Decizia amânării rotativei guvernamentale prin prisma grevei generale a cadrelor didactice aflată în plină desfăşurare reprezintă un precedent periculos pentru premierul Nicolae Ciucă, deoarece se pare că acesta va fi nevoit să conducă Guvernul cel puţin încă o lună.
Amânarea rotativei până la încheierea negocierilor cu sindicatele din Educaţie a reprezentat un semnal pentru sindicatele din alte domenii, astfel că reprezentanţii angajaţilor CFR Călători au anunţat că astăzi vor organiza o grevă de avertisment în faţa sediului Ministerului Transporturilor, începând cu ora 10:30.
În afara acestora, de un nou protest masiv care se poate transforma rapid în grevă se pregăteşte Federaţia Sanitas. La pândă stau şi confederaţiile naţionale sindicale, pentru revendicările angajaţilor din silvicultură, din industria de apărare, din metalurgie şi din alte ramuri industriale.
Se pare că premierul Nicolae Ciucă a căzut în plasa întinsă de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, care, după declanşarea în urmă cu o săptămână a grevei profesorilor, a declarat că negocierile pentru noul guvern trebuie întrerupte până când se va încheia greva respectivă.
În aceeaşi plasă a căzut şi preşedintele Klaus Iohannis, cel care anunţa joi, cu numai o zi înainte de preconizata demisie a lui Ciucă din funcţia de premier, că nu poate avea loc nicio rotativă guvernamentală atât timp cât sindicatele din Educaţie se află în stradă.
De aceea, considerăm că decizia luată de premierul Ciucă, vineri, constituie un precedent periculos şi că rotativa nu va avea loc până la finalul lunii iunie, lună care se anunţă una extrem de fierbinte pentru Guvern.
Mai ales că în majoritatea discursului său de vineri, şeful Guvernului a arătat ce a făcut Executivul în ultimele 18 luni pentru Educaţie: "Din 2022 până astăzi au fost alocate Educaţiei suplimentar 8 miliarde de lei de la bugetul de stat. Am asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă alocarea a 3,6 miliarde de euro tocmai în tot ceea ce înseamnă modernizarea şi reforma sistemului de învăţământ, a tot ceea ce înseamnă suportul tehnic şi, desigur, pregătirea şi specializarea cadrelor didactice.
Suntem, de asemenea, conştienţi de nevoia de a ridica nivelul de salarizare a cadrelor didactice nu doar la nivelul aşteptărilor dumnealor, ci la nivelul de recunoaştere pentru ceea ce înseamnă haina de profesor, de cadru didactic în România. (...) Doar că, în acest moment, încă o dată, făcând apel la raţiunea tuturor cadrelor didactice, nu ne putem asuma ca printr-o măsură unidirecţională să dezechilibrăm întreg sistemul şi întreg bugetul de stat".
Păi, dacă, potrivit ultimei fraze, în acest moment nu există soluţie bugetară pentru rezolvarea solicitărilor salariale formulate de cadrele didactice, de ce a fost amânată rotativa guvernamentală? De ce a cedat premierul Ciucă la calendarul stabilit prin acordul încheiat de coaliţia de guvernare PSD-PNL-UDMR în noiembrie 2021?
La aceste întrebări, şeful Guvernului nu a oferit niciun răspuns vinerea trecută, ci s-a limitat să anunţe că până la soluţionarea acestor probleme nu îşi va depune mandatul şi îşi asumă în continuare responsabilitatea funcţiei de premier.
Fără să ştie exact când se va face rotaţia guvernamentală. Cu privire la acest aspect nu a oferit nicio informaţie nici preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, care s-a limitat să spună: "Avem convenit un calendar împreună cu liderii din învăţământ şi încă o dată este un calendar foarte scurt, un calendar pe care ni l-am asumat împreună. Repet, cred că este decizia corectă ca să nu intrăm în discuţii politice până nu rezolvăm această grevă a profesorilor, urmând pe urmă să găsim tot împreună calendarul cel mai bun pentru a se face rotaţia".
Practic, liderul PSD vorbeşte despre un calendar pentru rezolvarea situaţiei din Educaţie, dar nu suflă nimic despre calendarurile pe care va trebui să le pregătească pentru negocierea cu cei de la CFR Călători sau cu cei din Federaţia Sanitas.
Marcel Ciolacu mai spune ceva: "urmând pe urmă să găsim tot împreună calendarul cel mai bun pentru a se face rotaţia". Cu alte cuvinte, nu există un termen maxim stabilit pentru realizarea rotaţiei guvernamentale, nu există un calendar, ceea ce demonstrează încă o dată că atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi premierul Nicolae Ciucă şi întreg PNL-ul au căzut în capcana întinsă de social-democraţi.
De ce vorbim despre o capcană?
Citiţi cu atenţie declaraţia de vineri a lui Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.
"Problemele din sistemul de învăţământ sunt cunoscute pentru Guvern şi pentru această coaliţie, pot fi rezolvate, rezolvarea este în mâna Guvernului, în mâna Parlamentului, şi rezolvarea trebuie să fie una etapizată", a spus Kelemen Hunor.
Această rezolvare etapizată înseamnă că rezolvarea solicitărilor cadrelor didactice nu poate fi făcută acum, chiar dacă rotativa guvernamentală a fost amânată, prin nerenunţarea la mandat a premierului Ciucă.
În aceste condiţii, de ce a fost nevoie de amânarea rotativei guvernamentale, la care au achiesat toţi cei trei lideri ai coaliţiei PSD-PNL-UDMR?
Răspunsul se află în tabăra social-democrată. Marcel Ciolacu nu îşi doreşte să înceapă mandatul de premier cu probleme sociale, aşa că a ales să arunce cartoful fierbinte în tabăra liberalilor. Iar Ciucă s-a executat, nu pentru că aşa ar fi dorit sau pentru că i-ar fi cerut partidul, ci pentru că i-a ordonat preşedintele Klaus Iohannis. Adică premierul de la Grivco.
PSD punctează, PNL încasează, iar UDMR continuă să asigure stabilitatea guvernării.
Aşteptăm să vedem cum vor decurge negocierile şi cu celelalte sindicate nemulţumite de gradul de salarizare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2023, 08:51)
Nu cred ca a cazut nimeni in nici o capcana pentru ca regizorul vietii politice din Romania mai face modificari in functie de situatia de moment . psd si pnl conduc Romania de treizeci de ani sub bagheta securitatii .cînd o sa vad o plingere penala a unui psdist impotriva unui penelist sau altuia din orice partid am sa cred si eu ca este lupta adevarata . razboi fara morti = blat .
1.1. PNL (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de cristi în data de 29.05.2023, 10:09)
Este partidul fostei securitati intr-o masura chiar mai mare decat PSD, care este partidul fostilor activisti comunisti.
A fost reactivat imediat dupa Revolutie, ca o contrapondere la eroicul PNT condus de Coposu, pentru a disipa voturile anti FSN.
Si acum, dupa 30 de ani, are acelasi rol, de ametire si anesteziere a electoratului, votantii PNL avand impresia ca voteaza cumva contra PSD, in fond dand votul fostilor comunisti.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2023, 13:30)
nu-i vorba de nici o ” fosta ” ci de actuala securitate , ce tot vorbesti de acum o suta de ani !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2023, 11:28)
Rotatia guvernamentala (ca rotativa este o masina de tiparit si nu trebuie insistata in aceasta greseala de exprimare) trebuia sa fie facuta daca cele doua partide s-ar fi inteles sa mareasca salariile profesorilor asa cum scrie in lege.
3. Sa ne amintim ca inca de la inceput s au pronuntat
(mesaj trimis de Un liberal în data de 29.05.2023, 11:36)
Se face asa mult tapaj de aceasta mica amanare de schimbare a premierilor ,de fapt acesta e calendarul sindicatelor bugetare pentru proteste ,in fiecare an . Asa stiu liderii de sindicat sa obtina drepturi ,ei sunt conectati la mediul politic ,pe unii ii vom vedea in parlament in viitoarea legislatura ,pe toti ii vedem si ii auzim la TV si radio . Acest calendar e legat de examenele nationale si de iminenta rectiicare bugetara . Eu zic sa ne calmam ,generalul deja a inceput sa rezolve unele lucruri ,si mai bine sa ne concentram atentia ca liderii Europei tot avanseaza in directia razboiului generalizat !
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2023, 12:34)
La anul vine HAUR si promite majarari salariale la toti bugetarii cu 100% si apoi intram in incapacitate de plata, asta e