România are cea mai mică rată de circularitate din UE

F.D.
Miscellanea / 15 noiembrie 2023

România are cea mai mică rată de circularitate din UE

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, în parteneriat cu Asociaţia Community Links, a organizat marţi, 15 noiembrie 2023, la Palatul Victoria, evenimentul la nivel înalt "Economia circulară în România'', dedicat Planului de Acţiune privind Economia Circulară pentru România (PAEC), aprobat prin HG nr. 927/5 octombrie 2023. PAEC a fost elaborat ţinându-se cont de necesitatea României de a contribui la atingerea obiectivului general de neutralitate climatică până în 2050, prevăzut în Pactul Ecologic European, şi completează Strategia Naţională privind Economia Circulară (SNEC), adoptată în septembrie 2022.

"După ce am finalizat procesul de realizare şi adoptare a Planului de acţiune şi a Strategiei naţionale de economie circulară, continuăm să fim activi pentru facilitarea implementării. Alături de cei 80 de participanţi am discutat beneficiile şi provocările economiei circulare. Dincolo de aspectele şi procesele tehnice, avem o estimare clară în cifre despre potenţialul acestui domeniu: impact de 14,32 miliarde de euro, 0,5% din PIB, şi crearea de 70 noi locuri de muncă la fiecare 1000 tone de deşeuri reciclate în România.", a declarat Laszlo Borbely, Consilier de stat, Coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

În deschiderea evenimentului, Comisarul European pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius, a transmis un mesaj participanţilor prin care a remarcat progresul României în ceea ce priveşte cadrul instituţional care să faciliteze tranziţia la economie circulară

Perioada de după aprobarea Planului de Acţiune privind Economia Circulară va fi marcată de eforturi şi transformări atât în instituţiile statului, cât şi în mediul privat, pentru a se face tranziţia de la o economie liniară, bazată pe producţie şi consum, la una circulară, în care valoarea produselor, a materialelor şi a resurselor trebuie menţinută cât mai mult timp posibil, iar generarea de deşeuri redusă la minimum.

La eveniment au mai luat cuvântul Sorin-Ionuţ Banciu - Secretar de Stat, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mihaela Frăsineanu - Consilier de Stat, Cancelaria Prim-Ministrului, Shane Colgan - Expert Economie Circulară, Agenţia Europeană de Mediu, reprezentanţi ai ministerelor, autorităţilor locale, ai companiilor, băncilor finanţatoare, asociaţiilor profesionale, experţi în dezvoltare durabilă.

Astfel, evenimentul "Economia circulară în România" a oferit cadrul de dezbatere privind schimbările necesare la nivel de politici publice şi strategii ale companiilor pentru implementarea planului ce vizează dezvoltarea durabilă a ţării şi s-au dat exemple de bune practici din mai multe domenii.

Miercuri, 15 noiembrie 2023, s-a desfăşurat un training cu reprezentanţi ai ministerelor şi instituţiilor de stat dedicat facilitării implementării PAEC. Trainingul s-a adresat direct membrilor nominalizaţi în structura de implementare a Strategiei naţionale privind economia circulară şi a constat în două sesiuni de instruire relevante pentru poziţia şi responsabilităţile participanţilor, pe tema implementării celor 10R şi a Indicatorilor de Economie Circulară ai PAEC. Cele două sesiuni interactive au fost susţinute de experţi în economie circulară, cu o vastă experienţă în organizarea şi livrarea de seminarii şi training-uri, de la Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară şi Mediu "Ernest Lupan".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb