Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (Ropepca) susţine că funcţionarea pieţei de gaze din ţara noastră este grav afectată de impredictibilitatea regimului fiscal şi a reglementării neclare din domeniu. Conducerea Ropepca a arătat, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii mass-media, că industria petrolieră are nevoie de un cadru legislativ moderrnizat, stabilitate fiscală, viziune pe termen mediu şi lung, debirocratizarea operaţiunilor, transparentizarea documentaţiei, dialog permanent cu decidenţii politici şi accesarea terenurilor pentru desfăşurarea operaţiunilor.
Sanya Melnicenco, fost preşedinte al Ropepca (2018-2019), actual director al Departamentului Juridic şi Afaceri Corporative din cadrul companiei Nis Petrol, a susţinut că investitorii din industria petrolieră se lovesc de un regim inflexibil al datelor şi informaţiilor, de lipsa unor proceduri clare pentru accesarea terenurilor, de volatilitatea legislativă şi de interpretarea neunitară a legii petrolului, act normativ care nu a mai fost modificat din anul 2004.
Sanya Melnicenco a precizat: "Legea petrolului trebuie modificată şi adaptată realităţilor tehnologice şi industriale. Noi am pregătit un draft de proiect, pe care îl vom discuta cu toţi factorii politici, pentru că politica energetică este una pe termen lung. Preocuparea majoră a companiilor din domeniu este dată de numeroasele litigii între proprietarii terenurilor şi titularii drepturilor de explorare şi exploatare. Aceste litigii din instanţă pot dura şi cinci ani până la soluţionare, fapt care duce la întârzieri majore în implementarea proiectelor. Procedurile derulate în faţa instanţei nu sunt ceea ce îşi doreşte un investitor. Ar trebui ca legislaţia să prevadă clar valoarea compensaţiilor oferite proprietarilor de terenuri sau celor care deţin alte titluri în legătură cu imobilul respectiv, deoarece în acest moment prevederile din actele normative sunt neclare şi lasă loc la multiple interpretări. De aceea, noi propunem proceduri transparente şi nediscriminatorii pentru informarea, negocierea, plata, respectiv înregistrarea depăgubirilor datorate proprietarilor de terenuri sau titularilor de alte drepturi asupra acestora".
În legătură cu informaţiile geologice din acest domeniu de activitate, Stephen Birell, preşedintele Ropepca, a afirmat că ţara noastră are un sistem de acces învechit, bazat pe clasificarea informaţiilor sau confidenţialitatea datelor, care este aproape imposibil de accesat de către investitorii interesaţi.
Stephen Birell a spus: "Acest sistem greoi de accesare a datelor este obstacolul major pentru atragerea investitorilor care au puterea financiară necesară pentru implementarea şi derularea proiectelor din domeniul petrolului şi gazelor naturale. Spre deosebire de România, în alte state europene, datele respective pot fi accesate foarte uşor contra unei taxe pe care investitorul trebuie să o achite. Dacă vrem să existe beneficii din industria petrolieră pentru statul român şi pentru consumatori este necesar ca datele geologice să fie accesate uşor. Ceea ce solicităm este înlăturarea acestei bariere, care ar facilita activitatea companiilor din domeniu".
De aceea, companiile petroliere din cadrul Ropepca susţin că statul trebuie să desecretizeze şi să digitalizeze informaţiile petroliere pentru a asigura un cadru favorabil investiţiilor.
O altă prioritate pentru acest sector de activitate o reprezintă predictibilitatea şi stabilitatea sistemului fiscal şi legislativ. Companiile nu mai vor să asiste la experimente nefericite de genul OUG 114/2018 şi OUG 19/2019 care au introdus reguli noi, restrictive pentru investitorii din industria petrolieră şi care au îngreunat activitatea acestora prin stabilirea unui preţ de referinţă, care nu este un preţ real, aşa cum este cel dat de piaţa din domeniu.
Reprezentanţii Ropepca au precizat că, din cauza multitudinii de reglementări în domeniul fiscal din anii 2018 şi 2019, unele companii care au avut oportunităţi de a investi în zone în care regimul fiscal este unul stabil au ales să renunţe la proiectele derulate în ţara noastră, ceea ce a reprezentat un semnal îngrijorător pentru potenţialii investitori care ar fi dorit să intre pe piaţa petrolului şi gazelor din România.
"M-am întâlnit şi am discutat cu foarte multe persoane fizice şi juridice, potente financiar, care ar dori să investească în acest domeniu. Există un interes major pentru investitori, dar ei doresc stabilitate şi predictibilitate fiscală", a precizat Stephen Birell, preşedintele Ropepca.
Prin prisma noii politici de la nivelul Comisiei Europene, privind programul Green Deal, membrii Ropepca susţin că actuala perioadă reprezintă ultima oportunitate pentru ţara noastră în privinţa atragerii de investitori în domeniul explorării şi exploatării ţiţeiului şi gazelor naturale. De aceea, ei consideră că ar fi necesar ca statul să declare operaţiunile petroliere ca fiind de interes naţional sau de utilitate publică, cu scopul de a susţine dezvoltarea acestora în beneficiul societăţii şi al economiei în ansamblu, fapt care ar facilita şi simplificarea procedurilor de avizare şi autorizare necesare implementării proiectelor din acest domeniu.