România nu încurajează tinerii să studieze în străinătate

F.A.
Internaţional / 10 ianuarie 2014

La nivelul Uniunii Europene, Germania, Belgia, Spania, Franţa şi Italia deţin cele mai bune sisteme de sprijin public pentru studiu şi formare în străinătate şi pentru consilierea studenţilor din învăţământul superior, în timp ce România prezintă dificultăţi în atragerea ajutoarelor pentru cei care vor să studieze în alte ţări, arată un studiu de presă transmis astăzi redacţiei.

Studiul, denumit "Tablou de bord privind mobilitatea în UE" şi întocmit de Comisia Europeană (CE), reprezintă o parte a răspunsului CE la cererea statelor membre de a elimina obstacolele în calea studiilor şi a formării în străinătate, în cadrul unor acţiuni mai ample pentru a ajuta tinerii să obţină competenţele şi experienţa de care au nevoie pentru a-şi spori capacitatea de inserţie profesională.

"Tabloul de bord" vizează cinci factori-cheie care influenţează motivaţia tinerilor şi capacitatea lor de a studia sau de a urma cursuri de formare în străinătate: informaţii şi orientări privind oportunităţile de mobilitate, transferabilitatea ajutoarelor pentru studenţi (care le permite acestora să primească burse publice şi împrumuturi în altă ţară, în aceleaşi condiţii ca şi când ar studia în ţara de origine; în acest sens, ţara noastră este printre cele mai restrictive state membre ale UE), cunoştinţele de limbi străine, recunoaşterea studiilor în străinătate (prin intermediul suplimentului de diplomă şi al sistemului european de credite transferabile - ECTS) şi sprijin pentru studenţii proveniţi din medii defavorizate.

Studiul arată că aceşti factori variază semnificativ de la un stat membru la altul şi că nicio ţară nu deţine scoruri ridicate cu privire la toate măsurile legate de "mediul favorabil mobilităţii".

Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, a declarat: "Studiile şi cursurile de formare în străinătate reprezintă o metodă excelentă de a dobândi experienţă şi competenţe preţioase. Iată de ce UE a crescut considerabil finanţarea pentru mobilitate în cadrul noului program Erasmus+. Tabloul de bord privind mobilitatea ne permite să vedem pentru prima dată în ce măsură statele membre creează un mediu favorabil mobilităţii studenţilor, precum şi aspectele care ar putea fi îmbunătăţite."

"Tabloul de bord privind mobilitatea" vizează toate cele 28 de state membre ale UE, precum şi Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Turcia. El reprezintă o primă imagine de ansamblu a factorilor incluşi în recomandarea Consiliului din 2011 privind mobilitatea în scop educaţional şi va constitui o bază pentru viitoarele monitorizări realizate în comun la nivelul UE, următoarea actualizare fiind planificată pentru 2015. Studiul a fost elaborat de reţeaua Eurydice, în strânsă colaborare cu Comisia Europeană şi cu un grup consultativ de experţi din statele membre. Eurydice este o reţea de unităţi naţionale, coordonată de Agenţia Executivă pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură (EACEA), care oferă informaţii şi analize privind sistemele şi politicile europene de educaţie.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb