Consumul de ciment pe cap de locuitor va creşte în perioada următoare în România, astfel încât în 2015 să atingă media europeană de 423 kg de persoană, însă ar trebui să se dubleze pentru ca decalajul dintre România şi Europa de Vest în privinţa infrastructurii să fie eliminat, estimează CIROM. "Anul trecut am avut un consum de 322 de kilograme pe cap de locuitor şi estimăm să ajungem în 2015 la 423 kg, care se apropie de media europeană, însă ei au acest nivel de 20 de ani. Ei au deja autostrăzi, aeroporturi, spaţii de birouri etc. Noi ar trebui să consumăm dublu pentru a lega infrastructura noastră de cea europeană", a declarat, ieri, preşedintele patronatului de pe piaţa de profil, Mihai Rohan, citat de Mediafax.
El a spus că piaţa construcţiilor a scăzut cu 50% în ultimii doi ani, din cauza crizei, iar ponderea pieţei de construcţii în PIB s-a redus, de asemenea, de la peste 10% în 2007 la sub 8-9% anul trecut.
"Referitor la producţia de ciment în România putem observa că de la şase milioane de tone în 2000 s-a ajuns la 10,6 milioane tone în 2008, după care producţia a scăzut anul trecut la şapte milioane de tone", a menţionat Rohan. Preşedintele CIROM consideră că autorităţile ar trebui să prioritizeze investiţiile şi să le continue pe cele pentru care există finanţare, explicând că în prezent sunt deschise 40.000 de şantiere.
Piaţa cimentului din România este împărţită de subsidiarele grupurilor Lafarge (Franţa), Holcim (Elveţia) şi HeidelbergCement (Germania).