Românii consideră că vinovaţi pentru secetă sunt cei care au tăiat pădurile

N.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 iulie 2007

Majoritatea românilor - 74% - consideră că seceta care afectează România în acest an este foarte gravă, cei mai mulţi spun că vinovaţi sunt cei care au tăiat pădurile, însă numai 5% consideră că întreaga populaţie trebuie să se implice în combaterea efectelor secetei.

Potrivit unui sondaj Gallup, efectuat la comanda Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale, 74% dintre persoanele intervievate consideră că seceta din acest an din România este foarte gravă, 20% - gravă, 3% - la fel de gravă ca în alte veri, 0,1% - puţin gravă iar 0,4% - foarte puţin gravă.

Numai 32% dintre respondenţi au spus că au avut în acest an probleme din cauza caniculei, în timp ce 68% au răspuns negativ. Dintre cei care au admis că au avut probleme din cauza caniculei, majoritatea - 71% - a invocat probleme de sănătate, 35% s-au referit la culturile agricole afectate de caniculă, 10% au spus că le-a secat fântâna, 8% s-au plâns de penele de energie electrică, iar 7% au spus că nu au putut lucra terenul agricol.

Întrebaţi care autoritatea ar trebui să ia cele mai multe măsuri pentru combaterea efectelor secetei, majoritatea respondenţilor arată spre Guvern (43%), 16% au indicat autorităţile locale, 8% - Ministerul Agriculturii. Doar 5% dintre respondenţi consideră că întreaga populaţie ar trebui să se implice în combaterea efectelor secetei, iar 4% dintre aceştia l-au menţionat chiar pe Dumnezeu.

În ceea ce priveşte persoanele care se fac vinovate de seceta din România, 36% dintre respondenţi i-au indicat pe cei care au tăiat pădurile, 21% - guvernanţii care nu au întreţinut sistemul de irigaţii după 1990, iar câte 3% au nominalizat guvernul actual, respectiv autorităţile locale care nu au luat măsuri de economisire a apei. În ceea ce priveşte instituţia care s-a achitat cel mai bine de obligaţii în timpul caniculei, majoritatea - 39% - nu a ştiut ce să răspundă, iar 29% au spus că niciuna. Totuşi, dintre instituţiile menţionate, cea mai apreciată este Ministerul Sănătăţii - nominalizată de 8% dintre intervievaţi - 6% au spus că autorităţile locale, iar câte 3% - medicii, respectiv Guvernul.

În ceea ce priveşte măsurile pe care trebuie să le ia o persoană pentru a se proteja de caniculă, respondenţii au menţionat în principal consumul de lichide (90%), evitarea expunerii la soare la ora prânzului (63%), să nu iasă din casă (38%), să poarte pălării şi şepci (34%) şi să poarte haine deschise la culoare (23%). Puţini respondenţi au indicat alimentaţia - reducerea consumului de alcool, grăsimi şi cafea.

Majoritatea celor intervievaţi - 65% - a spus că nu este de acord cu restricţionarea consumului de apă în timpul secetei, numai 30% fiind de acord cu această măsură.

Sondajul a fost realizat de Gallup în luna iulie, pe un eşantion de 1151 de persoane cu vârste de peste 18 ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb