembrie la 1% şi a continuat să urce, creând acea vâlvătaie publică.

Acest urcuş al ROBOR a creat emoţii şi în piaţă, şi în mediile politice. În 3 octombrie urma să aibă loc şedinţa de politică monetară a Consiliului de Administraţie al BNR. Ministrul Finanţelor a venit la Banca Naţională, a stat de vorbă cu executivii băncii, fiind puse pe masă toate cărţile - toate calculele BNR şi măsurile adoptate. Ministrul a fost la banca centrală la ora 10.00. Tot la ora 10.00, BNR a anunţat licitaţia pentru operaţiunea REPO. Băncile au venit la licitaţie şi au fost împrumutate cu 9,3 miliarde de lei pentru şapte zile. De aici, s-a creat o confuzie (n.r. că injecţia de lichiditate ar fi fost făcută după discuţiile cu şeful MFP), dar este foarte cert că pe monitoarele băncilor apare anunţul BNR de la ora 10.00. O asemenea decizie, care vizează o sumă atât de mare, nu se poate lua într-o clipă de discuţie cu ministrul Finanţelor. Discuţiile începuseră cu circa zece zile înainte, au fost intensificate cu şapte zile în urmă, iar decizia a fost luată cu o zi înaintea şedinţei CA, când a avut loc şedinţa Comitetului de politică monetară.

A doua confuzie a fost că Banca Naţională a intervenit pe piaţa monetară. Sigur că a intervenit, dar nu să corecteze ROBOR, pentru că piaţa se ocupă de acest lucru. BNR a ajutat băncile cu acest împrumut, ca să-şi regleze lichiditatea în sistem. Aceasta este povestea unei măsuri pe termen scurt luată de BNR.

Pe termen lung, toate calculele şi previziunile de pe planetă arătau că epoca dobânzilor mici (unele către zero) se încheie şi apare o altă epocă - cea a dobânzilor în creştere. România nu putea să evite intrarea într-o nouă epocă. Fluxul este planetar. Acum, după intervenţia din 3 octombrie a BNR, apar întrebări de genul: "Dacă ROBOR este în continuare sus, atunci ce rol a avut acea intervenţie?" Iar eu răspund - acea intervenţie a fost făcută pentru reglarea lichidităţii în sectorul bancar. Nicio intervenţie a băncii centrale nu poate schimba natura evenimentelor din piaţă, când vorbim şi despre un val global. Cum ar putea BNR să-şi propună şi să cheltuiască bani ca să întoarcă pieţele internaţionale din drumul lor?

Reporter: Dar ministrul Finanţelor Publice a spus că BNR are toate pârghiile să găsească soluţii pentru temperarea creşterii ROBOR...

Adrian Vasilescu: BNR are toate pârghiile până la cursul global.

Reporter: Dacă ROBOR va continua să crească, va mai face BNR operaţiuni REPO în următoarea perioadă?

Adrian Vasilescu: În condiţiile în care analizele vor arăta că este nevoie, că apare un deficit de lichiditate şi că el trebuie şi poate fi reglat, este posibil să mai fie astfel de intervenţii. Dacă ne uităm în istoria recentă, vom vedea că în 2012-2014 astfel de intervenţii au fost cu zecile - au fost şi 60, şi 70 de operaţiuni REPO într-un an. Ele sunt făcute la vedere, iar BNR comunică despre fiecare dintre aceste intervenţii.

Reporter: În contextul în care Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a spus că ROBOR a crescut în primul rând ca urmare a colectărilor peste aşteptări, care au condus la scăderea lichidităţii din bănci, putem trage concluzia că nivelul încasărilor a crescut şi mai mult, având în vedere faptul că ROBOR şi-a continuat trendul ascendent?

Adrian Vasilescu: Nu ştiu exact ce se întâmplă la MFP, dar, teoretic, o colectare ca la carte nu implică neapărat golirea de lichiditate a sistemului bancar, pentru că aici vorbim de un proces cu dus-întors - flux-reflux. MFP încasează şi cheltuieşte, iar piaţa se reglează prin acest sistem.

Însă, trebuie să înţelegem că în creşterea ROBOR se regăsesc influenţele mişcărilor internaţionale. Ce bancă mai dă cu 0% împrumuturi pe interbancar? Pentru că ROBOR este media dobânzilor cu care băncile se împrumută între ele. Când toată piaţa internaţională priveşte în sus, băncile de la noi privesc şi ele în sus.

Toate dobânzile cresc în toate ţările, inclusiv dobânzile de politică monetară ale băncilor centrale, iar creditele vor fi mai scumpe.

Reporter: Vă mulţumesc!

DORIN BADEA, EXIMBANK:

"Banii pot ieşi fie către Trezoreria Statului, fie către Banca Centrală"

ROBOR va rămâne în zona în care se află acum, în următoarele trei luni, urmând să aibă loc o scădere în prima perioadă a anului viitor, însă nu până la nivelul de dinainte, potrivit lui Dorin Badea, director executiv Trezorerie şi Pieţe de Capital la Eximbank, citat de Agerpres. Domnia sa a menţionat: "Două evenimente recente ne vor marca următoarele luni, finalul de an. S-a întâmplat o scurgere a lichidităţii excesive din piaţă, iar acum este un deficit de lichiditate pe care îl vom afla în mod concret la finalul lunii. Banii pot ieşi fie către Trezoreria Statului, prin taxe sau rambursări de obligaţiuni, fie către Banca Centrală, prin operaţiuni pe piaţa valutară. Aici au apărut diverse zvonuri şi informaţii, inclusiv în presă, am văzut cursul foarte stabil din punct de vedere al mişcărilor în sus. Deci, avem un deficit de lichiditate, o schimbare de mediu şi o creştere a dobânzii la facilitatea de depozit, respectiv o îngustare a canalului de dobânzi prin decizia de politică monetară. Aceste lucruri, împreună, duc la modificarea ratei ROBOR în apropierea ratei de politică monetară".

SPECIALIŞTII ÎL CONTRAZIC PE ISĂRESCU:

"Încasările bugetare - la un nivel mai redus faţă de estimări"

"România este ţara cu cel mai mic grad de colectare pe TVA", spunea premierul în septembrie

Colectarea peste aşteptări, alături de alţi câţiva indicatori, au crescut ROBOR, a precizat, recent, Guvernatorul Băncii Naţionale a României Mugur Isărescu. Şeful Băncii Centrale este contrazis, însă, de unii specialişti din piaţă, care susţin că încasările bugetare se află la un nivel mai redus faţă de venitul estimat.

Gradul de colectare a taxelor şi impozitelor a depăşit aşteptările în luna septembrie şi, astfel, au fost retraşi mai mulţi bani din bănci, în piaţă creându-se o problemă de lichiditate, a explicat Mugur Isărescu creşterea abruptă a ROBOR din ultima perioadă, precizând: "Taxele şi impozitele sunt plătite între 20 şi 30 ale lunii. Atunci, banii firmelor şi populaţiei care există în bănci sunt absorbiţi şi merg în contul Trezoreriei statului, care se află la Banca Naţională a României. Deci nu se plimbă dintr-o bancă în altă bancă comercială, vin la Banca Naţională a României. Acest lucru echivalează cu o absorbţie de lichiditate. După 5-6 ale lunii următoare lichiditatea este «injectată» în piaţă. (...) Ce a intervenit în luna aceasta o să vă surprindă: o performanţă mai bună în colectarea impozitelor. S-a colectat mai mult decât ne-am fi aşteptat".

În aceste condiţii, se pune întrebarea dacă ROBOR va creşte odată cu performanţele ANAF...

În acelaşi timp, la începutul lunii septembrie, premierul Mihai Tudose a spus că România este ţara cu cel mai mic grad de colectare pe TVA, de 75%, şi că 25% din banii pe care românii îi plătesc pentru stat nu ajung la acesta, fiind vorba de sume de ordinul miliardelor.

Banca Naţională a făcut, recent, o inserţie masivă de lichiditate, de 9,3 miliarde lei. În aceeaşi zi, ministrul Finanţelor Publice Ionuţ Mişa a discutat, la BNR, cu Guvernatorul Băncii Centrale pe subiect. Evoluţia ascendentă a ROBOR din ultimele zile este legată de problemele de lichiditate ale pieţei, în condiţiile în care Fiscul şi-a crescut gradul de colectare, a declarat Ionuţ Mişa la ieşirea de la discuţii, precizând că specialiştii Băncii Naţionale a României vor găsi soluţii pentru temperarea creşterii dobânzii ROBOR.

Mugur Isărescu a ţinut să sublinieze că a fost o simplă coincidenţă faptul că vizita ministrului de Finanţe la sediul BNR şi inserţia de lichiditate făcută de Banca Centrală au avut loc în aceeaşi zi.

Guvernatorul a dat asigurări că BNR va continua să controleze lichiditatea, dar în anumite limite, ROBOR nemaiajungând la valori aproape de zero: "Nu vindem iluzii populaţiei. S-a ieşit din perioada de dobânzi foarte scăzute peste tot în lume. (...). Inflaţia se duce spre 2% la sfârşitul anului. Dobânzile se vor plimba în acest interval. Mai reducem culoarul. Poate să scadă uşor sub 1%, dacă vom mai avea excese de lichiditate (...) Pentru noi, nu a fost o surpriză creşterea ROBOR. O surpriză a fost ritmul rapid de creştere. De altfel, noi am spus de foarte multă vreme că o creştere a dobânzilor este inevitabilă". Guvernatorul a estimat că dobânzile din piaţă, inclusiv indicele ROBOR, vor oscila în jurul valorii de 1,75%, cu o marjă de plus/minus 1%.

Consiliul Concurenţei ia în calcul declanşarea unei investigaţii în rândul băncilor, dacă descoperă indicii în ceea ce priveşte creşterea indicelui ROBOR din ultima perioadă. (E.O.)

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Cine a recomandat romanilor sa se imprumute in lei ?Raspuns : BNR.Romanasii spalati pe creier au dat buzna la lei iar rezultatul ,a crescut dobanda la lei.Ca daca e cererea mai mare,marfa ( leii) se scumpesc.E simplu si pentru mine ,care am scoala profesionala .A fost o miscare deliberata a BNR ului ...''imprumutati-va in lei!''

    1. Bre Robu lu' CHF, ROBORU nu e controlat de bnr, e doar calculat. Eventual poate incerca sa-l influenteze dar nu e cu happy end garantat dupa cum tocmai se vede. Deci injura bnr pentru ceea ce face rau, ca sunt destule, nu pentru ce crezi tu ca ar trebui sa faca ca sa scapi tu de creditul speculativ CHF.

      Si ca sa priceapa si luminatiile speculante imobiliar stabil nacroeconomic si risc sistemic 

      ROBORUL, (ca mai toate dobanzile) urmeaza INFLATIA. Daca inflatia creste, cresc si dobanzile. Evident ca in cazul asta creste si ROBOR care e o medie formata din dobanzi. 

      Evident ca inflatia fiind in crestere o sa mai creasca si ROBOR. Nu va ajunge insa la 10% sau 5% cum sperati voi, speculantii reprezentati de consiglierul cu urechi de elefant bulgaresc, ca sa aiba probleme di aia cu prima casa. 

      Pentru un ROBOR de 10 % ar trebui ca inflatia sa fie undeva intre 7 si 15 %, ceea ce deicsmdata nu e cazul.  

      Ce va fi peste 30 de ani cand vi se incheie contractul de speculanti numai Dumnezeu stie, insa acum degeaba salivati la un ROBOR de 5-10 % cum foloseste in exemplele de calcule false juristul cu urechi de elefant bulgaresc si senatorul liberal strecurat prin redistribuire in tabara elitelor. 

      brem,nu am niciun credit,in nicio moneda ,bre.Dar ce sa iti spun tie care nu intelegi 3 randuri scrise de mine si te apuci sa aberezi o coalain format A4...bre

    De acord Bnr nu poate tine cursul in frau nici dobanzile.

    Salut interviul domnului Vasilescu aici. 

    Daca ati legat interviul si de altceva atunci trebuia sa mentionati de declaratia domnului Shubert (cum se scrie) din Germania si mai ales de editia din 12 sept '17 esenta scrierilor Bursa pe anul 2017, graficul cu recesiuni. 

    Oficial intram in recesiune, nimeni din Bnr nu o sa recunoasca. 

    Cateva paralele: acum imprumut de 1 miliard de euro, atunci 20 centura de siguranta, etc.

    E criza !!! 

    1. Daca domnii de la BNR ies cu asemenea declarii,atunci romanul trebuie sa isi ridice economiile din banci si in al doilea rand nu trebuie sa ne mai imprumutam,,,,,BANCILE PLEACA SINGURE DACA NU NE MAI IMPRUMUTAM.

      Au oprit productia sa poata mari pretul motorinei la rugamintea bancilor, sa nu crape cele din urma.

      Pe cat ca nu pleaca?!

      Se imprumuta statul in numele nostru fara vointa noastra.

      Parca ISARESCU( alias mamaOMIDA 2)spunea ca Roborul creste din cauza marilor colectari ale ANAF (MARE SENILATATE) STRUCTURA CARE LA NIVEL EUROPEAN COLE.CTEAZA CU PESTE 37% MAI PUTIN .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb