ROVANA PLUMB, MINISTRUL FONDURILOR EUROPENE: "Cred că vom avea acord politic pe blocul I tematic al politicii de coeziune"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 11 martie 2019

Rovana Plumb

Rovana Plumb

Negocierile privind cadrul financiar multianual al Uniunii Europene, pentru perioada 2021-2027, se dovedesc a fi dificile din cauza poziţiilor opuse ale Parlamentului European şi Comisiei de la Bruxelles cu privire la anumite aspecte ale bugetului viitor al structurii continentale.

Situaţia respectivă a putut fi observată şi la recentul trialog ce a avut loc la Bruxelles pentru dezbaterea regulamentelor privind finanţarea politicilor de coeziune. Reprezentanţii Parlamentului European doresc ca, în perioa­da 2021-2027, aprobarea proiectelor majore, a căror valoare depăşeşte 50 milioane de euro, să fie făcută în continuare de Comisia Europeană şi nu doar de comisia DG Regio sau altă comise de specialitate. Propunerea europarlamentarilor este cunoscută sub denumirea Amendamentul 21, text cu care Comisia Europeană nu este de acord, dorind eliminarea acestei aprobări, care a fost instituită pentru perioada 2007-2020.

Disputa dintre cele două instituţii europene a cuprins, iniţial, şi Consiliul UE, a cărui preşedinţie rotativă este deţinută de ţara noastră.

Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, care a condus cele trei întâlniri recente din cadrul trialogului a declarat: "Noi susţinem eliminarea aprobării proiectelor majore de către Comisia Europeană, deoarece dorim o simplificare a procedurilor privind finanţarea şi derularea proiectelor la nivel regional şi local. În afara acestui punct foarte discutat, în urma ultimei şedinţe a trialogului au rămas în dezbatere obligativitatea trimiterii acordurilor de parteneriat şi posibilitatea modificării codului de conduită. În privinţa obligativităţii prezentării acordului de parteneriat, dorim ca statele membre care au alocări sub 2 miliarde de euro sau mai puţine programe operaţionale să nu mai fie obligate să trimită Comisiei Europene acel acord. În acest moment, pe lângă acord se trimit şi proiectele. Pe codul de conduită, acesta ar trebui amendat de Comisia Europeană, iar amendamentele respective vor fi rediscutate la următorul trialog ce va avea loc în 12 martie. Pentru simplificarea procedurilor, noi propunem să fie utilizat doar un singur document strategic, pentru a nu exista o suprapunere. Cu toate aces­tea, cred că se poate ajunge la o înţelegere, la un acord politic în Consiliul UE pe blocul I tematic privind politica de coeziune şi chiar la un acord cu toţi partenerii din trialog".

Domnia sa a menţionat că un punct la care Consiliul UE şi reprezentanţii Parlamentului European au căzut de acord este modificarea acordului de parteneriat la mijlocul perioadei exerciţiului financiar multianual, adică până în 2025, în funcţie de nevoile locale sau regionale.

Rovana Plumb a precizat: "În negocierea pachetului legislativ care susţine politica de coeziune privind absorbţia banilor europeni în fiecare stat al Uniunii, urmărim flexibilizarea fondurilor, simplificarea regulilor şi regulamentelor, precum şi transparenţa cheltuirii banilor publici. Vom avea un acord, fără cifre, în privinţa programării sectoriale a fondurilor europene pentru următorul exerciţiu financiar. Sperăm să avem acest acord politic în Consiliul UE înainte de 25 iunie, dată la care ne dorim să avem un acord parţial general. Vrem să avem şi un acord pe primul bloc de negociere privind programarea fondurilor europene. Împreună cu Parlamentul European şi cu Comisia Europeană dorim amendarea, până în 2025, a acordului de parteneriat ce va stabili direcţiile de investiţii. Amendarea acestui act se va face în funcţie de nevoile fiecărui stat membru, care va putea să îşi schimbe priorităţile de finanţare la mijlocul exerciţiului financiar multianual".

Ministrul Fondurilor Europene a arătat că partenerii sociali în domeniul investiţiilor trebuie să întocmească proiecte care să răspundă nevoilor la nivel naţional, regional şi local.

În privinţa negocierilor din trialog, Rovana Plumb îşi doreşte ca, până pe 16 martie să fie încheiate toate negocierile pe primul bloc tematic, pentru ca rezultatul acestora să fie votat în ultima şedinţă de plen a Parlamentului European, ce va avea loc până la sfârşitul lunii martie, după care Legislativul se va dizolva şi se va intra, începând din 18 aprilie, în campanie pentru alegerile europarlamentare din 26 mai.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb