România în pragul sărăciei energetice: 30% din energie provine din importuri

A.D.
Miscellanea / 21 ianuarie

Sursa foto: ROENERGIE.ro - Cooperativa Europeană de Energie Electrică şi Gaze Naturale/Facebook

Sursa foto: ROENERGIE.ro - Cooperativa Europeană de Energie Electrică şi Gaze Naturale/Facebook

Cooperativa Europeană ROenergie avertizează că România se află în pragul sărăciei energetice, cu aproape 30% din necesarul de energie acoperit prin importuri masive. Potrivit comunicatului remis redacţiei, această dependenţă creşte vulnerabilitatea sistemului şi conduce la majorarea preţurilor. La ora 8:00, ţara a reuşit cu greu să atingă 70% din necesarul propriu de energie, evidenţiind o situaţie critică în sectorul energetic.

"Preţurile de pe piaţa intraday au explodat, depăşind pragul de 2 lei/kWh, iar dacă industria ar plăti preţul corect, acesta ar urca peste 4 lei/kWh. Este inadmisibil ca din banii tuturor românilor să fie subvenţionat preţul la energie, în timp ce problema reală, lipsa capacităţilor de producţie, rămâne nerezolvată", a declarat Marius Pavelea, Directorul Cooperativei Europene ROenergie.

Autorităţile par depăşite de gestionarea crizei energetice, iar momentele critice devin frecvente în primele săptămâni ale anului 2025. Continuarea plafonării preţurilor nu reprezintă o soluţie sustenabilă, deoarece problema de fond este lipsa capacităţilor de producţie. Absenţa deciziilor strategice agravează şi mai mult situaţia, semnalând o criză profundă a sistemului energetic.

"Fără investiţii urgente în modernizarea şi extinderea capacităţilor de producţie, România va rămâne vulnerabilă la fluctuaţiile pieţei externe. ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis conducerii Complexului Energetic Oltenia o solicitare de reducere cu 20% a cheltuielilor salariale în urmă cu doar câteva luni. Este o decizie paradoxală, având în vedere că ţara are nevoie disperată de energia pe cărbune pentru a acoperi cererea internă", a adăugat Marius Pavelea.

Roenergie subliniază necesitatea unor măsuri urgente pentru asigurarea securităţii energetice a României, printre care se numără: investiţii în noi capacităţi de producţie, dezvoltarea energiilor regenerabile şi modernizarea centralelor convenţionale, reforme în managementul sectorului energetic şi o strategie naţională coerentă pentru independenţa energetică. De asemenea, se pune accent pe cooperarea europeană şi accesarea fondurilor europene, precum şi educaţia consumatorilor pentru reducerea risipei energetice. Roenergie solicită autorităţilor să adopte măsuri eficiente pentru a construi un sistem energetic sustenabil.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Ceva date despre "cadourile" energetice,

    date Ucrainei si Moldovei,nu ati auzit nimic 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Se aplica si in Romania "reteta" Transmujica...Romania exporta gazul ieftin in Hungaristan si importa energia scumpa de la ei...3/4 din exporturile de gaz romanesti merg in Hungaristan!!!

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb