Dinu Patriciu va cere daune statului român pentru pierderile suferite de compania Rompetrol cu ocazia reţinerii sale de către Parchetul General. Reprezentanţii Rompetrol au cerut Curţii de arbitraj a Băncii Mondiale să efectueze un control în baza tratatelor încheiate de statul român privind protecţia investiţiilor. Compania "Rompetrol" va fi reprezentată în proces de fostul preşedinte al camerei americane de comerţ, Obie Moor, în prezent preşedinte al unei companii de avocatură internaţională.
Preşedintele grupului, Dinu Patriciu, susţine că prejudiciile aduse companiei se ridică la cîteva sute de milioane de dolari, reprezentînd daune de imagine, daune financiare, avînd în vedere scăderea acţiunilor societăţii cu o treime, prejudiciile evaluate de agenţiile de rating plus costurile legate de apărarea sa.
Dinu Patriciu apreciază că odată cu reţinerea sa la Parchetul General, Justiţia a săvîrşit un abuz, argumentînd că procurorii nu au aşteptat să termine declaraţia olografă înainte să emită ordonanţa de reţinere pe numele său. Liberalul susţine că nevinovăţia oficialilor "Rompetrol" ar fi fost demult demonstrată dacă justiţia nu s-ar fi dovedit imatură, cu procurori timoraţi, corupţi şi cu mentalităţi securiste. Oficialii "Rompetrol" spun că vor prezenta, în apărarea lor, curţilor internaţionale, o scrisoare adresată de fostul şef al SIE, Ioan Talpeş, unui secretar de stat al SUA, fost ambasador în Germania, oficial care a făcut parte din staff-ul companiei, pînă în 1997, înainte ca grupul OMV să cumpere acţiuni la "Rompetrol".
Dinu Patriciu susţine, în continuare, că în spatele tuturor acuzaţiilor formulate de procurori se află memorandumul avizat de Ion Talpeş în perioada în care era şeful Administraţiei Prezidenţiale. Patriciu apreciază că Administraţia Prezidenţială nu are atribuţia să întocmească astfel de rapoarte, la fel cum nici foştii securişti nu ar fi trebuit să se amestece în bucătăria internă a unei companii.
Pe de altă parte, directorul general adjunct al "Rompetrol", Phil Stepherson, anchetat şi el de procurori, a declarat, ieri, că se teme de influenţa pe care o are "generalul Ioan Talpeş", deoarece înţelege că puterea sa a fost moştenită dinainte de 1989. Dinu Patriciu a adăugat că, în cazul în care instanţele internaţionale vor demonstra că administraţia PSD a săvîrşit un abuz prin anchetarea oficialilor "Rompetrol", ca o consecinţă directă, Ioan Talpeş ar putea ajunge după gratii. "Noi nu avem cum să-l dăm în judecată pe Ioan Talpeş. De aceea avem nevoie de o reformă a sistemului judiciar", a conchis preşedintele grupului petrolier.