Cea mai importantă problemă de mediu în România este cea a apelor reziduale, pentru care nu există tratament biologic, a declarat ieri preşedintele Asociaţiei Balcanice de Mediu (BENA), Fokionas Vos-niakos. "Este păcat ca o ţară cu multe resurse de apă cum este România să continue să cumpere apă potabilă în sticle de plastic", a afirmat el, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres. Fokionas Vos-niakos crede că în marile oraşe din România ar trebui create instalaţii de tratament biologic al apelor reziduale, iar apa ar trebui distribuită printr-un nou sis-tem, astfel încât fiecare persoană să aibă acasă apă curată.
Preşedintele BENA a apreciat calitatea apei din România, însă a precizat că, după trecerea prin actualul sistem de conducte, calitatea ei este depreciată. În altă ordine de idei, Fokionas Vosniakos a semnalat problema gunoiului solid, care în România este îngropat în pământ, recomandând o primă reciclare a gunoiului solid făcută de fiecare gospodărie în parte, urmată de o reciclare efectuată de o autoritate a statului şi, în final, una făcută de o tehnică de incinerare fără fum. În ceea ce priveşte gunoiul industrial, Vos-niakos este de părere că o companie naţională ar trebui să se ocupe de tratamentul special al acestui tip de gunoi toxic şi consideră că ar trebui să existe mai multe companii de reciclare a peturilor. Fokionas Vosniakos a arătat că, în ultimii zece ani, România a înregistrat progrese referitor la protecţia mediului, printre acestea menţionând starea mijloa-celor de transport în comun.
Printre problemele comune ale ţărilor în care funcţionează BENA, preşedintele instituţiei a nominalizat râurile. În opinia sa, trebuie să existe acorduri regionale cu impact asupra locurilor străbătute de râuri. Fokionas Vosniakos consideră că o altă problemă este cea a conductelor de petrol şi a celor de gaz natural, pentru că acestea vor schimba condiţiile de mediu.
Serbia este, în opinia preşedintelui BENA, cel mai poluat stat dintre cele în care asociaţia pe care o reprezintă funcţionează.