Românii aşteaptă peste 900 de zile pentru a avea acces la medicamente de ultimă generaţie

F.D.
Miscellanea / 12 mai 2023

Românii aşteaptă peste 900 de zile pentru a avea acces la medicamente de ultimă generaţie

Federaţia Europeană a Industriilor şi Asociaţiilor Farmaceutice (EFPIA), organizaţie din care face parte şi Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), a publicat la finalul lunii aprilie 2023 o serie de rapoarte care prezintă cea mai clară imagine de până acum cu privire la disponibilitatea noilor medicamente în toată Europa, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Rapoartele oferă informaţii detaliate despre întârzierile şi barierele în calea accesului la îngrijire medicală, cauzele fundamentale şi propune recomandări pragmatice pentru a pune capăt inegalităţilor. România se situează pe ultimele locuri în clasamentul european atât în ceea ce priveşte rata de disponibilitate a medicamentelor, cât şi în ceea ce priveşte timpul de acces al pacienţilor la tratamente de ultimă generaţie.

Indicatorul EFPIA 2022 Patient WAIT urmăreşte disponibilitatea noilor medicamente şi durata de timp necesară pacienţilor pentru a avea acces la ele în 37 de ţări din Europa. Cifrele arată că, în medie, un nou medicament ajunge cel mai repede la pacienţii din Germania în 128 de zile, în comparaţie cu 918 zile în România şi 1351 zile în Malta, iar media europeană este de 517 zile. În Europa, rata medie de disponibilitate a medicamentelor în toate ariile terapeutice a scăzut la 47% - cu 2 puncte procentuale mai puţin faţă de cifrele de anul trecut. Disparităţile persistă între Europa de Nord şi de Vest, comparativ cu Europa de Sud şi de Est - cu o variaţie medie a disponibilităţii de 80%.

Datele au fost prezentate în contextul publicării în 26 aprilie 2023 a proiectului de modificare a legislaţiei farmaceutice a UE. Revizuirea legislaţiei farmaceutice reprezintă o oportunitate unică pentru Europa şi pentru pacienţii europeni, inclusiv pentru cei din România. Din păcate, soluţiile propuse pentru a îmbunătăţi accesul pacienţilor la medicamente, în varianta publicată în 26 aprilie, nu ţin cont de realităţile din sistemele de sănătate europene care sunt foarte eterogene şi există mari riscuri ca efectul să fie contrar celui urmărit de Comisia Europeană.

Datele cu privire la România:

din 168 de medicamente inovatoare care au primit autorizaţie centralizată de punere pe piaţă în perioada 2018-2021, în România erau disponibile la 5 ianuarie 2023 doar 51 de medicamente, adică o rată de disponibilitate de 30%.

timpul de la aprobarea centralizată de punere pe piaţă până la disponibilitatea în România este de 918 zile, adică peste 2 ani şi jumătate, în timp ce nemţii au acces la medicamente de ultimă generaţie în 128 de zile, italienii în 436, maghiarii în 549, iar bulgarii în 705 zile. Timpul de acces a crescut în comparaţie cu datele similare ale studiului WAIT 2021, care indica un timp de aşteptare de 899 de zile pentru pacienţii români.

în cazul medicamentelor oncologice, doar 14 din 46 care au primit autorizaţie de punere pe piaţă în această perioadă au fost puse la dispoziţia pacienţilor români şi doar jumătate din acestea în regim de disponibilitate completă. Timpul de acces este chiar mai mare în cazul medicamentelor oncologice, ajungând la 991 de zile pentru pacienţii români.

pentru medicamentele orfane rata de disponibilitate a fost de 34% (21 din 61), iar timpul de acces de 909 zile.

"Din nefericire, România a atins un îngrijorător record negativ: am depăşit pragul de 900 de zile pentru accesul pacienţilor la medicamente de ultimă generaţie. Apreciem eforturile din ultimii ani ale autorităţilor, care au decis rambursarea unor medicamente importante. Este nevoie să continuăm parteneriatul şi să depunem în mod constant eforturi pentru a îmbunătăţi aceste statistici. Companiile membre ARPIM şi-au asumat o misiune importantă, aceea de a depune dosarele pentru aprobarea preţurilor şi rambursare într-un timp cât mai scurt, însă de aici este responsabilitatea autorităţilor să finalizeze procesul cât mai rapid", a declarat Cecilia Radu, Preşedinte ARPIM.

Rapoartele prezentate de EFPIA includ şi primul set de date extrase din Portalul european de acces - European Access Portal, o iniţiativă a industriei farmaceutice inovatoare, cu scopul de a creşte vizibilitatea cauzelor fundamentale care fac ca pacienţii să nu poată avea acces la noi medicamente. Portalul permite monitorizarea modului în care este respectat angajamentul luat de producătorii de medicamente în primăvara anului 2022, de a solicita aprobări de preţuri şi rambursare în toate statele membre ale UE în termen de 2 ani de la autorizarea de introducere pe piaţă a unui medicament. Datele se referă la 32 de medicamente aparţinând membrilor EFPIA, aprobate centralizat între ianuarie 2021 şi iunie 2022. 91% dintre companiile cu produse eligibile au furnizat informaţii, iar datele sunt reprezentative pentru profilul medicamentelor aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului în perioada menţionată, arată sursa citată.

Dintre cele 32 de medicamente, pentru 56% s-au solicitat deja preţuri şi rambursare în primul an de angajament: 41% erau deja rambursate; 59% fiind în aşteptarea unei decizii. Faptul că şase din zece medicamente au fost rambursate în doar 14 luni demonstrează că angajamentul industriei, de a solicita preţuri şi rambursări în UE în termen de doi ani, este respectat. Datele arată şi cauzele întârzierilor, doar o mică parte fiind atribuite companiilor, în timp ce 75% din întârzieri apar pe măsură ce produsul trece prin procedurile naţionale de aprobare preţ şi rambursare.

Motivele întârzierilor în luarea deciziilor cu privire la preţ şi rambursare sunt multifactoriale, după cum reiese şi din raportul Root Causes Analysis, care identifică 10 cauze principale. Motivele diferă între regiunile Europei: întârzierile de depunere în Europa de Vest se datorează în mare măsură procesului de evaluare şi cerinţelor cu privire la dovezile ştiinţifice, iar întârzierile din Europa de Est se datorează constrângerilor economice impuse de sistemele de sănătate şi impactului acestora asupra procesului decizional al companiilor.

"Cele mai multe cauze ale întârzierilor de acces ţin de procesul de aprobare de preţ, rambursare, actualizare de protocoale terapeutice, deci sunt dincolo de responsabilităţile companiilor farmaceutice. Soluţiile propuse de noi ţin de o mai bună predictibilitate a procesului de actualizare a listei medicamentelor rambursate, respectiv o actualizare regulată, care să aibă loc de 3-4 ori pe an, cu includerea tuturor medicamentelor care au primit aprobarea ANMDMR în acest sens", a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM.

Datele combinate oferă dovezi de necontestat că abordarea prevăzută în legislaţia farmaceutică - penalizarea companiilor prin restrângerea stimulentelor de protecţie a drepturilor de proprietate intelectuală, dacă un medicament nu este disponibil în toate Statele Membre în termen de doi ani de la obţinerea autorizaţiei de introducere pe piaţă - va afecta inovaţia şi riscă să nu îmbunătăţească semnificativ accesul, având în vedere că marea majoritate a întârzierilor sunt în afara controlului companiilor. În loc să îmbunătăţească accesul la medicamente în întreaga Europă, legislaţia va adăuga imprevizibilitate pentru companii şi investitori şi va descuraja şi mai mult cercetarea în UE.

Ceea ce este foarte clar din seria de rapoarte publicate astăzi este că avem o diferenţă de până la zece ori în timpul de acces la inovaţie şi o diferenţă de 80% în disponibilitatea medicamentelor noi în Europa, o situaţie inacceptabilă care trebuie corectată, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sistemul sanitar romanesc se lupta cu lipsa mare de medici,

    echipamente,medicamen te,in unele spitele chiar cu hrana bolnavilor,

    marirea salariilor la medici nu a rezolvat marile probleme din sistem 

    România a fost fruntașă la achiziția de zeamă vax revoluționară cu 6 doze per locuitor colonie în timpul plandemiei. Așa că stăm bine la accesul la medicamentele de ultimă generație.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb