RUDELE PREMIERULUI, ÎN VIZORUL PROCURORILOR Sebastian Ghiţă, "strâns cu portiţa" de către DNA

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 18 februarie 2015

Sebastian Ghiţă, "strâns cu portiţa" de către DNA

DNA: Cumnatul lui Ponta, acuzat de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi fraudă cu fonduri UE

Cumnatul premierului Ponta, reţinut de DNA

Cătălin Ivan: "Ghiţă i-a făcut foarte mult rău lui Ponta"

-------------

Actualizare 17:25 Ponta: "Mama a fost porcăită în toate felurile doar pentru că e mama mea"

Premierul Ponta a mai susţinut că aceasta, în vârstă de 72 de ani, a fost menţionată în presă doar pentru faptul că "are calitatea de mama mea".

"Dacă cumnatul meu a făcut ceva, va plăti pentru asta", a afirmat acesta.

Referitor la acuzaţiile unei televiziuni, care a afirmat că mama premierului are legătură cu dosarul de fraudare a fondurilor europene în care este implicat Iulian Herţanu, Victor Ponta s-a referit la un post TV care face "evaziune fiscală".

Victor Ponta a declarat că nu are voie să comenteze clauze aflate pe rol dar a acuzat postul de televiziunea Realitatea TV, fără a-l numi, că a "porcăit-o" şi a "făcut-o în toate felurile" pe mama sa.

"Mi-am cerut iertare mamei mele, despre care în 72 de ani nici măcar unui vecin nu i-a zis cineva ceva de rău", a spus Ponta, în faţa ziariştilor.

Victor Ponta a subliniat că mama sa nu are nicio calitate în acest dosar şi nu a fost chemată de DNA la audieri.

"Nu vă aşteptaţi la mine să joc o scenetă de doi bani, între justiţie şi familie aleg justiţia", a continuat acesta, făcând referire la declaraţia făcută de Traian Băsescu în momentul în care fratele său a fost arestat.

Întrebat dacă nu îşi dă demisia, aşa cum i-a cerut el lui Traian Băsescu, premierul a răspuns: "Eu nu pot să influenţez şi nu numesc magistraţi, nu am niciun fel de atribuţie legală în ceea ce priveşte justiţia".

Victor Ponta a admis însă că acest scandal îi afectează "categoric" imaginea.

(Alexandru Costea)

---

Actualizare 13:50 ICCJ: Procesul privind arestarea lui Iulian Herţanu începe la ora 16:30

---

Actualizare 09:45 DNA: Cumnatul lui Ponta, acuzat de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi fraudă cu fonduri UE

Iulian Cristian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, este acuzat de DNA de constituirea unui grup infracţional organizat, schimbarea nelegală a destinaţiei fondurilor europene şi evaziune fiscală, potrivit comunicatului publicat astăzi de procurorii anticorupţie.

Aceleaşi învinuiri le sunt aduse oamenilor de afaceri Mihail-Marian Coman, Vladimir Răzvan-Ciorbă şi Liviu Munteanu.

DNA acuză că grupul infracţional organizat a fost constituit, în perioada 2011-2015, de Herţanu (administrator de drept şi, din 25.04.2014, administrator de fapt al Grossman Engineering Group, respectiv angajat al CVR Asfalt Construct Group Dobroeşti), Ciorbă (administrator/asociat la CVR Asfalt Construct Group, CVR Activites Group Bucureşti şi Gefam Pro Dobroeşti) şi Coman (administrator/asociat la Indserv Ploieşti şi Indserv Proiect Ploieşti şi angajat al Hidro Prahova, în calitate de consilier al directorului general din data de 24.05.2012).

Conform procurorilor, grupul urmărea adjudecarea frauduloasă a unui contract de lucrări finanţat preponderent din fonduri europene, însuşirea ilegală a unor importante sume de bani, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute în proiectul cu finanţare europeană, precum şi sustragerea de la plata contribuţiilor datorate către stat, prin evidenţierea unor cheltuieli nereale sau operaţiuni fictive în documentele societăţilor pe care le-au controlat.

Contractul având ca obiect "Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic" a fost atribuit, de către compania de stat Hidro Prahova (la care CJ Prahova este acţionar majoritar), asocierii dintre Grossman Engineering Group şi Euro Construct Trading 98, fiind semnat pe 13 ianuarie 2012.

La grupul infracţional astfel constituit, ar fi aderat Liviu Munteanu, prin numirea lui ca administrator al Grossman Engineering Group (pe 25.04.2014), "rolul său fiind acela de a semna documente în cadrul proiectului cu finanţare europeană şi de a asigura efectuarea unor plăţi către societăţile controlate de membrii grupului, începând cu data anterior menţionată", se mai arată în comunicatul DNA.

Anchetatorii susţin că grupul infracţional a fost sprijinit de Sebatian Ghiţă, Mircea şi Vlad Cosma. Astfel, Ghiţă, preşedintele CJ Prahova şi fiul acestuia ar fi efectuat demersuri pe lângă funcţionari din Hidro Prahova (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale - activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) şi ar fi exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al companiei, pentru ca, prin prisma atribuţiilor de serviciu pe care aceştia le aveau, să determine atribuirea nelegală, către asocierea de firme sus-menţionată, a contractului de lucrări privind reţeaua de canalizare din Comarnic, iar pe parcursul derulării contractului, să determine prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală a plăţilor.

DNA precizează că scopul grupului infracţional a fost atins, urmărirea penală efectuată până acum relevând:

"- deturnarea din cadrul proiectului şi însuşirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând un procentaj de aproximativ 54% din totalul sumelor ce au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineerig SRL, către "partenerii" la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări),

- sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 lei reprezentând impozit pe profit)", conchide comunicatul DNA.

(V.B.)

---

Actualizare 07:22 Cătălin Ivan: "Ghiţă i-a făcut foarte mult rău lui Ponta"

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a declarat, ieri seară, la un post TV, că deputatul Sebastian Ghiţă, fost membru în acelaşi partid, a avut o influenţă nefastă asupra preşedintelui formaţiunii, Victor Ponta, adăugând că social-democraţii au salutat "cu toţii" cererea lui Ponta ca Ghiţă să părăsească PSD.

Cătălin Ivan a explicat: "Eu nu m-aş grăbi să-l asociez acum pe Victor Ponta de ce se întâmplă în dosar. E un dosar care azi a izbucnit, nu avem foarte multe informaţii. Ponta este cel care i-a cerut lui Sebastian Ghiţă să plece din PSD, ceea ce a fost o decizie pe care am salutat-o cu toţii. Cert e că acest Sebastian Ghiţă i-a făcut permanent foarte mult rău lui Victor Ponta şi din punct de vedere politic, şi aici mă refer în partid. Relaţia lui Victor Ponta cu mulţi lideri ai partidului din teritoriu s-a înrăutăţit din cauza lui Sebastian Ghiţă, care suna şi ameninţa, se comporta ca un fel de stăpân. Parcă îşi cumpărase partid. Sebastian Ghiţă se comporta ca şi cum noi eram angajaţii lui de la una dintre firme. Faptul că a fost dat afară din partid de Victor Ponta a fost o decizie de salutat. Sebastian Ghiţă e un personaj peste tot, unde se întâmplă ceva rău este şi Sebastian Ghiţă".

(V.B.)

---

Actualizare 07:13

Iulian Herţanu, cumnatul prim-ministrului Victor Ponta, a fost reţinut, ieri seară, de către DNA Ploieşti, după mai multe ore de audieri, în dosarul despre fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de SC Grossman Engineering Group, al cărei administrator este Herţanu, scriu surse din presă.

Iulian Herţanu a fost scos încătuşat din sediul DNA Ploieşti şi preluat de o dubă către arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, de la Câmpina.

Alături de cumnatul lui Ponta, au fost scoase din DNA Ploieşti, în stare de reţinere, alte două persoane cercetate în dosar, una dintre ele fiind omul de afaceri Vladimir Ciorbă, administrator şi asociat la trei firme, care fusese adus la sediul instituţiei cu circa o jumătate de oră înaintea lui Herţanu.

Astăzi, Herţanu şi ceilalţi doi suspecţi reţinuţi în acest dosar vor fi prezentaţi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), cu propunere de arestare preventivă.

(Valentin Busuioc)

---

Deputatul Sebastian Ghiţă a fost adus cu mandat, ieri, la DNA Ploieşti, el fiind anchetat penal în dosarul în care este vizat Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta. Procurorii DNA au făcut ieri nu mai puţin de 14 percheziţii, în Bucureşti şi Ploieşti, la sediile mai multor societăţi comerciale, între care şi cea a surorii şi cumnatului lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, precum şi la locuinţa acestora, într-un dosar privind infracţiuni de fraudare a fondurilor UE. Iulian Herţanu, deputatul Sebastian Ghiţă, preşedintele CJ Prahova Mircea Cosma şi deputatul PSD Vlad Cosma au fost aduşi la DNA Ploieşti pentru audieri.

După mai multe ore de audieri, procurorii au anunţat că s-a început urmărirea penală împotriva lui Sebastian Ghiţă, preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi a fiului acestuia, deputatul Vlad Cosma, care au fost puşi sub control judiciar pentru 60 de zile, sub acuzaţiile de sprijinirea unui grup infracţional organizat, respectiv sprijinirea unui grup infracţional organizat şi folosirea influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii, pentru sine sau pentru alţii, de bani, bunuri sau foloase necuvenite.

În legătură cu acest caz, premierul Victor Ponta a pus un scurt anunţ pe contul său de twitter: "Nu cunosc şi oricum ar fi greşit să comentez eu cercetările efectuate de procurori faţă de cumnatul meu. Legea trebuie să fie egală pentru toţi". Sebastian Ghiţă a oferit câteva declaraţii înainte de întâlnirea cu procurorii, precizând că are calitatea de suspect în acest dosar: "Am venit cu mandat, am primit citaţie.

Îl cunosc pe om (Iulian Herţanu -n.r.) şi probabil că procurorii vor să se convingă de natura relaţiilor mele cu dânsul". Întrebat despre contractul cu fonduri europene derulat la Comarnic pentru introducerea canalizării în localitate, Ghiţă a spus: "Ştim cu toţii că lucrările acolo nu au mers aşa cum trebuia, că stagnează, iar firma nu a reuşit să performeze şi să termine acea lucrare publică. Nu cunosc mai multe alte detalii". În legătura cu relaţia sa cu Iulian Herţanu, Ghiţă a spus că îl cunoaşte, că l-a văzut "de câteva ori, cu diferite ocazii", că nu are o amiciţie foarte strânsă cu acesta. La ieşirea de la DNA, Sebastian Ghiţă a oferit mai multe amănunte: "Nu îi cunosc pe ceilalţi domni implicaţi în dosar. Sper şi cred că, în curând, această idee de vinovăţie că i-aş fi sprijinit pe aceşti oameni în activităţile dânşilor se va clarifica. Această firmă a avut o lucrare în judeţul Prahova, nu a performat foarte bine şi nu ştiu detalii despre activitatea dânşilor şi despre ce au făcut acolo, dar procurorii suspectează şi nu doar pe mine, şi pe ceilalţi factori din judeţ, că i-am favorizat, că dânşii au greşit şi că noi am intervenit în a-i proteja sau a-i sprijini să îşi încheie acele lucrări. Procurorii au început urmărirea penală şi faţă de mine. Mi-au dispus o măsură să nu mă întâlnesc cu domnii Cosma. Nu a durat mult audierea, dar au fost ceilalţi la rând şi a trebuit să aştept până când am dat declaraţii. A fost vorba doar de o declaraţie a mea. Nu am avut o discuţie atât de detaliată. Probabil că în zilele următoare o să îmi dau seama ce din discuţiile, faptele şi întâlnirile mele i-au făcut să creadă că am avut un interes sau o implicare în activitatea acestora". Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că una dintre firmele la care s-au făcut percheziţii a fost SC Exfin SRL, punctul de lucru din Bucureşti, firmă fondată de Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, care este controlată în prezent de către sora şi cumnatul primului ministru, Alexandra şi Iulian Herţanu. De asemenea, percheziţii sunt făcute şi la locuinţa familiei Herţanu, tot din Bucureşti. În acest dosar este vizată şi SC Grossman Engineering Group SRL, una dintre firmele la care Iulian Cristian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, este administrator de drept şi, începând din 25 aprilie 2014, administrator de fapt, el fiind şi angajat al SC CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroeşti, judeţul Ilfov. Potrivit surselor citate, Iulian Herţanu, împreună cu Vladimir Răzvan Ciorbă, administrator şi asociat la SC CVR Asfalt Construct Group SRL, SC CVR Activities Group SRL Bucureşti şi SC Gefam Pro SRL Dobroeşti, precum şi cu Mihail Marian Coman, administrator şi asociat la SC Indserv SRL Ploieşti şi SC Indserv Proiect SRL Ploieşti şi angajat al SC Hidro Prahova SA, în funcţia de consilier al directorului general, din 24 mai 2012, "au constituit un grup infracţional pentru a acţiona în vederea câştigării frauduloase a contractului de lucrări având ca obiect «Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic»". Contractul a fost semnat în 13 ianuarie 2012, între Asocierea SC Grossman Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL şi SC Hidro Prahova SA Ploieşti, acesta fiind finanţat în mare parte din fonduri de la Uniunea Europeană. Anchetatorii îi suspectează pe reprezentanţii acestor firme că şi-ar fi însuşit importante sume de bani din acest proiect, prin schimbarea ilegală a destinaţiei fondurilor obţinute şi prin sustragerea de la plata contribuţiilor datorate către stat, respectiv prin evidenţierea unor cheltuieli nereale sau operaţiuni fictive în documentele societăţilor pe care le-au controlat. Anchetatorii suspectează că s-ar fi deturnat aproximativ 54 %, din fondurile dintr-un proiect european, banii fiind însuşiţi în interes propriu. De asemenea, în cauză sunt suspiciuni şi cu privire la comiterea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, printre care şi fapte de evaziune fiscală. Prejudiciul produs ar fi fost estimat la 7,8 milioane de lei, la care s-ar adăuga un prejudiciu de 2,5 milioane de lei, din evaziune fiscală, au precizat sursele citate. Dan Besciu, asociat şi administrator la Euroconstruct 98 Trading, a fost arestat la domiciliu în 11 decembrie 2014, fiind acuzat într-un dosarul al DIICOT care vizează fapte de evaziune, spălare de bani şi delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei. Besciu este sub control judiciar din 7 ianuarie, când instanţa supremă i-a schimbat măsura arestului la domiciliu.

Proiectul privind extinderea reţelei de canalizare la Comarnic avea termen de finalizare anul 2014, însă lucrările s-au oprit, firma fiind amendată de mai multe ori. Proiectul privind extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic a început în anul 2012 şi trebuia terminat anul trecut, termenul de finalizare fiind prelungit întrucât lucrările nu sunt gata, după ce au fost oprite în decembrie 2014.

Potrivit primarului oraşului Comarnic, Dorian Botoacă, pe durata derulării contractului autorităţile locale au amendat de cel puţin şase ori firma Grossman Engineering Group SRL, pentru nerespectarea avizelor emise de primărie în derularea acestor lucrări. Primarul a explicat că amenzile au fost date pentru faptul că, după ce au spart străzile, constructorii nu au adus carosabilul la starea iniţială.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. plaja de spaga pentru proiect a fost depasita de la 40% la 50% deci pentru ceilalti din tara care nu ati facut afaceri cu Ghita sa stiti cu cit sa veniti la portita

    Imperiul contraataca...

    1. Trebuie numai sa ia cadre la DNA,vorbim.cu prietenul Mircea Badea pentru scene cafteala . Regizor il pun PE domnul Ahmet Hassan de la Deloitte caci spunea intr-un interviiu ca II place sa faca film. Intrebarea este cine il joaca PE Daniel Craig. Titlul deja l-am gas it insa Mai exit sa ma pronunt:BRUTALLY SOFT sau SOFTLY BRUTAL. Ce alegere facem dragul meu EU::-)Te pup

      Te repeti....ma repet si eu.

      Tot Inalt Prea Sfintitul Daniel. 

    O sa mai vina Hertanu,

    prin Comarnic cu Mertanu'? 

    De ce sa stea Ghita la portita?

    Este iarana, frig.... mai bine sa-l bage inauntru. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb