Rovana Plumb: "Acordul de mediu pentru proiectul aurifer de la Certej este ilegal şi iresponsabil"

Viviani Mirică
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 19 septembrie 2012

Rovana Plumb: "Acordul de mediu pentru proiectul aurifer de la Certej este ilegal şi iresponsabil"

Ministerul Mediului nu poate decide în cazul Roşia Montană, până când nu se finalizează procedura privind garanţiile financiare şi până când două directive europene nu vor fi transpuse în legislaţia românească

Acordul de mediu eliberat pentru proiectul aurifer de la Certej (judeţul Hunedoara) este ilegal şi iresponsabil, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, minis­trul Mediului, Rovana Plumb. Domnia sa a precizat că acesta a fost eliberat fără ca Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) să fie informate, astfel că se impune anularea lui.

Ministrul a anunţat că ANPM urma să depună, ieri, la Tribunalul Bucureşti, o contestaţie, prin care solicită nulitatea avizului emis de către Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara (ARPM Timişoara) pentru proiectul de la Certej, precum şi suspendarea efectelor juridice pe întreaga perioadă a derulării procesului.

Rovana Plumb a explicat că acordul eliberat pentru proiectul minier de la Certej este ilegal, pentru că încalcă legislaţia româneas­că şi pe cea europeană. În primul rând, a fost încălcată o convenţie internaţională privind impactul de mediu transfontalier, în sensul că unul dintre cele două state consultate a dat răspuns negativ, fapt care nu a fost luat în calcul.

Statul care a contestat avizul pentru proiectul de la Certej este Ungaria, a afirmat Rovana Plumb.

În al doilea rând, ministrul a spus că avizul acordat Certej mai încalcă alte două directive europene, Habitate şi Păsări, menţionând că cei care au acordat avizele vor fi sancţionaţi.

Rovana Plumb a mai precizat că obligaţiile de mediu de dinaintea privatizării nu au fost transferate în acordul de mediu, aşa cum prevede legea.

Potrivit ministrului, nu ARPM Timişoara era îndreptăţită să iniţieze procedurile de acordare a avizului de mediu, ci ANPM.

Acordul a fost eliberat fără ca Ministerului Mediului şi ANPM să fie informate, a mai spus Rovana Plumb, care a ţinut să precizeze, făcând trimitere la Roşia Montană, că fiecare proiect minier care prevede eliberarea unui acord de mediu este tratat separat, astfel că situaţia de la Certej nu poate fi considerat un precedent:

"În cazul proiectului Certej, nu poate constitui un precedent şi nu poate fi asemănător cu proiectul de la Roşia Montană. Resursele Româ­niei nu vor fi niciodată obiect de tranzacţie pe sub mână pentru niciun funcţionar public. Resursele trebuie tratate cu toată responsabilitatea şi fiecare proiect trebuie evaluat separat în acest sens".

Proiectul de la Roşia Montană, în stadiul de evaluare

Ministerul Mediului nu poate lua o decizie în cazul proiectului minier de la Roşia Montană, până când nu se finalizează procedura privind garanţiile financiare şi până când două directive europene nu vor fi transpuse în legislaţia românească, a declarat Rovana Plumb, adăugând:

"Ministerul Mediului susţine orice investiţie cu condiţia ca aceas­ta să respecte prevederile legale. În momentul în care vom avea toate normele, conform legislaţiei în vigoare, se va lua o decizie în privinţa proiectului de la Roşia Montană. Vorbim despre două directive europene, transpuse în legislaţia din România, şi care se referă la deşeurile din industria extractivă, respectiv la responsabilitatea de mediu. În ceea ce priveşte Directiva care se referă la deşeurile din industria extractivă, la Ministerul Economiei se află în derulare procedura privind stabilirea obligaţiilor de mediu. În momentul în care aceasta va fi finalizată, vom face paşii următori".

Potrivit ministrului, Comitetul de Analiză Tehnică nu se va mai întruni, până când nu este gata toată documentaţia în cazul Roşia Montană.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. mai iresponsabil este sa tinem investitiile blocate, ceea ce dvs, doamna Rovana, va pricepeti cel mai bine. Si in cazul Rosia Montana ar fi trebuit sa dati un raspuns, cred eu ca numai favorabil putea fi,dar nu faceti nimic. Si proiectul ala e in proces de avizare din 2006!

    1. Iti propun sa investim la tine in bucatarie - exploatare cu cianura - apoi te poftim la masa! Te intrebi cum pot unii asa de dusi cu pluta.

    daca in proiect se folosea o tehnologie aprobata de UE, unde e ilegalitatea? va lipsesc dovezile, doamna ministru! sa stiti de la mine ca investitii trebuie sustinute, nu anulate! astept avizul pentru Rosia Montana!

    1. DA-TI FOC POSTACULE RMGC !!!Iti aduc eu o ceasca cu cianura dupa aceea !!!

    trebuie sa facem investitii doar daca nu implica riscuri necontrolabile de mediu, ceea ce rosia montana nu poate oferi...fara cianuri cel putin la asemenea scara gigantica

    1. de unde ai scos ca implica riscuri necontrolabile? normele europene sunt extrem de stricte si reglementeaza fiecare aspect, de aia specialistii spun ca e cea mai buna metoda. oricum, la Rosia standardele de siguranta vor fi mai stricte decat ce prevad normele europene

    Cum apare un articol despre ilegalitatea, dar mai ales imoralitatea unei asemenea aberatii cu cianuri, hop si un postac RMGC reactivat, care ii tot trage gaia-matzu cu "investitiile necesare". Serios, trepadusi, cand incetati cu ipocrizia, ca nimeni, dar ABSOLUT NIMENI nu se lasa pacalit de argumentele astea fabricate.

    Felicitari Doamna Ministru. Sper ca decizia buna sa nu fie doar pentru ca urmeaza alegeri.

    1. felicitari pentru ce? ca evita sa isi faca treaba? ca incearca doar sa amane totul si astfel sa amane si aducerea investitiilor in economie si a banilor in buget?

    doamna Plumb, este iresponsabil sa ignorati complet legislatia europeana, care permite mineritul cu cianuri, este iresponsabil sa intoarceti decizii doar pt ca va e lene sa munctiti, in conditiile in care suntem singura tara in care oamenii mor de foame cu aur blocat sub pamant. La fel si in cazul Rosia Montana se taraganeaza de ani de zile lucrurile, chiar daca proiectul este facut dupa ultimele norme europene. bine ca alte tari precum Finlanda sau Suedia dau drumul la minerit, dar asta se si vede in nivelul lor de trai

    ma voi astia procianuristiiii......batuv ar Dumnezeu pe totii, o sa va atinga blestemele neamului romanesc si peste generatii si pe toate neamurile voastre...nu v -i frcia de al de sus sa va bateti joc de paantul sfant , si sa l murdarim pe tot...

    Blestemati fiti in veci vecilor, procianuristi mancai si redusi mental!Amin! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb