România, printre "campionii" regionali la creşterea datoriei publice raportate la PIB

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 ianuarie 2014

România, printre "campionii" regionali la creşterea datoriei publice raportate la PIB

Dragoş Cabat: "Din 2008, tendinţa datoriei publice ca procent din PIB este de creştere"

Ţara noastră a înregistrat, la sfârşitul primelor nouă luni ale anului trecut, una dintre cele mai mari creşteri a ponderii datoriei publice în Produsul Intern Brut (PIB) din Europa Centrală şi de Est (ECE), comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit Eurostat.

Avansul de 2,4 puncte procentuale a fost depăşit doar de cel al Sloveniei, de 14,1 puncte procentuale, de cel al Croaţiei, de 7,1 puncte procentuale, şi de cel al Slovaciei, de 5,7 puncte procentuale, arată comunicatul instituţiei.

Ponderea redusă a datoriei publice a ţării noastre în PIB face ca o creştere relativ mică în termeni reali să fie semnificativă în termeni procentuali, notează analistul financiar Dragoş Cabat.

România avea, la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, una dintre cele mai mici datorii publice, ca procent din PIB, din Uniunea Europeană (UE), de 38,9%, doar patru state din uniune (Bulgaria, Estonia, Letonia şi Luxemburg) înregistrând o valoare mai scăzută.

Faptul că ne aflăm în partea de jos a clasamentului privind nivelul îndatorării, raportată la producţia economică, ne oferă destul de mult loc pentru atragerea de împrumuturi, însă, având în vedere că sumele atrase nu sunt îndreptate către investiţii, ci către finanţarea deficitului bugetar, este binevenită o echilibrare a finanţelor publice, este de părere Dragoş Cabat.

"Începând cu anul 2008, tendinţa evoluţiei datoriei guvernamentale ca procent din PIB a fost de creştere, iar acest lucru trebuie avut în vedere de administratorii finanţelor publice", ne-a declarat domnia sa.

Polonia a avut o creştere de 2,3 puncte procentuale a valorii, la 30 septembrie 2013 faţă de 30 septembrie 2012, Ungaria, una de 1,2 puncte procentuale, Cehia, una de 0,7 puncte procentuale, iar Estonia, una de 0,6 puncte procentuale, în timp ce Bulgaria şi celelalte două ţări baltice şi-au redus datoria publică, relativ la PIB, conform documentului.

Vecinii noştri de la sud de Dunăre au consemnat o scădere a indicatorului cu 1,4 puncte procentuale, Letonia, o diminuare cu două puncte procentuale, iar Lituania, una de 0,8 puncte procentuale, după cum arată datele Eurostat.

Ţara noastră a avut o creştere economică de 4,1% între octombrie 2012 şi octombrie 2013, cea mai mare din UE, în perioada analizată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb