Romcab, posibil să intre în faliment în următorul trimestru

F.D.
Piaţa de Capital / 3 aprilie

Romcab, posibil să intre în faliment în următorul trimestru

Conducerea companiei Romcab anunţă că există probabilitatea ca societatea să intre în faliment în următorul trimestru, conform unui raport publicat pe site-ul BVB.

Reprezentanţii Romcab au transmis:

"În contextul evenimentelor recente care au avut ca subiect administratorul special al Romcab S.A., domnul Zoltan Prosszer şi TEUER Internaţional SRL, partener logistic cheie al Romcab S.A., conducerea Romcab S.A. (Societatea) a considerat oportună o analiză de fond a situaţiei actuale şi comunicarea perspectivei sale asupra impactului potenţial şi riscurilor asociate cu activitatea Societăţii.

Succint şi concluziv:

Context: anul 2023 a fost extrem de dificil prin prisma pierderii unor clienţi importanţi, coroborat cu dificultatea construirii de parteneriate sănătoase cu noi clienţi de calitate şi dimensiuni compensatorii pentru cele anulate şi pe fondul unor mutaţii structurale importante la nivelul cererii pe sector.

În prezent, deşi în cei 7 ani care au decurs de la intrarea în insolvenţă a ROMCAB, volumul afacerii a crescut de la 20 milioane de euro (2017), la 420 milioane euro (2022) şi planul de reorganizare a fost implementat în proporţie de 80%, veniturile în 2023 sunt doar la 20% din nivelul anului 2022.

În data de 14.12.2023, potrivit Procesului-verbal al şedinţei Adunării Creditorilor nr. 2751 din dată de 14.12.2023 ("Proces-verbal confirmare"), publicat în BPI nr. 20457/15.12.2023, conform voturilor exprimate, coroborat cu art. 138 alin. (4) Legea nr. 85/2014, cu un procent de 76,0572% din totalul masei credale a fost aprobat Planul de reorganizare Romcab modificat, cu prelungirea perioadei de implementare până în 18 Februarie 2025 ("Planul de reorganizare modificat").

În data de 01.02.2024, Judecătorul Sindic a confirmat şi prelungit Planul de Reorganizare modificat prin Hotărârea intermediară nr. 25/01.02.2024.

Singurul creditor care a formulat apel împotriva sentinţei de confirmare a planului de reorganizare modificat este ANAF. Acest lucru poate avea consecinţe importante asupra Societăţii, mai ales în contextul expirării perioadei de valabilitate a OUG nr. 6/2019. Conducerea apreciază că Societatea se poate regăşi în situaţia în care nu va putea întreprinde demersuri în sensul valorificării facilităţilor fiscale prevăzute de OUG nr. 6/2019 (care prevăd 50% din datoriile fiscale amnistiate şi eşalonarea diferenţei de plata pe 7 ani şi care reprezintă un pivot important al planului de reorganizare), până când sentinţa de confirmare a planului de reorganizare modificat nu este definitivă.

Suplimentar, suspendarea pe termen nedefinit a activităţii TEUER Internaţional SRL, un partener de încredere pentru serviciile de transport materie prima pentru Romcab, a avut un impact puternic asupra activităţii Societăţii, această întrând într-un blocaj operaţional. Din motive multiple între care condiţiile dificile de contractare de alţi prestatori şi riscurile majore asociate relaţiilor contractuale cu furnizori care nu prezintă încredere în contextul unor transporturi de dimensiuni şi valori mari, Societatea se află intr-o situaţie de impas major în plan logistic, de aprovizionare.

Iminentă falimentului acţionarului majoritar Sadalbari pe fondul măsurilor abuzive - în opinia conducerii - a organelor ANAF a făcut imperativă vânzarea de pachete importante de acţiuni ROMCAB, demers care a afectat puternic cotaţia acţiunilor şi, în mod nemijlocit, valoarea deţinerilor acţionarilor Societăţii care au crezut în strategia conducerii şi au susţinut planurile de redresare.

Concluzie analiză:

Luând în considerare riscurile majore asociate mai ales cu:

(1) Amânarea pronunţării sentinţei definitive până dincolo de termenul în care Societatea poate face demersurile necesare pentru valorificarea facilităţilor fiscale OUG nr. 6/2019 şi nu se implementează o altă schemă în locul acesteia;

(2) Refuzul posibil al creditorilor de a prelungi în continuare termenele de recuperare a creanţelor, prin modificarea subsecventă a planului de reorganizare;

(3) Dificultatea depăşirii blocajului logistic generat de situaţia Teuer Internaţional SRL

conducerea Societăţii consideră că există probabilitatea că Romcab S.A să între în faliment în următorul trimestru.

Subliniem, însă, că, faţă de anul 2023, perspectivele de piaţă se arată optimiste pentru anul 2024, numărul de comenzi fiind dublu faţă de cel de anul trecut, acestea fiind asigurate de contractele cu clienţii şi furnizorii noi şi tradiţionali din portofoliu şi de diversitatea produselor solicitate de piaţă. În condiţiile în care nevoia de servicii corespunzătoare de transport s-ar soluţiona şi presiunea datoriilor ANAF s-ar diminua, credem că anul curent ar putea fi unul de revenire".

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. in ultimii 20-25 de ani cel putin,care companie prin care a rulat el bani multi nu a intrat in faliment?!

    MCAB e in faliment de foarte multi ani,doar nu si la tribunal pana acum.Muntele ala de datorii era imposibil de platit. 

    Auzi justificare fata de actionari,ca le-a scazut valoarea ca a vandut el pachete,nevoit fiind.Intr-un an s-au tranzactionat cu totul 1,5 milioane lei. 

    Unii l-au tot crezut si s-au ars,cand numele lui ar trebui sa fie si in buletin Zoli Faliment.

    De la Paneuro a aratat clar directia. 

    Azi Administratorul Judiciar prietenul casei la MCAB publica sentinta Tribunalului de intrare in faliment a Sadalbari. pronuntata in 16.11.2023.

    Tot azi o scrisorica despre niste chestii,motive,ceva care va sa vina dar nu se stie...

    Dar nu spun ca ieri Curtea de Apel Mures a respins apelul Sadalbari si cu ocazia asta este in faliment cu sentinta definitiva.Bine macar ca spun ce o sa se intample luna asta ceva mai tarziu.Apoi va urma Apel si bineinteles acelasi deznodamant. 

    1. au fost 2 comunicate. in primul au anuntat falimentul Sadalbari.

      Fals!Au anuntat Hotararea Tribunalului de faliment a Sadalbari.Data de 4 luni.Doar ca decizia nu era definitiva,fiind atacata cu Apel de catre Sadalbari.Apel respins prin hotarare definitiva la CA Mures pe 02 Aprilie,ceea ce au 'uitat' sa mentioneze.

      informeaza persoanele interesate cu privire la comunicarea sentintei judecatoresti nr. 276/16.11.2023 a Tribunalului Specializat Mures cu privire la Dosarul nr. 119/1371/2017 prin care s-a dispus intrarea in procedura generala a falimentului a societatii Sadalbari SRL, actionar cu o detinere de 89,76% in capitalul social al emitentului ROMCAB S.A. 

    Stocurile sunt bine? Urmeaza listarea la Londra?

    1. fostul ministru de finante e bine?

      la NYSE direct, ce sa ne mai incurcam cu Londra

    CITITI ATENT COMUNICATUL, pune presiune pe ANAF, nu platea el degeaba aproape toate datoriile sa scape de insolventa

    Compania asta trebuia oprita de la tranzactionare de catre ASF ca asa zoltan prosperica asta a tot vandut in ultimul timp actiuni Romcab prin sadalbari.

    oare ce mai pregateste talharul asta?

    Ce mesaj aiurea, adica poate fi in acelasi timp revenire sau faliment ... asta e ca pretul tinta de la Tesla .... unii zic 50, altii 100 altii 300 si iese media la 190 ????????

    1. o dam la cacialma.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb