Majoritatea românilor - 74% - consideră că seceta care afectează România în acest an este foarte gravă, cei mai mulţi spun că vinovaţi sunt cei care au tăiat pădurile, însă numai 5% consideră că întreaga populaţie trebuie să se implice în combaterea efectelor secetei.
Potrivit unui sondaj Gallup, efectuat la comanda Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale, 74% dintre persoanele intervievate consideră că seceta din acest an din România este foarte gravă, 20% - gravă, 3% - la fel de gravă ca în alte veri, 0,1% - puţin gravă iar 0,4% - foarte puţin gravă.
Numai 32% dintre respondenţi au spus că au avut în acest an probleme din cauza caniculei, în timp ce 68% au răspuns negativ. Dintre cei care au admis că au avut probleme din cauza caniculei, majoritatea - 71% - a invocat probleme de sănătate, 35% s-au referit la culturile agricole afectate de caniculă, 10% au spus că le-a secat fântâna, 8% s-au plâns de penele de energie electrică, iar 7% au spus că nu au putut lucra terenul agricol.
Întrebaţi care autoritatea ar trebui să ia cele mai multe măsuri pentru combaterea efectelor secetei, majoritatea respondenţilor arată spre Guvern (43%), 16% au indicat autorităţile locale, 8% - Ministerul Agriculturii. Doar 5% dintre respondenţi consideră că întreaga populaţie ar trebui să se implice în combaterea efectelor secetei, iar 4% dintre aceştia l-au menţionat chiar pe Dumnezeu.
În ceea ce priveşte persoanele care se fac vinovate de seceta din România, 36% dintre respondenţi i-au indicat pe cei care au tăiat pădurile, 21% - guvernanţii care nu au întreţinut sistemul de irigaţii după 1990, iar câte 3% au nominalizat guvernul actual, respectiv autorităţile locale care nu au luat măsuri de economisire a apei. În ceea ce priveşte instituţia care s-a achitat cel mai bine de obligaţii în timpul caniculei, majoritatea - 39% - nu a ştiut ce să răspundă, iar 29% au spus că niciuna. Totuşi, dintre instituţiile menţionate, cea mai apreciată este Ministerul Sănătăţii - nominalizată de 8% dintre intervievaţi - 6% au spus că autorităţile locale, iar câte 3% - medicii, respectiv Guvernul.
În ceea ce priveşte măsurile pe care trebuie să le ia o persoană pentru a se proteja de caniculă, respondenţii au menţionat în principal consumul de lichide (90%), evitarea expunerii la soare la ora prânzului (63%), să nu iasă din casă (38%), să poarte pălării şi şepci (34%) şi să poarte haine deschise la culoare (23%). Puţini respondenţi au indicat alimentaţia - reducerea consumului de alcool, grăsimi şi cafea.
Majoritatea celor intervievaţi - 65% - a spus că nu este de acord cu restricţionarea consumului de apă în timpul secetei, numai 30% fiind de acord cu această măsură.
Sondajul a fost realizat de Gallup în luna iulie, pe un eşantion de 1151 de persoane cu vârste de peste 18 ani.