România şi-a îndeplinit angajamentele faţă de FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială

C.P.
Macroeconomie / 5 august 2010

România şi-a respectat angajamentele pe care le are cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială şi există toate premisele pentru ca următoarele tranşe de împrumut de la instituţiile financiare internaţionale să fie transferate României, a afirmat primul-ministru Emil Boc, la finalul şedinţei de Guvern, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

"Prioritatea imediată în ceea ce priveşte relaţia cu FMI este ca legea pensiilor, aflată acum în Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională, să fie adoptată înainte de board-ul FMI", a declarat premierul.

Şeful Executivului a menţionat că a solicitat Camerei Deputaţilor ca până la 1 septembrie proiectul de lege să fie finalizat în comisia parlamentară, în forma înaintată de Guvern, iar după această dată să fie inclus pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor. "Acest proiect de lege este extrem de important, atât în procesul de reformă al statului român, cât şi din perspectiva Acordului pe care îl avem cu Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. Acest proiect răspunde unei nevoi a acestei ţări, a românilor, de a avea o lege a pensiilor care să consacre principiul contributivităţii şi să conducă, în timp, la echilibrarea bugetului de pensii", a afirmat premierul Emil Boc.

Domnia sa a menţionat că unele componente ale reformei în sistemul de pensii au fost adoptate, respectiv eliminarea pensiilor speciale şi verificarea pensiilor de invaliditate, potrivit proiectului de lege asupra căruia Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului.

În ceea ce priveşte verificarea pensiilor de invaliditate, premierul a arătat că, în urma unei prime reevaluări, au rezultat economii anuale de peste 26 de milioane de euro, iar procesul de verificare a acestor dosare de pensii va continua.

Primul-ministru a făcut precizări şi cu privire la destinaţia fondurilor pe care România le primeşte în cadrul Acordului de împrumut extern. Astfel, următoarea tranşă de la FMI va intra în rezerva Băncii Naţionale a României, pentru consolidarea rezervei valutare. Până în acest moment, BNR a primit de la FMI suma de 7,9 miliarde de euro, iar Ministerul Finanţelor 2,1 miliarde de euro. De asemenea, de la Comisia Europeană, Guvernul, prin Ministerul Finanţelor, a primit 2,5 miliarde de euro.

"BNR utilizează aceşti bani pentru consolidarea rezervei valutare a ţării şi tot Banca Centrală îi va returna în tranşe stabilite prin Acordul cu FMI. Banii pe care îi împrumută Guvernul vor fi rambursaţi de statul român prin Ministerul Finanţelor, în tranşe stabilite prin Acord", a precizat premierul Emil Boc, adăugând că banii primiţi de Guvern au ca scop finanţarea deficitului.

Şeful Executivului a menţionat, de asemenea, că potrivit prognozei, în 2010 se estimează un deficit bugetar de 6,8% şi o contracţie economică de 1,9%, iar pentru 2011 se estimează un deficit bugetar de 4,4% şi o creştere economică de 1,5%-2%.

În acest context, premierul a anunţat că Executivul a decis să fie analizată rectificarea bugetară în şedinţa din 18 august pentru a consacra încadrarea în deficitul bugetar pentru 2010.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb