ROENEF: Rata de renovare energetică din România ar trebui să se tripleze

D.R.
Comunicate de presă / 26 iunie 2023

ROENEF: Rata de renovare energetică din România ar trebui să se tripleze

Sectorul construcţiilor are un rol central în atingerea obiectivelor climatice şi energetice setate de Directiva UE EPBD şi aprobate de Parlamentul European în martie anul acesta, se afirmă într-un comunicat de presă al Asociaţiei Pentru Promovarea Eficienţei Enegetice în Clădiri.

Potrivit ROENEF, sectorul construcţiilor reprezintă aproximativ 8,2% din PIB-ul Uniunii Europene, respectiv 10% din totalul ocupării forţei de muncă. Rata de renovare energetică, aceasta ar trebui să se tripleze pentru ca România să se alinieze termenelor directivei.

Asociaţia ROENEF salută adoptarea raportului privind performanţa energetică a clădirilor (EPBD) de către Parlamentul European şi sprijină toate amendamentele adoptate la 14 martie 2023. Directiva prevede instituirea unui cadru adecvat de reglementare, financiar şi indicativ pentru sprijinirea renovării clădirilor, introducerea unor standarde minime de performanţă energetică (MEPS), o schemă de certificate de performanţă energetică (EPC) îmbunătăţită şi implementarea standardului de construcţie cu emisii zero într-un ritm mai accelerat.

Reprezentanţii asociaţiei atrag atenţia asupra importanţei renovării eficiente a întregului stoc de clădiri de pe suprafaţa UE, inclusiv România.

Mihai Moia, Directorul Executiv al Asociaţiei ROENEF declară:

"Pentru a ne atinge obiectivele climatice şi energetice, rata de renovare energetică ar trebui să se tripleze şi să urmărească transformarea stocului de clădiri în clădiri cu consum de energie aproape zero, inclusiv în România. Să nu uităm de beneficiile la nivel de calitate a vieţii, economii indirecte, respectiv locuri de muncă produse de renovare. Pentru fiecare 1 milion de euro investit în renovarea energetică a clădirilor, în UE sunt create în medie 18 locuri de muncă. Renovarea eficientă a clădirilor de birouri creşte productivitatea cu aproximativ 12%, ceea ce duce la un beneficiu potenţial de aproximativ 500 de miliarde euro pentru economie pe an. Mai mult, renovarea eficientă a spitalelor reduce spitalizarea cu 11%, producând economii potenţiale de aproximativ 45 de miliarde de euro pe an pentru sectorul medical, la nivelul UE".

În acest sens, potrivit reprezentantului ROENEF, România ar trebui să se concentreze pe aspecte esenţiale, precum: stabilirea unei foi de parcurs clare pentru îmbunătăţirea performanţei energetice a stocului de clădiri existent, dezvoltarea de tehnologii digitale pentru a măsura performanţa energetică exactă a stocului de clădiri, măsurarea consumului de energie pentru încălzire şi răcire în tranziţia către clădirile decarbonate. O altă măsură importantă pentru ţara noastă ar fi implementarea ghişeelor unice private şi publice pentru a oferi consiliere personalizată, dar şi alinierea la acţiunea de reducere a claselor de performanţă energetică (EPC) şi Clasa G la 15% din stocul de clădiri din statele membre.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb