"Rompetrol Rafinare" şi "Banca Transilvania" - ţinte pentru investitorii strategici

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Companii / 6 octombrie 2005

"Banca Transilvania" şi "Rompetrol Rafinare" se află între primele zece companii est-europene care prezintă un interes deosebit pentru grupurile occidentale de investitori în vederea preluării, potrivit unui studiu realizat de Raiffeisen Centrobank (RCB).

"Banca Transilvania" şi "Rompetrol Rafinare" se situează în topul primelor zece companii din ţara noastră vizate de preluări.

Preşedintele "Banca Transilvania", Robert Rekkers, ne-a declarat: "Banca Transilvania rămîne cea mai importantă bancă privată o dată cu privatizarea Băncii Comerciale Române şi a Casei de Economii şi Consemnaţiuni.

Ca urmare este absolut normal ca investitorii instituţionali să fie interesaţi". Domnia sa ne-a menţionat că nu a purtat discuţii cu nimeni în acest sens, deoarece banca merge bine şi ca atare nu exista dorinţa să fie vîndută nici unui investitor. "Nu avem nici un gînd în acest sens", menţionează preşedintele "Banca Transilvania".

Din topul întocmit de Raiffeisen Centrobank mai fac parte compania petrolieră "Grupa Lotos" din Polonia, precum şi producătorul de software "Prokom Software". Pachetul majoritar de acţiuni al "Grupa Lotos" este controlat de stat, iar analiştii estimează că grupul va fi privatizat în curînd.

Compania "Pliva" din Croaţia este cel mai mare grup farmaceutic din regiune, ar putea prezenta interes pentru firmele occidentale. În prezent circa 60% din capitalul social aparţine investitorilor instituţionali. Compania farmaceutică "Zentiva", care a încheiat un acord de preluarea "Sicomed", face parte din clasamentul RCB. Aceasta ar putea trezi interesul grupurilor occidentale, întrucît nu are în prezent un investitor strategic.

Producătorul "Gorenje" din Slovacia, are o cotă de 4% din piaţa Uniunii Europene reprezintă, de asemenea, o posibilă investiţie pentru grupurile occidentale.

Conform RCB, investitorii occidentali s-ar putea arăta interesaţi de preluarea băncii turceşti "TSKB Yatirim Ortakligi", specializată în emisiuni de obligaţiuni. Avantajul acestei instituţii constă în nivelul ratingurilor, superior celor ale concurenţilor.

O altă companie vizată de investitorii strategici este firma de asigurări "Gunes Sigorta", controlată de "Vakifbank", grup care se află în curs de privatizare.

Din topul RCB face parte şi compania lituaniană "Lietuvos Telekomas", aceasta fiind o posibilă ţintă de preluare pentru acţionarul majoritar "TeliaSonera".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb