Romsilva a primit 23,69 ha de la Administraţia Domeniilor Statului pentru crearea unor perdele forestiere, potrivit unui comunicat emis, vineri, în Monitorul Oficial.
Pentru a rezolva problema perdelelor forestiere, Guvernul a decis, miercuri, transmiterea unei suprafeţe de 23,6 hectare de teren agricol de la Administraţia Domeniilor Statului în administrarea Romsilva.
Pe terenul respectiv se vor realiza perdele forestiere de protecţie a autostrăzii A2 Bucureşti-Constanţa, anunţă Biroul de presă al Executivului.
Prin Hotărârea Guvernamentală adoptată în şedinţa de miercuri a Guvernului s-a aprobat "transmiterea unor terenuri cu destinaţie agricolă, în suprafaţă totală de 23,69 ha, din domeniul privat al statului, din administrarea Agenţiei Domeniilor Statului şi din concesiunea S.C. A&S International 2000 SRL în domeniul public al statului şi în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, în vederea înfiinţării unor tronsoane de perdele forestiere de protecţie a autostrăzii A2 Bucureşti-Constanţa, cu destinaţie fond forestier".
Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi piscicultură, a declarat anterior într-o conferinţă de presă susţinută la Ocolul Silvic Bolintin - Direcţia Silvică Giurgiu: "Am emis un proiect de Hotărâre de Guvern care a trecut de Ministerul Mediului şi se află pentru avizare la Ministerul de Justiţie şi la Finanţe prin care de la ADS să treacă 23,69 hectare în administrarea Romsilva, respectiv din domeniul privat al statului în cel public al statului pentru înfiinţarea de perdele forestiere, în special pentru autostrada A2".
Perdelele forestiere din ţara noastră, necesare pe 19.000 de hectare, ar putea fi complet refăcute în 10 ani, dacă lucrările demarează în această primăvară, a declarat Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva. Programul naţional de realizare a perdelelor forestiere pentru protecţia autostrăzilor şi drumurilor naţionale a fost aprobat prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG) în 23 decembrie 2013.
În România, necesarul de perdele forestiere de protecţie de-a lungul autostrăzilor şi drumurilor naţionale este de 1.720 km, în prezent nefiind realizată nicio perdea forestieră de protecţie de acest tip, se arată în textul OUG.
Programul urmează să fie implementat de consiliile judeţene, cu finanţare de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice - Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură şi din fonduri aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale ale consiliilor judeţene. Anul acesta suma alocată este de 30 de milioane de lei.