Secretarul de stat pentru comerţ exterior în Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului (MECT) Florin Vodiţă, a primit, ieri, o delegaţie din Vietnam condusă de Ho Thi Kim Thoa, adjunct al ministrului industriei şi comerţului, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.
Părţile au evaluat stadiul relaţiilor economice bilaterale şi au avut un schimb de opinii privind dezvoltarea acestora în continuare, în contextul în care Vietnam a finalizat negocierile cu UE pentru semnarea unui Acord de Comerţ Liber.
Conform ambelor părţi, pentru intensificarea contactelor directe între comunităţile de afaceri română şi vietnameză, s-a apreciat că nivelul actual al schimburilor de mărfuri nu corespunde potenţialului actual al celor două economii, arată MECT.
În cadrul discuţiei, s-au trecut în revistă principalele domenii de interes pentru dezvoltarea schimburilor bilaterale şi a cooperării economice (sectorul petrolier, minier, energetic, infrastructură, industrie uşoară şi alimentară, turism etc.).
Partenerii de dialog au convenit ca, în perioada următoare, părţile să pregătească teme care să fie abordate cu prilejul viitoarei sesiuni a Comisiei mixte guvernamentale de cooperare economică, preconizată a avea loc la finele trimestrului I 2016, la Hanoi.
Volumul schimburilor comerciale directe dintre România şi Vietnam, conform statisticilor româneşti, a înregistrat, la 31.12.2014, valoarea de 138,4 milioane dolari, din care 48,9 milioane dolari exportul romanesc si 89,5 milioane dolari importul romanesc, continuând să existe un dezechilibru al balantei comerciale.
Aceste schimburi bilaterale au crescut în 2014 cu 13,9% faţă de 2013, atingându-se cel mai ridicat nivel înregistrat între cele două ţări. Şi exportul românesc a crescut în 2014 cu 21,9% faţă de 2013, iar importul din Vietnam cu 10,0%. De menţionat este că, începând cu anul 2013, exportul în Vietnam a crescut substanţial, faţă de anii anteriori.
În primele cinci luni din 2015, schimburile bilaterale au fost de 51,9 milioane de dolari, cu 3,1% mai mult decât în perioada similară din 2014. Exportul românesc a fost de 13,4 milioane dolari, cu o creştere de 19,1%, iar importul a fost 38,5 milioane dolari, înregistrând o scădere de 1,5%. Structura exportului a fost următoarea: produse vegetale (în special cereale) - 51,7%, maşini şi echipamente - 22,5%, produse chimice - 8,3%, produse din metal - 4,5%, produse textile - 3,7%, lemn şi articole din lemn- 3,3%, dar şi altele.
Structura importului din Vietnam a fost următoarea: maşini şi echipamente - 27,8%, produse vegetale (în special cafea) - 16,8%, piei - 8,7%, produse animaliere (crustacee) - 8,0%, produse alimentare - 7,8%, textile - 5,1%, încălţăminte - 4,1%, mobilier - 4,1% dar şi altele.
Cooperarea economică a companiilor dintre cele două ţări a reprezentat operaţiuni în diverse sectoare ca: petrol (asistenţă tehnică), industrie navală şi aeronautică, materile de construcţii.
La 31 martie 2015, erau înregistrate în România 868 companii cu participare vietnameză la capital, valoarea capitalului subscris fiind de 4,9 milioane dolari.